Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování 30: jak říci emocím NE (2)


Doporučené příspěvky

ze stejneho soudku trochu jinak

otevru grafy, prohlidnu posledni seanci, smirim se s ni za podpory hlubokeho dychani a vnimani jen mne samotneho a odchazejici energie

a jdu varit caj dle denni nalady a soustredim se jen na tento prozitek pripravy caje, jiz bez premysleni o trhu a poslednim obchodu, caj si "narejkuji" a piji ho tesne pred novou seanci a to pri otevrenem ci pootevrenem okne..at cerstvy vzduch a energie proudi tam kam ma... a at vse plyne jak ma

at se dari

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky Tomáši za skvělý článek!

Musím říct, že jsi pěkně zformuloval to, co jsem si nedávno prožil na vlastní kůži trochu nevědomky. Minulé úterý jsem měl velice úspěšný obchodní den protože jsem zavíral několik spreadových pozic. Celkově za několik tisíc $.
Pod optikou tohoto výdělku jsem obratem ruky otevřel další 2 obchody ve spreadech, které za to nestály. Říkal jsem si že jsou to levné spready a když to nevyjde, tak trochu ztratím. Samozřejmě, že tohle se může stát u každého obchodu, ale tady chyběla dost podstatná část statistické výhody (jak říkáte edge) na mé straně. Takže jak situace dopadla? Myslím, že každý už tuší...

Takže pro mě z toho plyne ponaučení - snažit se rozpoznávat když mě ovlivňuje nějaký zážitek z minulosti. Je to takhle určitě levnější, než to nechat odhalit trh za mě...

Určitě zkusím aplikovat popisované cvičení a časem se podělím o výsledky.


Ondra

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomasi, diky za doplneni k predchazejicimu clanku. Ja si minuly clanek spojil s tim jak jste jiz jednou psal, v souvislosti s golfem, ze kazdy novy odpal (novy obchodni den), mam znovu stejnou pravdepodobnost uspechu, aniz by to bylo jakkoliv zavisle na odpalu, predtim. Stejne jako pri hodu kostkou, vsech 6 cislic ma stejnou pravdepodobnost, ze padne v pristim hodu. Ja sice jeste neobchoduji, ale takhle jak to popisuji, jsem to pouzil ted o vikendu, kdy jsem byl hrat s prateli bowling. Nejsem v tom zadny prebornik, nevyhral jsem, ale chci byt lepsi a tato technika, pouha myslenka a jeji opakovani pred kazdym hodem, dokazala zlepsit moje vysledky, hlavne z pohledu jejich konzistence. Je to skvele, kdyz clovek vidi, ze to funguje. Ted to jeste aplikovat v obchodovani :)
David

where is a will, there is a way...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslim ze je dost dolezite naucit sa vyrovnavat tieti rozne vlny, nastaveńia mysle. Tento vplyv poslednych obchodov pri ocbchodovani jasne citim. Na zaklade toho som si vypracoval aj studiu v akom stave sa moja mysel nachadza ( mavam 4 stavy - z toho 3 neziaduce) a aka by pri obchodovani mala byt, a ako sa tam dostat. Ja som mal nato zopar afirmacii. Ale urcite teraz vyskusam aj tuto metodu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Rád bych přispěl trochou do mlýna. V diskuzi předchozího článku Tomáše jsem vzpomněl titul jedné knihy, která mi osobně hodně pomáha v tradingu a nejen tam. V podstatě se jedná stále o stejnou problémovou oblast a to jsou naše emoce z hlediska přítomného okamžiku. Nás jako tradery zajímá zejména právě konkrétní okamžik, to jak se cítíme, co momentálně prožíváme. Jak píše Tomáš, důležité je nechat emoce námi projít. Dovolím si citovat pár řádků z knihy...třeba i tohle kromě jiného někomu pomůže zdolat propastnou hranici negativních emocí...

KDYKOLIV SE VE VÁS ZRODÍ NĚJAKÁ NEGATIVNÍ EMOCE, BERTE JI JAKO HLAS, KTERÝ VÁM ŘÍKÁ : "POZOR. PROBUĎ SE. BUĎ TADY A TEĎ. VYSTUP ZE SVÉ MYSLI.VNÍMEJ PŘÍTOMNÝ OKAMŽIK".
UVĚDOMUJTE SI I NEPATRNÁ PODRÁŽDĚNÍ , JINAK V SOBĚ BUDETE HROMADIT NEVĚDOMÉ REAKCE.

JAKMILE SI UVĚDOMÍTE, ŽE TOTO NEGATIVNÍ ENERGETICKÉ POLE NEPOTŘEBUJETE, MOŽNÁ BUDETE SCHOPNI VZDÁT SE JEJ. ALE V TOM PŘÍPADĚ SE JEJ VZDEJTE ÚPLNĚ. NEJSTE-LI TOHO SCHOPNI, ALESPOŇ PŘIZNEJTE JEHO EXISTENCI A SOUSTŘEĎTE SE NA SVÉ EMOCE.

NEJSTE-LI SCHOPNI VZDÁT SE NEGATIVNÍCH REAKCÍ, MŮŽETE SE JICH ZBAVIT TÍM, ŽE SI BUDETE PŘEDSTAVOVAT, ŽE JSTE PRŮHLEDNÍ JEJICH VNĚJŠÍM PŘÍČINÁM. ZPOČÁTKU TO ZKOUŠEJTE NA TRIVIÁLNÍCH VĚCECH. ŘEKNĚME ŽE KLIDNĚ SEDÍTE DOMA V POKOJI A NAJEDNOU Z ULICE USLYŠÍTE PRONIKAVÝ ZVUK AUTOMOBILOVÉHO KLAKSONU. TEN ZVUK VÁS PODRÁŽDÍ. JAKÝ SMYSL MÁ VAŠE PODRÁŽDĚNOST? VŮBEC ŽÁDNÝ. PROČ JSTE SI JI VYTVOŘILI? VY JSTE TO NEUDĚLALI. UDĚLALA TO VAŠE MYSL. NAPROSTO AUTOMATICKY, NAPROSTO NEVĚDOMĚ. PROČ SI VAŠE MYSL VYTVOŘILA TENTO STAV PODRÁŽDĚNÍ? PROTOŽE JE NEVĚDOMĚ PŘESVĚDČENA, ŽE JEJÍ REZISTENCE, KTEROU TEĎ PROŽÍVÁTE JAKO NEGATIVNÍ POCIT PODRÁŽDĚNÍ, NĚJAKÝM ZPŮSOBEM ZMĚNÍ NEPŘÍJEMNOU SITUACI. TO JE OVŠEM NESMYSL.REZISTENCE, KTEROU MYSL ZPŮSOBUJE, JE MNOHEM NEPŘÍJEMNĚJŠÍ NEŽ PŘÍČINA PODRÁŽDĚNÍ, KTEROU SE SNAŽÍ ODSTRANIT.TOHLE VŠECHNO LZE ZMĚNIT V DUCHOVNÍM CVIČENÍ. PŘEDSTAVUJTE SI, ŽE JSTE PRŮHLEDNÍ, JAKO BYSTE NEMĚLI HMOTNÉ TĚLO.DOVOLTE RUŠIVÝM PODNĚTŮM Z VNĚJŠÍHO SVĚTA, ABY VÁMI PROCHÁZELI.JAKÉKOLIV PODNĚTY PAK PŘESTANOU NARÁŽET NA NEPROSTUPNOU "STĚNU" VE VAŠEM NITRU.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomas,

no neviem teda odkial si cerpal tentokrat ale tento clanok sa dost bije s tym co tvrdia psychologivia a ich vyskumy. chapem ze je to zamerane na jednu konkretnu vec ale komplexne je tento clanok dost mylny. nechcem tu mudruvat ale osobne som na skole psychologiu studoval niekolko semestrov a toto je dost kontroverzne. alebo skor je to pravda ale len v uzkom pohlade. celkovy komplexny den jedneho cloveka (vcetne spanku) uplne inak nastavi mozog ked sa to vezme ako sucet.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

NLA, v principu souhlasím s možností kontroverze. Já sice studuji psychologii jenom na amatérské úrovni (je to mé určité hobby), je ale pravdou, že jsem již celkově narazil na mnoho zdánlivých protimluv různých výkladů, přístupů, atd. Nakonec jsem došel k názoru, že v podstatě psychologie člověka je natolik individuální a komplikovaná, že zřejmě nemůže být jeden daný směr nebo pohled. Tj. mé články na téma psychologie je skutečně třeba brát spíše jako podněty a inspiraci, každý pak musí zkusit (na vlastní zodpovědnost), zda-li mu daná věc pomáhá, nebo nikoliv. Proto jsem rád, dostávám-li zde v diskuzi i reakce lidí, co některé z navrhovaných cvičení praktikují. Mně třeba určitá "meditace" za účelem zbavení se attachementů za minulý den pomáhá, je ale pravda, že obvykle je to obecná meditace na zbavení se různých druhů strachu, které trading může umocňovat. Jinak metody, které prezentuji, jsou vždy důsledkem mých vlastních zkušeností a experimentů - tj. čerpám vždy z různých zdrojů, ale pokaždé aplikuji trochu po svém - jinak to zřejmě ani nelze. Jak jsem psal na začátku, v podstatě ani v nějaký univerzální princip nebo výklad sám nevěřím (nehledě na to, že psychologie a psychiatrie se jako vědní obor dost vyvíjí a často čtu o nových směrech, které nezřídka popírají některá obecně zažitá dogmata). T.j. pokud někomu mé tipy pomohou, je to fajn, pokud má někdo další nápady a zkušenosti, sám patřím mezi ty, co se rádi přiučí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

NLA: jestli ono to nebude tím, jaká je psychologie "(pseudo)věda", protože je ti jistě známo po několika semestrech psychologie, že jedna ze "škol" psychologie - tzv. Gestalt psychology - doporučuje jako terapii právě znovuprožívání emocí v jejich situačním kontextu viz například www.gestalt.cz.
Já vím, v psychologii je to jako v ekonomii - dnes dogma a nobelovky, zítra ta samá věc vysmívaná a hanobená jako naprosto pošetilé a dětinské blouznění. To je už ale jiná pohádka a je to spíše tím, že každá teorie vždy něco přeceňuje a příliš zdůrazňuje, zatímco jiné věci (často podstatné) zase naopak zanedbává a ignoruje - přílišné zobecňování na nevhodném místě, přílišné zjednodušování (redukcionismus) na jiném místě - však víme ... :-) Přístupů (nejen) v psychologii je obrovská hromada a jeden z nich je zmíněn v článku. Každému vyhovuje něco jiného a rčení "Dva ekonomové = tři názory" platí i v psychologii.
Podle mých vlastních zkušeností vědí o fungování mozku a psychice více "technici" (informatici, kybernetici, medici, ...), než "kecálkové" (studovaní psychologové) a to z důvodu jejich přístupu k věci - v technických vědách neexistují žádné protikladné "názorové školy" - prostě to buď funguje nebo ne (a tedy zatím jsme nepochopili co a jak) a je vcelku jasné kam která teorie (podepřená dostatečnými bezrozpornými důkazy) zapadá v rámci většího celku. Když to nefunguje tak to nijak neokecáš. Co ti konkrétně připadá jako kontroverze? Rád bych si rozšířil obzor. Díky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomnes,

samozrejme takto sa na to divam a dufam ze ta tym prispevkom neurazam, mas pravdu co pises akurat ze len mne to prislo ako nieco co u mna a u obchodnikov ktorych poznam nefunguje takto. ale to asi tiez bude len tym ze kazdy sme ini a aj ta psychologia je rozne brana v roznych smeroch. ked sa pozrem na trading ako ho prezivam ja a ludia ktorych poznam co tiez traduju tak mi tento clanok ako nieco co nam sice otvori nove obzori a da nove vedomosti ale predtym by som ani nevedel ze to s tradingom moze byt aj takto psychicky obtiazne. teda pokial ma na taketo cvicenia nikto neupozorni tak sa z pokazenych obchodov ucim a robim ich potom lepsie do buducna a z tych co som spravil dobre ani v euforii nie som, len je to pocit uvolnenia a oddychu za nimi. ide z toho clanku trochu strach o ktorom clovek ani nevie a pristupoval by k tomu inak keby toto necital. nehovorim ze lepsie. pravdou je ale co si napisal ze ak to ma byt niekomu ako pomoc tak je fajn ze si to tu moze precitat. sam by som asi podobne clanky ani nedokazal napisat nakolko su dost pisane ako navod a ja svoju psychologiu skor len prezivam a neanalyzujem dalej, teda co sa tradingu tyka. proste ako som napisal, po pokazenych obchodoch sa omnoho lepsie naucim obchodovat. po uspesnych pride ulava a zvysok necham na relax ako je sport a travenie casu s ludmi ktorych mam rad, proste cistim hlavu inde a nespajam to cistenie s tradingom. som totiz zastanca praxe v tom zmysle cim viac praxe tym lepsie vieme obchodovat. preto sa na to cele divam inak. ale aby som napisal aj nieco pozitivne tak teda aj ja sa pripajam k dakujucim za to co pises (aj ked tento clanok mi prisiel nie moc po srsti) lebo vpodstate neviem o inom mieste kde sa da takto rozsiahle dozvediet o vela veciach z oblasti tradingu a psychologie v obchodovani.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

NLA, podobné příspěvky mě rozhodně neuráží, psychologie je mimo jiné pro mě obor postavený na diskuzi, nemám problém s nesouhlasy, právě proto, že součástí psychologie je individualita osobnosti. Jakýkoliv nesouhlas v podstatě dokazuje, že se psychologie nedá zaškatulkovat do "instantních rad", což není od věci si neustále připomínat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mam velice jednoduchy navod jak vyzrat na stres a emoce pri obchodovani... Je to nejak takto:

1. nechte se zamestnat ve firme, kde se nehraje na pichacky, ale na deadline
2. cas vymezeny pro dany ukol vyuzijte k sjizdeni netu, dlouhym pauzam na obed a diskuzim na financniku
3. dva, tri dny pred deadlajnou zacnete analyzovat zadani
4. se zasobou kofeinu a pisni "bude dlooouha noc, ty a ja na stokrat" zacnete delat to, za co jste placeni
5. odevzdejte zadani, vychutnejte vychod slunce

proceduru opakujte dle potreby par let dokud nezjistite, ze to, cemu jste vzdycky rikali stres, je ve skutecnosti prijemny relax (tu)

Uspech zarucen

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...