Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Finančníkův osobní poradce psychologie obchodování (1)


Doporučené příspěvky

Ja k tomu pridám moje technické zlepšováky.
1. Počas obchodu mám platformu nastavenú, tak aby som nikde nevidel zisk/stratu v peniazoch(eur), ale len v pipoch. Lepšie sa mi pozerá na na napr. mínus 5 pipov ako na mínus 50-100 eur, resp. usd.
2. Obchodujem 5min timeframe. A keď to vyzerá na vstup do pozícia, tak prepínam na 1min timeframe. Tam mám konkrétny návod na vstup (u mňa je to otočenie SMA 3). To eliminuje, špekulácie vstúpiť, nevstúpiť. Teda rozhodovací proces je upravený na záver do úplne konkrétnej technickej podoby, aby som čo najviac odstránil v danom momente emócie.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vážení obchodní přátelé,

Začnu takto : Duše je nadřazená mysli.A Mysl je nadřazená tělu.

Jediným problémem tohoto obchodníka je jeho Ego, uměle zakořeněná potřeba dokonalosti (i když ví, že jeho OS naděluje také ztráty). Zničte své falešné ego. Ovládněte mysl a celé Universum bude Vaše. To není nadsázka, to je nevyhnutelný lidský úděl a osud každého člověka. Pokud však hledáte odpovědi, není dobré jít vně. Jděte dovnitř. Celý skutečný svět leží ve skutečnosti jen uvnitř nás. A skutečnost, že ho tak málo světců a mudrců nachází je ta, že každý hledá jen a jen vně.

K tomu si dovolím připojit ještě jeden z mnoha příběhů, jenž se vypráví na úpatích Himalájí a jenž nás má poučit o tom, že nemáme žít nohama v minulosti a hlavou v budoucnosti :

Putovali spolu dva zenoví mniši Tansan a Ekido a dospěli k brodu. Na břehu stála překrásná mladá dívka v hedvábném kimonu. Očividně měla strach přejít přes řeku, protože ji vzedmuly silné deště.
Ekido se rychle podíval jinam. Naproti tomu Tansan nezaváhal a beze slova vzal dívku do náruče a přenesl ji přes řeku. Na druhém břehu ji opatrně postavil a oba mniši pokračovali mlčky v cestě. Uplynula čtvrthodina, půlhodina, celá hodina. Tu Ekido vyhrkl: "Co to do tebe vjelo Tansane! Porušil si několik mnišských pravidel naráz. Jak sis té hezké dívky vůbec mohl všímat, natož se jí dotknout a přenést jí přes řeku?" Tansan klidně opáčil: "Já jsem jí nechal u řeky, ty jí ještě neseš?".


"Jak málo víme o tom, čím jsme! A ještě méně o tom, čím bychom být mohli. " Lord Byron

S úctou,
Affinity.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Tě, Honzo,

Vím, že se duchovní cesta a obchodování mohou nejednomu zdát jako dvě zcela antagonistické záležitosti, avšak mohu potvrdit, že pokud nakrmíte duši, je zdravé a silné i tělo a mysl. Je vědecky dokázáno, že většina nemocí je značně silně ovlivněna mentálním rámcem člověka. Lékaři nemohou tomuto fenoménu plně porozumět, jelikož "moderní" světový názor je stále na piedestalu materialistiké karteziánské filozofie, která se mylně domnívá, že jediný svět, který existuje je ten, jenž můžeme vnimat svými, upřímně velmi ubohými smysly. Taktéž se domnívají, že nekonečný ekonomický růst je jedinou cestou kupředu. Avšak až se spojí věda a vědy duchovní, teprve poté se dá hovořit o rozvinuté civilizaci, hodné prozkoumávat ostatní světy. Do té doby nám tato možnost jednoduše nebude zpřístupněna.

Přátelé, já vám slibuji, že za 5-10 let již nebudeme obchodovat na Amerických, ale na Čínských, či Ruských, případně Indických trzích. Moc se s návratem zlatého věku vrací do kolébky života.

S pozdravem Affinity

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"Ego" neni potreba dokonalosti, ale spise nase utkvela predstava(iluze) oddelenosti od celku, tvori ji tzv rusive emoce a navyky(vzorce chovani ktere neustale opakujeme, ale nejsme si jich zatim vedomi protoze je ridi podvedomi). Nechci se prit, ale duse je porad trosku dualni pojem a tudiz neco oddellene od celku. Pokud bychom zacali vnimat nedualne zacneme poznavat vseobsahujici prostor kde je vse mozne a vse je jeho soucasti a "zari" potencialem. Prostor (v buddhismu rikame "Mysl") nema tvar, chut ani barvu, stred nebo limit. Mysl neni cerna dira, ale spise nadoba ktera vse spojuje, kde se vse spontanne objevuje a mizi.

Proc to pisu? Slova jsou krasna, ale myslim ze bez potu zadne rozpusteni ega (lepe receno rozpusteni iluze oddelenosti od celku) nepujde. A tim potem neni vetsinou nejaka fyzicka cinnost(i kdyz sport a joga jsou urcite prima), ale treba prave prace s mysli a s nasimy emocemi!

Priklad:
Mame fantasticky system(dostatecny backtest i outofsample vydelava na konzistentni bazi), venovali jsme spoustu casu do jeho pripravy. Potom se stavaji neprijemne situace live: Prvni, druhy a treti obchod dne = ztrata. Mame dve moznosti:
1.Muzeme se bud tlouci do hlavy ze jsme prodelali uz 450 dolaru byt z toho emocionalne rozladeni a udelat v nasledujicich obchodech spoustu chyb (i kdyz ani logicky to nedava smysl, protoze vime ze se musime soustredit na sekvenci obchodu-tzn nelinearni logika).
2.Vzhledem k tomu ze se to jiz stalo nic s tim jiz delat nemuzeme a proto se plne soustredime na dalsi obchod a plne venujeme veskerou nasi energii aby pre nas dalsi obchod byl podle planu. Mame radost ze nase tri obchody jsme udelali podle planu a ze dodrzujeme system(pokud ne, mame radost ze jsme se na obchodech mimo plan mohli rozvinout-samozrejme si piseme pocitovy denik-v obchodovani je to jedna z nejdulezitejsich veci !!!) Vidime tedy ne problemy, ale moznost se rozvijet.

Samozjeme slysim namitky:"Tohle uz jsem slysel nekolikrat!" Proc je to tak tezke prozivat? Protoze je zasadni rozdil mezi pochopit a prozivat. Protoze, musime neco delat abychom to dostali do "krve" anebo jak rikaji nektera uceni o mysli: premistit pochopeni z hlavy do srdce kde se jiz nejedna o znalost ale o zkusenost. Nejde si jen neco precist a pochopit, jde o to to prozivat.

Pokud mate moznost meditovat nebo pouzivat jinou metodu k rozpoznani "jak se veci maji", pro trading nemuzeme udelat lepsi vec(uricte neni na skodu si dat tyto metody do naseho dennodenniho obchodniho planu. Clovek kdyz si vice a vice uvedomuje co se deje vic a vic si pak uvedomuje ze "miliony na ucte" mohou byt jenom takzvanou malou casti jeho bohatstvi neboli takovym vedlejsim efektem na kterem pokud si clovek neulpiva tak muze jenom rust. Vse je tedy neustale jeden a ten samy vnitrni a vnejsi neoddeleny prostor neustale se menicich prozitku, co se meni je nase prozivani toho co se deje! Pri spravem pohledu, vim ze obchodovni muze byt velice rodostnou cinosti i v dobach kdy zrovna v urcitem casovem useku ztracime.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zakořeněnou potřebou dokonalosti jsem nemyslel Ego. To mělo být odděleně a nejspíše jsem jen špatně formuloval větu ( oddělení čárkou). Zakořeněnou potřebu bezchybnosti máme implantovanou od diktátu médií a od agresivního paradigmatu soupeřivosti a nekonečného boje mezi jedinci a pohlavími.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jenal,Affinity: Pánové hezky napsaný opravdu. Ten první příspěvek od Affinityho mne zaujal hlavně kvůli tomu příběhu, který mi když jsem o něm zapřemýšlel dal něco co nějak nedokážu popsat ale zapůsobilo to na mne.
No a jenal to vylepšil větším pohledem na trading o který nám tu především všem jde.
Každopádně si myslím že duchovno a trading k sobě patří. Nevím z jakých knih jste čerpali,ale pro mne osobně třeba když už sem znova zatáhnu ten PŘÍBĚH, je daleko jednodušší pochopit pointu něž když by mi někdo půl hodiny odborně vykládal psychologickou podstatu věci. Díky vám pánové.Třeba se někdy spolu potkáme. Každopádně já s vámi vždy rád. Jo a ať se vám daří ! Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano, Eckharta Tolle mohu též vřele doporučit. Při čtení jeho knih si člověk velmi uvědomí i to, jak se staví k tradingu - že často větší uspokojení nachází v zaměstnávání mozku, než vydělávání peněz. Apropo, ono je úžasné občas pozorovat svůj mozek v situacích, kdy delší dobu nemáme žádný signál a náhle si mozek začíná vymýšlet nejrůznější "příběhy" o tom, jak v dané situaci právě signál je a nebo by mohl být a proč bychom tedy měli reagovat... Samozřejmě, pointa je v tom se nad takovými výplody fantazie našeho mozku jenom pousmát a hlavně nereagovat....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomnes:
Pripomina mi to zive obdobi kdy jsem si az nesmyslne hral s excelem(coz me bavilo) misto toho abych vlasnte backtestoval(coz me nebavilo ale bylo opotreba udelat) :)... Je to mozna ale trosku pohled z uhlu "co chceme versus co potrebujeme".Ono ta chut zamestnavani mozku ma hodne spolecneho s nasi "vsechno hned" a "porad se neco deje" kuturou a muze se projevovat i jako hodne vnitri navyk kteremu se, kdyz clovek neni trenovany, v danou chvili da lehce uverit. Muze to zajit az tak daleko ze nerizene "spustime spoust", coz byva v lepsim pripade zpravidla SL. V "lepsim" proto, ze mame primou neprijemnou zkusenost ze jednani proti planu neni ok.



Chtel bych prilozit jeste par takovych uvah:

Jak se ucim pohlizet na ztraty?
Samozrejme je sucasne nejlepsi se nesoustredit na ztraty ani vyhry, tohle bylo(je) po me nejtezsi. Nasel jsem si takove psychologicke schema kterym si tak trosku snazim ridit. Logicky chapu ze ztraty a vyhry jsou jednoznacne soucasti kazde uspesne strategie. Mam system s mensi uspesnosti takze pohled na ztraty je pro me naprosto klicovy. Mam rad obrazky, tak se na to divam jako na dum ktery chci postavit. Ztraty predstavuji cervene cihly a profity predstavuji cihly cerne. Jedna bez druhe nemohou byt protoze jsou jako dvoubarevna zamkova dlazba, u meho domu je jasne ze bude postaven z velkych cernych cihel ktere budou spojeny velkym mnozstvim malych cervenych cihlicek-a tak se to vyhovuje me. Nekdo muze vytvorit jinou zamkovou dlazbu kde bude pomer jiny, nicmene muzeme jiz rovnou rict ze postavit dum z cihel bez protikusu je jednoduse nemozne.

Tip na Backtest:
v minulosti i v soucasne dobe jsem delal nekolik backtestu a lehce jsem pozmenil system na zaklade mych poznatku o sobe samem. Soucasne musim ale rici ze jsem se nesoustredil na to kolik vydelam ale spise na psychologicke aspekty. Vetsinou to je tak, ze mame presny system z knihy nebo kursu a pak to zbacktestujeme ono to funguje a je to takovy diktat toho co muzeme zvladnout(ktery casto v realu nefunguje). Vypada to slozite ale navrhnout si vlastni system na miru (treba i s paterny finwinu)neni nic nez spousta systematicke prace ktera jedina nese ovoce. Toto muze byt pro mnohe docela zasadni krok(nerekl bych nic nez nutnost.) Delam si ted ke kazdemu obchodu ktery jsem zahrnul do backtestu poznamku a zakladam do sanonu-tohle vzalo hoodne casu, ale je to asi nej co jsem zatim udelal.

Win-katalog:
Take mam soucasne "katalog" vsech signalu ktere byly uspesne a presne podle planu, vytiskle tak aby vstupni usecka byla uplne na prave strane. Prohlizeni tohoto mam v planu jako cinost tesne pred obchodovanim-tam jsou obchody ktere jsou presne s moji filozofii systemu, presne ty prilezitosti, ktere vyhledavam. Verim ze cim vice budu mit tyto situace v podvedomi, tim lepe(rychleji a bezestrachu nebo vahani) na ne budu v realnem obchodovani reagovat.

Postreh do checklistu a pocitoveho deniku:
Je prima si sepsat do checklistu pouze v jakych situacich muzeme pouzit lehce diskrecni pristup a urcite pouze kdy neobchodovat, nez kdyz slevit z pravidel! Muze se ale stat ze pri nevstupu do obchodu budete obeti strachu a tak lepe kdyz nechate veskery pozdni komentar k danemu obchodu do pocitoveho deniku treba den ulezet. Sam pisu pocity ke kazdemu obchodu v dobe kdy vstupuji nebo kratce pote abych byl co nejobejktivnejsi, ale komentar a to jestli jsem vstoupil a vystoupil podle planu davam dohromady idealne az druhy den pred obchodni session-coz uz je pevna soucast pripravy na novy obchodni den. Casto si pak tento "katalog" pocitu prohlizim a zjistuju kde je me nejslabsi misto-ono to vypada jednodusse, ale priznam se ze dostat se k informacim o mych slabinach nebylo tak snadne jak by se a prvni pohled mohlo zdat. On clovek je tvor sebeulhany :)

Co se deje v nasi hlave?
Dostat se k tomu co se deje v nasi hlave, ac to zni pro nekoho kdo to nezkusil neuveritelne, neni ukol na jeden tyden. V podstete se da rici toto: "Kazdy den od chvile kdy si rano cistime zuby az do chvile kdy si je zase cistime druhy den rano mame hodne malo minichvilecek kdy jsme si vubec vedomi toho co se deje. Vetsinou nevedome delame pitvu minulosti nebo doufame ci se bojime budoucnosti bez nejake moznosti se svobodne rozhodnout a prozivat "ted a tady". Je super ze trading je jednou z neotresitelnych reflexi toho jak na tom vlastne jsme. Urcite mohu rici, ze i pro me je obchodovani jedna z mych top zivotnich vyzev.

To je cele nejake slozite!!!
Zni to cele jako hodne prace, ale to je to co si novacci pod pojmem trading hodne pletou. Casto uvidi prvni graf a citi vnitrni vyhru a to ze budou milionari urcite nejdrive do roka ne-li vlastne do pul(omlouvam se vsem novackum, byl to urcite i muj pripad), jestli ale nekde neni neco zadarmo tak je to prave v tradingu! Ta odmena (tem vytrvalym) za to ale stoji!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Hezke.... Nejvice se osobne stotoznuji s prvnim a poslednim bodem. Tim prvnim v duchu, ze pro me ztraty nejsou casto ztraty, ale "navrhy na zlepseni". Tim poslednim v duchu, ze presne to me na tradingu bavi nejvice - trading nas uci zacit si uvedomovat aktualni okamzik, byt daleko soustredenejsi a vedome vice "v pritomnosti". Ja osobne se behem tradingu snazim hlavne soustredit na to co delam a taky co dela trh a nelamu si prilis hlavu s tim, zda-li to bude zisk nebo ztrata, dulezite je abych se citil dobre s tim, co delam a v co verim. Obcas se nekolik dnu vubec nekouknu na equity, protoze pocit delat vse nejlepe jak dokazu je obcas silnejsi, nez vydledek. Samozrejme, pokud clovek dela vse spravne, tak je logicke, ze vysledek je vetsinou pozitivni.
Trading je mimo jine uzasny prostredek sebepoznavani a nejcasteji nezadouci emoce pri obchodovani mizi az v momente, kdy clovek prestane mit strach ze sebe samotneho - to je uvedomi si sve silne a slabe stranky, plnne je prijme a prizpusobi jim obchodni plan. Pak uz se clovek nemusi strachovat ze sebe samotneho a zbytek uz tak nejak prijde sam.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,

uzasny clanek, děkuji, napadá mě úvaha jestli o tom nekdo premyslej pise se neustale pokud delam veci ,,spravne,, podle ceho veci urcujete zda jsou spravne? jako jestli spravne plnim svuj system? jenze mam v sobe rozpor ze kdyz system a to podle me je velka nutnost, zahrnuje diskrecni obchodovani a rohhodovani,ktere nejde popsat do sveho system a plnit ho podle planu jak treba patterny, no tak to diskrecni rozhodovani podle mne prebiji veskere snahy o moznost posouzeni zda vse delam spravne , mozna se mi to jenom zda, nejsem tak zbehly jeste v tradingu, a hodne se v tom zamotava hlava, tohle mysleni je uz na hoodne jine/pro trading spravne / frekvenci vymykajici se norm. zivotu a znamych okolo, tak jsem rad za tento server a za to ,ze tady mame Tomase a Petra ktere toto mysleni ovladaji a umi vysvetlit a mit trpelivost snami

dik

Radek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Radku,
také jsem měl rozpor. Pokud mám jasně definované patterny, mám jasně definovaná pravidla, proč mám potom "porušovat" pravidla vlastním diskrečním rozhodnutím? Když jsem byl na kurzu z Tomášových úst zaznělo "kouknu a vidím". Po této hlášce jsem byl zmaten, zklamán a lehce rozčilen:). Ale vše mi došlo, až po nějaké době. Pokud budete obchodovaní věnovat určitou dobu, najednou zjistíte, že dle pravidel máte do obchodu vstoupit, ale něco uvnitř vás vám říka ne, do toho nejdi. Pokud to není strach vyvolaný například několika denním drawdownem je to možná intuice. Jenže jak začátečník pozná, že se jedná o intuici a nejedná se o nalhávání, plané naděje atd například při opačném působení intuice - takové, která naopak říká, běž do toho?
Odpověď by mohla znít. Podívej se na výsledek tvého snažení (vydělávám, prodělávám, plácám se vtom,...). Také je dobré, místo zjišťování, jak je to s tou intuicí, raději backtestovat a potom člověk pochopí, jak to vlastně finguje. Jinak intuice je dobře popsána v Curyšských axiomech.
Možná by i intuice mohla být jedno z témat poradny, vzhledem k tomu, že diskreční obchodování je založerno právě na využití intuice a intuice je založena na zkušenostech, které začátečníkovi chybí, a tak je začátečník na začátku své kariéry zmaten. Možná to špatně chápu, ale tak nějak to bylo u mě:)
Ať se daří přeje Lukas:).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...