Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Finančníkův osobní poradce psychologie obchodování (2)


Doporučené příspěvky

Sebe-disciplina je možnost dostat se k přijetí opatření, bez ohledu na váš emocionální stav.

Stejně jako má každý jiný sval sílu, my všichni mame rozdílnou úroveň sebe-disciplíny. Každý má nějakou - pokud můžete zadržte na několik sekund dech, máte to také jako nějakou vlastní-disciplínu. Ale ne každý má svou disciplínu rozvinutou ve stejné míře a prto jsou lidé disciplninovaní a ne.

to pasaž z webu Steva Pavliny (stevepavlina.com), dopručuji.

P.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dovoluji si výrazně nesouhlasit. Sebedisciplína je vám k ničemu, pokud jsou vaše podvědomé programy silnější. O sebedisciplíně se snadno káže, ale těžko se jí v praxi dosahuje. Proč obézní lidé mají problém zhubnout? Protože jejich podvědomé programy jsou silnější, než sebedisciplina. Takové podvědomé programy mohou být různé - "trestání se", "zakrývání určité bolesti", atd. Mluvit o sebedisciplině jako o "svalu" je hezké povídání a hezká fráze, ale 99% má v praxi s tímto pojmem výrazný problém - včetně řady vrcholových sportovců, dokonce i lidí pracujících na tak zodpovědných pozicích, jako je pilot dopravního letadla. Pokud chceme být sebedisciplinovaní, musíme nejprve poznat naše vnitřní "démony" (tj. podvědomé programy, které jsou silnější než já). Když je poznáme, což je možné pouze skrze uvědomování si nejrůznějších emocionálních stavů a zkoumání toho, co se děje uvnitř nás a jak na co reagujeme a jak se projevují emoce v našem těle, pak se teprve můžeme učit sebedisciplíně. Sebedisciplína není něco, u čeho si řeknu "od teď budu sebediscipliovaný". To většině vydrží možná 1-2 týdny (v lepším případě). Je to něco, u čeho se musím ptát: "proč nejsem sebedisciplinovaný? Co mě nutí dělat věci jinak, než bych v rámci sebediscipliny vyžadoval a předpokládal?" Skrze tyto otázky pak hledám skutečné důvody a pouze pokud s těmito důvody začnu něco dělat, mohu zlepšit svou sebedisciplínu. Samozřejmě, ne vše je otázka podvědomých programů, hodně toho je taky jen čirá a čistá lenost - ale to už je jiná kapitola.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomnes:
Pokud mě něco rozruší, budu prožívat nějakou emoci (strach, úzkost apod.) Mám tuto emoci uchopit jako nějakou entitu uvnitř mě a jenom ji pozorovat? Mám jít po příčině rozrušení nebo si mám jen uvědomovat důsledky - emoce? Jak se dostanu k sebedisciplíně? Jak se zbavím démona?
Takový démon je pro mě třeba několikadenní drawdown. Není to tak, že bych dělal nějaké zmatky, ale prostě o těch ztrátách vím (mám je před očima) a odvádí mi pozornost od procesu obchodování. Emocionálně je to strach z další ztráty a zároveň touha vidět opět zisk. Důsledek je ten, že proces rozhodnutí o vstupu do obchodu je o něco delší a náročnější - nestává se mi naštěstí totální blok, i když tuším, že po delším drawdownu by nastal.
Ať se daří přeje Lukas:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

lll:

urcite bych doporucoval precist alespon par knih o psychologii..predevsim pak o podvedomi, o tom jak pracuje a jak se da ovlivnovat, programovat..spoustu tipu i na ceske knihy najdete v sekci "Software a knihy"...

zacit muzete klidne u ebooku od J. Nowaka, ktery vydal financnik
viz. www.financnik.cz/exe/psychologie-obchodovani/

sam ted ctu napriklad "Moc podvědomí" od J. Murphyho, kterou taky muzu doporucit pro takovy nahled do toho, co je to podvedomi a jak pracuje..

majkll

Link to comment
Sdílet pomocí služby

majkll:
Díky za inspiraci. Knih a informaci na webu je velke množství a několik knih jsem už přečetl, čtu a hodlám číst i v budoucnosti. V současné době čtu Tolleho Moc přítomného okamžiku - velmi dobrá kniha, která je mi odpovědí na můj dotaz viz výše. Jenom jsem se chtěl zeptat, jakým způsobem to prakticky řeší ostatní obchodníci. Přístupů je hodně a né všechny se hodí pro každého. Vlastně mě nezajímá moc teorie, ale jak se prakticky dostanu z bodu a do bodu b a co k tomu budu potřebovat.
Ať se daří přeje Lukas:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To III: začít vnitřně emoci jenom pozorovat, tj. kde a jak se v těle projevuje nejsilněji, jak přesně jí pociťuji, atd., je nejlepší způsob, jak začít. Pokud se své emoce naučíte pozorovat jako nezávislý pozorovatel a nebudete na ně reagovat, jednak se naučíte sám sobě lépe rozumět a tudíž si více věřit, a hlavně postupným uvědomováním si těchto emocí a jejich procítěním je pomalu budete oslabovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V podstatě se tedy jedná o to, pokud to dobře chápu, aby se člověk s emocí neztotožnil, ale zároveň ji nepotlačil, prostě ji jenom pozoroval.
Dále je asi důležitá i rutina, která emoci vyvolává - obchodování. Člověk je tvor přizpůsobivý a po čase si zvykne na hodně věcí, takže si zvykne třeba i na drawdowny, které díky zkušenosti později výrazněji neřeší. Vlastně jakákoliv rutina se stává po čase "nudou" tzn, relativně bez emocí.
Hezký den přeje Lukas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,

ja jeste pridam k vasim prispevkum jednu subjektivni zkusenost a to, ze pokud zacinate s uvedomovanim emoci a soustredenim se na ne, tak kratkodobe muze stoupat jejich intenzita, protoze tim, ze se na ne vedome soustredite, tak je i posilujete - vlevate do nich energii. Nicmene je to jen prechodny stav, ktery u kazdeho trva ruzne, zalezi na sile emoce a vnitrnim postoji cloveka.
Na tomto principu, kratkodobeho zvyseni intenzity prozitku a jejich odezneni (rozplynuti) je pruvodnim jevem velke spousty lecebnych metod - od homeopatie az po hypnozu.

P.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj,zajimal by me problem ktery se k tomuto vaze a to je rozdelovani zivota na zivot tradingu a socialni zivot, prece jenom se naucime zvladat nase emoce ,pro trading dobre ale jestli nema treba nekdo problemy ze jsme potom takovy ,,kamenni, i v normalnim zivote a treba partnerky a pratele jestli nas nevnimaji trochu jinak, prece jenom lidi co maji sve emoce vyrovnane a srovnane neni tolik a pak vznika ,ze se lisime. Ma s tim nekdo nejakou zkusenost? s prolinanim zvladnuti emoci trading vs socialni zivot? a prosim nepiste typu ze si musim vybrat bud to a nebo to.
diky za jakoukoliv odpoved

Radek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mcwoj
Osobně vnímám zvládání emocí jako posun celé osobnosti v jakékoliv situaci. Nejde o to být kamený. Jde o zvládání svých emocí. Například většina lidí jedná - řeší úkoly-problémy pod návalem svých emocí. Tím, že lépe zvládám své emoce, zvládám lépe řešit i různé problémy od osobních přes např uvíznutí v dopravní špičce až po trading. Prostě nenechat se ovládat emocema, které nám brání řešit jakýkoliv úkol. Pokud například někdo vyvolá hádku, mám se nechat vtáhnout do té hádky? Pokud to není legrace, asi je lépe hledat konstruktivní řešení v klidu a ne jednat pod nátlakem emocí - a vlastně se hádat o to, kdo má větší ego (viz například politické diskuze)...
Ať se daří přeje Lukas:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zivot v tradingu a mimo (socialni) neni treba rozdelovat. Moje zkusenost je, ze vzdelavani se v "psychologii a zvladani emoci" je prinosem v kazde oblasti. Podobne techniky muzete pouzit ve vychove deti i v reseni partnerskych problemu a jeste si tim prodlouzite zivot (bez infarktu). :-))
Trading chce urcite zkusenosti a cas - jako v kazde jine praci. Kdyz jde chirurg na prvni operaci taky neni klidny (to neni muj obor), kdyz odevzdavate podklady k vyrobe formy na plasty za 3 mil. Kc a na chybu se muze prijit az za pul roku, to taky neni bez stresu (to je muj obor). Casem si ale clovek zvykne a uz to zvlada naprosto bez emoci (jako svou praci). Bez vlivu na soukromy zivot. Jde o to mit realnou zkusenost s tim, ze vysledek dopadne dobre. Opakovane.
Trading vnimam podobne. Pro zacatek mi staci, ze verim tomu, ze se to da naucit. A ze jsou lide, kteri to umi. :-)
Pavel

P.S.: Vy se nechcete lisit od ostatnich tim, ze budete vyrovnani, spokojeni, stastni a bohati? Ja ano. A taky bych rad takove lidi casteji potkaval ve svem okoli...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nelze oddělit trading a "ostatní".
Je to jako s prací - pokud vás kolega (zákazník, dodavatel...) namíchne, táhnete si ten balvan nasranosti celý den. A doma to schytá manželka, děcka...
Stejně v tradingu. Když se nedaří, máte z počátku po náladě.

Spíš jde o to, dostat trošku nadhledu i do tradingu. Z počátku jsem s tím míval taky potíže, ale dá se to zvládnout. Respektive časem otupíte i ke ztrátám. A pak (aspoň u mne) skončilo období zmatkování a křečí.

A začaly chodit první profity.

Rád na tu dobu vzpomínám. Jeden tehdejší kolega, který mne do opčního byznysu zasvěcovat, mi řekl : "Srovnej si kebuli. Pak půjde vše v pohodě." Dnes tuto radu oceňuju jako to nejpřínosnější, co mohlo být...

Chce to to nadhled a kliiid. Nestresovat se kvůli ztrátám. Nevyšilovat s optimalizacemi obchodního systému, nehledat nové postupy. Osobně jsem našel klid a pohodu v nastavení rozumného procentního zhodnocení, jednoduchého (snad až primitivního) systému a hlavně TRPĚLIVOSTI. U opcí to ostatně ani jinak nejde...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...