Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Finančníkův osobní poradce psychologie obchodování (5)


Doporučené příspěvky

Výborný článek, děkuji za něj.

Jen bych připomenul jednu důležitou skutečnost. V Universu existuje zákon přitažlivosti - stejné přitahuje stejné, takže prosím neuvažujte a už vůbec nevizualizujte to, že jste ztratili všechen majetek, že nemáte na chleba moc často ! Nebo se to skutečně stane realitou. Souhlasím však plně s dalšími , velmi dobrými radami, mysl je jako vlak, který jede po kolejích. Nerad mění směr, jen jede po kolejích, které jsme sami postavili. A jede, dokud nevykolejí. Takže je dobré mysl cvičit, nutit jí do čeho nechce, je třeba ji tvarovat. Můžete meditovat, nebo cokoliv jiného. Člověk je nekonečná a všemocná bytost, mysl je všemocná zbraň, využíváme 5% mozkové aktivity, představme si svět, kde by to bylo 100%. Všichni jste velicí, všichni jste mocní. Proto jen bojujte a jednoho dne zvítězíte. A přijde den, kdy zvítězíte i nad posledním nepřítelem - nad smrtí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kliknul jsem do diskuse proto, abych napsal přesně to, co Affinity - v žádném případě si nepředstavuj - nevizualizuj - negativní věci, a už vůbec ne v meditačním stavu (Alfa či hlubším stavu), do kteréhožto v leže po 20 minutách určitě padneš. Dokonce ani si to nepředstavuj s myšlenkou "takto NEchci dopadnout". Protože podvědomí slovo NE vymazává. Mohlo by se ti to splnit! Co si představuješ, takové přání vysíláš.
Můžeš toto ale použít kontruktivně, pozitivně.
Jarda

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ano, moc bych si to nevsugerovával. Ale usnést se na tom, že z toho, co tenhle měsíc vydělám, příští měsíc musím vyžít (a zbytek někam nedobytně uklidit) není špatný nápad.

Souhlasím však s jednou věcí - výraznější ztráta spojená s objektivní sebereflexí je nejlepší cestou vpřed. Pokud budeme klikaři a bude se nám zpočátku dařit, moc nám to nedá. Teprve, když něco promažeme, přijmeme tuto ztrátu jako naši vlastní odpovědnost, zanalyzujeme příčinu (kterou zpravidla není to, že nefungoval systém, ale že jsme se jím 100% neřídili) a vyvodíme z toho důsledky, pak jsme zase o velký krok dále.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Lidi ja bych tady dal radeji odkaz na film nebo knihu The Secret ,ve ktere je tato filosofie, o ktere zde hovorite viz ta vizualizace,jenze kdo to necetl tak to spise vypada jako tlachani z jineho sveta a uz vubec nic to neda, kdo ma zajem tak si knihu precte, ale venoval bych se radeji tematu trading, nez protoze tento clanek byli ,,praktictejsi,, a ne filosofovani o podvedomi a univerzu a pritahovani si veci pomoci vizualizace, preci jenom nerad aby lidi ,,sklouzli,, do role vyzualizace a tak nejak ta tvrda drina a odrikani u backtestu a paper sla mirne stranou ,a zbyli jen reci a vizualizace. Vseho s mirou

Clanek dobry,jenom sem nepochopil co znamena rodina konstelace :) a jestli dotycny ma problem s tim, ze se diva dopredu a pak az backtestuje podle toho, snad mame kazdy nad sebou nejakou soudnost,ne? :) a ne chtit s timto poradit :) jeslti neumime se samy hlidat a ,,naridit,, si ze takto to zkratka nepude,tak bude asi vic problemu do budoucna nez jen podivam se jak obchod dopadne a pak ho zbachtestuju :)

Radek

Vsem plno uspechu

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No .... mně osobně při backtestu pomáhá jet svíčku po svíčce u pravé strany grafu.
Pokud bych BT dělal uprostřed grafu, jsem si 100% jistý, že sice nepřehlédnu žádný ziskový obchod, ale nejméně několik ztrátových. Prostě ta hlava takhle funguje.
Takže já to řeším, jak jsem psal .... natáhnu do NT data, posuvníkem rychle přejedu na začátek testovaného období a jedu na pravé straně grafu, svíčku za svíčkou.
Nevýhodou je, že to strašně dlouho trvá všechno poctivě zaznamenat pro následné vyhodnocení.
Navíc se takhle velmi špatně testuje několik timeframe současně. To ale mne moc netrápí, zjednodušil jsem systém na jediný TF.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To snad kazdy backtestuje naprave strane... a drive nez kliknete dalsi svicku tak obchod zapiste do deniku nebo nezapiste ale zadne zpetne posuzovani podle toho jak vysel nebo ne... A jestli vam dela problem vizualizace pod mostem tak proste vyberte vyplatu dejte ji nekam pryc at na ni nesahnete a zijte jen z toho co vam vydela trading....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

roman06: Omyl, to rozhodně nedělá každý. Dokonce i Tomáš Nesnídal na kurze mluvil o tom, že to tak NEdělá, protože je to moc pomalé - že se koukne na graf uprostřed obrazovky a vidí patterny, zanese je do deníku a jde na další den ... a proto že občas "vynechá nějaký ziskový", aby trochu zhoršil výsledek, kdyby přehlédl nějaký ztrátový. Také přístup, ale mě tedy rozhodně nesedí,
Problém je v tom, že věci, které nám osobně přijdou jako samozřejmé, mohou někomu připadat divné a naopak ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

2 Lucinek,roman06
No ono jde o to ze se tu lehce pletou pojmy. Backtest neni moc o tom koukat na pravou stranu (imho), ale spis zjistit, jestli mi system vubec muze fungovat. A to bych opravdu zjistoval spise uprostred... Osobne jsem stavel system tak, ze jsem jezdil grafy tam a zpatky a hledal situace, ktere by vyhovovali memu SL a PT. Az jsem zjistil za jakych podminek toto nastava, projel jsem urcitou cast dat pro kontrolu jestli jako jo, a pak prisel na radu trening v podobe prave strany grafu.

Jinak moc pekny clanek. Zvlast ta druha cast s rozborem nedisciplinovanosti a spol. Existuji pomerne uzke vazby mezi psycho stavem pro trade a psycho stavem vuci svemu okoli. Resp. jsem tyto vazby pozoroval asi posledni dva mesice a v podstate je zahrnul do sveho planu. Vysledek je (pardon za ten vyraz) pro mne opravdu ohromujici.

Libor

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Backtest je o tom prověřit robustnost systému a "nakoukat" si v klidu svůj systém. To, co popisuješ ty, tedy hledání situací uprostřed grafu, je fázevýstavby OS. To by mělo tomu backtestu pochopitelně předcházet - nedělal jsem to jinak.
Já BT provádím na již v podstatě hotovém OS, na kterém potřebuji doladit optimální velikost SL, způsob posunu SL a různé druhy výstupů, zjistit, jaké jsou série ztrát po sobě apod. Prostě výkonnost toho OS. A na to se mi lépe testuje pravá strana grafu - jednak vidíš, jak se pattern "tvoří" (i když na statických svíčkách), jednak hůře přehlédneš ztrátový obchod (ziskové se uprostřed grafu hledají výborně, ztrátové jsou někdy neviditelné, dokud to neposuneš až vpravo a necivíš jen na tu vstupní úsečku).
V současnosti znovu backtestuji svůj OS, který zároveň jedu i live - proto, abych jednak porovnal, kolik měl dát a kolik jsem z něj dostal já (a mohl tak analyzovat příčinu toho, proč teoreticky je to super a prakticky už tolik ne) a odladil lépe techniku výstupů, která se v testu zatím jeví jako velmi dobrá, ale prakticky jsem měl problém ji dodržet - proto BT, abych upokojil mysl a dodal sám sobě sílu držet se striktně OP, protože jeho nedodržování je drahé ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Neviditelne ztratove obchody... to je fakt hezky :) Ale mas pravdu, ty prijdou az na prave strane a bylo dost tezke je zapisovat. Ale o tom je ten clanek... Ten pocit byl ve finale vyborny. Jednak to, ze jsem si ztratove obchody zapsat dokazal a pak i nasledne vysledky OS. Jen pro upresneni (aby to nevypadalo jako ze mluvim z knihy...) obchoduji temer dva roky live a k temto "praktikam" jsem nedosel hned :) To co pises v poslednim odstavci je presne to co delam take. Vedu si v podstate tri paralelni obchodni deniky - prvni je cisty zpetny test na "historickych" datech, druhy jsou obchody samotne jak jsem je bral a treti jsou obchody jak jsem je mel brat. Tohle vsechno porovnavam a vyhodnocuji (se), jak moc uz souznim se svym systemem a nebo jak moc se od nej odchyluji. (mam to vse postavene na svem software pod sql databazi) Takze tak :)

L.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Aha, tak teď už možná chápu, proč můj backtest dopadnul o 2 až 3 ligy hůře než ostatním:).
Jinak souhlasím, že trading není zábava, ale byznys, který může člověka připravit i o finanční polštář, který mu každý měsíc chodí na účet natož, aby se tradingem živil. Chce to motivaci (dokážu se uživit tradingem), to ve mně vzbudí odpovědnost (nesmím zklamat), a ta přirozeně aktivuje disciplínu (lenost, nedodržení obchodního plánu,... mě pošle ke dnu..., pokud budu dělat to, co dělat mám, dosáhnu svých cílů)
Ať se daří přeje Lukas:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nesúhlasím úplne s názorom že trading nie je hra - pochopiteľne, je to veľmi tvrdý biznis ktorý spája niekoľko vlastností úspešného človeka oddeľujúceho ho od priemeru, po prečítaní interviews with top traders však každý z nich pristupuje k tradingu ako k záľube, koníčku, hre a svorne trading hodnotia ako 'extremely fun!' (popri hodnotení 'obsession').

Takto sa k tradingu snažím pristupovať ja - a každým dňom ho viac milujem. Mojím cieľom je predstavovať si pod bankroll len jedno nepodstatné číslo, kde mojou úlohou je ho zvyšovať, a ako, to je len na mojej kreativite.

Inak takisto backtestujem v NT na pravej strane, a je pravda, že pri 150-tickových grafoch mi to ide extrémne pomaly ale bez backtestu z dôvodov 1000-krát spomínanich na finančníikovi aj knihách neviem predstaviť že by som vôbec zaťal obchodovať paper, nie tobôž live.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...