Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Proč začínající obchodníci vesměs sdílejí screenshoty jen se ziskovými obchody?


Doporučené příspěvky

Pravda, pravda, je to přesně tak, nejlepší je, pokud ke screenshotu někdo dá i statistiku, třeba vyjádřenou equity. Já osobně jsem ve vláknu Rosse daval mínusové i plusové příklady, ale mínusové nejsou pro ostatní tak "přitažlivé".

Mě se screenshotování osvědčuje hlavně jako proces učení. Projedu si den na replay, potom si udělám screenshoty celého dne a napíšu si červeně co bylo špatně na mé analýze a modře, co bylo dobře, a to nezávisle na výsledku obchodu. Lze potom dobře najít slabiny strategie a cítím, že se posouvám dopředu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Miles Napsal:
-------------------------------------------------------
> Pravda, pravda, je to přesně tak, nejlepší je,
> pokud ke screenshotu někdo dá i statistiku, třeba
> vyjádřenou equity. Já osobně jsem ve vláknu Rosse
> daval mínusové i plusové příklady, ale mínusové
> nejsou pro ostatní tak "přitažlivé".
>
> Mě se screenshotování osvědčuje hlavně jako proces
> učení. Projedu si den na replay, potom si udělám
> screenshoty celého dne a napíšu si červeně co bylo
> špatně na mé analýze a modře, co bylo dobře, a to
> nezávisle na výsledku obchodu. Lze potom dobře
> najít slabiny strategie a cítím, že se posouvám
> dopředu.

to all
Tak tak nejak postupuji i ja. Screen kazdeho obchodu, jeste si jej vytisknu a zakladam si je do specialni slozky, kde mam celkove hodnoceni obchodni sanace a k tomu graf. co sem udelal spatne, proc sem to udelal a na co si dat pozor pro priste.
Krasne krasne to pribyva.
Jednou za cas si je projizdim a rikam si..pro ja blbec tam vstupoval a uz mi dochazeji chyby ....

to k clanku

Nevim jak u vas, ale ja mam posledni dobou pocit, ze clanky, kt.vychazeji na financniku mi jen potvrzuji spravnost mecho konani. Tzn. ze tak nejak mi clanky potvrzuji co sam postupne v tradingu zjistuji.
Feel good

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petre na tento Tvuj clanek cekam uz hoodne dlouho! Doufam ze jej vsichni Ti co zde sdili screeny si clanek prectou nekolikrat (redevsim ti jejihz motivace je virtualne masirovat ego nebo zvysit svoji prestiz pred ostatnimi.).

Miles:
ne pro vsechny jsou minusove priklady nepritazlive-jenom kdyz se podivas tak ldi co davaji na forum veci a>bez statistik, b> pouze ziskove obchody c>zadne logicke vysvetleni, jsou nejpopularnejsi :D (takze zalezi spise na ostatnich lidech jak jsou naivni)-Nejlepsi jsou lide kteri skryvaji svuj system a statistiky (i kdyz jich udelali jak sami rikaji tisice) meni jej podle aktualniho screenu(a ti jsou tu casto jeste popularnejsi). Pro me takove screeny nemaji absolutne zadnou naucnou hodnotu a osobne takove prizpevky a maily ani nectu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

výborný článek..je to vidět i tady na fóru dost často..člověk vloží příspěvek, ve kterém je pouze napsáno: "musím se vám pochlubit s mojím dnešním úlovkem:)))" a přiloží podobný obrázek, jaký mám v příloze..tj. zaprvé nulový užitek, protože k tomu člověk nic nenapsal..a za druhé mi takové screeny spíš přijdou, jako by člověk celý den klikal sem a tam, až to konečně jedenkrát vyšlo ode dna až k vrcholu..tj. když už, tak posunout dopředu, může i podle mě člověka pouze zveřejnění ztrátových obchodů, ke kterým dostane nějaké komenty z více stran, nad kterýma může popřemýšlet...k ziskovým obchodům zpravidla nikdo nic moc neřekne.. OFFTOPIC PS. dalším žhavým tématem v diskusi je poslední dobou něco jako "kdo nedává screeny z live, je nikdo", "je k ničemu dávat screeny z papertradingu, tam ti naklikám, co budeš chtít"...tohle podle mě může odradit spoustu začínajících lidí, kteří by třeba rádi přispěli..a ti kdo už se odváží dát screen z paperu, tak pro jistotu poníženě píší do každého příspěvku "promiňtě mi, je to jen bezvýznamný paper, tak doufám, že se na mě za to nebudete zlobit"...tj. podle mě (a myslím, podle každého soudného člověka) jsou tyhle řeči absolutně nesmyslné a totálně vedle..a můžou člověka maximálně přivést na úplně špatnou cestu, že se bude snažit co nejdřív jet live, jen aby zapadl mezi "profíky".... jednou z nejcennějších lidských vlastností je pokora... majkll

13064

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvely clanek, Petre. Dodal mi odvahu komentovat po nejake dobe od uverejneni clanku www.financnik.cz/komodity/zkusenosti/all2gather-2.html vyvoj equity meho systemu All2Gather.
Jak je patrne tady - www.myfxbook.com/members/mctrade/all2gather/11336 - nedavno nastal nejvetsi drawdown za celou dobu live obchodovani (cca -25%). Udelal jsem si analyzu rozdeleni zisku a ztrat a muj zaver je, ze 10 a vice ztratovych obchodu v rade je naprosto normalni, je vylouceno, aby tato (predem ocekavana) situace obcas nenastavala. A casem ocekavam jeste vetsi drawdowny ;)
Nic se nedeje, system obchoduji dal v nezmenene podobe, prave se formuji rysy jeho skutecneho dlouhodobeho vyvoje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ja to mozem len potvrdit. Priznam sa, ja som tiez poslal Petrovi jeden screen ziskoveho obchodu. Napisal som, ake informacie som bral do uvahy a chcel som, aby ten obchod posudil, ci som postupoval spravne. Samozrejme na zaklade strohych informacii, ktore som mu zaslal, to velmi mozne nebolo. Bol som skratka nedockavy a trochu lenivy, overit si to na historickych datach. Peter mi vtedy odpisal nieco v duchu dnesneho clanku. Screen, co som mu poslal bol z plafrofmy, na ktorej sa nedal nastavit script WCCI. Vyrobil som si ho tak, aby sa co najviac podobal a snazil som sa aplikovat teoriu do praktickych obchodov. Ale stale som mal vela otaznikov, ci je to dobre, ci spravne posudzujem ukazovatele a pod. Preto som screen poslal Petrovi. Ked mi odpisal, tak som si povedal, ze takto tapat dalej nemozem. Cez vikend som si nainstaloval NT a bolo tam vsetko co som potreboval. Pustil som sa do backtestov trhu TF, na Volum 2000. Zameral som sa ne jediny pattern, ZLR. Ten teraz backtestujem a papertradujem kolko len mozem. Postupne sa mi zacina vyjasnovat, a ked si citam prispevky na tomto fore, tak im zacinam lepsie rozumiet a mam pocit, ze ma posuvaju dalej. Rad niecim prispejem aj ja. Z papertradu ZLR sa mi pomalicky vytvara zaujimava historia obchodov. Aj ziskovych aj stratovych. Viac i menej podla planu. Postupne k ZLR chcem pridavat dalsie patterny.

Takze nielen Petrovi, ale ostatnym, co tu prispievaju a delia sa o svoje skusenosti, ci uz pozitivne, alebo negatinve, dakujem.

Pekny den

V.
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím si, že screeny "výživných" obchodů publikované začátečníky vycházejí z obecné potřeby člověka podělit se s ostatními o své úspěchy, zatímco prohry si každy prožívá raději sám někde v ústraní. Navíc je zřejmě neodiskutovatelný fakt, že člověk je víc zaměřen na úspěch než na neúspěch a proto screeny úspěšných obchodů budou v očích zejména úplných začátečníků daleko atraktivnějším zbožím než screeny nějakých propadáků.

Jedno pozitivum však rozhodně těmto "vítězným" screenum nelze upřít. Mají pro ty úplné nováčky obrovský motivační potenciál a mnohdy slouží jako důkaz "že to jde, když se chce". Pravda je však taková, že úspěch v tradingu se rozhodně neodvíjí jen od jednoho úspěšného screenu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,

to je článek, který mi mluví z duše, stejně jako oba komentáře od majklla.

Já sám jsem svedl obrovský souboj se svým egem v loňském roce, kdy jsem se rozhodl v uzavřeném vlákně ke kurzu FinWinII zveřejňovat 3 měsíce po sobě všechny svoje obchody. A třeba během srpna, kdy měl můj systém slušný DD to nebylo vůbec nic příjemného. Ale hlavním smyslem toho zveřejňování bylo mít další důvod, který by mě nutil naučit se obchodovat podle pravidel a to pomohlo, takže svůj účel to splnilo.

Důležité je aby si sám člověk pořád hledal dostatek motivačního potenciálu, když použiji slova z předchozího příspěvku od IMIka. Protože během backtestu a paperu jsou motivací většinou vlastní výsledky, ale v reálu přicházejí chyby a s nimi frustrace, kterou přiživují ještě ty vítězné screeny všude okolo a tak je potřeba hledat sám pro sebe další motivaci, aby člověk dál pracoval a zlepšoval se a nenechal se odradit. A s roustoucím časem stráveným živým obchodováním přijdou zkušenosti a ta potřebná změna myšlení, která je asi v celém obchodování to nejdůležitější. Je něco jiného, když si člověk říká, že musí myslet aspoň v měsíčním rámci a na jednom obchodu vůbec nezáleží, ale nemá žádnou reálnou zkušenost, proti tomu, když mám za sebou měsíc, kdy první 3 týdny skončili slušným DD, ale poslední týden v měsíci obrátil celkový výsledek do zisku díky obchodování podle pravidel. To sebou přináší velkou důvěru v obchodní plán, ve svoje vlastní schopnosti ho obchodovat a přichází i ta potřebná změna v myšlení.

Tak hodně zdaru všem, Láďa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Presne ako sa píše v článku. "Jeden obchod nič neznamená" Lenže človek prirodzene reaguje skôr tak že znamená. Ja sa emócii z jednotlivých obchodov neviem nejak zbaviť. Príslovie " človek sa učí na svojich chybách" bolo myslené určite tak že nebudem opakovať chyby /stratové obchody/ a budem sa snažiť urobiť zmeny v chovaní tak aby s chyba neopakovala / stratový obchod nebol./ Štandardný prístup ľudí k životným problémom, ktorý bol získaný snáď v evolúcii ľudstva a určite sa osvedčil. My obchodníci potom máme problém. Rokmi zaužívané fungujúce chovanie musíme zrazu zmeniť. Jeden alebo veľa neúspechov /stratových obchodov / nič neznamená. Veľa úspešných obchodov tiež nemusí nič znamenať. Toto samozrejme chápeme všetci len sa s tým vžiť to bude asi problém - teda u mňa to teda problém určite je. Ja som to nazval štatistický prístup k obchodovaniu. Vyriešenie tohoto problému pokladám za veľmi dôležité a určite na to budem potrebovať čas a trpezlivosť. Emočné obchodovanie u mňa nemá zmysel. Výsledky sú mizerné - akurát sa potom cítim narobení ako baník. :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Proč začínající obchodníci vesměs sdílejí screenshoty jen se ziskovými obchody? Je to snaha hledat důvěru v systém a zároveň posilovat svoje ego (není to myšleno zle, tak jsme tomu naučení, také mám ten problém) a to se nejlépe hledá tam, kde nás poplácají po rameni.
Ze své zkušenosti - jendo z nejlepších rozhodnutí bylo začít důkladně monitorovat svoje chyby (kolik mě chyba stála, proč jsem chyboval, jak ji neopakovat(vyhnout se ji) a dát si závazek ji neopakovat), analyzovat příčiny a pracovat na sobě. Bohužel je to těžká práce. A to musí člověk sám, to na fóru nenajde.
Ať se daří přeje Lukáš.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

vlke: Ono se to jednoduše řekne a pochopí, ale aby to přijalo i naše podvědomí je horší. U někoho to nastane hned, někomu to trvá pěkně dlouho. Já například poslední rok věnuju hlavně tomu, abych změnil svojí psychologii. Už jsem poznal svoje slabá místa a snažím se na nich pracovat. Je to zdlouhavá práce a posouvám se strašně pomalu. Ale když se podívám zpětně, tak vidím, že se posouvám.
Taky je pro mě velmi těžké přijmout podvědomě ten fakt, že ztráta je v pořádku, pokud obchoduju podle plánu. Částečně to asi taky pramení z toho, že jsem se začínal trading učit sám a vytvořil si v podvědomí nějaké špatné "zlozvyky" a ty teď musím složitě odbourávat.
Musíme vytrvat a pracovat na sobě. Důležité je, že si svoje chyby připouštíme a snažíme se pracovat na jejich odstranění. Ale proč to vlastně píšu? Abys věděl, že nejsi jediný člověk, který má nějakou tu práci na psychologii, ale je nás spoustu :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...