Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Trading jako byznys: trading vs. automobilka


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 35
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Ano je to byznys. Ale většina traderů se to bojí uznat. Věří že pokud to postaví do role sportovní disciplíny, či soutěže, tak ze sebe sejmou realitu trhů, a života. Pro mě osobně je to jen obyčejná práce jak jakákoliv jiná. Ale trvalo mě hodně let, než jsem pochopil tuto krutou jednoduchost.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vetsina traderu nevi JAK se k tradingu od zacatku postavit a proto cerpaji ze svych pracovnich zkusenosti, ktere jsou v tomto pripade znicujici . Absence dostatecne dlouheho demotradingu napacha nedozirne skody. Demo je nejjednodussi moznost jak se danou strategii naucit obchodovat, vse si v klidu vyzkouset a zazit. Pokud dostanu pri demotradingu vse do ruky a zacinam pravidelne profitovat, mam velkou sanci na uspech. Dnes je pro mne tezce pochopitelne jak nekdo muze obchodovat bez predchoziho vyvoje, testovani a uceni se na demu.

focus

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nejlepší na tradingu je, že si všechno můžeme dokola nanečisto zkoušet a testovat, pěkně z pohodlí a tepla domova a vůbec nás to nestojí žádné prostředky (krom třeba internetového přípojení a nějakých drobných fixních nákladů...). Ukažte mi nějaký jiný byznys na světe, kde je to možné... bez rizika moci testovat strategie po neomezeně dlouhou dobu, hledat vlastní edge, vlastní výhodu kde co a jak se uchytit.
V každém jiném byznyse potřebuje větší či menší počáteční kapitál (o výrobě automobilů ani nemluvě - to znám velmi z blízka) a zdaleka nemáte jistotu, zda-li se někdy vrátí a vy uspějete a nejdete nějakou "díru" v trhu.
Bohužel, někteří mají pocit, že si "úspěch" koupí za peníze a tak otevírají live účty bez znalostí, stejně jako se pouští do podnikání bez analýzy trhu atd...
Trading je prostě báječný pro ty, co se nebojí něco "dělat".

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Můj názor je, že většina traderů neuspěje, protože jsou levohemisfericky myslící osobnosti (manažeři, lékaři, programátoři a další "znalostní pracovníci"), kteří se snaží do trhů neustále aplikovat pouze tvrdou logiku (která jim v minulosti přinesla úspěch).

Bohužel trading je činnost, kde se využívá častěji pravá hemisféra, vyžaduje ale i manažerský pohled na věc a to si myslím, že je právě dost nevídaná kombinace. Takto uvažujících lidí je minimum.

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podľa mňa, každý, kto sa do toho s vervou pustí, sa napokon skôr či neskôr dokáže prepracovať k obchodnému systému = poskladanému automobilu, aj keď to vyžaduje prekonanie naozaj veľkého množstva prekážok.

Potom postaví automobil do výkladu, predá pár kusov. Ľudia sú však rôzni, jeden má rád toto a druhý tamto, a ich vkus sa mení každý deň, jednoducho zrazu sa začnú množiť ľudia, ktorí napríklad nechcú klímu, a predaj klesá. A tak výrobca modifikuje automobil - zruší mu klímu a vystaví do výkladu autosalónu model bez klímy. Hneď na to samozrejme nabehne skupina bohatých japoncov, ktorí chcú skúpiť všetky automobily s klímami - ale žiaden tu nie je, tak idú preč. Náruživý výrobca okamžite pridá klímu naspäť, hodí autá do výkladu, aby sa so slzami v očiach pozeral, ako opäť prišla skupinka ľudí, ktorí chcú auto bez klímy...

Niekto chce červené auto, niekto silnejší motor, niekto kožené sedadlá - nie je možné uspokojiť každého ak sme vyrobili len jeden druh automobilu. Schopnosť výrobcu pokojne sa pozerať ako prídu ľudia, ktorí nechcú klímu, odídu, je to čo ho oddeľuje od väčšiny. Takýto výrobca vie, že japonci sú za dverami a skôr či neskôr musia prísť.

Skutočný edge v trhu je podľa mňa disciplína.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nejak nechapu pro koho ma tento clanek byt... tak jestli jsem uplne zacatecnik tak nemuzu premyslet o sestaveni AOSu nebo nevim jak by to nekdo udelal i kdyz vetsina lidi se vrhne hned na programovani... dalsi vec co se tyce kapitalu posledni dobou prichazim na to ze na zacatek je potreba spis max 10 000 usd, co vam pomuze ze nafundujete 50K a nastavite na to strategii, risk 1% a stejne spadnete treba o 50% nez se proberete tak snad lepsi spadnout na 5K nebo na 0 z 10K nez na 30K nebo 0 z 50K.... technicky je to skoro to same jenze kdyz zazijete takovou ztratu napr 20K hned na zacatek tak nevim jak se z toho vyhrabete pro vetsinu lidi jsou to velike penize a pro ty pro ktere to nejsou velike tak stejne se musi naucit vydelavat a nemusi zacinat s 10 kontraktama protoze na to "maji". Vim ze se tady rika mejte velky kapital aby jste meli rezervy... ale kdyz projedu 5 000 tak si oddechnu muzu si zapremyslet jestli se chci k tomu vratit nebo toho nechat, kdyz projedete 50K tak nevim jak se chcete vracet pokud nejste gambler, podle me je to konec tradingu. Takze podle meho nazoru 2000 usd se da obchodovat a sam mam 1980 usd na uctu a jedu 2 kontrakty... Vim ze je to tezke pochopit, zvlast kdyz se tady jede porad jeden nazor dokola ten samy. Necekam nejaky souhlas ale opravdu me nekdy stve kdyz masa lidi jenom pise "ano to je pravda souhlasim" ale vetsina stejne nevydelava takze co potom? Omlouvam se za ten ton...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to Tridis:
-že by tedy posun od přípravy k tradingu - k umění tradingu jako takovému měl úzkou vazbu na to, kdy u člověka "tradera" nastane jakási rovnováha v používání L a P hemisféry?

-proto v tradingu platí pravidlo 80% vkladatelů na 20% profitujících? či 90% na 10%?

Znamená to tedy, že pokud se člověk dokáže časem v tradingu vypracovat na tradera, kterí umí kontrolovat ztráty, dlouhodobě profitovat a udržet účet v kladných hodnotách, tak se také nejspíš stává komplexněji vnímavější osobností?

Trochu jsem googlil, docela zajímavé k zamyšlení,-přikládám:

www.middlepath.com.au/eyesite/hemsphr.php#LEFT
www.vedeme.cz/index.php?option=com_content&task=view&id=282&Itemid=181



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zkušený trader řekne, že všechno si jde udělat na demu až v podstatě do ziskového systému. Jenomže problém, když začínáme tak ani jeden z nás není zkušený trader a tudíš to musí jít cestou ztráty peněz a pomalého probouzení se a uvědomování svých chyb . A pomalými krůčky střídavě live a demo se dostávat k profitům. V tradinku nikdy nebude platit žádná poučka typu když uděláš A pak následuje B, apod. Proto je trading nesmírně těžký. Každý si musí najít SVOU cestu k profitům.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Navazu na Mnovak:
dovolim si to napsat trosku obsirneji nebot i Vas pristup se mi zda trosku A+B=C. Prvotni vetsi ztraty mohou byt samozrejme ale nemusi byt nutne. Sam jsem jeden ucet tenkrat take ztratil ale to bla tak silna zkusenost ze jsem vypracoval svoji prvni verzi toho "Co chci a jak toho dosahnu" do naprosteho detailu-Osobne mohu rici ze moje zkusenost je s lidmi je takova, ze zacinajici "profitabilni" traderi se daji tak trosku poznat uz na prvni pohled - myslim ze Petr s Tomasem mi daji zapravdu. Vse je naprosto otazkou pristupu. Setkavam se s obchodniky kteri polozi svuj ucet za 3 tydny a taky s temi kteri mi po tydnu predlozi vypracovany plan a pak rok peclove paperuji-vi kam jdou a vi co ocekavat-casto jsou to lide s hlubokou motivaci. Ne kazdy prochazi dlouho labyrintem slozitosti, ztrat a frustrace i kdyz se to da v tradingu diky nepreberne mnoho metodam a pristupum ocekavat. Kazdodeni prace a organizace plus postupne zjednodusovani s nastvavenymi dlouhodobymi cily je bezpochybne zaklad uspechu. Pokud ale clovek bezhlave opakuje nekolikate bankrot kolecko v cervenych cislech, pripomina to zdalky spise ruletu je lepsi si dat pauzu nebo si najit nejakou jinou levnejsi hracku - trading je business a nikoliv zavislost.

Pokud mohu rici tak se u mych kamaradu shledavam nejcasteji se tremi zakladnimi problemy:

1. Podkapitalizace

2. Presprilisna ocekavani

3. Neorganizovanost

Ze vsech tri situaci potom vyrustaji emoce podobne strachu a chamtivosti ktere jsou samozrejme nejvetsi prekazkou k financni nezavislosti a svobode :)

drzim pesti

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Moc často nepříspívám ,ale tentokrát přeci jen zareaguj.V tomto byznysu se pohybuji 7 let apodníkám 15 let.
Dělat něco s 2000$
nemá opravdu smysl .To je jen vpodstatě , že si hraji.Když to ztratím nic se neděje .Při vyšších částkách musím
být opravdu již zodpovědný a také můžu diverzifikovat .Při 2000$ dolarech řeč o nějaké diverzifikace ani nemůže být .
Pokud jsem ve stavu , že považuji diverzifikaci za nějaký nesmysl nebo blábol nebo si ji nemůžu dovolit ,tak je lepší
vůbec neobchodovat /tj. jen si tak hrát/ , protože je to opravdu ztráta času .Můj osobní názor je ten , kdo si myslí
že může obchodovat s 2000 $ at se na tento byznys vykašle , protože řeknu to natvrdo prostě nikdy neuspěje a jen
si něco namlouvá .
Moje zkušenost na začátek si udělat porfolio z futures spread / doporučuji velice konzervativní spready na zrniny a maso,
opcí /at již na indexy nebo na futures opce/.Kapitál tak aspon 20000$.Pokud je to pro někoho opět moc
at s tímto byznisem raději nezačíná.
Když v tom neuspěji , tak nemá smysl dál se tímto byznysem zabývat , protože bohužel patřím mezi 85% obchodníků ,kteří
ztrácí a musím si to přiznat, což bohužel každý nedokáže.
Když uspěji ,tak až potom bych se poohlížel po něčem agresivnějším např intradenní ochodování.
Možná jsem to napsal moc tvrdě , ale tento byznys ale i jiný byznys je taky tvrdý.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Neb.... rovnovaha mezi L a P je urcite nezbytna, ale daleko vetsi a mocnejsi vec je podvedomi a s tim se musi kazdy naucit pracovat (pokud ma velke cile)

Jenal... mne podkapitalizace paradoxne pomohla protoze jsem od zacatku sel na trhy s obrovskou pokorou a taky i strachem ale kdyz se ohlednu zpet tak ten strach byl urcite prinosnejsi nez kdybych ho nemel... ale jinak s tebou souhlasim... (tu)

Kazdy si musi najit SVOU cestu jak pise MNovak proto jsem tak reagoval, ze to proste nejde jen tak naucit, muzete se snazit jak chcete (Petr a Tomas), ale nakonec je to stejne jenom vase vec... tim neshazuju finacnik to vubec ne :)

Pepino zkusim ti to nastinit z meho pohledu - po maturite jsem se rozhodl ze nepujdu do prace a ze budu obchodovat intradenne, pujcil jsem si 4000 usd a sel na to... vse jsem delal s nejvetsi opatrnosti a jsem presvedceny ze to zvladnout jde... ale je to hodne extremni pripad, ktery bych nikomu nedoporucoval pokud nema nactene plno knih (a to nemyslim o tradingu) a nema jasno co presne chce... Vetsina zkusenych traderu by mi poradila jit na 2-5 let do prace a sehnat poradny kapital treba 30K a pak zacit... a co kdyz pak projedu tech 30K vydrenych, protoze jsem neco prehledl? Tak mam 5 let v haji navic nevim jestli bych se jeste pak dal na trading a jeste bych prisel o uspory? Ja to nikomu neradim jenom pisu muj nazor a od toho je tato diskuze...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

roman06:

nepatri to uz moc asi do tohto vlakna, ale chcem sa ta spytat ako dlho obchodujes live a ako na tom si (teda ci uz pravidelne zarabas)? Zaujima ma to preto, lebo som chcel spravit podobnu vec (zohnat peniaze a namiesto chodenia do prace obchodovat intradenne), ale nakoniec som sa z viacerych dovodov rozhodol pre pracu a obchodovanie swingove, popri praci a intradenne zacat obchodovat az ked budem dlhodobo ziskovy v swingovom obchodovani a budem si moct dovolit odist z prace.

Tiez si myslim ze je to zvladnutelne zacinat s intradennym obchodovanim a nizsim uctom, ked ma clovek zodpovedny pristup a ma trhy dostatocne "nastudovane", ale urcite je jednoduchsie zacat pozicne, nebyt zavisli od toho kolko zarobim a az potom prejst na profitabilnejsi ale aj tazsi sposob tradingu

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...