Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování 34: ztrácíme své příležitosti ke stabilním profitům jenom proto, že jsme chamtiví?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 54
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

co som zatial vypozoroval , tak su podstatne 2 emocie, strach a chamtivost. Strach sa da jednoduchsie prekonat ale chamtivost je ovela viac destruktivnejsia. Osobne myslim ze to je aj preto, lebo so strachom bojujeme relativne na kazdodennej baze. Strach zo skusky, strach pred pohovorom atd. Ale velmi malokedy musime krotit svoju chamtivost, povedal by som, ze takmer nikdy. Prave preto to bude vseobecne najzradnejsia emocia, ktoru sa treba naucit ovladat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pocit chamtivosti si moze kazdy kludne vyskusat v online kasine za realne peniaze :) V hrach ako je ruleta na farbu (pripadne ine 1:2 stavky v nej) alebo blackjack je pravdepodobnost vyhry vyse 49%, co nie je az tak malo, cize ludia relativne casto vyhravaju. Ale nikto neskonci a neodide s peniazmi, "ked sa mu dari". Po prehre ma clovek pocit, ze musi stratu dohnat a zvysuje stavky alebo zacina stavovat nesystematicky (niezeby nejaky system stavok mohol konzistetne vynasat, ale system je vzdy nejaka opora rozhodovania sa). Myslim, ze je to az na par drobnosti velmi podobne obchodovaniu na trhoch. S fiktivnymi peniazmi je malokto schopny citit prehru tak, ako s realnymi - ten pocit viny, uzkosti a zaroven zlosti a nespravodlivosti. Psychologia je velmi vyrazny faktor ovlyvnujuci nase vysledky bez ohladu na nase schopnosti.
Ospravedlnujem sa, ze som odbocil, ale toto mi napadlo hned ako som si precital predchadzajuce riadky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Lesek:
mozno a mozno to nebola chamtivost ale rozhodnutie ako zit vlastny zivot. Niekto zvoli profesiu robotnika, sice nezarobi vela, ale po praci si v klude sadne s kamosmi do krcmi alebo len tak pred TV. Nema ziadne starosti, nemusi robit zlozite rozhodnutia a len sa necha unasat zivotom. Nevidim na tom nic zle, len si osobne neviem predstavit ze by som zil zivot takto. Su ale udia ktorym to presne takto vyhovuje. Niekto iny sa rozhodne chytit zivot do vlastnych ruk a rozhodne sa podnikat, alebo obchodovat na burze.

Ludia sa pre trading rozhoduju z roznych dovodov. Aj ked chamtivost moze byt medzi nimi, myslim ze vacsina ludi sa pre trading rozhodne preto, ze nechcu zit "normalny" zivot, prave preto ze sa im zda nenormalny. Myslim si ze nie je nic zle prenasledovat svoje sny a priania. Prave naopak ak by sa viac ludi nebalo uskutocnovat svoje sny, myslim ze by na svete bolo ovela menej frustracie.

Ad clanok: Chamtivost je jednym z mojich najvacsich problemov v tradingu. Chamtivost ma uz stala nemalo casu, energie a penazi. Myslim si ze vysporiadanie sa s chamtivostou je asi jednym z klucovych bodov v tradingu. Snad sa mi to raz tiez podari. Petr, dik za dalsi super clanok (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Řešením podle mě je mít připravený přesný plán vstupů a výstupů a ten dodržovat nezávisle na tom co si myslíme nebo chceme. [bold]Náš plán musí být náš zákon. [/bold]
Takto se pak potlačí chamtivost a i strach. Je dobré se naučit nemyslet. Vidím signál beru a nemyslím. Myslím pouze pokud neobchoduji a sestavuji plán. Taky je dobré se na trading neupínat, ale brát ho jako možnost přivýdělku k naší výplatě. Pak budeme v pohodě a projeví se to na profitech.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

lesek:
jo, chamtivost me nuti premejslet jak si lepe vydelat, jak zmensit stoploss a zkratit obchodni hodiny pri stejnem vynosu, ale nesmi za me klikat kdyz nemam signal, zvysovat SL, nezavrit obchod kdyz se hned nerozjede apod. takze, dobry sluha, zly pan? chamtivost me pratelsky upozornuje, ze kdyz nemam zadne financni cile, mam je nekonecne a neuspokojitelne, diky, pokud ji nezvladnu, nafackuje mi, OK, to moje auto taky:)

all:
ano je to tezke, koukat na trend a nemit signal, nekde to krasne financnici pisete, trh leti a ja cekam jestli mi system da signal... to je super, proste obchoduje se sytem!

promarnene profity boli, ale za cely den na svete probiha spousty businessu a pretekaji spousty penez, take nelituji, ze v techto obchodech nejsem, holt v grafu to mam primo pred ocima, tak to vic drazdi... (jak rikal jeden znamej, meli bysme pred okurkovou sezonou zkoupit vsechen kopr, ale do kopru ja nedelam...)
... a zase, je to o tom obchodovat system...

tak takhle ja si pomaham, nicmene samozrejme me to nekdy ovlade a zjistim to az kdyz uz mam nafackovano no:) ale i larry se svou praxi nekdy rika, dneska jsem dostal co proto...:)

zacatecnici maji jednu vyhodu,obchoduji pro preziti (na trhu),................ takze pokud vydelaji, mohou si rici, hmm, vydelal jsem na 5 dalsich stoplosu, bezva... a az jednou vydelaji na 100 stoplosu a budou vedet ze takovou rezervu nepotrebuji, muzou vybirat zisky, aspon ja to takhle zatim delam, vydelavam na dalsi stoplossy... jako lovec zacatecnik bych asi taky zpocatku vydelaval jenom na kulky:)


je neuveritelne jak si lidi nekdy dokazou pri investovani skodit:) jakoby chteli vsechno nebo nic, kdyz se nastvou ze jim to nejde nebo nebudou mit tolik, kolik si naplanovali, casto maj sklony k destruktivnim cinum, ktere vedou k nulovemu zisku. taky to u sebe pozoruju:)

cilevedomost a zodpovednost a profesionalita je to nejlepsi co se muzeme snazit ziskat

mel jsem v zivote jen jednoho dobreho sefa, ale i od tech dalsich jsem se neco naucil, kruty sef prezdivany imperator mi jednou rekl super vec:

ja: hm, uz to nebudu delat...
on: ne, to neznamena ze kdyz ses tedka spalil, ze to uz nemuzes delat, jen to uz budes delat jinak

tak hodne zdaru vsem:)


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Problém je spíš v tom, že dokud člověk nepřekoná to, čemu tady říkáme "chamtivost", nemá šanci dodržet svůj obchodní plán, byť by byl sebelepší. A pokud by to bylo tak jednoduché, jak se na první pohled zdá, asi bychom o tom tady vůbec nediskutovali a užívali si někde úplně jinde. Prvním krokem k cíli je vůbec si přiznat, že se to týká "i mně". Druhým krokem k cíli je pak schopnost ten problém vůbec nějak řešit. Na sestavení obchodního plánů člověk najde návodů všude kolem přehršel. Návod na praktické překonání oné "chamtivosti" si však bohužel musí najít každý sám, je totiž uložen v jeho hlavě a ke vší smůle máme každý hlavu vlastní a tak trochu jinou.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ten kdo chce uspet v tomhle tezkem oboru tak musi delat vse po drobnych krocich a posouvat se v pred vzdy az zvladnu predchozi ukoly. V dobe kdy jsem delal denne 20-30 obchodu, tak jsem mel velky problem nechat pevny SL na svem miste a neposouvat kdyz sel trh proti me. Az jsem byl ve ztrate -800us tak jsem pozici uzavrel a den jsem zakoncil jeste nekolika vstupy mimo plan - jestli jsem tehdy vubec nejaky mel. Byla dalsi spousta situaci ktere jsem neumel zvladnout a proto jsem se rozhodl vse sepsat do seznamu a seradit dle dulezitosti. Jednalo se asi o 15 polozek, ktere jsem kazdy mesic po trech ukolech naplanoval, kontroloval a zapisoval jak se me dari je resit. Cely proces trval pres rok, ale dnes uz teno seznam vubec nepotrebuji. Kdyz se divam zpet na sve zaznamy 06,07, cast 08 tak musim uznat, ze jsem byl velmi najivni.
Zamestenejte svoji mysl natolik aby jste nemuseli neustale premyslet nad penezi a ztratami. Neni to jednoduche, ale take to neni nemozne, jen je treba poznat sam sebe a uvedomit si konkretni situace a na ty se zamerit. Vse potrebuje cas. najednou vas zacnou napadat veci ktere by staly za zamysleni nebo zaznamenani. Nakonec zacnete na cely trading nahlizet z jineho uhlu a automaticky se zacnete dostavat do stavu kdy zacnete resit podstatne a zajimave ukoly a vasi mysl zaroven zacnou opoustet myslenky na ztraty a nerealizovane profity nebo dlouhe pohyby bez vasi ucasti. Idealni je kdyz si tento prechod ani neuvedomite a vse zacne probihat automaticky a samovolne.
Bez podrobneho planu nemate sanci. Ano muze byt trader s nekolikaletou praxi, ktery plan uz vubec nepotrebuje, protoze je vse takova rutina a dela jednu vec stale dokola, ale my vsichni na tehle urovni se bez nej neobejdeme.

No at se vsem dari focus :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

urcite to prekonani je o vyvoji a uvedomneni si mnoha veci a treba i zmeny zivotnich postoju, i pak clovek dostava lekce, rozhodne je to vyvoj a cele je to o tom, jestli jsme si vybrali spravne a chceme a muzeme se stat v nasem oboru profesionaly, jen to nam da silu se pomalu preprogramovat, pak budeme tradery a nicim jinym, je to super, necim v zivote byt, telem i duchem...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Absolútne dokonalý článok.

Sám mám zbacktestovaných veľa tisíc obchodov rôznych svojich obchodných systémov. Každý jeden z nich vychádzal z globálnej myšlienky ako zachytiť každý obrovský pohyb, a pri každom jednom z nich som zistil, že má nielen momenty, ale celé obdobia, kde ma núti naskočiť do trhu presne na opačnú stranu veľkého pohybu, a z dlhodobého pohľadu väčšinu veľkých pohybov vynechá.

Pomaly (ale zreteľne) teda u seba cítim zmenu svojho zmýšľania, a začínam vnímať profitabilný trading ako dlhodobé pozorovanie trhov, ktoré nemôžem ovplyvniť, a občasné, skutočne občasné naskočenie do pohybu - len ako test mojej obchodnej myšlienky, ktorý môže a nemusí vyjsť. Zároveň vnímam, že k tejto zmene som dospel tisíckami backtestových obchodov, tj praxou, a vzhľadom na všetky ľudské emócie, nepredpokladám, že je niekto schopný redukovať počet svojich obchodov po prečítaní páru príspevkov alebo páru článkov.

Posledné 3 body vypichnuté v článku potvrdzujú môj celkový náhľad na daytrading - myslím, že na to, aby človek v tomto biznise uspel, je nutné robiť veci, ktoré sú nám proti srsti - to, že 95% ľudí stráca peniaze a 5% získava u mňa zákonite znamená, že ak budeme robiť to čo väčšina, povedie to jedine ku skaze. Očakávam teda, že v daytradingu musím robiť veci, ktoré sú tzv. counter-intuitive. A všimnime si, ako výraz counter-intuitive, teda fakty, ktoré vnímame neprirodzene a očakávame že v trhoch bude skôr platiť pravý opak (ale nebude), presne sedí na tie 3 body spomenuté v závere článku.

Ešte by som reagoal na "Náš plán musí být náš zákon." od MNovak. Takýmto faktom dodá mnohonásobne väčšiu váhu, ak spomenieme a vysvetlíme aj dôvod, tejto rady do života :) samozrejme pravdivej. V tomto otvára oči kniha Vana Tharpa - akonáhle vezmeme obchod mimo plán, porušujeme našu starostlivo pripravenú a prepočítanú štatistiku risk-reward-ratio, ktorú máme aj s money managementom nastavenú tak, aby sme boli z dlhodobého hľadiska v zisku, a teda sami sebe naďelujeme prudký zásah do nášho vlastného princípu, nejakým neznámym RRR ktorý nemáme zbacktestovaný a z dlhodobého hľadiska môže byť kľudne stratový, čo nemáme zistené...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pulus:

Mluvíš mně z duše, to, co popisuješ, musí nebo musel zažívat každý trader. Doplním mou vlastní pomůcku pro dny, kdy se nemám plně pod kontrolou (a takové dny má každý člověk, tedy i trader). Jsou to dny, kdy mám po otevření obchodu nepřekonatlené nutkání "hrabat" na SL, PT, "pozitivně ovlivňovat" otevřený obchod a podobné nesmysly. Otevřu obchod a JDU PRYČ. Třeba umívat nádobí, nebo vykonávat nějakou jinou manuální činnost. Vím, že můj SL i PT je podle obchodního plánu nastaven tak, jak má být, v reálu to funguje a jediný, kdo to může zkazit, budu tedy já. I kdybych se měl v tu chvíli třeba kousat v koutě do prstu. Ano, trading někdy dost bolí ...
Je dost těžké NESTÁT SÁM SOBĚ V CESTĚ K ÚSPĚCHU, ale dá se to zvládnout.

... a pro začátečníky: když vám 3x uteče váš standardní, "vybacktestovaný" PT řekněme 150 USD, protože jste a) předčasně vystoupili b) příliš brzo přitáhli stop-loss c) posouvali PT příliš daleko od BE ... jaký PT by musel mít 4. obchod, aby vydělal na předešlé tři chyby? Mně vychází 600 USD. Toho samozřejmě nedosáhnete. A sestupná spirála "měl jsem, měl bych, teď tomu dám na frak" může začít ...

Disciplínu považuji za nejzásadnější faktor.

Hodně štěstí všem
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Focus:
Naprosto souhlasím s plněním dílčích úkolů. Je to běh na dlouhou trať a vyžaduje mimo jiného disciplínu a systematičnost, což jsou vlastnosti, které všeobecně oddělují úspěšné od méně úspěšných :-)

to MNovak:
I má osobní zkušenost. Přesně dodržujte pravidla, která jste si stanovili v podobě Obchodního plánu.

Pokud máte během obchodování pochybnosti o vstupu, výstupu a situaci na trhu pak pravděpodobně svému plánu nevěříte a nebo ho neznáte. Znát nestačí, Obchodní plán musíte mít "pod kůží". Proto před každým obchováním provádím Warm-Up.

Trading děláme pro peníze, ale zároveň na peníze během obchodování nesmíme myslet. Tato myšlenka v sobě nese křehkou rovnováhu a její pochopení (a následné aplikování) je pro trading velmi důležitá.
Prioritní soustředění na peníze = větší náchylnost k nevhodným emocím (strach, chamtiovost, pochybnost...)
Prioritní soustředění na dodržování Obchodního plánu = "souznění" s trhem, vnímání a kontrolování svých emocí = z dlouhodobého hlediska větší šance na profit.

Dan

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...