Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Leden 2011: nové zkušenosti a důležitost risk-managementu


Doporučené příspěvky

Poziční obchodování akciií. Velmi zajímavá zkušenost, která může být inspirativní pro hodně obchodníků, kteří investují dlouhodobě. Mé zkušenosti z pozičního obchodování jsou podobné. Delší vázání disponibilního kapitálu je faktorem, který ovlivňuje i počet obchodů. V tomto stylu obchodování /párovém/ je sníženo riziko, ale na prvním místě je dle mého názoru fundamentální anylýza a to nejen trhu, ale i jednání samotné společnosti, jejíž akcie chci obchodovat. Za velmi důležité považuji právě indikace o záměrech spoolečností ve vztahu k akcionářům / přerozdělení zisku, dividendy, strategické investice, fůze a další/ . Praktická zkušenost, uvedená v článku je poukazem na zásadní rozdíly v obchodování dlouhodobém oproti ID a také jak trh chápe jednotlivé aspekty zveřejněných informací. Na druhé straně je ale i pozitivum uvadeného gapu pro dobrý vstup a pokyn k nákupu. Já sám nakupuji akcie v době, kdy se očekávají zásadní fundamentální informace a zejména v době očekávaných výročních zpráv a výplat dividend. Statistické arbitráže považuji za velmi dobrou možnost realizace investičního kapitálu v rámci portfolia. Sám nemám zkušenosti, ale díky za inspiraci.
MiZa

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zajimavy clanek, diky Tomasi.

Co se tyce toho gapu - jen tak pro zajimavost, byla to fundamentalni zprava tykajici se primo te spolecnosti nebo spis nejaka "sirsi" tykajici se napriklad celeho sektoru? Tento priklad myslim krasne ukazuje, ze v obdobi vyhlasovani zprav je lepsi zustat stranou. Jak jsi psal, ono se zase az tak nic moc nestalo, ale prece jen je to vsechno jenom o snizovani rizika na minimum... Ted je otazka jak moc fundamentalnich zprav je potreba sledovat.

Jinak predpokladam, ze pokud by jsi to osobne nesledoval a nechal by jsi system zit svym vlastnim zivotem, ani by sis toho nevsiml ;)

No a co se tyka toho splitu, tam predpokladam, ze dostanes notifikaci od brokera pouze v pripade, ze jsi zrovna v otevrene pozici u daneho titulu, je to tak? Nebo je potreba se nejak "subscribnout" pro informace tykajici se urcitych titulu?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Opravdu zajímavý článek. Statistické arbitráže jsou pro mě zatím španělská vesnice (nebo možná taky portugalská ;) ) ale jako nesmírně přínosný beru pro sebe popis řízení rizika. Já vím, že se o tom píše pořád ale jeden příklad je názornější než obecný popis.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já jsem moc rád, že je v článku zmíněn předpokládaný výnos 2,5% - 3,5% na měsíc. Hraju si totiž s něčím podobným a vyšlo mi, že měsíční zisky by se měly pohybovat v rozmezí 3%-4% měsíčně, což mi mimochodem přišlo docela dost.

Můj reálný výsledek za leden je 3,8%, jsem tedy v intervalu a zároveň přibližně tam kde Tomáš.

Dost mi to přišlo proto, že to při reinvestici zisků každý měsíc toto dělá cca 56% ročně, což je na akcie a danou míru rizika podle mě velmi slušné.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Je trochu skoda ze Statisticke arbitraze momentalne su a asi aj zostanu len pre hrstku vyvolenych, ktori si zaplatili kurz u financnikov. Zatial co ine vedomosti a skusenosti sa na tomto serveri prezentuju v hojnej miere (obchodovanie futures), so strednodobym a dlhodobym obchodovanim uz to tak ruzove nie je.

Aj ked je tu potencial ludi a chut ucit sa aj o Spreadoch, opciach, ci statistickych arbitrazach, osobne necitim ze by tieto problematiky boli na strankach financnik.cz rozobrate tak ako by si zasluzili (zaujimave rozhodne su). To plati pre vsetky mnou menovane oblasti ale hlavne pre Statisticke arbitraze. Je to trochu na skodu, pretoze na 100% sa na kurzy nedostane 100% navstevnikov servera a tym padom sa informacna hodnota tohto clanku zuzuje naozaj len na hrstku vyvolenych a teda tych co zaplatili a navstivili kurz.

Kurz je pre mna osobne trochu nepohodlna ucebna metoda, kedze byvam na ostrovoch, cesta nie je najkratsia a otazka casu a penazi je samostatna kapitola. Ak by existovala moznost zakupit si novu knihu o tychto strednodobych a dlhodobych moznostiach obchodovania, urcite by som tak spravil. Co mi vsak pripada este omnoho zaujimavejsie su virtualne kurzy a prednasky, ktore by sa dali s lahkostou absolvovat z domova aj za cenu mensieho komfortu.

Skuste porozmyslat ako povedomie o vasich novych poznatkoch preniest na sirsiu bazu navstevnikov tohto servera alebo potom budete musiet akceptovat nizsiu sledovanost/citanost obmedzenych/spoplatnenych tem.

s pozdravom ZOLLINO

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ZOLLINO

Ak ta tema zaujima, skus sa pustit do samostudia. Na tuto temu je na nete dost akademickych paperov dokonca celkom rozumna kniha (Ganapathy Vidyamurthy - Pairs Trading), diskutuje sa o tom na quant forach, tato tema zacina byt popularna. Ajtak ako to uz v obchodovani chodi, najdolezitejsie je ako ten toolbox vedomosti implementujes a to uz za teba kurz neurobi, moze ta akurat tak rychlejsie spravne nasmerovat ale myslim ze sa da aj bez toho.
Z tohto pohladu sa mi zdali velmi uzitocne clanky o walk forward analyze ktore tu boli publikovane.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> ZOLLINO

O statistickych arbitrazich (parovem obchodovani) se na Internetu informace o zakladnich principech najit daji, ale konkretni implementace a postupy uz jsou pak individualni.

Troufam si tvrdit, ze se z tohoto pristupu nikdy masova zalezitost nestane a nadale to bude zalezitost hrstky lidi, protoze:

- neni to obchodovani primo z grafu, tzn. je potreba prohnat ceny statistickymi vypocty a na to jsou potreba budto specializovane nastroje (zadny neznam, ale ani jsem je nehledal) nebo nastroje vlastni

- neni to strategie, ktera by nabizela zhodnoceni v radu stovek (nebo snad tisicu) procent rocne a proto je potreba velky obchodni ucet (nic pro lidi, kteri chteji z 10ti tisic dolaru udelat za rok milion... coz je asi vetsina)

- je to vicemene mechanicka strategie, ktera se da zautomatizovat a vetsina obchodniku ma na tyto postupy automaticke obchodni systemy (vcetne Tomase, jak jsi se mohl docist z jeho clanku) - tzn. pokud se to budes snazit obchodovat rucne, mas hned od zacatku obrovskou nevyhodu (ikdyz netvrdim, ze je to nemozne). Toto uz je domena programatoru, matematiku, quantu apod... a rekneme si to na rovinu - kolik je na svete obchodniku jednotlivcu, kteri jsou zaroven programatori a matematici?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dakujem Vam za vase pripomienky a odpovede, hladam strednodobe az dlhodobe obchodovanie do ktoreho by som sa mohol ponorit a vymenovane nevyhody mi ako nevyhody nepridu. Mam blizky vztah aj k matematike, aj statistike, IT, ci virtualnym serverom na ktorych bezia taketo veci. Programator niesom ale to sa da vsetko zariadit. Uz som pozeral na prehlad tychto kurzov na Oktober, 15000kc + letenka + hotel v prahe... Hm, za to bych mal uz dva monitory na obchodovanie, alebo jeden poriadny laptop. Este si to rozmyslim, ale vdaka za vase komenty...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> ZOLLINO

No ja jsem ty body nemyslel uplne jako nevyhody. Pro me jsou to napriklad taky veci, ktery mi vyhovuji a jsem schopnej diky nim uplatnit svoje dovednosti a dlouholety zkusenosti. Takze pokud te to laka, urcite se na to mrkni. Je to hodne zajimavej pristup.

Ale dokazu si predstavit, ze pro hromadu lidi jsou to temer neprekonatelny prekazky. Si vem kolik lidi ma problem vubec rozchodit naprosto zakladni programy. Nehlede na to, ze programovani takovyho systemu opravdu neni kratkodoba zalezitost. Je potreba otestovat vic ruznych cest a pak az se rozhodnout, po ktere se vydat. Ja jsem treba napsal hromadu kodu, kterej jsem nakonec ani nepouzil, protoze se nakonec ukazaly jiny zpusoby mnohem lepsi. Ale tak to holt chodi...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 2 months later...

gizmo:
na kurz arbitráží se teprve chystám. Pokud jsem to správně pochopil, tak akcie A jdu long, akcie B jdu short. A teď sleduji rozdíl jejich cen (cena A - cena B). Takže já místo statistické arbitráže bych to nazval akciové spready. Já v tom vidím, velice jednoduchou matematickou operaci - prostě rozdíl dvou čísel. Stačí dát tento vzoreček do Excelu a sledovat zda tento rozdíl klesá nebo stoupá, a to je podle mě tak celé. A s tímto vzorečkem v Excelu si vystačím na backtesty i na live.
Takže já to vidím velice jednoduše. Nebo mi něco uniklo?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> atari

Ano, dalo by se to nazvat i jako akciovy spread. Ale pokud budes sledovat jenom rozdil cen dvou akciovych titulu, tak Ti to asi moc nerekne - budes mit cislo, ktere se bude zvetsovat a zmensovat (vetsinou v radech desetin dolaru) a to jako signal vstupu a vystupu neposlouzi. Pristupu je urcite vic moznych - ja treba sleduju podil (relativni cenu) obou titulu a nekde jsem cetl, ze quantove ve financnich institucich hojne vyuzivaji logaritmu diky jeho vlastnosti ze logaritmus podilu se rovna rozdilu logaritmu citatele a jmenovatele - tim padem dostanou cislo, ktere urcitym zpusobem vyjadruje jak relativni cenu, tak rozdil cen. Ale s tim jsem jeste nijak neexperimentoval.

Samotne obchodovani arbitrazi neni slozita zalezitost, jde spis o to vybrat si pary (coz si nedovedu predstavit delat manualne - alespon ne v takovem rozsahu, jako to dovoluje automatizace), dobre diverzifikovat a rozumne nastavit money management - ostatne jako vsude jinde.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...