Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak dlouho trvá, než se obchodník stane konzistentně profitabilním?


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 99
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Dobrý deň, poprípade neskorý večer

Hneď v úvode jedna otázočka. Tie časové obdobia, ktoré tu sú, sú zrejme obdobia od obchodovania naživo a nie od venovania sa tradingu ( štúdium, backtest...). Myslím si, že si správne odpoviem, že je to obdobie od obchodovania LIVE. Neviem si totiž predstaviť, aby niekto zvládol všetko za pár mesiacov. To určite nie.

Čo sa týka článku. Myslím si, že je skôr optimisticky ladený, čo nám začínajúcim možno traderom, pomôže a dodá nám to aký taký pohľad do budúcna ale súhlasím, že určite je to subjektívna vec kto kedy začne konzistentne zarábať. Len mam obavy, že práve my nováčikovia si zoberieme z tohoto článku práve rozpätie 1 - 2 roky za ten pravý čas a budeme sa čudovať v reále ako je možné, že to tak u nás nieje . Prinajhoršom 3 mesiace :)

Každopádne článku dávam 1

marcossoft

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Možná by taky byl zajímavý výzkum, jakými fázemi trader od počátku živého obchodování do konzistentního obchodování prochází. Zdali je i v tomto nějaká podobnost nebo dokonce pravidlo.
Například já jsem začal Finwinem abych ho po asi dvou ztrátových měsících živého obchodování vypustil. Dva ztrátové měsíce sice zas až tolik neznamenají, ale zde šlo o to, že co obchod to ztráta. Nepochopil jsem totiž, že systém nelze jen od někoho převzít, otestovat, a pak slepě následovat. Následně jsem si vytvořil systém vlastní, který jsem otestoval a nakonec s ním při živém obchodování ztratil celý účet, protože se mnou takovým způsobem zacloumala psychika a emoce, že ačkoli při testování a papertestu vykazoval výsledky, při live jsem to nezvládl. Musím zde podotknout, že psychice jsem od počátku věnoval většinu energie, jako první co jsem po přečtení základního komoditním manuálu udělal bylo to, že jsem pročetl psychologii obchodování, stáhl si ebooku, atd. Při zpětném pohledu do záznamů jsem zjistil, že téměř veškeré ztráty jsem vytvořil já sám různými "vylepšujícími" zásahy do obchodů. Byla to taková klasika, vzorně vypadající pattern dopadl ztrátou, následný pattern, který vypadal, jak nejhůře mohl, a na který jsem proto nereagoval by byl ziskový, stres, příval emocí, z toho další chyby.... Opět ztráty, ale tentokrát propad trval o něco déle. Po téhle zkušenosti jsem plně pochopil, že obchodní systém mi musí sedět, musím s ním být "srostlý" a vytvořil jsem si takový, který mi plně vyhovuje. Poznal jsem své silné a slabé stránky a podle toho jej vytvořil. Nyní jsem ve fázi, kdy jsem zastavil propad a dokonce sem tam vytvořím drobný zisk. Ponořil jsem se do Excelu, záznamy si vedu od počátku, používám Onenote a hlavně mám systém, kde mám minimum prostoru pro rozhodování zdali ano či ne.
Zkrátka projitím si těchto fází, období trvá zhruba 20 měsíců, jsem poznal své silné a slabé stránky a podle toho si sestavil obchodní systém.
Pro mě byly tyto fáze nutné abych se o sobě naučil mnoho důležitých věcí, má někdo stejnou nebo podobnou zkušenost?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ja sa momentalne po roku "trosku studia" a dalsom roku systematickeho studia, backtestovania a papertradovania pripravujem na live (este pracujem na skroteni velmi neprijemnych drawdownov). Neocakavam ze by som nejako profitoval, ale citim sa aspon na udrzanie nuly (MM je velmi prijemna vec, vymazat dvojtyzdnove straty dvoma - troma obchodmi...). Stale objavujem nove veci, vcera mi docvaklo ze ten isty system sa da v roznych typoch trhu obchodovat uplne inak, raz velmi defenzivne, raz agresivne...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Markan: a víš jaký byl největší problém s finwinem u tebe? Bylo to diskréční posuzování situací?

docela zajímavá statistika by mohla být, kolik traderů např. úspěšně obchoduje převzatý systém (např. finwin, TS apod.), kolik nakonec přešlo na svůj vlastní po neúspěšném obchodování toho převzatého a kolik lidí hnedka vytvořilo systém svůj. Na vzorku 1400 lidí by to možná vneslo více světla do toho, zdali má vůbec cenu systémy přebírat, nebo se jimi pouze a jen inspirovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomas262,
samozřejmě že jen slepě přebírat systémy nebude dlouhodobě fungovat a nemá to cenu .. zejména když začátečník přebere systém od zkušenějšího obchodníka ... je třeba systém pochopit a upravit na sebe, udělat z toho svůj systém .. pokud to neni čistá mechanika, tak je tam vždy menší či větší podíl diskrétní složky/citu ... tu má každý člověk jinou a nevidí nikdy autorům do hlavy .. takže se max inspirovat .. ale jen při postavení vlastního systému, nalezení vlastní cesty v tradingu máš šanci, že možná budeš dlouhodobě úspěšný

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý článok ktorý by mohol odhaliť niečo pre všetkých. Ja sa momentálne nachádzam 5 mesiacov v tom, že testujem systémy rôzne výstupy a podobne bohužial na mna prichádza frustrácia čo ma vôbec neteší už chcem vidiet nejaký výsledok tej snahy. Jediné čo momentálne mám je predstava čo chcem ID obchodovať spôsobom PA laen hladám vhodnú cestu. Naštastie mám odhodlanie a čas čo je najdôležitejšie. Ak ste si niekto prechádzal podobným obdobím a vedel by mi poskytnúť dáke rady bol by som vdačný za čokoľvek dakujem.

Nech sú pravdepodobnosti na vašej strane!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

od skusenejsich sa oplati preberat hlavne rozne vychytavky, napr. tu na financnikovi som sa naucil sledovat close "otvaracej" usecky (konciacej okolo 15:30). Je to klucova S/R uroven a obzvlast v menej trendujucom trhu je velmi efektivne cakat na rozne flipy a pullbacky do tejto oblasti... koho by to napadlo... :))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim, tak kdyz uz tomuto venujete cely clanek tak by se hodilo i napsat vasi cestu (Petr a Tomas). Nebo ne? Ucite lidi a sami nenapisete vas vyvoj? Napriklad zacal jsem tak a tak za dva roky jsem vydelaval 500 usd mesicne a po 3 letech sel na fulltime s 5 kontrakty a zisku 5000 usd/mth. To je tak tezke? Nechci byt za rypala ale toto jsou celkem podstatne veci vedet od koho se ucim.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím tradery a děkuji za Petrův hodnotný článek.
V jistých fázích tradingu i jakéhokoli jiného oboru je skutečně nutné relevantní srovnání s ostatními lidmi, kteří prochází nebo prošli podobným úskalím, jelikož je může toto srovnání a poznatky z něj vyhodnocené velmi posunout vpřed. Nicméně mezi tuto "určitou fázi" bych nečlenil záčátečníky. Můj názor je v celku logický - trading je svou podstatou mnohem jednoduší. Pro mne existují pouze dvě skupiny traderů.
A) úspěšní
B) neúspěšní
Pravdou zůstává že 8-9 z 10 je neúspěšných. Jakou roli hraje v tomto faktu čas? Proč bych se měl týrat myšlenkami, že někdo údajně dokázal konzistentně generovat zisk již za jeden rok a já zatím ne?

Mým jediným cílem je zařazení se do skupiny A), protože to samo o sobě je obrovským úspěchem - být jedním z 10, který de facto inkasuje zisky ze ztrát těch zbylých devíti. Kdy to bude je naprosto sekundární. Samozřejmě se jedná o čas v řádech let. Pravděpodobně se nenajde mnoho traderů, kteří po dekády pouze backtestují a papertradují, aniž by vsadili nějaký ten dolar. Spíše se tito již dávno zařadili do skupiny B). Opět platí, že nováčkovská fixace na jakékoli finální cíle v horizontu měsíců nás mohou spíše utápět a nakonec odradit.

Dalším neoddiskutovatelným faktem je skutečnost, že naprosto každý, kdo se prvotně doslechne o burzovním obchodování a takzvané "jednoduchosti" příjmů se stává naivním blbcem. Dokonce si dovolím tvrdit, že se jedná o naivitu hraničící s debilitou. Nemusím zmiňovat úspěchy opravdu úspěšných traderů, které všichni dobře známe a kvůli kterým jsme nabyli tohoto naivního dojmu. Skupina B) se liší od A) v tom, že z naivity vystřízlivěla dříve než mohla zbankrotovat a uvědomila si nutnost tvrdé práce na sobě samých, svých business plánech atd. Čas je naprosto irelevantí měřítko, jelikož každý z nás věnuje různou dobu této přípravě s různou efektivitou, kterou tento čas využije.

Samozřejmě přeji všem, aby cesta z B) do A) byla co nejrychlejší. Myslím si však, že bude tím rychlejší čím dříve sundáme růžové brýle a otočíme kalendář ke zdi.

Machi7 [bold] [/bold]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

iigis,

ja som podobne prezival po roku backtestovania, neuspesneho papertradovania a dalsieho backtestovania... Dost ma posunula zmena pristupu, namiesto neustaleho vymyslania inych vstupov som zacal vymyslat ine vystupy, precital som diskusne fora na financnikovi, rozoberajuce podobne systemy ako som vyvijal ja, a dost mi pomohlo zaradenie urcitych filtrov, ktore mi brania vstupovat do trendu na jeho pravdepodobnom konci...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Návštěvník
Téma je uzavřené.

×
×
  • Vytvořit...