Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Jak si vybrat obchodní software


Doporučené příspěvky

Hezký článek – užitečný a přehledný. Ještě bych doplnil tohle:

1. historie SW - vyhýbejte se novinkám, které jsou na trhu jen pár měsíců. Udělat kvalitní software vyžaduje po naprogramování nějakou dobu pro interakci mezi uživateli a tvůrci, aby se vychytaly největší mouchy. Souvisí to také s velikostí uživatelské komunity okolo SW jak je popsáno v článku.

2. Kdo je výrobce SW – vyhýbejte se SW, který je dělaný jako „one man show“, svého času např. SW Amibroker stál a padal na jednom jediném člověku. Když se mu něco stane nebo ho to přestane bavit, tak máte po srandě. Nevím jak je to s Amibrokerem dnes, je to už hodně let co jsem se rozhodoval jaký SW.

3. Ohlas komunity uživatelů – rozlišujte mezi ohlasem začátečníků a ohlasem ostřílených borců. Každý SW má své nedostatky a vy se musíte rozhodnout, jestli jsou pro vás významné nebo ne, jestli vás omezují ve vašich záměrech apod. Co je pro jednoho nevýhoda může být druhému naprosto u pr*ele.

4. Cena a licence – každá sranda něco stojí, jde ale o to jestli to nestojí víc než je pro vás přijatelné. Vybírejte si podle toho, jestli lze jednorázově zaplatit a mít doživotní podporu a všechny update a upgrade. Když po vás budou chtít „doživotně“ platit nějakou měsíční částku, která se navíc může kdykoliv zvednout, tak popřemýšlejte jak dlouho ten SW budete používat a jestli se to cenově vyplatí. U licencí jsou také rozdíly – třeba budete chtít požívat SW na PC a NB a nechcete hned kvůli tomu platit 2x. Někdo může dávat přednost open source apod.

5. Programovací jazyk / script – pokud budete používat SW pro dělání nějakých automatizovaných strategií, tak je podle mě lepší když se k tomu používá nějaký normální běžný jazyk (nebo něco od něj odvozeného), nežli nějaká obskurní atypičnost.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

PS k bodu 5:
Zkoušeli jste někdy programovat v jazycích jako jsou Brainfuck, Whitespace, Ook!, Piet, Shakespeare nebo jiném esoterickém jazyce? Je to docela zábava, škoda že se nepoužívají v tradingových platformách :)
Na druhou stranu programovat v C# má taky něco do sebe...

Kdo nezná a zajímá se tak tady (pro lidi co programují):
www.esolangs.org/wiki/Ook
en.wikipedia.org/wiki/Whitespace_(programming_language)
en.wikipedia.org/wiki/Brainfuck
en.wikipedia.org/wiki/Piet_(programming_language)
en.wikipedia.org/wiki/Shakespeare_(programming_language)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Krásný jarní den,

pěkny článek, je to téma, kde se každá rada cení zlatem. V dnešní době, kdy se člověk snaží vydělat na všem je nutné rozlišit sw pro opravdový trading od ostatního, který je jen ,,tah na bránu,, respektive na klienta. ;)

heron:
jen pro zajímavost, jaký sw používáš ty, pokud ti nevadí se podělit.

Užívejte slunce ..

Link to comment
Sdílet pomocí služby

2 Heron:

Budme radi, ze vyse uvedene jazyky se nedostali do podvedomi vice, nerkuli aby je nekdo pouzival. Ja osobne jsem se osobne a praktcky prosel cca 13 jazyku (pocitaje jejich ruzne modifikace). Myslim tim jazyky ve kterych jsem alespon neco maleho vytvoril. A musim rict, ze budme radi, ze je dnes na trhu nejvice C++, C#, Java a pokud zabrouzdam do webu tak ASP.NET a PHP. A pokud bych se rozhodoval pro SW s podporou programovani, tak jednoznacne C#. Takze NJ pro me jasna volba :)

D.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

davidoff77:
Ta zmínka o esoterických jazycích byla pochopitelně míněna jako žert pro programátory a ukázka kam až to jde hnát bez vlivu na funkčnost. Kdyby někomu připadal nějaký běžně rozšířený programovací jazyk (nebo script nějaké tradingové platformy) těžký z hlediska syntaxe a sémantiky, tak si to může porovnat s těmi esoterickými, aby si udělal lepší představu :) Sám jsem taky dělal v tolika jazycích, že mi prsty na obou rukou nestačí na jejich výčet. C# považuji za nejlepší pro moje potřeby (většinou).

rusty517:
NinjaTrader

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Krásný den,
asi nejsen v tom nejlepším vlákně, přesto využiji podobnost tématu. Požívám NT7. Ptám se Tomáše a Petra, zda bude někdy v blízké budoucnosti kurz na ovládání a používání NT7. Tento kurz jednou nebo možná vícekrát (málokrát) proběhl, bohužel jsem to nestihl se včas přihlásit.
Děkuji
Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

asi by bolo celkom dobre keby sa kazdy podelil so svojimi skusenostami. Tiez sa momentalne rozhodujem ci sa zacnem ucit dalsi softver a programovaci jazyk k nemu, velmi sa mi do toho nechce.

Obchodujem hlavne AOS, takze potrebujem system, ktory ich podporuje, a jedna z najdolezitejsich vlastnosti pre mna stabilita a robustnost, t.j. aby som sa nemusel bat ked napr. vypadne na chvilu spojenie ked som v pozicii, alebo aby spravne spracoval partial fill, atd.


Ja mam skusenosti s:
NinjaTrader 6
- dobry pre zaciatocnikov aj programatorov, programovanie strategii v c# je jednoduche, vo verzii 6 som pri trochu zlozitejsich strategiach ale uz narazil na viacere obmedzenia, napr. podpora multi TF, zadavanie naraz dvoch orderov nad a pod sviecku, atd. Nieco z toho sa malo vyriesit vo verzii 7, ale nie vsetko.
Je pomaly, potrebuje vela pamate.
NT som opustil kvoli tymto obmedzeniam a tiez kvoli nespolahlivemu fungovaniu automatickych strategii. Bal by som sa mat v NT spustenu automaticku strategiu cez noc, alebo v case ked nie som pri pocitaci. Moze tam zlyhat prilis vela veci, a nemaju to uplne na 100% osetrene.


MetaTrader 4
- jedna z najlepsich platforiem na obchodovanie AOS (iba na forex). Tiez ma niektore obmedzenia, napr. nepodporuje backtest strategii s multi TF, ale vyvija sa mi lepsie ako pre NT.
Hlavna vyhoda je stabilita. Strategie v MT4 bezia dni a tyzdne bez toho, aby ich bolo treba sledovat a aby sa clovek bal co sa stane ked vypadne na chvilu spojenie a sme v pozicii, atd.


Pocul som dobre veci o:
OpenQuant
- starsi program, ale dost spolahlivy. Hlavna vyhoda by mala byt velka robustnost a spolahlivost pri behu AOS.

MultiCharts
- novy system s podporou multi core, a vela featurami.
Chystam sa ho vyskusat, trochu mi vadi ich jazyk odvodeny z TradeStation.

TradeStation
- podobne, vadi mi ich programovaci jazyk, inak je to robustny a odskusany program. Pomalsi ako MultiCharts.

SierraCharts myslim nema podporu automatickeho obchodovania, takze ich neriesim.
Ako dalsie programy pripadaju do uvahy eSignal a TradeNavigator, tie som takisto este neskusal.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

mark5:
Pár poznámek k NinjaTraderu (abych se podělil se svými zkušenostmi):
Moje zkušenosti s NT jsou převážně dobré. Souhlasím, že většina uživatelů si v pohodě vystačí s NinjaScriptem, který je postavený na C#, a co není ve skriptu tak si menšina napíše klasicky v C#.

ad podpora multi time frame: V NT 6.5 šlo dělat multi TF i multi instrument, ale musel sis to naprogramovat sám a nebylo to „nativně“ podporováno – resp. v něčem ano a v něčem ne. NT 7 už má dobrou podporu multi TF i multi instrument, takže teď je to pro každého hračka.

ad problémy s pamětí, rychlostí nebo stabilitou – souhlasím, že NT 6.5 byla na tohle docela slabá a mohlo to někomu dělat ve specifických případech problémy, ale ve verzi NT7 je drtivá většina problémů odstraněna a hodně věcí bylo výrazně vylepšeno. Považuji NT7 za celkem bezproblémovou v tomhle směru.

ad nepodporování „orderu nad a pod svíčkou zároveň“ – má to svůj logický důvod, přečti si help k NT6.5 část „Internal Order Handling Rules that Reduce Unwanted Positions“ na konci sekce „Overview“ viz www.ninjatrader-support.com/HelpGuideV6/Overview36.html Kdyby to podporovali, tak si to polovina lidí nastaví 4 ticky od sebe a pak při rychlém pohybu tam a zpět budou brečet že to nedělá to co chtějí a nadávat že jsou v nějaké jiné pozici místo aby byli flat a jak je to možné a kdo jim uhradí škodu atd. NT se jen snaží chránit pitomce před zbytečnými ztrátami, za což jim já osobně tleskám. Kdo to ale chce používat, tak si to může bez problému v NT naprogramovat na nižší úrovni (v helpu věci označené „for very experienced programmers“ nebo třeba na ještě nižší úrovni, když víš jak), ale musí si taky sám ošetřit co se má dělat když se stane tohle nebo tamto. V NT7 to můžeš řešit pomocí „Unmanaged Approach“ viz www.ninjatrader.com/support/helpGuides/nt7/unmanaged_approach.htm Ono totiž chvíli trvá než informace dojde ze serveru burzy k tobě a pak zase naopak, a musí se s tím počítat. Většina takzvaných traderů vůbec neví co se děje poté, když kliknou na buy/sell – co se děje s příkazem, jakých stavů může order nabývat, že může být zamítnut, netuší co je FIX nebo FAST protokol, jak to všechno alespoň rámcově funguje atd. To že umíte poslat email, udělat tabulku v excelu nebo naprogramovat překřížení dvou indikátorů vás ještě nekvalifikuje k tomu, abyste napsal dobrý AOS, obzvlášť pokud nevíte nic o trzích a o technické stránce věci, jak je to všechno realizováno. Oceňuji co všechno NT script dělá a hlídá sám, jinak by to byl opravdu opruz programovat a ošetřovat všechno od základu sám.

ad nespolehlivost fungování strategií – co si kdo naprogramuje, to má. Já s tím žádný problém nikdy neměl a když už, tak byl problém vždycky mezi židlí a klávesnicí. Na bezpečné provozování AOS se to používat určitě dá. Netvrdím že je to úplně nejvhodnější platforma pro provoz typu 24/7.

ad může selhat příliš mnoho věcí – nevím co tím bylo myšleno, ale všude může selhat mnoho věcí. Pokud něco „nemají na 100% ošetřené“, pak jsi to hlavně ty, kdo by si to měl sám ošetřit ve své strategii podle svých potřeb nebo nějak jinak – NT ti v tomhle dává ve všem dost prostoru jak si to udělat po svém. Já si naopak myslím, že to mají většinou interně ošetřeno velmi dobře.

Každý SW má nějaké chybičky, chyby nebo omezení. Docela bych např. ocenil, kdyby v NT byly lepší nástroje pro ladění hodně komplexních strategií, aby to člověk nemusel odlaďovat třeba v IDE Visual C#. Při té rozmanitosti uživatelů a přístupů to ale jinak nejde, vždycky bude někomu něco chybět nebo přebývat. Netvrdím že je NT nejlepší SW na světě, ale pro potřeby většiny lidí tady je pro obchodování futures, akcií nebo ETF naprosto vyhovující (pro ruční i automatické obchodování, backtesty, optimalizace, ...) a ve své kategorii patří rozhodně mezi ty lepší (verze 7). A kde nevyhovuje, tam se dá používat jiný SW. Buď se přizpůsobíte vy, nebo SW. Pro klasický retail trading je to podle mě dobrá volba za rozumnou cenu. Pokud má někdo nějaké hodně specifické požadavky kde NT nemůže sloužit, tak si samozřejmě musí vybrat něco jiného. A takové ty řeči o robustnosti a stabilitě čehokoliv – záleží kdo je vede a v jakém kontextu... většinou bývá problém spíš v uživatelích / programátorech strategií a nezamýšlených důsledcích jejich konání a v tom, že nečtou help, kde mají jasně napsáno co nemají zkoušet dělat a proč, jak je to nebo ono implementováno a jak to funguje.

Neberte to prosím jako reklamu na NT nebo flame – každý má svoje vlastní požadavky, možnosti a schopnosti, takže každý ať si vybere co chce. Je to spíš reakce na některá podle mě nepřesná tvrzení na adresu NT. Není nad to přečíst si nejdřív help, aby bylo jasné co to umí a jakým způsobem to funguje, vyzkoušet si to a pak se teprve rozhodnout. Nad MultiCharts jsem taky uvažoval, ale od verze NT7 na změnu nepomýšlím. Ostatní jmenované platformy znám jen povrchně, resp. nepoužívám je a ani jsem je nijak blíže nezkoumal. V minulosti, když jsem si vybíral SW platformu pro trading, tak neprošly z různých důvodů mým požadavkovým sítem. SW není nic, s čím by člověk musel být až do smrti - když se změní vaše požadavky nebo objevíte něco, co vám vyhovuje lépe, když výrobce začne pokulhávat za pokrokem - tak je změna SW logická volba. Kromě toho, je rozdíl jestli těžište používání SW je v budování a odladění strategie nebo v ostrém provozu této strategie. Když už máte fungující a odladěnou strategii, tak není problém její "pseudokód" přepsat do jiného SW, který je pro provoz výhodnější.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny.

Obchoduji opce. Zatím "papertrading". Používám TOS, ale nestihl jsem včas udělat ostrý účet. Nyní bych rád vstoupil do "live". Začnu s IC na RUT. Podělí se někdo o zkušenosti jaký další program by byl nejvhodnější pro obchodování opcí když nás Čechy TOS nechce ? IB nebo něco lepšího ? Děkuji předem za jakoukoliv reakci.

LiborB

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Doufám, že se na mě nebudete zlobit, ale nevěděl jsem kam a do jakého vlákna to napsat,aby si to Tomáš z finančníku přečetl. Vím, že to není k tématu, ale mám tu potřebu Tomovi moc poděkovat za dva předchozí příspěvky na obchodování Ribonu. Mě v té době můj systém nějak kolaboval a tak mě ten Ribon skutečně nadchnul a začal jsem na něm tvrdě pracovat. Mám na něm backtest za poslední rok a samozřejmě veškeré své nuance a úpravy ke své povaze. Samozřejmě vím, že měsíc zatím nic neznamená, ale cítím se sním skvěle a výsledky jsou skvělé. Měl jsem tu potřebu vám moc poděkovat. A všem se omlouvám, že to není k tématu na tomto vlákně. (tu) :)

V-KL

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...