Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Co dělat, když se nedaří


Doporučené příspěvky

Je radost si tohle přečíst takhle pěkně sepsané. Kromě navyšování pozic jsem si z uvedených postupů vyzkoušel všechny zbývající a také jsem došel k závěru, že varianta 4. je nejlepší - Přechod na levnější trh po delší sérii ztrát mi přináší klid. Rozhodně nechci dělat nic ani vzdáleně podobného martingale, právě naopak.

Nedávno byl v Praze Larry Williams a i on říkal: [bold] To WIN BIG, bet small. [/bold]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši výborný článek, ten mi tady na finančníkovi chyběl. Nicméně bych se chtěl zeptat, jestli jste někdy řešil i takovou situaci, že DD přesáhl ten z monte carlo analýzy a pokud ano, tak byste postupoval jak? Snižoval byste kontrakty? Já si právě pro tento případ potřebuji udělat scénář, jak postupovat, sice se mě to zatím nestalo, ale co kdyby...

Děkuju

Kuba

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obecne asi varianta 4 je nejrozumnejsi, presto se za urcitych okolnosti priklanim k variante 2, tedy obchodovat stale stejne, pokud mam system s velmi hezkou equity a zaroven chut stale pracovat na psychicke strance, kdo muze byl lepsi ucitel nez nasi vlastni demoni? ;) Nicmene vseho s mirou a trader od tradera.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim a rad bych take reagoval za zajimavy clanek. Pro zvoleni varianty jak pokracovat pri nakumulovani vetsi ztraty je z meho pohledu pravdepodobne rozhodujici zjistit, proc se tomu tak stalo. Ja osobne jsem pri situaci, kdy se mi podari vice jak prumerny drowdown prestavam obchodovat a cas venuji zpetne analyze provedenych obchodu. Je z meho pohledu nutne predevsim zjistit proc se tak stalo. Z vysledku takoveto analyzy rozpoznavam ze tak bylo at zmenou na trzich a tim momentalni nefunkcnost nastaveneho systemu ( ktery mohl byt prilis vazany na dosavadni prubeh), nebo nedodrzenim systemu a samozrejme psychickym selhanim v souvislosti s uvedenymi okolnostmi. Delat podobnou analyzu za pochodu muze spise zvysovat ztratu. Ja tedy nejdrive vse zanalizuji mimo trh a pritom obchoduji paper. Na zaklade vysledku se rozhoduji pro nekterou z variant uvedenych v clanku, vyjma pridavani kontraktu, nebo obchodovani drazsiho trhu. Pokud jakykoliv i drobny obchodnik prodelava treba na trhu se zeleninou, tak se tuto ztratu take nebude pokouset dohnat tim, ze nakoupi vice zeleniny.

Tolik muj nazor a me zkusenosti.
romanrak

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Výborný článek! Díky Tomáši. Přidám čerstvou osobní zkušenost: od konce května do začátku června jsem zažíval první opravdu velký drawdown na live účtu. Dnes už vím, že problém byl v psychice - po výborných výsledcích od poloviny března jsem v květnu přešel skokově na full time trading (jediný zdroj příjmů) a začal jsem přemýšlet o tom, kolik peněz si každý měsíc převedu z tradingového účtu na moje osobní konto, abych měl na živobytí a přitom aby mi zůstalo dost na případné navýšení počtu kontraktů (obchoduji 2 kontrakty FDAX). V ten okamžik začala série ztrát, dokonce jsem se dostal do situace, kdy jsem měl pocit, že nejsem schopen udělat jediný ziskový obchod (obchodoval jsem předtím asi 6 měsíců na simulátoru a takový propad jsem nikdy neměl). Řešení probíhalo ve čtyřech fázích:
1: Musím to zlomit - za každou cenu budu dělat vše pořád stejně, ovšem psychika nezvládala (čím víc se zmenšoval tradingový účt, tím jsem dělal větší a větší nesmysly) a když jsem zpětně hodnotil, co jsem to vlastně dělal, tak to bylo jasné porušení disciplíny v dodržován tradingového plánu, emotivní obchody, ...
2: Dal jsem si týden pauzu, poté snížil počet kontraktů na 1, abych dodržel max 0,8% z velikosti účtu jako risk na 1 obchod. Ovšem recovery šlo strašně pomalu, začal jsem být hodně opatrný (posouvání SL na BE příliš brzy, unáhlené braní zisku, těsný SL, ...)
3: Návrat na simulátor s jedním kontraktem a úprava tradingového plánu na 1 kontrakt - 4 týdny simulovaného obchodování se 100% dodržením disciplíny, výborné výsledky, opětovné získání sevedůvěry a důvěry v edge tradingového plánu
4: Návrat k live tradingu s jedním kontraktem, stanovení podmínek kdy se vrátit zpět ke 2 kontraktům a najednou to jde
Jsem teď ve fázi 4 a vím, že to bude opět dobré.
Nedá se asi jednoznačně říct, co dělat, když to nejde, každý to má jinak. Mně osobně hodně pomohlo přeplánování osobních financí tak, že jsem s penězi z tradingu na nějakou dobu přestal úplně počítat, obstaral jsem si zdroje na přechodnou dobu jinde a chci jít cestou přechodu na full time trading postupně po krocích. Věřím, že to moje psychika zvládne tentokrát lépe.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

[bold]Já řeknu jak jsem tuto situaci řešil já. [/bold]
Stal se mi drawdawn v měsících únor a březen tohoto roku, únor byl více ztrátový než březen, ten byl ztrátový mnohem méně. Počet lotů zjišťuji výpočtem, přepočet dělám na začátku každého měsíce. Řešil jsem to snížením počtu lotů protože by mi nevyšel MoneyManagement respektive position sizing. Měsíc duben byl tak úspěšný, že jsem se rozhodl navyšovat loty již v průběhu měsíce. Měsíc květen jsem již šel s původním množstvím lotů.
[bold]Co bylo důležité v únoru a březnu [/bold]: To že jsem dodržoval plán, obchod mimo plán jsem udělal jenom a pouze jednou a jenom s jedním lotem, ztráta byla naštěstí minimální.

Takže jsem vlastně obchodoval dál -[bold] varinata 1) [/bold], do té doby dokud mi začal hrubě nevycházet Position Sizing, potom jsme přešel na [bold] variantu 4) [/bold]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mě nejlépe pomohlo přestat obchodovat uplně a znovu si projit všechny své backtesty a menší uprava v obchodním planu abych nebyl při exekuci ve stresu. Poto znova live a učet jde pomalu nahoru. Take jsem si znova přečelt všechny články o psychologii skoro všechny ztraty byly zpusobeny porusenim planu ze stresu. Co když bude další obchod zase ztrata? Než se vyhrabu nahoru to zas bude trvat apod. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím, chtěl bych poděkovat za zajímavý článek. Také bych se ostatních chtěl zeptat, zda by nebyli ochotni uvést svoji equity s právě obdobím kde člověk neprofituje a snaží sse přečkat až na konec. Nechci rozhodně působit negativně nebo poukazovat na množství ztrát a cokoli v tomto duchu. Spíše bych se chtěl poučit a podívat jak takové problematické období celkově ovlivňuje skutečnou profitabilnost systému. Radši bych se poprvé podíval na problém na nečisto než se s ním poprvé setkal na live. Jistě spousta lidí zažila a dobře si takové období pamatuje. V každém systému se DD musí projevit mírně odlišně, proto bych chtěl zjistit, co již je problém a co je jen zbytečná nejistota. Přikládám screen mého systému kde procházel nepříjemným obdobím. Jedná se stále jen o backtest, ale jekoliž to bylo poprvé co se mi vyloženě nedařilo (na všech timeframech - které jsem zkoumal) byl jsem rozčarovaný a nepřekvapí, že brát energii do pokračování backtesů na různých TF mi dělalo potíže. Vyznačený pás začíná v půlce února a pokračuje do 3. týdne v březnu. Kdyby se někdo chtěl podělit budu rád a třeba i ostatní.

16730

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny a děkuju za pěkný článek. Obchoduju naostro první měsíc, takže téma vyloženě aktuální. Pokud nejdříve ztratím a potom jsem v ziskovém obchodu, uzavírám ten ziskový obchod v momentě, kdy jsem na nule, bez ohledu na obvyklý PT - psychicky mně to pomůže a navíc hůře se mi snášejí korekce, takže 200 - 300 USD často neustojím na korekcích a nakonec vystupuji se 40 USD. Také si neustále musím opakovat: nevstupovat bez signálů, i když potenciální obchod "vypadá dobře" - vše se může hned změnit. Taky mi celkem funguje to, že pokud ztratím před 18. hodinou, tak obchoduju i po 18. hodině, aby se mi dobře spalo. Ztrátu ale umazávám po drobcích - přece jenom po 18. hodině může být trh zrádnější. Takže nečekám na velké profity, ale 100 USD udělá radost. Končit pak den s -20 USD není tak hrozné. Ovšem fatální je vstupovat jen se signály, alespoň u mě (FINWIN, Range Bar 150 USD). Po 18. hodině je sice dost velké čekání, zisky nemusí být velké, ale redukce ztráty povzbudí, aby se do dalšího dne vstupovalo s menším handicapem. (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě pár reakcí k Tomášově článku. V zásadě se snažím aplikovat bod 2 a 4, s malými modifikacemi. Bod 2: více vybírám vstupy (Globex pivoty, šilhám po YM, denní charakter trhu). Bod 4: snižuju PT, abych zvýšil pravděpodobnost úspěšného obchodu (obchoduju s jedním kontraktem). Přeju všem hodně zdaru

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...