Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Co dalšího zajímavého ukázaly poslední týdny


Doporučené příspěvky

Diky za zajimavy clanek. Na tema investovani x trading v posledni dobe casto diskutuji s kamarady. Vetsinou jsou spokojeni, kdyz jim jejich fond udela 8-12% rocne a proti tradingu maji vyhrady protoze je pry moc riskantni i kdyz to vlatne nedokazou porovnat. Jednomu z nich jsem vysvetloval, co je to Stop Loss. Kdyz to pochopil, rekl mi ze je blbost protoze on prece nechce ukoncit sve obchody ve ztrate. Radeji bude dale pokracovat ve sve sofistikovane strategii buy and pray. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

No, porad lepsi 8-12% nez 0,5% v bance :) Ne vazne, akciovy index se stal takovym zaklinadlem investicnich fondu a analytiku. Sam neverim tomu, ze pokud chce fond prosperovat, tak jen penize investuje do akciovych indexu. Na tom by sami moc nevydelali. Na druhou stranu je tato hodnota takovou jednoduchou odpovedi pro klienty. A klient ma pocit neceho uzasneho, ze proste je velkym investorem a muze se chlubit u piva jak veri tem akciovym indexum a vsichni mu to odkyvou, protoze nevi o cem je rec, ale vi ze se o tom porad mluvi :)
Trend ktery spise pozoruji je ten, ze zatimco index mel odrazet zdravi dane oblasti trhu podle skupiny nekolika akciovych spolecnosti, tak se diky nemu hybou i ceny firem, ktere do nej zarazene vubec nejsou a jejich zdravi je stabilni. No ale holt to je udel globalni ekonomiky :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tento víkend jsem se pokoušel kamarádovi vysvětlit, že není příliš vhodné bezhlavě koupit a držet akcie (třeba Telefonice a Čez - o kterých tvrdí, že jsou sázkou na jistotu).

Příklad jsem mu dal rok 2000, kdy jako jistou akcii mohl nakoupit za její historické maximum a dnes má cenu poloviční.

Bohužel (bohudík) někteří lidé jsou zatvrzelí investoři ;-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,
jen chci dodat, že stejně jako trading, má i investování svá pravidla a zásady. Strategie buy and pray nefungují, to ví jistě každý (tak jednoduché to na trhu není). Investice do akcií má být založena na tzv. strategii value investingu (metody Benjamina Grahama a jeho žáka W. Buffeta). Toto je způsob investování - činnosti, která se nestará o kapitálové zhodnocení, ale o pasivní dividendový příjem. Trading je založen na kapitálovém zhodnocení. Každý, kdo nakupuje nějaký instrument za určitou cenu s vůlí onen instrument prodat za cenu vyšší, je spekulant/trader/obchodník. Investor se nedívá na cenu, ale na hodnotu, kterou dostane, když za tuto cenu na trhu nakoupí. Trhy jsou neefektivní a nejsou náhodné. Jsou ovládany emocemi, které jdou dobře rozpoznat. Často se stane, že trh podhodnotí společnost, která je jinak zcela zdravá a její majetek neodpovídá ceně akcie. To je čas k příchodu pravého value investora, který ji koupí, protože je ve slevě. Pak, když na lidi zase přijde euforie a nadhodnotí akcie společnosti svou chamtivostí po kapitálových ziscích, investor své akcie společnosti prodá a poohlédne se jinde, anebo nakoupí až budou akcie znovu ve slevě (po splasknutí cenové bubliny).

Toto je investování ... (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pěkný den,
jsem úplný nováček a tak se možná pletu. V článku je zmíněno, že 1 bod futures kontraktu trhu e-mini Russell 2000 představuje 10 USD a index za 10 let narostl o 130 bodů. Neměl by tedy potom být výsledek investice do indexu jen 10x130=1 300 USD místo uvedených 13 000 USD?
Pokud je to jinak, než jsem to pochopil, můžete mi poskytnout odkaz, kde bych se o tom dozvěděl víc?
Děkuji. Michal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Super článek,

Není to tak dlouho co jsem investoval stylem "buy-and-hold", každopádně jsem vždycky chtěl nějak investovat, ale vůbec jsem nevěděl jak, protože úroky v bance byly a jsou směšný, pak když přišel někdo, kdo mi dá až 15% zhodnocení ročně, znělo to fantasticky i za tu cenu, že první peníze si můžu vybrat po cca. 10 letech. O tradingu jsem neměl ani páru, jako většina lidí a když jsem se pak dočetl, že se dá zhodnotit účet i o 100% a více, znělo to jako sci-fi v poměru s bankou a nebo fondem. Tak že pak si člověk myslí, že je tam samozřejmě vysoké riziko ztráty peněz, protože větší zhodnocení=větší riziko ztráty :) A radši hned trading zavrhne a ani si nic o tom nezjistí, protože kamarádi i finanční poradce říkají, že na burze se ztrácejí peníze a vydělávají jen obrovské fondy, co mají velké počítače a dobré analytiky. Samozřejmě je obojí trošku jinak, je třeba se podívat na věci víc do hloubky, ale to už tak bývá. Je to jen v neznalosti a lenosti se něco začít učit a hlavně začít něco dělat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Lachimak,

omlouvám se za překlep, nemá to být 1 bod, ale 1 tick. 1 tick u futures Russell 2000 (verze e-mini) = 10 USD, 1 plný bod = 100 USD (plný bod se skládá z 10ti ticků). Výpočet v článku je správně, pouze jsem zaměnil "bod" za "tick".

Doporučuji začít on-line manuálem zde na Finančníkovi, kde jsou podobné principy blíže popsány.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Tomáši, díky za článek.
s Vašim názorem se ztotožňuji, daytrader je v této věci více flexibilní jak dlouhodobý invester.
Nerad bych zde rozváděl přespříliš nějaké konspirativní teorie, ale zase až tak od věci to podle mě není. Pokud se situace na trzích neuklidní a nejistota se bude zvyšovat, uvidíme takové rychlé a silné propady jako v poslední době nejspíše častěji. A s tím i případná rozhodnutí politiků a regulátorů do trhů více zasahovat! Má otázka zní následovně. Jak by ten graf zhodnocení vypadal v případě, že by se rozhodlo rozšířit short selling i mimo Evropu, nejen na pár vytipovaných akcií finančních institucí, ale i na us.indexy? Dokážete si poté představit způsob obchodování na "volném trhu"?
Rozhodně to nemyslím jako nějakou provokaci, opravdu by mě zajímalo, jestli by to podle Vás mohlo ve vyhrocené situaci nastat. Díky za Váš názor.
David

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dillinger,

short ban na indexy si neumím představit. Index je jen průměrování velkého počtu akcií. Musel by být ban na všechny akcie v indexu. Takže třeba u Russell 2000 by musel být short sell ban na 2000 akcií. Jenomže krom indexů tu máme také ETF´s, atd. To by musela vláda v USA vyhlásit short sell ban prakticky na celý trh, všechny akcie.

Nejsem příliš zastánce konspiračních teorií a podobných věcí. A pokud by podobný ban nastal, tak hold budu muset obchodovat jen long :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě tady je jedna velká drobnůstka - DIVIdendy. Ty jaksi z futer nepadaj, ale z některých akcií indexu ještě ano (např. z BACu i teď občas vypadne pro obyčejného nebuffettového investora alespoň cent). Naopak někdy vypadne akcie i z indexu, ale jiná ji s radostí nahradí.

Hlavně aby už vyhlásili zákaz tisku peněz i těm podvodníkům co k tomu mají licenci - to je vlastně také nekrytej prodej pokud není krytej alespoň prací ostatních a tom se teď už dá dost pochybovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Strategie Buy&Hold zdaleka neni "davno mrtva", jenom se v poslednich deseti letech moc nehodi na akcie, protoze jdou chvili nahoru, chvili dolu a porad dokola. Ale tohle se v historii opakovalo mnohokrat, ze bylo deset nebo dvacet let klidnejsi obdobi, kdy trh vicemene rostl a akciove indexy pravidelne vynasely zajimave zisky, a pak bylo deset nebo dvacet let turbulentnejsich, jako je ted. Neni duvod se domnivat, ze ted uz to tak zustane naporad.

V poslednich deseti letech strategie Buy&Hold pro zmenu velmi dobre fungovala treba v drahych kovech. Nebo predtim v nemovitostech.

Pointa je, ze nejde koupit kdykoli cokoli a cekat, ze to poroste. Ale to neslo nikdy. Pokud ale investujeme do vhodneho instrumentu, tak to opravdu muyeme leta drzet a vydelavat, a treba jen jednou za rok si portfolio projit a prehodnotit.

Tenhle zpusob je vhodny pro naprostou vetsinu lidi, protože vyvinout takovou strategii, jako prezentoval Tomáš a se ziskem ji provozovat dá spoustu spoustu práce, byť to ex post vypadá jednoduše, a většině lidí se to nikdy nepodaří (pro opce nebo spready platí totéž) . Kdyby se mě můj strýc z venkova ptal, jestli se má pustit do tradingu, nebo dát peníze do fondu, rozhodně bych mu doporučil fond a poučenou buy&hold strategii.

Ale pravda, někteří máme čas a vůli tomu tu spoustu iniciálního úsilí věnovat, a pak můžeme vydělávat řádově víc, a časem třeba i relativně bezpracně.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jaaan, rozumím, co se snažíte říci... Ale právě s tím "bylo deset nebo dvacet let klidnějšího období" mám právě problém. Já bych svému strýci z venkova mohl říci maximálně "zkus investovat buy and hold, když nebudeš mít zrovna moc štěstí, tak možná i deset nebo dvacet let budeš trochu ztrácet, když budeš mít štěstí, tak se možná dožiješ nějakého profitu".
V tomto všem se opomíjí základní fakt, že člověk není přirozeně stavěn na to, aby dlouhá léta až desetiletí hleděl na to, jak mu jeho dlouhodobé investice ukrajuje z jeho peněz... Já vím moc dobře, jak nepříjemné mně je zažít pouhý ztrátový měsíc. A hledět 10 let na to, jak je moje akcie v mínusu, případně na nule...? Možná mistr Zen by to dokázal, já nikoliv...

Proto prostě podobnému člověku mohou osobně poradit buďto investovat do nemovitosti/pozemku, protože i když ty půjdou dolů (jako posledních pár let), alespoň v nich mohou bydlet budoucí jeho děti a další budoucí potomci (takže nakonec z nemovitosti nějaký užitek bude, i když údržba a náklady budou ukrajovat další a další peníze), nebo prostě najít si čas a začít se věnovat tématu investování mnohem více do hloubky, protože s buy and hold se žádného zisku už člověk nemusí dožít.... To byla hlavní pointa mého článku. Pokud chci zvýšit své šance že se vůbec nějakého profitu dočkám, takž prostě musím věnovat do této oblasti čas a studium a zapracovat na správě svých peněz.. Zadarmo to nepůjde a indexové investování rozhodně není k tomu zkratka (jak se snaží někteří "odborníci" z bank své klienty přesvědčovat).

Takže souhlasím s vámi, že buy and hold není mrtvé, ale hlavně abychom nebyli mrtví my, než se dočkáme nějakého profitu ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...