Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Černá labuť


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 36
  • Vytvořeno
  • Poslední

Díky za odkaz na knihu, budu si ji přát pod stromeček.

Jinak také nechci děsit panikáře nebo rozvíjet konspirační teorie, jak bylo zmíněno ve článku, ale mohou na trhu nastat situace, kdy ani SL mě v případě této situace neochrání. Viz třeba příběh někoho z fóra - fixně limitované riziko na strategii Iron condor a co s tím IB provedlo 6.5. loňského roku, kdy přišel neočekávaný propad trhu. Takže je potřeba počítat i s tímto. To že mám v trhu SL neznamená, že se nemůže nic stát.

A trošku offtopic, i když autor to v článku také rozebírá, tak pár slov k hypotéce. Nemůžu se ubránit názoru, že autor s ní má nějaký psychický problém, který ale úplně opomíjí finanční podstatu věci. V jistých situacích může být naopak velmi výhodná, např.:
1. mám dost peněz na koupi, ale prostě mám příležitost zhodnotit vlastní peníze za 20%, takže na pozemek nebo nemovitost si vezmu hypotéku s 4%. A tak vydělávám 16% a navíc mám i nemovitost.
2. nemám dost peněz a hypotéka je levnější než nájem v oblasti. Což je v současné době docela častá situace.

Takže není třeba nikoho strašit s neuváženým rozhodnutím, které mě může ovlivnit na x let dopředu. Nejsem žádný prodejce hypoték, že ji tak chválím, ale jako produkt ji využívám a navíc ve studenských letech jsem měl brigádu v bance v oddělení špatných úvěrů, takže vím, že není žádný problém se s bankou dohodnout pokud se dostanu do problémů. Největší problém je, že lidé problém neřeší a pak se diví, když dojde na nejhorší a to už je pozdě.

Mně naopak přijde totálně nesmyslné, pokud už mám rodinu a zapustil jsem někde kořeny, vyhazovat peníze za nájem, když mám možnost vzít si hypotéku a tím získám i určitou formu investice na stáří ve formě nemovitosti, kterou pak můžu za aktuální cenu prodat a s tím si v důchodu bohatě vystačit. Určitě je to lepší než penzijní spoření nebo podobné produkty, které mi v dnešní době tisknutí peněz, v budoucnu nepřinesou ani to, co jsem do nich vložil.

To jenom "pár" slov, aby tady byl i odlišný pohled na věc.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Yax, byl to jen příklad, který mně zrovna přišel na mysl :-) Hypotéka je věc každého. U někoho je to dané racionálním rozhodnutím, u někoho zase určitým dogmatem společnosti. Postoj k hypotékám se liší kraj od kraje, třeba ve Španělsku je situace přesně opačná, než v ČR - většina lidí si pronajímá, namísto hypotéky. Není určitě jedno lepší než druhé, záleží vždy na člověku, co mu více vyhovuje. Nemám problém ani s jedním. Jinak budu rád, pokud se toto vlákno nezvrtne do diskuze na téma hypotéky ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Přidám postřeh (ne, nebudou to hypotéky) z letošního přelomu července a srpna. Byla taková minikrize, kdy SPY spadl cca o 10% za týden nebo dva.

To je pro poziční obchodníky fakt "minilabuť", stop loss sám o sobě nepomůže (pohyby aktiva mimo obchodní hodiny) a diverzifikace sama o sobě taky nepomůže (padá všechno). Tzn. je třeba si lámat hlavu s tím, co dělat, kdyby se to stalo příště.

Upřímně řečeno "univerzální" řešení nemám, pouze se osvědčilo mít strategii, která dělá LONG i SHORT obchody, dodržovat money management a být silný psychicky ...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Xzajic,

můj pohled je podobný - skutečně je hodně důležité mít strategie, co dělají long i short a přesně jak píšete, dodržovat MM a vydržet... Přeci jenom jako burzovní tradeři jsme placeni za riziko, se kterým do trhů jdeme a občas se nějaká mini-labuť stane i v budoucnu. Jinak jak já osobně jsem ještě diversifikovaný mězi přístupy a strategie.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

A já si tu knihu nedávno koupil v angličtině :-D Aspoň potrénuji english :-)

Ale tohle mě zaujalo - yax:
"...kdy ani SL mě v případě této situace neochrání. Viz třeba příběh někoho z fóra - fixně limitované riziko na strategii Iron condor a co s tím IB provedlo 6.5. loňského roku..."

Hledal jsem tady na fóru, našel jsem ještě nějakou tvou zmínku o této situaci v diskuzi ohledně TOS, ale nepodařilo se mi najít, k čemu přesně u "někoho" z fóra došlo.
Nějakou teorii jsem si vytvořil, ale můžu tě poprosit poprosit o rozepsání situace s IB a IC 6.5.2010?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Asi by ti to nejlepe popsal ten, koho se to tykalo, Ale co si matne pamatuji, tak byl uzavren IC, ktery mel strike od sebe 10 bodu, takze mel pevny risk 1000 USD - inkasovane premium. A kdyz trh spadnul, tak robot u IB zacal prodavat ztratove pozice, takze prodal i tuto pozici (nevim jestli celou, nebo jenom kus), takze tam kde bylo jasne dane riziko 1000 USD byla realna ztrata daleko vetsi. IB pak asi pulku ztraty kompenzovalo.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musim se pridat k Tomasovi - "Black Swan" je rozhodne jedna z nejzajimavejsich knih, ktere jsem v zivote cetl. Tohle by mela byt povinna cetba (ikdyz asi ne na zakladni skole, fakt to neni zrovna odpocinkove cteni). Nevztahuje se to jenom k tradingu, jde o takovou obecnou zivotni filozofii. Mne osobne kniha donutila se nad plno vecmi zamyslet z jineho uhlu a spolecne se zkusenostmi z neceleho roku obchodovani mi dala novy nahled na tema risku.

Doporucuji (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tom_czr Napsal:
-------------------------------------------------------
> A já si tu knihu nedávno koupil v angličtině :-D
> Aspoň potrénuji english :-)
>
> Ale tohle mě zaujalo - yax:
> "...kdy ani SL mě v případě této situace
> neochrání. Viz třeba příběh někoho z fóra - fixně
> limitované riziko na strategii Iron condor a co s
> tím IB provedlo 6.5. loňského roku..."
>
> Hledal jsem tady na fóru, našel jsem ještě nějakou
> tvou zmínku o této situaci v diskuzi ohledně TOS,
> ale nepodařilo se mi najít, k čemu přesně u
> "někoho" z fóra došlo.
> Nějakou teorii jsem si vytvořil, ale můžu tě
> poprosit poprosit o rozepsání situace s IB a IC
> 6.5.2010?
>

Zmiňovaná diskuze probíhala ve vlákně IC RUT 24. Uváděl jsem tam také první ze série emailů od IB s postupnou likvidací všech pozic. K čemu asi došlo tam v jednom ze svých příspěvků napsal Petr. Stručně asi takto:
držel jsem několik (více) pozic kondorů na SPY a RUT. Při té události 6.5. došlo k výraznému poklesu především na S&P 500, potažmo SPY. Podle toho, co psali nekteří obchodníci na různých diskuzích (já jsem zrovna u toho nemohl sedět), byly během této události v platformách i vidění pěkné nesmysly - nereálné a nelogické ceny opcí apod. Pravděpodobně tedy automatický počítačový systém neustále řešil bilanci účtů i s těmito nesmyslnými cenami. A tak bez ohledu na to, že se jednalo o IC, tedy strategii s definovaným maximálním rizikem, došlo na margin call (v marginech jsem měl něco přes 60% účtu). Automaticky začal likvidovat jednotlivé pozice, asi podle momentální likvidity a ceny. První kupoval RUT, pak prodával SPY - pořadí dle vlastního výběru - viz uvedené vlákno. Prodejem jednotlivých nohou zaručeně došlo k dalšímu narušení bilance účtu a dalšímu požadavku na margin - až prodal všechny mé pozice a zůstal mi drobný dluh.
Řešil jsem to reklamací, která byla uznána a došlo k částečnému plnění ze strany IB.
Poučení? - teoreticky platí, že IC má omezený risk daný rozdílem strike, ale v případě "černé labuti" vám stejně nikdo nic nezaručí - vše řídí počítače a nic není nemožné.
Richard

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ono asi mít dobrou strategii pokrývající černolabutí situace fakt není jednoduché na vymýšlení. V tomto to mají lepší ID obchodníci, kteří prostě pozice intradenně zlikvidují a mají klid (+ jsou naučení občas prohrát), ale když je někdo poziční, kouká, jak mu účet půl roku roste a najednou je za týden v mínusu, tak to je opravdu mazec na psychiku...

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...