Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Můj pohled na rok 2012


Doporučené příspěvky

krasny clanok, 100% suhlasim. Kriza nie je ziadny koniec sveta. Budem niekoho citovat (uz neviem koho) "bola by skoda premeskat tak skvelu krizu" :) Krizy tu vzdy boli aj budu, tento vesmir funguje v cykloch a ekonomika nie je vynimka. My traderi o tom cosi vieme. Ziadny uptrend, downtrend ani pullback netrva vecne. Kriza je sice bolestiva zalezitost, ale sucasne jediny liek pre civilizaciu, ktora si zvykla na zivotnu uroven vytrucovanu strajkami a vykupenu dlhmi populistickych vlad. Cele dekady mnohi upozornovali ze takto to nepojde donekonecna, ze sa uberame zlym smerom a ze to zle dopadne. Europa uz nie je vo svete vnimana ako koliska vedy a pokroku, ale ako skanzen, kde sa vela strajkuje, netreba moc pracovat a aj tak si zijete dobre. Lenze politici pod tlakom verejnej mienky neboli schopni napravy. A potom pride "zla" kriza a co sa stane? Taliani behom tyzdna odhlasuju reformy, o ktorych sa pred par rokmi nedalo ani len diskutovat. Vidime ekonomicku ocistu v priamom prenose.

Ja osobne vidim este vela nezmyslov (obzvlast v EU), ktore by mohla tato kriza odstranit, takze tu zrejme este nejaku dobu bude. Dobri traderi sa prisposobia, zli by skoncili tak ci tak. Po burke vykukne slnko a ekonomika sa zacne zase vzmahat. Tentokrat nie na dlhu, ale snad na inovaciach a rastucej efektivite.


P.S.: Jeden citat k strategii "buy and hold": Nemylte si umenie tradingu s rastucim trhom :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvělý článek,jako vždy.Rád bych celému kolektivu finančníka popřál vše nejlepší do nového roku a také bych chtěl poděkovat za jeho činnost ,která mi poskytla výborné základy potřebné k budování úspěšného tradingu.Hlavně jsem velmi ocenil seriál o psychologii obchodování.Jen tak dál !!!!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Take naprosty souhlas s napsanym a navic podekovani za inspirativni pohled na vec. Opravdu je na kazdem, jak se postavi k vyzvam typu "ekonomicka krize" - podle me je to naprosto skvela sance ke zmene.
Preji vsem, at se jim dari a jeste jednou diky Petrovi a Tomasovi, obema "guru" tohoto webu, za vsechny rady a podporu nam nasledovnikum. Hodne stesti a stale rostouci equity!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

"Občas už mně bylo zle při pohledu na jedince rozmazlené socialismem, co žili v domnění, že nemusí nic dělat, jen sedět doma v gauči, hledět na fotbal a pobírat podporu."

Na jinak dobrém serveru po delší době opět jedna ideologicky zbarvená agitka. Škoda. Myslím, že autor tímto podléhá masírce médií, kterou sám kritizuje. Neustále je nám shora servírováno, že systém rozkládají neschopní parazitující na schopných. Pořád se tedy hledá ten neschopný parazit zneužívající systém, ukazuje se na něj prstem a volá se po veřejném lynči (nevadí, že je kolikrát zvolen špatný terč, viz. třeba Šluknov).

To všechno proto, aby se masy dole mezi sebou rvaly a hádaly, kdo z nich víc škodí ostatním, a už nedávaly tolik pozor, co se děje nahoře, kde dochází k těm zásadním škodám, ať už naprostou neschopností vládnoucích činitelů nebo jejich doslova zlodějskou činností. Stačí trochu myslet, podívat se do rozpočtu, jak velké jsou jednotlivé výdajové kapitoly a položky, a pak si k tomu přidat pár zpráv o stamiliónových až miliardových tunelech na všech úrovních, počínaje jednotlivými ministry.

Kdo chce vidět, informace si najde a uvidí. A na závěr se vrátím k nahoře citované větě z článku. Já zase často vídám lidi, kteří dřou a mají za to mizerný plat, a to ne kvůli krizi, ale kvůli čím dál pokřivenějšímu přerozdělování hodnot. Předem avizuji, že víc k tomu psát nebudu, ze zkušeností vím, že jsem si tímto vysloužil razítko na čelo "komanč", takže kdo mi to chce napsat, nechť se neobtěžuje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Díky za zajímavý článek. Střízlivý pohled na současnou situaci je velmi přínosný a užitečnější než honba za senzacemi zdánlivých krizí.

@LiP : Na to, co LiP napsal se dívám dost jinak

- Na začátku článku je napsáno, že se jedná o osobní pohled a názor. Jestli Tomáš píše, že z některých jedinců se mu dělalo zle, tak mu to věřím a chápu, co ho k tomu vedlo, někdy mám podobné pocity. Myslím si, že označovat článek za agitku je přehnané.
- "To všechno proto, aby se masy dole mezi sebou rvaly a hádaly ..." pochybuju, že Tomášovi jde o to, co budou dělat masy dole. ;)
- "Stačí trochu myslet a podívat se do rozpočtu ..." tak s tímhle souhlasím - Ve výdajích státního rozpočtu představují sociální dávky nejvyšší položku - 37%, v absolutním čísle přes 450 miliard.
- Říkat, že někdo má mizerný plat je podobně smysluplné jako tvrdit, že např. cena komodity je nespravedlivě vysoko nebo nízko. Podle mě má každý takový plat, jaký odpovídá jeho schopnostem. V dnešní době přece nikdo nemusí dřít za mizerný plat. Jestli umí něco, co mu umožní pracovat méně a dostávat výborný plat, tak by byl sám proti sobě, kdyby toho nevyužil. Podobně jako na trzích se musí setkat nabídka s poptávkou na konkrétní ceně, tak se musí odpovídat rozsah práce tomu, co se za ni zaplatí. U zaměstaneckého poměru přece s výší platu souhlasí zaměstnanec i zaměstnavatel.

Ani já se k tomuto tématu dále vyjadřovat nebudu ale to, co napsal LiP jsem nechtěl nechat bez odpovědi.

Přeju všem úspěšný rok 2012.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

myslim ze LiP a Tomas hovorili o dvoch rozdielnych veciach. Jedna vec je rozdiel medzi aktivnym clovekom, ktory si hlada sebarealizaciu (nie len pracu) a za tymto ucelom sa vzdelava, cestuje za zamestnanim apod. vs. vecne nespokojny absolvent strednej priemyslovky, ktory o dalsom rozvoji nechce ani pocut, zaujima ho len pivo a fotbal a za svoj socialny status vini zasadne vladu. Druha vec rozdiel medzi skorumpovanym politikom co oslavuje vo vile na jadrane siedmu ukradnutu miliardu, vs. jeho volic, ktory zaraba 700 eciek v hrubom a este sa z toho sklada tomu politikovi na jachty.

Suhlasim s Tomasom ze aktivny pristup ludi k praci je nevyhnutny. Socialisticke idey o blahobyte pre kazdeho fungovali len do doby, kym boli trhy ochotne na tieto sny poziciavat. Akonahle ochotu stratili, ukazalo sa ze blahobyt bol skutocne len sen. Konieckoncov socialny stat blahobytu je vymysel 19-20teho storocia, pred tym sa o chudobnych nikto nestaral, a podla niektorych statistik boli socialne rozdiely mensie nez dnes. V azii dodnes o niecom takom nechyrovali, a je to najrychlejsie rastuci region. Cim to?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Moc pěkná agitka :-)

Já mám takové "agitky" moc rád, mě to vždycky zvedne ze židle...... Ale né pro pivo, ale protože mám jít něco dělat a nezůstat jen sedět na zadku a čučet na bednu( na fotbal teda ne, ten mě nikdy nezajímal ). Znám spousty takových lidí co brečí, že mají málo peněz, ale když jim nabídnu práci, tak to zrovna nemůžou, třeba grilujou, nebo jedou na chalupu vždyť je přece víkend. No ale práce přeci není, už je už půl roku na pracáku a pořád nic . No co říct, je mi zle :D


Tomáši díky za super článek

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Aby si dnešní zaměstnanec nemusel válet své šunky před televizí s fotbalem a vymýšlet jak přežít s grilem a 45 Kč denně co se k němu dostanou z těch 450 mld tak se raději přetrhne za mizernej plat neboť dobře ví že na jeho pracovní místo čeká dalších min 145 válících se šunek od televizního blahobytu které budou rády na jeho místě pracovat i za méně a vyměnit si to jejich rozmazlování s nima z nějakého prapodivného důvodu nechce. Zadarmo, nebo skoro zadarmo ale ani kuře nehrabe a takových vychytralých prací je na pracácích všude dost počínaje např. kuchaři, apod.

Dnešní nezaměstnaný si nesmí vydělat prací navíc ani korunu neboť Vláďa usoudil že než aby se namáhal hledat podvodníky tak prohlásil že podvodníkem je každý nezaměstnaný a tak nepřijde-li 2x týdně na CheckPoint a v přesně různě určenou dobu i kdyby musel chodit bos, tak přijde o svou pidičást z 450 mld., dostane na půl roku dištanc chodit na pracovní úřad a k tomu povinnost hradit si zdravotní pojištění.

Ouřadům dokonce vadí že si někdo i na sběrných surovinách vydělá a policajt ho při krádeži nemůže čapnout, což vůbec není pracovní činnost za mzdu podobně jako internetová kasína a burzy všeho druhu.

Pamatujete ještě §7c kde se říkalo že každý OSVČ je podvodník a tak každý zaplatí určené minimum bez toho zda-li si něco dokázal vydělat či ne a k tomu se pro jistotu umožnilo vydat živnostenské povolení komukoliv na téměř cokoliv. Tuhle uzákoněnou zlodějinu tehdy vymyslela Sociální d.

Každý nemá na sobě tričko s velkým "S" a ti co Vláďa přeřadil z postižených do částečně postižených i když jim třeba k bolestem chybí ještě noha ho ani nikde neseženou a ti teď stojí také ve frontě na jakékoliv pracovní místo.

Takže ať Vás nic zlého nepotká ať si nemusíte válet šunky s berlema před televizí nebo by Vám z nich brzo nic nezbylo aby se z toho pak neudělalo špatně, nebo někomu špatně.

Pouze nepřizpůsobivým spoluobčanům je zřejmě hej, pro ně žádná pravidla stejně neplatěj.

Ví někdo přesně kolik je životní minimum pro dva co mají malé dítě?
Krom toho existuje ještě existenční minimum a úředně by to mělo opravdu, ale opravdu stačit.:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Plně souhlasím s uvedeným článkem. Sám jsem OSVČ od roku 1990 a musím říct, že jsem byl po mnoha letech po převratu šokován, když se jeden známý chválil, jak založili v práci svépomocné trio. První vynese neobroubené železo z dílny, druhý ho přehodí přes plot a třetí to odveze do sběru a tak maj všichni svorně večer na pivko.
Bylo už přes rok 2000 a já si začal všímat, že pro spoustu lidí se nic od dob bolševika nezměnilo, dále okrádají toho, kdo jim dává chleba a čím víc se dá práce odbýt a proflákat tím lépe. Podobné je to i na úřadech. Jistě jsou obory, např. tam kde se vydávají sociální dávky, kde bych nedělal ani za trest. Ale jinde vesele přehazují lejstra z jedné hromady na druhou a pokud odejdou do soukromého sektoru, kde se nedaří - nevadí, vždy je vezmou spoluúředníci zpět a třeba vytvoří i nové místo, pokud je staré obsazeno. Znám mnoho takových příkladů a jsem moc rád, že jsem sám sobě zodpovědný za to, jakou donesu domů výplatu.
Ještě bych rád závěrem dodal pro ty, kdo brečí, že mají jen 45 kč na hod. Zúčastnil jsem se jedné obří rekonstrukce v roce 2003, zde jsem měl možnost zjistit za kolik dělají ukrajinští dělníci. Na hodinu dostávali 80 Kč (jejich mafián padesát procent strhával), Nenašel se český dělník, který by šel za 80 Kč pracovat!!! Kdokoli tu brečí, tak ho upozorňuji, že mě těch 80 Kč není málo, ale dnes už většina ukrajinců za tyto peníze (i nestržené) nechce dělat.
Můžeme nadávat na vládu nebo na ty "černé vzadu", ale jakoukoliv změnu začínám od sebe.
P.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry clanek, zejmena ten posledni odstavec je dosti vystizny.

to petrpavel:
Ja si myslim, ze nejde jen o dedictvi bolsevika, nybrz ze sklon k tomuto chovani v sobe ma vetsina z nas. Nicmene v zapadnich zemich se podarilo vlivem socialni politiky toto chovani potlacit, zatimco na vychode se stal pravy opak. Dvacet let je prilis kratka doba na to, aby jsme v tomto zapadni standard dostihli.

Sentrix

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tazko mozno hovorit o nejakej zmene po pade bolsevika, ked sa novozriadeny system nikdy oficialne neodklonil od zodpovednosti za socialny blahobyt. Skratka bolsevik nas naucil, ze stat je zodpovedny za nase blaho, ze my mame narok mat sa dobre, a postbolsevik v tomto pokracuje, kedze preferencie nepustia. Ovsem neuprosna realita je taka, ze nikto nema narok mat sa dobre, kazdy sa ma tak ako si zariadi, a preto je v nasich krajinach chudoba napriek enormnym sumam, ktore stat kazdy rok prerozdeli za ucelom vytvarania iluzie.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Sice jsem tu na toto téma nechtěl polemizovat ale je nutné uvést na pravou míru jeden z mýtů ohledně pojmu "sociální dávky". Ano, tato kapitola je v rozpočtu největší, ale to jen proto, že do ní patří důchody. Konkrétně na letošek jsou důchody naplánovány ve výši 373 miliard. Pokud má někdo pocit, že důchodci jsou vyžírky, které na ty peníze nemají nárok, tak nemusí číst dál.

Pokud půjdeme po skutečných dávkách (tj. těch, které jako pijavice vysává ten zlý občan parazit), tak sčítáme státní sociální podporu (38 miliard), pomoc v hmotné nouzi (5) a podporu v nezaměstnanosti (12). To je dohromady 55 miliard. Takže jsme na nějakých 5 procentech rozpočtu. A to v tom jsou výdaje na věci, jako je pohřebné či pěstounská péče. A teď jaké procento je z těchto 55 miliard skutečně zneužíváno? Spočítal to někdo? Ví to vláda? Může to spolehlivě někdo říct? Silně pochybuji, že je to většina, takže se dostáváme na další zlomky. Ve stejném duchu se můžeme bavit o dávkách z nemocenského pojištění (23 miliard). Je drtivá většina lidí simulantů a jsou to vyhozené peníze? Opět velmi silně pochybuji.

Rozpočet: www.mfcr.cz/cps/rde/xbcr/mfcr/Zak_455-2011_priloha-4.pdf

A vedle toho si postavte Gripeny, Pandury, Casy, Tatry a podobné kauzy, a dojdete k únikům, které jsou větší než roční rozpočet na tyto položky. A to jsme jen u armády. Podobné kauzy má každé ministerstvo. A pak tu máme samosprávy... Transparency asi neodhaduje náhodou, že kdyby se u nás tolik nekradlo na státní úrovni, tak hospodaříme minimálně s vyrovnaným rozpočtem.

Ale jsme pořád u toho samého, aby se lid dobře ovládal, tak potřebuje mít strach a nepřítele (žida, imperialistu, komunistu, teroristu, parazitujícího spolubčana...). Nakukaj se mu kraviny a je volná cesta pro zneužívání moci, protože není čas to sledovat. Historie se v tomto ohledu pořád opakuje a lidi se pořád nechají stejně masírovat. To bohužel platí i pro autora článku, protože pokud je někomu z někoho "zle", tak je to dost silný pocit, který musí mít nějakou vážnou příčinu, nějaké vážný dopad daného chování, ať už obecně v morální rovině, nebo přímo na autora. A já se obávám, že to vše nastalo značným zkreslením a falešnou domněnkou "máme se (může být obecně my jako společnost) hůř kvůli nim".

Já nepopírám, že dochází ke zneužívání dávek (stejně jako všech ostatních věcí na světě), ale jsem si jistý, že hlavní problémy společnosti leží úplně někde jinde. A určitě ne ani v tom, že nejsou všichni ochotní na sobě pracovat a mít se lépe. Někdo totiž musí péct rohlíky, zametat chodníky, vyvážet popelnice, spravovat kanalizaci apod. Takže je naprostá iluze, že se každý může zvednout, zvýšit si kvalifikaci a mít se lépe. Stejně jako u peněz by i v tomto případě velmi rychle zafungovala inflace vzdělání a byli bychom na tom stejně, Ing. by dělal rohlíky a manažera by mohl dělat jen s min. třemi tituly (obrazně řečeno). Nehledě na to, že existují i fyzické a duševní dispozice, které prostě každý nemá.

A slibuju, že s tímto tématem fakt už končím, sem to nepatří.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

nevie nahodou niekto ako je to na slovensku? aku cast z rozpoctu zaberu socialne davky (okrem dochodkov) vratane vsetkych materskych a rodicovskych a neviemjakych prispevkov? (co si budeme klamat, smeruje to hlavne do spoluobcianskych osad...). Ja sa v tom az tak nevyznam, ale ak by to bolo len 5% rozpoctu, tak mi odlahne :)

Inak LiP ma pravdu v tom, ze z rozpoctu sa vytuneluju take ciastky, ze si to bezny obcan nevie ani predstavit. Ale autor zrejme narazal na rozdiel medzi uspesnym aktivnym a uhundranym pasivnym. Rozdiel medzi skorumpovanym politikom a danovym poplatnikom je tema na iny clanok, rovnako ako vyska platov, ktore by sme mali ak by sa netunelovalo.

Rohliky niekto robit musi, vsak vacsina obyvatelstva aj spada do kategorie pasivnych. Ak sa niekto rozhodne ze tych par eciek mu k zivotu staci a radsej pojde s kamaratmi na pivo nez by pracoval navyse, tak je to OK, je to jeho volba a jeho predstava spokojneho zivota. Nemozno ale chciet lahky zivot, ziadnu namahu a statisice eciek. Je to vec volby.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...