Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Můj pohled na rok 2012

    Tak tu máme rok 2012. Co od dalšího roku očekávat a jak se připravit? Nabízím několik svých velmi osobních pohledů a názorů.

    Katastrofické ekonomické scénáře

      

    rok_2012.jpg

     
    Foto (c)iStockphoto.com/Alexsl&nbsp 

    Katastrofické ekonomické scénáře nečekám. Není možné si nevšimnout, jak razantně je celá krize nafukována médii. Stačí se podívat na to, s jakým zájmem píše většina médii o každém decentním pohybu trhů dolů, jak každou jen lehce negativní zprávu okamžitě zvýrazňují média tučným písmem. Pokud ale trhy rostou a přicházejí zprávy dobré, poněkud novináři ztrácí zájem a s takovou vervou už situaci neprezentují. V dnešní společnosti existuje předpojatost ke špatným a negativním zprávám. Mají totiž bulvární nádech, lákají více čtenářů - a tudíž i více inzerentů. Proto se domnívám, že z celkových zpráv je nutné odmyslet právě onen "media bias" a pak samozřejmě zprávy stále zůstávají špatné, ne už ale tak katastroficky černé, jak je s oblibou prezentují média.

    V žádném případě netvrdím, že je vše v pořádku a ekonomika je na tom dobře. Pouze tvrdím, že v minulosti bylo takových okamžiků již spousta a dosud co vím, žádné absolutní zhroucení systému v moderní historii nenastalo. Dokonce i bankrot Argentiny přinesl dnes jednu z nejrychleji rostoucích ekonomik. Lidé mají v podobných dobách přebujelou fantazii a milovníky konspiračních teorií je slyše více, než jindy. Novináři se předhánějí, kdo podá negativní zprávu bulvárněji, a lidi podobné zprávy hltají. Strach je skvělý nástroj k masové manipulaci.

    Jsem přesvědčený, že i příští rok se stále bude země otáčet kolem své osy, stále bude existovat světový ekonomický model stejný, jako dnes. Dokonce jsem poměrně dost přesvědčený, že bude stále existovat i Euro. Nějaké změny určitě přijdou, ale nevidím důvod, proč by měly takové přijít skrze absolutní zhroucení všeho. Navíc sám žiji v zemi, která minulý rok musela požádat o finanční pomoc (Portugalsko). Ano, určité omezování výdajů tu vidět je, ale jinak vše funguje stále vcelku normálně. Pouze lidé jsou nuceni začít více a efektivněji pracovat a také se snažit bojovat o práci - na což většina socialismem rozmazlených jedinců po celé Evropě není příliš zvyklá.

    Volatilita

    Trhy i v letošním roce očekávám velmi volatilní. Budeme mít období výrazných růstů i období výrazných poklesů. Denní volatilita bude podobná té minulý rok. Volatilita je skvělá věc, pokud se na ní dokážeme dobře připravit. Díky volatilitě jsem měl loni svůj nejlepší obchodní rok své kariéry tradera. Vyšší volatilita sice žádá vyšší stop-lossy a větší opatrnost, nabízí ale také větší a rychlejší profity.

    Kdo není na volatilitu připravený, měl by se poohlížet po méně volatilních trzích a méně volatilních seancích. K intradennímu obchodování trhů typu emini Russell 2000 doporučuji otevřít účet adekvátní volatilitě. Cokoliv pod 5000 USD považuji za příliš málo.

    Volatilita může i letošní rok pocuchat trochu nervy obchodníkům opčních nesměrových (non-directional) strategií, i když třeba náš IC008 přečkal se ziskem i volatilitu minulého roku, nevidím tedy důvod, proč ve strategii letošní rok nepokračovat. Určitě ale není od věci hedgovat nesměrové opční strategie skrze pár směrových strategií, takovéto vyvážení portfolií může pomoci.

    Akciový obchodníci, kterým nedělá volatilita příliš dobře, by měli pouvažovat o strategii statistických arbitráží. Tato párová strategie totiž "absorbuje" velkou část jinak nepříjemné volatility a zároveň nabízí ve zvýšené volatilitě mnohem zajímavější profity.

    Příležitosti

    Příležitosti jsou stále, ať je krize, nebo nikoliv. Příležitosti vidím převážně v aktivním řízení pozic, nikoliv v pasivním investování. Pasivní investor musí počítat s možností, že zatím co jeden měsíc může být jeho portfolio +10%, další měsíc už může být -10%. Jsem přesvědčený, že doba buy-and-hold už je dávno pryč a ke skutečnému generování zisků je třeba pozice aktivně řídit - už jsem o tom více psal zde.

    Intradenní obchodník, který je schopen se inteligentně a rozumně přizpůsobovat měnícím volatilitám a má kvalitní obchodní plán, který také už zvládne kvalitně exekuovat, by měl mít stále stejné příležitosti, jako kdykoliv jindy.

    Trhy jsou mimo jiné úžasné v tom, že nabízejí příležitosti stále - i v dobách, kdy v reálné ekonomice chybí peníze. Zatím co v mnoha sférách bude potenciál k příležitostem díky nižším investicím nebo třeba i snižujícím se platům chybět, v tradingu nic takového neplatí. Dobrý trader je rezistentní vůči podobným ekonomickým obdobím, protože trhy se neustále někam hýbou bez ohledu na to, jaký je právě celkový ekonomický stav. A pohyb je to základní, co potřebujeme k tomu, abychom si mohli nadělit šance vydělat. Díky vyšší volatilitě bude pohybů spousta. Přidejte kvalitní obchodní plán a kvalitní money-management a máte mnohem větší šance na zvýšení svého příjmu, než u současného zaměstnavatele.

    Proto zde nepíši, že bych viděl nějaké konkrétní příležitosti v konkrétní komoditě, konkrétní akcii, nebo konkrétním trhu. Takto já nepřemýšlím. Dobré příležitosti jsou v kvalitním obchodním plánu a money-managementu a v dovednosti reagovat. S dobrým plánem je pak už jedno, jaký trh obchodujete. V tradingu můžete i na trhu, který povyroste pouhých +10% za rok, zhodnotit účet o +40% za rok, pokud máte dobrý obchodní plán, funkční a řádně otestovaný systém a kvalitní money-management. Pasivní sezení a čekání na růst konkrétního trhu není to, co dnes vydělává peníze. To je spíše doufání. Dnešní trhy potřebují mnohem aktivnější přístup a zapojení obchodníka.

    Každá krize přinese i něco dobrého

    V konečném důsledku jsem toho názoru, že každá krize přinese i něco dobrého. Občas už mně bylo zle při pohledu na jedince rozmazlené socialismem, co žili v domnění, že nemusí nic dělat, jen sedět doma v gauči, hledět na fotbal a pobírat podporu. Tato krize znamená, že mnoho lidí bude muset změnit svůj mentální přístup k práci a životu. Mnoho lidí bude muset začít za sebe více bojovat, přijmout za sebe více zodpovědnosti (a ne se snažit zodpovědnost předávat na druhé nebo na stát). Bude nutné vystoupit z kruhu pohodlí a začít se chtít více vzdělávat, více na sobě pracovat, více se snažit. A to je dle mého názoru skvělá věc. Tuto krizi je třeba brát i jako motivaci, nikoliv jako příběh z horroru. Tato krize by nás všechny měla více burcovat k lepšímu výkonu, což se v budoucnu může odrazit jedině pozitivně. Kdo i během krize spoléhá na sociální přídavky a nic nedělání, ten to bude mít pochopitelně v příštích letech těžké. Šikovní, schopní, pracovití a flexibilní lidé se dle mého názoru dokáží prosadit v jakékoliv době. Je to jen v našich hlavách. A docela možná tato krize přinese i více nových traderů.

    Každopádně přeji v roce 2012 všem mnoho dobrého a mnoho úspěchů. A zůstávejte optimističtí.

    1.1.2012

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...