Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Analyzujeme volume: Jak hodně ovlivňuje volatilitu?


Doporučené příspěvky

podle Volume v 9:30 pri open US se da trochu odhadnout, jaka bude volatilita, souhlas. Napr. u ES Vol mene nez 250k znaci ze den nebude nic moc. Ovsem v posledni dobe, zrejme prave s rozsirovanim AOS, ani tohle uz casto neplati. Nekdy je volume pri open 300k a vice, ale trh zacne po hodine umirat a motat se kolem VWAP....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak Napsal:
-------------------------------------------------------
> Výhodné je vstupovat do trhů s nízkým volume, v
> místě těsně před jeho prudkým nárustem.
>

To jo, a taky je dobré vstupovat do dlouhé pozice těsně před velkým nárůstem ceny ;)


No a teď vážně - proměnlivá volatilita je v AOS opravdu oříšek. Tenhle článek sice otevírá zajímavé téma a bohužel obsahuje jenom základy. Tentokrát očividně nedostaneme řešení na talíři ale budeme si ho muset najít každý sám.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Hugos, nemyslím si, že by bylo cílem článku nějak složitě a dopodrobna rozebírat vliv volume na trhy jako celek. Snaha byla prokázat nebo neprokázat korelaci mezi volume a volatilitou, co si z toho každý z nás vyvodí, je naše věc. dá se na tom dál stavět, např. je možné odfiltrovat makra, která budou výrazně volatilitu zvyšovat apod. Také je možné se zamyslet nad tím, že na volatilitu může mít docela podstatný vliv aktivita hráčů. Vysvětlím - zcela zasádní rozdíl bude v "mikrosvěte" trhu mít způsob, jakým velký hráč obchoduje. Představte si, že chce koupit 30000 kontraktů na ES a máte na to hodinu.

Pokud zvolíte cestu limit příkazů a na trh umístíte třeba 10 limitů každý po ticku ve výši 3000 kontraktů (nezabývejme se teď tím, že tahle cesta není zrovna chytrá a ideální), bude vaše aktivita působit PROTI volatilitě, tj. bude brzdit trh v jeho snaze jít dolů. Tuto cestu zvolíte zřejmě v případě, kdy čekáte, že trh bude méně volatilní, resp. bude chtít jít proti vám a budete mít šanci nakoupit celou pozici a tudíž přispějete k už tak očekávané nízké volatilitě. Vaše volume tedy zcela vyvrátí předpoklad zvýšený volume = zvýšená volatilita.

Pokud se naopak rozhodnete pozici koupit bez ohledu na aktuální cenu a je pro vás daleko důležitější jistota, že pozice bude vaše, pak půjdete na trh markety, asi byste byl blázen prát to tam hned i když i takové blázny jsme už viděl, v takovém případě se buď vezete na vlně převahy ostatních kupců a tedy silně přispíváte ke zvýšené volatilitě (trendu), nebo markety házíte proti trhu a vracíme se k podobné situaci jako v předchozím případě - přispíváte k nižší volatilitě.

Pokud se zamyslíme nad volume a volatilitou z principiálního hlediska, pak můžeme dojít k závěru, že zkrátka volume a volatilita jsou úzce spojené nádoby, které obě jsou pouze důsledkem vzniklého momenta na trhu, mají tedy nějakou společnou externí příčinu a tudíž je nelze jednoduše oddělovat. Typickou externí příčinou jsou makra, kdy se rozhoduje a mění svoje strategie nějvíce hráčů na trhu a je logické, že při nějakých nečekaných makrech vznikne výrazný přetlak, který vyvolá díky velkému volume také vysokou volatility a zároveň díky zvýšené volatilitě se rozhodne více hráčů se na trhu exponovat (nebo se musí exponovat). Těmi hráči jsou samozřejmě také AOS, které na tuto volatilitu začnou také reagovat a přispějí k jejímu dalšímu zvýšení vč. volume.

Z těchto důvodů si právě myslím, že by bylo dobré v dalším kroku, pokud se do něj Tomáš hodlá pustit, zjitstit korelaci bez vlivu maker, tj. odfiltrovat bary v době hvězdičkových maker nebo ještě lépe od hvězdičkových maker do konce daného dne.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Honza K. Napsal:
-------------------------------------------------------
> Hugos, nemyslím si, že by bylo cílem článku nějak
> složitě a dopodrobna rozebírat vliv volume na trhy
> jako celek. Snaha byla prokázat nebo neprokázat
> korelaci mezi volume a volatilitou, co si z toho
> každý z nás vyvodí, je naše věc. dá se na tom dál
> stavět, . . . . . . .

Jo, takhle jsem to taky pochopil. Sám se volatilitou v mých AOS zabývám ale zatím nejsem s výsledky příliš spokojen. Jednoduchá řešení mi moc nefungují (nebo aspoň ne univerzálně). Zatím používám ATR (místo H-L v článku). Volume jsemještě nezahrnul a to je možná to hlavní, co si dnes odnesu - třeba mi to pomůže.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den Tomáši,
měl bych na Vás možná trochu amatérský dotaz. Předně díky za zajímavý článek, který mě zaujal už jen proto, že podobné, byť možná méně sofistikované průzkumy, jsem podnikl minulý týden, a to s velmi podobnými výsledky. Bohužel zatím ale jen na denních datech. Mám jeden problém týkající se stahování dat. V článku píšete, že jste si stáhl 15ti minutová data za posledních 10 let. V platformě, kterou používám (NT), lze stahovat data denní nebo minutová. Pokud bych si ale stáhl minutová data jen za nějaké tři roky, tak se v excelu doslova ztratím a práce s takovým balíkem dat bude asi dost nepraktická. Přitom by mi bohatě stačily 30min data. Mohu se zeptat, jak daný "problém" řešíte Vy?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...