Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Základní kámen profitabilního tradingu? Úspěšný papertrading.


Doporučené příspěvky

Vyborny clanok, mozem len suhlasit, presne o tom som pisal vcera v jednom vlakne ze paper je zaklad.
Osobne si myslim ze ked trader ma za sebou poctivy papertrading, plus normalne prostriedky na zivot "keby nieco" tak nemoze nim lomcovat az tak psychika ako pri tych ktory tieto podmienky nemaju splnene.
Ja som papertradingu velmi nevenoval cas, vzdy som pracoval s replay-om, avsak az realne obchodovanie LIVE ukazalo urcite nedostatky ktorych doladenie ma stalo ne male financie,. A preto z vlastnej skusenosti viem ze urcite paper trading je zakladnym kamenom uspesneho LIVE tradingu

Medzi najvecsi zaklad povazujem odtestovat minimalne mesiac svoj OP na paperi, pretoze to ukaze hrozne vela nedostatkov ak nejake su. Vznika tam potreba vypestovat si disciplinu v dodrziavani OP a hlavne tam trader zacne pracovat s tym na co neje zvyknuty a to s obrovskou NUDOU (bavime sa o intradennych obchodnikov), ktora tradera nuti robit rozne blbosti a vidiet signali aj tam kde niesu cim vznika preobchodovavanie.
No a hlavne zistime ci mame v trhu nejake EDGE.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Taky přispěji svou troškou do mlýna. Stranger, myslím, že ten paper by byl lepší z hlediska objektivity, alespoň měsíce dva. Beru podle sebe, že první měsíc člověk na paper začne dělat takové "ptákovinky", které nemá v obchod. plánu a obchodní plán postupně ladí. Navíc bych určitě ostatním doporučoval, aby, pokud to nedělají, dělaly screeny ze svých obchodů (v posledním Mini-Magazínu se už doporučuje dělat i video nahrávky jednotlivých obchodů) a pokud možno je sdíleli tady na fórum třeba ve vlastním vlákně. Myslím, že poslední dobou se tady rozběhla aktivní pravidelná diskuze (veřejná i VIP část), ať už na REAL nebo PAPER obchody a mne tato diskuze, kde si vzájemně říkáme, co děláme špatně, co bychom mohli dělat lépe (třeba ve smyslu přechodu na jiný trh, doplnění indikátorů, doplnění důležitých S/R úrovní, vliv volatility, IMA, IMD). A právě po vzoru "Tradeři traderům" mne tato diskuze v mých očích obrovsky posunula dopředu, aniž si to možná uvědomuji. Do té doby jsem se v podstatě plácal jen na jednom místě. Bylo se potřeba "otevřít světu".

A moc děkuji Petrovi za jeho dnešní nabídku pomoci těm, kteří se na REAL ještě moc necítí (včetně mne) i přesto, že je to v PAPER ok.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahoj Všem,
Rád bych se podělil o svůj příběh. Před zhruba 7 mi lety, jsem byl jeden z těch kteří si mysleli že trhy přechytračí.
Back testing jsem sice dělal, ale nějaký paper trading na co ? Hold vymazání účtu 2 krát za sebou mi dalo jasně najevo na čem jsem. Dnes kdy jsem se po delší odmlce, srovnání si vlastního života a uvědomění si co je vlastně důležité k tradingu vrátil se mají věci takto. Chodím denně do práce obchodovat, obchoduji ranní seanci od 9-12 na FDAX. Vedu si deník, ukládám všechny grafy a pochopitelně zapisuji všechny obchody. Mám vypracovanou statistiku, dle které se snažím upravovat obchodní plán. Začal jsem toto všechno dělat někdy loni v Říjnu a pokračuji dodnes. Co je na tom divného, nic až na to že toto všechno dělám na Simu. Beru to totiž jako jedinečnou šanci se něčemu naučit ale nic neriskovat. No a emoce, možná to mám jinak, ale prožívám to hodně, je totiž mým cílem byt maximálně konzistentní, vydělávat každý měsíc. Praxe na Simu je jednoznačně tou nejlepší zkušeností spolu s ucelením vlastní psychiky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pravdivý článek, chtěl bych přispět jedním snad motivačním screenem mého aktuálního stavu v PT. Tradingu se věnuji asi 2,5 roku, z toho minimálně 3/4 strávené PT a minimem času stráveném v diskuzích. Obchoduji vlastní dost zjednodušenou verzi FIMS, jako základní kámen beru logiku na 15minutovém grafu a v součastnosti hledám příležitosti na NQ i YM. Jsem si vědom, že obchodů je velmi málo, ale zatím mi to stačí, abych systému věřil a šel s ním dál a jak se se systémem sžívám, tak obchodů přibývá. Další plán je dostat se v PT na 1000USD a pak přechod na LIVE. Rád bych poděkoval Finančníkům za jejich práci a za to kde momentálně jsem a kam mířím. Všem přeji hodně štěstí a úspěchů! Ondra

24263

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Souhlasím s článkem, ne nadarmo se říká že je těžko na cvičišti a lehko na bojišti. Sám jsem si kdysi zlikvidoval dva účty pro svojí nadutost. Změnil jsem přístup a začal to brát vážně (dodržuju SL, vedu denník a statistiku, dodržuju denní limity,RRR, maximum obchodů na den atp..) a celkem rychle jsem vymazal "školné", ale jak to tak bývá když už začne bejt člověk spokojenej, tak se někde jinde něco zvrtne, a já musel vybrat live účet abych to všechno ustál. Půl roku jsem na to nešáhl a pak si řek, že bych neměl přijít o cvik než našetřím, takže jsem začal znovu papertradovat, abych to vydržel, tak to publikuju i na jednom blogu,překvapilo mě, kolik se mi toho vytratilo z hlavy.. a to už nějakou zkušenost mám... Takže pokud si nováček myslí, že to nějak dá, že to nic neni atp... tak si může jít rovnou zahrát VLT, protože to neni solidní obživa ,ale hazard.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dalším kamenem je jednoduchý graf. Podle mých zkušeností, že čím více indikátorů tak tím dále jsme od profitů.
Já osobně používám k ziskovému obchodování pouze jeden indikátor. Na jeho základě určím trend nebo i trendové vyčerpání, pak vstup do trhu, zadání SL a také podle něj mám několik metod výstupních.

ondrislaw
Fakt skvělý výsledek za 2,5 roku (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak: Souhlasim, čím si to uděláme jednodušší, tím víc máme "výpočetního výkonu" na samostatný obchod, já po letech zavrhnul všechny obchodní systémy založené na jakémsi křížení čar a bůhví čeho ještě.. Obchoduju čistě jen PA a to převážně odrazy od S/R ,nemám na grafu jedinou čáru s vyjímkou dlouhodobých s/r úrovní, ono je totiž jedno jestli je to TF, NQ nebo třeba ropa, stejně všechny cenové patterny jsou jenom výsledkem davového šílenství a tím pádem vzorců lidského chování, a proto se opakují....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Co je zajímavé, je to, že při paperu, jsem se se snažil exekuovat obchody přesně podle plánu a docela mi to šlo. Vše s klidnou hlavou. Samozřejmě na začátku jsem klikal jak splašený, dělal začátečnické chyby atd. Ale od toho jsem se odprostil a šel vskutku jako bych byl na live. Plus minus uspesne.

Jenže na live účtu mi to prostě tak nejde. Mám strach o své peníze, takže do obchodu vstupuju se stresem a se stresem ho také řídím. Nechávám si ujít obchody, abych pak naskočil do ujetého trendu a trh se v okamžik mého vstupu otočil. Inkasuji ztrátu a další den mám strach obchodovat, aby mi ušel ziskový obchod atd. Ve zmatku a bez přemýšlení otočím pozici , abych chytl SL na obě strany atd...
No abych toto odstranil tak musím s live učtem velmi poličku, a pomale si na otevírání a řízení obchodu zvykat a to je to co se na paperu nenaučím...

Na druhou stranu musím podotknout, že po mých prvotních zkušenostech sem se vrhl na studium psychologie, kterou jsem do nynějška odsouval trochu na druhou kolej...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

darkarcer

tohle zaziva kazdy trader. Na zacatku je kryticky dulezite najit trendovy vstup ktery se trader nauci perfektne rozeznavat a obchodovat /demotrading/. Je jasne ze tech vstupu bude mensi mnozstvi ale o to lepe. Postupem casu zacne stres ustupovat a bude nahrazen rutinou. Problem je s jakym kapitalem obchodujete a jake jsou vase cile a ocekavani. Pokud jsou to penize ktere si nemuze trader dovolit ztratit, tak je to dalsi stresovy faktor.
Jinak naskakovani do obchodu mimo plan nebo do rozjeteho trendu, je asi nejvetsi chyba kterou muze trader opakovat. Kvalitnich vstupu je na trhu celkem dost a je treba jen pockat na dane podminky.
Souhlasim s obchodovanim jednoducheho paternu na jednoduse nastavene platforme. Pokud se traderovi podari najit mista kde dochazi k rustu volatility a aktivity tak je na dobre ceste. O kontrole a redukci risku netreba opet psat.

TF

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Odporúčam vlastnú stratégiu podporiť automatickým alarmom, naučiť sa naprogramovať obchodný plán a testovať myšlienky počítačom niekoľko rokov do zadu. Je to najlepšia metóda, ako zlepšiť svoju psychyckú rovnováhu pri live obchodovaní. Ručne to ide veľmi pomaly. Z desiatich nápadov je použiteľný možno jeden, ale ručne treba prejsť podrobne celé niekoľko ročné obdobie, inak je to len náhoda a nie systém. Jedine počítačovým testovaním sa dá proces dostatočne urýchliť. Ak dnes chcete uspieť, musíte zvládnuť naprogramovať vaše nápady, tak aby testy robil za vas čo najviac počítač. Treba mať však trpezlivosť. Počítajte s tým, že budete potrebovať investovať do vybudovania použiteľného obchodného plánu najmenej 5000 hodín času. Skôr sa to málo komu podarí.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ondrislaw Napsal:
-------------------------------------------------------
> Pravdivý článek, chtěl bych přispět jedním snad
> motivačním screenem mého aktuálního stavu v PT.
> Tradingu se věnuji asi 2,5 roku, z toho minimálně
> 3/4 strávené PT a minimem času stráveném v
> diskuzích. Obchoduji vlastní dost zjednodušenou
> verzi FIMS, jako základní kámen beru logiku na
> 15minutovém grafu a v součastnosti hledám
> příležitosti na NQ i YM. Jsem si vědom, že obchodů
> je velmi málo, ale zatím mi to stačí, abych
> systému věřil a šel s ním dál a jak se se systémem
> sžívám, tak obchodů přibývá. Další plán je dostat
> se v PT na 1000USD a pak přechod na LIVE. Rád bych
> poděkoval Finančníkům za jejich práci a za to kde
> momentálně jsem a kam mířím. Všem přeji hodně
> štěstí a úspěchů!
>
> Ondra

Ondro, můžu se zeptat, jaký symbol obchodujete? YM i NQ? Při papertradingu používáte limit příkazy nebo market příkazy?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Asi nejblbejsi zacatek cehokoliv, ne jen tradingu, je snazit se postihnout a vymyslet neco, co obsahne vsechny mozne krizove scenare a situace. Proc testovat roky zpatky, programovat desitky strategii, hrabat se v tunach dat.....
Proc nezacit jednoduse?
Proc neposlechnout na cem se traderi napric trhy shodnou?

Totiz ze obchodovat s trendem je jednodussi a ze se to vyplati.

Napr.: Dva TF, na vyssim stanovit trend (treba Ema 50x20, HH-HL-HH-HL....) a na nizsim brat vstupy na korekcich. SL pod korekci, PT fix nebo na prorazeni Trend line....
S jednim kontraktem to mozna nevypada tak zajimave ale s 5, 10, 20, 40?

Tyhle vstupy na korekcich totiz ukaze i sebe vypracovanejsi a sofistikovanejsi system. A na overeni staci jeden, dva mesice testovani - totiz abych zjistil, ze to takhle funguje a vydelava.

Tohle posune psychiku a potom, pokud ma clovek jeste chut, muze badat nad protitrendovymi patterny.

To slozitejsi, narocnejsi a drazsi nebyva jedinou cestou k cili.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

avocado Napsal:

> Proc neposlechnout na cem se traderi napric trhy shodnou?

Protože to jsou ve větší části stokrát omílané teze mezi těmi, kdo stále hledají něco funkčního, nebo teze, které se snaží prodat dříve úspěšní tradeři, kteří ale přestali být úspěšní nebo zjistili, že napsat knihu/být slavným komentátorem dění na burze je jistější business. Ale částečně máte pravdu, je mnoho věcí, které jsou opravdu užitečné, jenomže vlastní práci a nabytým zkušenostem se stejně nevyhnete, protože si musíte tak jako tak v záplavě informací najít ty skutečně hodnotné a ověřit je na svých penězích.

> Totiz ze obchodovat s trendem je jednodussi a ze se to vyplati.

Skutečně? Tak hlavně že víte, kde trend začal a kde skončil :) Ah, promiňte, měl jsem napsat - hlavně že víte, kde trend začne a kde skončí...


> Napr.: Dva TF, na vyssim stanovit trend (treba Ema
> 50x20, HH-HL-HH-HL....) a na nizsim brat vstupy na
> korekcich. SL pod korekci, PT fix nebo na
> prorazeni Trend line....
> S jednim kontraktem to mozna nevypada tak zajimave
> ale s 5, 10, 20, 40?

S těmi už je to teprv noční můra. Ale vlastně ne, tady máme na pár řádcích konečně svatý grál a já debil makám několik let na tom, aby něco fungovalo.


> Tyhle vstupy na korekcich totiz ukaze i sebe
> vypracovanejsi a sofistikovanejsi system. A na
> overeni staci jeden, dva mesice testovani - totiz
> abych zjistil, ze to takhle funguje a vydelava.

Proč se vůbec zdržovat nějakým testováním. To musí fungovat, tak hurá na to! Pod stromeček jachtu.


> Tohle posune psychiku a potom, pokud ma clovek
> jeste chut, muze badat nad protitrendovymi
> patterny.

To vám mohu s jistotou garantovat, že tohle vám posune psychiku :D

> To slozitejsi, narocnejsi a drazsi nebyva jedinou cestou k cili.

To ne, profesorský univerzitní titul taky nakonec nemusí získat jenom ti s nejsložitějším, nejnáročnějším a nejdražším výzkumem, nicméně nemyslím si, že po světě chodí hodně profesorů, kteří titul získali tím, že opsali pár pouček jiných profesorů.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...