Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Návody a možnosti obchodování


goha

Doporučené příspěvky

Dobrý den,
přečetl jsem si některé diskuzní příspěvky a vaše odpovědi na ně a vychází mi z toho, že obchodovat s komoditami, jak to tady propagujete, je pro normálního smrtelníka prakticky nemožné. Jedná se o tak složitý proces, který nemůže pomoci zvládnout ani váš manuál, nehovoříc o jazykové bariéře. Myslím, že by mnoha zájemcům pomohlo, kdybyste jim poskytovali brookerské a poradenské slyžby, spousta zájemců (včetně mě) by si je u vás ráda zaplatila. Jít do toho samostatně je na 99% ekonomická sebevražda a z takovýchto zájemců se stávají jen "finanční přispěvatelé" těch, kteří tomu skutečně rozumí. Bez takových by totiž obchod ani nemohl existovat. Vždy tam totiž musí ten "hloupější" finance dodat a ten "chytřejší" si je vyzvedne.
Jestli se mýlím, tak se omlouvám.
M.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

děkujeme za podnětný příspěvek. Dovolím si Vám však trochu oponovat - kdyby nemohli komodity obchodovat obyčení smrtelníci, pak bych je nemohl obchodovat ani já nebo Petr :-) Osobně se považuji právě za onoho "normálního smrtelníka". Mám SŠ vzdělání, navíc uměleckého zaměření. Nikdy jsem nestudoval žádnou ekonomickou školu a nikdy ani nebudu. Přesto mi obchodování komodit nedělá žádné výraznější problémy.... Spíše bych Vaše tvrzení poopravil v duchu "komoditní obchodování je prakticky nemožné pro normálního smrtelníka, který nedokáže zapojit mozek a zdravý rozum". Skutečností je, že k obchodování nepotřebujete žádné zvláštní dovednosti, které by nedokázal každý smrtelník zvádnout. Pokud jste kdy absolvoval řidičský průkaz, musel jste absolvovat autoškolu, kde vás naučili značky, chování na křižovatkách, údržbu auta... V komoditách je to podobné. Jako značky nám slouží různé technické indikátory a ukazatele, které nám říkají, co ideálně na nejrůznějších křižovatkách (v různých situacích trhů) dělat. Místo údržby auta musíte pravidelně udržovat své komoditní pozice - sledovat je, starat se o ně, apod. I v komoditách sledujete různé fundamentální informace, tak, jako při jízdě automobilu například sledujete, kde jsou právě dopravní zácpy... A i komodity se naučíte obchodovat pouze a jen praxí. Mnoho lidí (mnou počínaje) se cítí při prvních jízdách automobilem nesebejistě, často někteří noví držitelé řidičského průkazu bourají... Podobné je to s komoditami. Nováček se cítí nesvůj a mnoho jich v začátcích bourá - nebo-li ztratí svůj účet, nebo alespoň jeho čás. Právě tento moment se stane pro mnohé křižovatkou - buďto po bouračce nasednou do automobilu ještě jednou, svůj strach překonají a konečně se naučí řídit tak, jak by měli, nebo za volant už nikdy nezasednou. Strach, obavy a nedostatek sebedůvěry je pak onen propastný rozdíl mezi úspěšnými a poraženými, nebo jak vy říkáte "hloupějšími" a "chytřejšími".
Samozřejmě, pokud se chcete naučit vydělávat v komoditách - nic nejde samo a nic není zadarmo. Je třeba mnoho studia, píle, odhodlání. Na druhou stranu, představte si, že by jste například chtěl změnit své zaměstnání a získat lepší, prestižnější a lépe placenou pozici. S největší pravděpodobností by jste musel též na sobě pořádně zapracovat, nemálo toho nastudovat a najít v sobě značnou část odhodlání. Nežijeme již v komunismu a nic v dnešní době není zadarmo. Kde chceme dostávat, tak také musíme dávat. Čím více chceme dostávat, tím více musíme dávat. A hlavně musíme dávat na správném místě - a věřte nám, komodity to správné místo jsou.
Brokerské a poradenské služby samozřejmě mohou každému nováčkovi výrazně pomoci - alespoň do momentu, než si takový najde v komoditách vlastní cestu a naučí se pracovat pouze a jen vlastní hlavou. Určité poradenství se snažíme dělat právě na tomto serveru. Navíc jak vidíte, až doposud zadarmo - což je něco, co nikde jinde nenajdete. Za podobné informace, které zde poskytujeme zdarma, si jiní účtují astronomické částky. Samozřejmě ale nemůžeme dávat k dispozici zdarma všechny informace - mnoho informací nás stálo nemalé úsilí a nemalé peníze. Porozmýšlíme o vašem návrhu zřídit "placené poradenství", v současné době jsme však zaneprázdněni vlastními obchody, koníčky a blízkými - které bychom neradi opomíjeli nebo se jim nedostatečně věnovali. Brokerské služby rozhodně nikdy poskytovat nebudeme - brokeři se často rekrujtují z neúspěšných obchodníků a k těm my se rozhodně nehlásíme...
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Diky za skvely prispevek, mluvite nam z duse :-) Vyrkl jste asi nejdulezitejsi vlastnost uspesnych a zaroven i neuspesnych - uspesni vzdy obchoduji jen vlastni hlavou a nikdy nespolehaji na rady druhych, zatim co neuspesni se vzdy spolehaji na rady jinych a nikdy nepouzivaji vlastni hlavu... Rozhodne se tomuto tematu hodlam v budoucnu venovat v nasem velkem serialu o psychologii. Zajimave pak je treba i cist nebo poslouchat radu velmi uspesnych obchodniku - prevazne pak jejich osobni nazor na "vehlasne" TV stanice zamerene obchodnikum, na kterych "jeste vehlasnejsi" analytikove davaji kazdy den obchodni doporuceni... Tato doporuceni denne nasleduji statisice lidi a pritom smutnym paradoxem zustava, ze tito "vehlasni analytici" byvaji temer vzdy vedle... Prave podobni analytici (kteri sve vlastni obchodni tipy navic vetsinou sami neobchoduji) a brokeri se svymi doporucenimi velmi napomahaji smutne statistice velkeho mnozstvi lidi, co v obchodovani ztraceji penize... Jeste horsi je to paradoxne s vehlasnym Wall Streetem, kde napriklad maji casto pouze 3 stupne doporuceni nakupu akcii - nepamatuji si presne zneni, ale jsou to doporuceni typu "hot buy", "must buy" a "sure thing" - takze kdyz pred par lezy praskla bublina technologickych akcii a nektere akcie klesly doslova pres noc na nulu, doporuceni Wall Streetu pro tyto akcie se zmenilo ze stupne "sure thing" na "hot buy" :-) To jen dalsi priklad ilustrujici, ze tak zvane odborniky by clovek nemel brat prilis vazne - tu a tam se sice par dobrych odborniku co skutecne umi poradit najde, ale neni nad vlastni uvazovani...Na druhou stranu, pokud neni nekdo ochotny zapojit vlastni mozek a vydat se hledat v trzich vlastni cestu, pak je jeho vlastni houpost, ze se podobnymi radami ridi. Pokud jeden sam nevi, co vlastne dela, veskere rady druhych mu vetsinou prilis nepomuzou. Dojit vsak do stavu, kdy clovek dokaze v trzich plnne pouzivat jen a jen svou vlastni hlavu je urcity dlouhodoby proces a tak vyhledavani rad a tipu od "odborniku" je v pocatecni fazi relativne prirozene.
Zdravim,
Tomᚨ
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To co tady píšete je pravda a neplatí to jen v komoditách , ale dost často i v jiných oblastech . Přesto si ale myslím , že pokud je člověk na počátku nějakého procesu a v podstatě začíná,tak je každá rada dobrá . Někdo Vás prostě musí maličko popostrčit . Ale pokud je již člověk zkušenější a pro vlastní neschopnost nebo dokonce lenost se nechá manipulovat někým jiným , je to vždy špatně . V tom Vám musím dát za pravdu .

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Obchodovat bez znalosti cizích jazyků můžete. Jediné co potřebujete je česky mluvící broker - což už není v dnešní době až takový problém. Jediná nevýhoda je, že v rámci česky mluvících brokerů není zatím u nás příliš velká konkurence, takže za brokerské služby česky mluvícího brokera jednak zaplatíte více, jednak co jsem zatím slyšel, služby občas nebývají na patřičné úrovni - což je z důvodů nedostatečné konkurence docela pochopitelné.
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Ahoj ,

Z minulosti tohoto diskusního fóra vím že se Xtrader nedávno zmiňoval o společnosti pana Kose žijícím v zahraničí , se kterým je možné mluvit Česky a přitom obchodovat na zahraničním trhu . Pokud se prohrabete tak týden možná deset dní zpět v diskusním fóru , tak jistě narazíte na tento příspěvek , myslím že to bude v rubrice brokeři .

Renda
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,

jsem velmi rád, že jsem se před nedávnem ke komoditám dostal a také jsem moc rád,že ještě existují neplacené stránky ve kterých se může člověk,alespoň malinko dozvědět.Za to tvůrcům tohoto webu děkuji

Chtěl jsem se zeptat Vás zkušenějších obchodníku, všichni píší, že neexistuje klíč podle čeho se dá obchodovat.Poraďtě mi tedy, co vše musí při technické analýze zapadat do sebe aby to byl opravdu tensprávný obchod.Neříkám ten, který bude ziskový, myslím tím ten, kterému budete opravdu věřit.
Jde mi totiž o to, že se snažím používat řadu indikátorů, základních anlýz atd...a chtěl bych slyšet nějakou "optimální" variaci, spojení několika analýz.Nechci totiž ztrácet čas zbytečnými analýzami a nadruhou stranu bych chtěl trávit čas těmi správnými...

Děkuji Apu(21let)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím,
základní strategie úspěšného obchodníka se podle mého názoru skládá z následujících pilířů v pořadí dle důležitosti:
1) PSYCHOLOGIE
2) MONEY MANAGEMENT
3) VÝSTUPNÍ STRATEGIE
4) VSTUPNÍ STRATEGE

Vím, že pro řadu nováčků může být toto pořadí absurdní, ale uvidíte, že za několik let se k podobné hierarchii také dopracujete.
Vstupní strategie je skutečně nejméně podstatná z celého obchodního systému. Samozřejmě, že je přitom stále VELMI důležitá, ale prostě stačí, abyste používali nějakou ověřenou, konzistentní metodu se slušnou pravděpodobností a pak už je celé obchodování na zbývajících 3 pilířích.
Hodně důležitá je výstupní strategie – kdy vystoupit aby člověk riskoval co nejméně a přitom dosáhl na co největší profit? Samozřejmě money-management, který jde ruku v ruce s úspěšností vstupní strategie a potenciálem zisku (výstupní strategie). A bez zvládnuté psychologie obchodování to opravdu nejde.

Optimální variantu vstupní strategie vám nikdo nemůže říct, protože pro každého funguje trochu něco jiného, protože každý obchodník má jinou povahu, akceptuje jiný risk, má jiné vize atd. Ale jak jsem se snažil ukázat výše – optimální varianta ani neexistuje, protože úspěch obchodování závisí na vstupní strategii jen v té menší míře.
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý den,

předně, pojem "neexistuje klíč" si s prominutím dle toho co píšete špatně vykládáte. Klíč existuje, ale nikoliv v podobě, že budou obchodníci slepě následovat nějaká konkrétní pravidla. Takhle to nefunguje - viz. co na našich stránkách zmiňujeme pokus jménem TURTLES, kdy jistý profesionální superúspěšný obchodník naučil večkerá svá pravidla vybranou skupinu dobrovolníků z nejrůznějších profesí a i když se jednalo o jeden a tentýž obchodní systém, někteří nedokázali na něm vydělat ani dolar, jiní zase mnohem více než zmíněný úspěšný obchodník...
Vím, že se tohle špatně chápe a ještě hůře vysvětluje, ale pravda je taková, že klíč leží v každém z nás. Jde o to, že skutečně každému vyhovuje něco jiného, každý má jiné preference a jinou víru v rozdílné věci. A tudíž si každý musí najít to své.
Znám například obchodníky, kteří si museli vyzkoušet úplně všechno - od dlouhodobých pozičních obchodů, přes střednědobé až po intradenní obchody. Znám obchodníky, kteří si museli vyzkoušet jak obchodování fundamentální, tak technické. Hledání toho, co padne každému z nás na míru a s čím se plnně sotožnímě je proces, který není možné uskutečnit během pár dnů. Na druhou stranu, pouze ten, kdo tímto procesem projde může začít stabilně vydělávat nemalé peníze. Zajímavé také je, že až teprve, když člověk na konec tohoto procesu dojde, zpětně zjistí, jak je to ve skutečnosti jednoduché - že celou dobu hledal složitosti tam, kde žádné nejsou...
Drtivá většina obchodníků slepě věří, že úspěch spočívá v dokonalém systému. To ale není pravda. Každý systém je svým způsobem dokonalý, neboť každý systém dokáže vydělávat, pokud je správně používaný a pokud si systém "rozumí" s uživatelem. Já osobně jsem například obrovksým "studentem" systémů Larryho Williemse, ale některé jeho novější přístupy jsou mi natolik vzdálené a cizí, že bych na nich nedokázal vydělat ani dolar - zkrátka se nejsem schopen s těmito systémy stotožnit. A to na nich LW vydělal miliony.
Hledání cesty tedy nespočívá ani tolik ve zkoušení, objevování a hledání milióny různých systémů, ale daleko více ve zkoumání a poznávání sobě samotného. Je třeba upřímně začítá pátrat ve svých slabinách a upřímně poznat své já. Myslím tím skutečně upřímně, nenalhávat si o sobě žádné skutečnosti a s klidem se smířit i s těmi největšími chybami, co člověk má - i když si nechce takové chyby většinou připustit. Jeden musí zkrátka poznat, zda-li je ve své povaze spíš nervák, nebo kliďas, zda-li má deprese z každé koruny, kterou kdy prošustruje, nebo zda-li ho tu a tam špatná koupě nechá ledově chladným. Zda-li má jeden nějaké výrazné bloky, které by mohly bránit úspěšnému obchodování. Například malý příklad: jeden můj známý stabilně ztrácel peníze. Absolvovali jsme spolu mnoho dlouhých rozhovorů, abychom nalezli příčinu. Nakonec se ukázalo, že je problém tam, kde by jste nejméně čekali: dotyčný jediněc splácel na úvěr vybavení bytu a příliš se bál, že ztrácení v komoditách by ho mohlo dostat do situace, kdy si nebude moci dovolit splácet úvěr. Z této myšlenky byl tak stresovaný, že aniž by si to uvědomoval, právě díky tomuto dělal jednu chybu za druhou. Teprve až když tento obchodník zcela doplatil svůj úvěr, shodil ze sebe obří břemeno a začal obchodovat s "čistou hlavou" a své obchody obrátil ze ztrátových ve ziskové... Jak vidíte, i takovéto věci si musí obchodník vyřešit. Takže, ne nadarmo všude opakujeme, že psychologie je na prvním místě.
Dále je - jak jsem již naznačil - velmi důležité vyřešit si "time-frame", neboli v jakém horizontu budete chít obchodovat. Obrovské množství lidí se v začátcích například rozhodne začít obchodovat intraděnně, neboť je láká vidina každý den vydělat pár stovek dolarů... Jenomže takto to bohužel nefunguje. Když tací obchodníci začnou na svých intradenních obchodech prodělávat, místo aby přestali a zkusili pro změnu dlouhodobější obchodování, obchodují intradenně ještě více - s pocitem, že se "málo snaží", proto nevydělávají a tak se musí "snažit více". Tací obchodníci mají svojí představu intradenního obchodování natolik zaritou, že nejsou ochotni připustit fakt, že zkrátka a dobře intradenní obchodování není nic pro ně - a raději se pokusit začít obchodovat v jiném časovém horizontu. Je třeba potlačit ego, své tvrdohlavé představy a začít se na věci dívat reálně a s upřímností k sobě samotnému. Když tohle dokážete - zbavit se iluzí a vidět skutečnost - máte téměř jistě vyhráno. Nic si v komoditách nenalhávejte, k ničemu se příliš neupínejte, nemyslete na to, že děláte komodity jen pro peníze. Zkuste se maximálně uvolnit a k obchodování přistupovat co nejvíce relaxovaně. Nemějte na mysli ani tolik peníze, jako chuť vítězit - ale na druhou stranu buďte připravený měnit řadu svých rozhodnutí a přístupů, tak, jak se mění i trhy. Další obří chyba obchodníků bývá právě neschopnost měnit svá rozhodnutí. Příklad: můj systém mi ukazuje long a tak jdu long. Jenomže za dva dny se ukáže, že má trh jít tendenci short. Co udělá řada obchodníků? Ve slepé víře nadále drží svojí long pozici. Pouze chytrý a hbitý obchodník pochopí, že tentokrát signál nezafungoval jak má a z long pozice se "přehodí" do short.
Studujte trhy. Pozorujte, jak se chovají. Studujte veškerou dostupnou literaturu. Učte se, objevujte. Ale ze všeho nejprve si vyřeště základní otázky jaká je vaše povaha a v čem si myslíte, že se budete cítit dobře. A pokud se v tom nebudete cítit dobře, s klidným svědomím změňte názor a zkuste něco jiného.
Já například začal obchodovat na základě nejrůznějších technických ukazatelů, přesto, že jsem technický antitalent. Samozřejmě, moc se mi nedařilo. Jenomže jsem měl na mysli, že jsem neustále dokola četl, jak tyto úžasné systémy fungují. Jednoho dne jsem si zkrátka a dobře musel připustit pravdu, že všechny systémy, co jsem doposud obchodoval nejsou pro mě. Když jsem pak začal více přemýšlet o sobě, zeptal jsem se sám sebe, pro co mám opravdu vlohy. Nakonec jsem došel k názoru že pro psychologii - právě psychologie je pro mě obrovksým koníčkem. Začal jsem se tedy na trhy dívat z pohledu psychologie davu a hle - jaké změny! Konečně mi nebyly trhy "cizí", konečně jsem našel v trzích sám sebe! A toto byl můj první krok k úspěchu...
Poslední věc, kterou chci ještě zmínit je nutnost chápat FILOSOFII nejrůznějších indikátorů. Velmi často mě řada z vás posílá dotazy, ať jim okomentuji tu či jinou strategii (prosím, neposílejte mi už tyto dotazy soukromě, pouze do fóra, skutečně si nemohu dovolit luxus odpovědí 1-to-1). Když pak vydím, že vše, co mi jedinci píší jsou nějaké hodnoty, typu "okomentujte mi nastavení indikátorů AB na hodnoty 10 a 24!", nestačím vycházet z údivu. Jen nějaká čísla - žádná filosofie! Co já vím, jestli bude ten či jiný indikátor fungovat na hodnotě 5 nebo 15? Ať si každý vyzkouší sám, co mu funguje, ale ať si najde vlastní filosofii! Pokud by mi někdo napsal dotaz typu: "prosím okomentujte mi následující: zjistil jsem, že na základě commitement of traders (COT) indikátoru se dají najít momenty, kdy velké (large) fondy přecházejí z long pozic do short pozic. Toto mi připadá jako smyslupný fundamentální ukazatel - velké fondy většinou vědí, co dělají. Pokud bych tedy toto ještě dal do kombinace s klouzavými průměry s hodnotou XY, neboť jsem sám vykoumal, že se trhy pohybují v cyklech ZZ a tak mi hodnota XY dává smysl", pak zajásám a takovému jednotlivci napíši BRAVO, jste na nejlepší cestě být již za pár týdnů úspěšný obchodník.
Nevím, jak více toto podtrhnout, ale prosím - zapojte hlavu a PŘEMÝŠELTE. Ptejte se sami sebe na otázky typu proč se trh tady pohnul jak se pohnul a co je filosofií tohoto indikátoru. Necitujte však jen slepě, co jste se někde dočetli - každou filosofii si nejprve řádně přelouskejte v hlavě a pak ověřte. Možná zjistíte - tak jako já - že filosofie celé řady indikátorů je natolik pochybná, že se jí nebudete bát nazvat naprostou blbostí. Přesto mě nestačí udivovat, jak na základě podobých blbostí celá řada lidí obchoduje... Na druhou stranu, i nejrůznější blbosti pro celou řadu obchodníků fungují, pokud je umí používat s vlastní filosofií.... Larry Williams některé trhy obchoduje dokonce podle toho, kdy je měsíc v úplňku! Přesto má ale za touto "blbinou" natolik silnou filosofii, že věřím, že s tímto přístupem vydělává!
Klidně se nebojte své zkušenosti, poznatky a názory vyměňovat v tomto fóru. Ne však tak, abychom vám vše komentovali my s Petrem - k tomuto účelu jsme primárně Financnika nezřílidli. Vyměňujte si zkušenosti mezi sebou, uvidíte, na co všechno může více hlav přijít!
Tolik tedy má odpověď.
Zdravím,
Tomáš
FINANCNIK.cz

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mnohokrát děkuji za odpověd!!!

Chtěl jsem ještě zeptat, myslíte si, že je dobré před tím než člověk začně vůbec do komoditních trhů investovat své peníze, projít nějakými kurzy, školeními nebo tak???
Zatím jsem nic takového neabsolvoval a nevím jestli se mi vyplatí vkládat peníze do něčeho takového jako jsou kurzy!!!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 9 months later...

Dobrý den,
s napětím pročítám všechny příspěvky ve fóru.
Také by mě zajímalo zda mě může nějaký kurz naučit obchodovat?
Já osobně si myslím že kurzy jsou strašně důležité už z toho důvodu že jsou na nich vysvětlovány Indikátory a ukazatele technické analýzy (mimo jiné samozdřejmě).
A to z různých úhlů pohledu a ještě různé způsoby jejich použití..
Je to jen můj názor.
S pozdravem
mister78

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mister78,

žádný kurz na světě nedokáže jednoho naučit obchodovat. To se můžete naučit pouze a jen vy sám. Kurzy jsou zde od toho, aby vám daly do rukou co nejvíce spolehlivých nástrojů pro úspěšné obchodování a ověřené know-how zkušenějších obchodníků. Jak s těmito nástroji a know-how naložíte je však již jen a jen na vás.

Zdravím,
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Mister78,
kurzy jako takove Vam daji skutecne mnoho informaci, ktere Vas posunou mnohem blize realite trhu. Je relativne jedno, jestli si prectete kvalitni knihu nebo se zucastnite kvalitniho kurzu, oboji Vam da totez. Znovu podtrhuji, jak kniha, tak kurz musi byt kvalitni. Ze sve zkusenosti Vam mohu rici, ze mnoho radoby obchodniku nabizi velmi ubohe informace, ktere Vas nedostnanou vubec nikam. Dalsi zkusenosti je, ze se vyhybam radoby skolitelum, kteri Vam nedaji zadne informace, ktere by Vas presvedcily o kvalite kurzu. Bohuzel i ve svete burzovnich obchodu je mnoho lidi "durch" a sve podnikani maji zalozene na tapani zacinajicich obchodniku. V nedavne minulosti jsem cetl preklad jednoho obchodniho systemu, ktery verejne publikoval a pod ktery se podepsal jeden ze skolitelu. Musim rici, ze me mrazilo v zadech, kdyz jsem cetl anglicky original. Stejne tak zapomente na skoleni, kde Vam zdarma reknou, ze money-management je otazkou ziti a neziti v burzovnim svete a nasledne Vam reknou, aby jste prisel na jejich kurz, kde se dozvite, jak spravne vest money-management. Existuji mnohem inteligentejsi prodejni triky, tento je jednim z nejhloupejsich, bohuzel na ustrasene novacky pusobi, a to obvzlaste, ma-li pan skolitel cistou kravatu. Tedy jeste jednou: hledejte predevsim kvalitu a nepodlehnete hloupym prodejnim trikum hloupych skolitelu.

Preji Vam mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...