Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: 5 letních tipů pro lepší trading


Doporučené příspěvky

Nadviazajúc na článok by som len rád dodal dve pravidlá, ktoré sa mi tvrdzujú každý deň.
1, Najťažšie je odraziť sa od dna. (A niekedy sa to fakt nedá)
2, Kto má, tomu sa ešte pridá. A kto nemá, môže prísť aj o to málo čo má.

Možno negatívne, ale pravdivé. Optimizmus nemá byť o klamaní samého seba a povzbudzovať sa, že veď predsalen ten múr hlavou prerazím, ale práve o nádeji, a pravdivosti voči sebe samom - vyberať si reálne ciele.
Môj je, že do konca roka začnem konečne úspešne obchodovať aspoň jeden z postavených AOSov a jeden ručný systém.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Stop lossy veľmi dôležitá súčasť tradingu. Schopnosť ich dobre nasituovať do trhu je skutočné umenie. Mne sa zdá, že čím výšší timeframe - tým väčšiu rolu hrajú S/R pri určovaní SL. Niekedy si moje trady vyžadujú veľký SL a potom mi nesedí RRR. Tak radšej tam kde mal ísť SL ide ENTRY. V každom prípade dobrá rada, umiestňujte SL tam kde ich väčšina neumiestňuje! Je to skutočná hra na mačku a myš. Ja sa vždy snažím pochopiť ako asi rozmýšla väčšina na trhu a kde asi dávajú svoje SL - pritom dosť pomôžu aj vyššie timeframy a ich S/R.

Proste tu musíte mať nakukané grafy a musíte mať pre trh cit - je to umenie doslova umenie. Každý trade je jedinenčný a každá situácia na trhu jedinečná, môže sa stať fakt čokoľvek.

Ja som sa držal dosť často fixného SL - potom som veľmi rýchlo priešiel nato, že je lepšie zmenšiť pozíciu, aby dolárová hodnota zostala zachovaná a zväčšiť SL, potom prišiel problém s RRR. A potom som prišiel nato, že tam kde som plánoval dať SL, je niekedy lepšie dať ENTRY ako LIMIT. Veľmi to záleží natom, aký charakter má trh. Ja mám svoju osobnú terminológiu na definovanie charakteru trhu a treba si robiť aj screenshoty z grafov, pre každý trade. A pozerať tie grafy a uvažovať a namáhať svoju hlavu. Nikdy to neni nuda, veď ide o reálne peniaze. A za tie treba tvrdo pracovať aj v tradingu.





Link to comment
Sdílet pomocí služby


Ohľadom SL mám len takú vec že treba mať pevný SL a ak to situácia dovolí potom aj menší ale nie naopak . Lebo ak niekto povie že niekde treba dať väčší SL aby ma zbytočne nevyhodilo z trhu ten má strach zo straty a to vedie iba k strate. Takže pevný SL a umiestnenie podľa situácie ak to dovolí tak aj menší ale nie naopak.
- a celkovo ma skôr zaujíma kde bude napr. prvý PT , či je v logickej zone a akú šancu mám že tam trh pôjde a či sú
v ceste nejaké S/R alebo zony CG a až po vstupe zadám základný SL a potom si pozriem či sa nedá zmenšiť .
- ak my všetko sedí tak SL je len nevyhnutnosť :) žiadna veda

len tak


(tu)
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomm02:
nesouhlasím. Malé stoplosy vyjadřují právě strach ze ztráty a v důsledku vedou ke ztrátovému obchodování.

Nickirout:
"Proste tu musíte mať nakukané grafy a musíte mať pre trh cit - je to umenie doslova umenie. Každý trade je jedinenčný a každá situácia na trhu jedinečná, môže sa stať fakt čokoľvek".
Naprostý souhlas. Až si toto trader opravdu uvědomí, udělal právě nejvýznamnějsí krok kupředu. Zhroutí se mu celý dosavadní svět tradingu, postavený na tom neustále omílaném tajemném "detailním obchodním plánu" a může začít konečně vydělávat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

BSK5 : nikde som nenapísal o veľkosti SL ale o tom mať vždy pevne určený jednotný SL

napr: riskujem napr 2% z účtu tak pevný SL je -2% a ak sa nachádza v Swing v blízkosti -2% tam môžeš
dať pod neho a ak -1% tak tiež , ale ak už je -3% a viac to už je nezmyselné umiestňovanie v rámci MM

- vhodný je variabilný SL ale v rámci pevného SL ( risk do max 2% )

Malý SL čo to je malý SL ( to je široký pojem a nemôžeš ho definovať keďže to je závislé od systému a MM
a ďalších vecí

A hlavne článok bol pre začiatočníkov a aby pochopili že môžu používať rôzne SL ale vždy by mali mať
na pamäti celkové MM ( a nie si myslieť že 300USD SL všetko vyrieši )

- chcel som napísať že zlý vstup (ale čo je to zlý vstup že), tak inak vstupovanie do trhu bez rozmyslu
a dobrého edge ani veľké SL nezachráni a môžeš ho dať pod akúkoľvek logickú zonu lebo ta je logická
len ak logicky uvažujú aj ostatný obchodníci a to oni vždy naopak :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nejdůležitější věcí v tradingu je pracovat na své psychice. Pokud se nenaučíte ovládat a řídit své emoce, tak nikdy nemůžete profitovat i se sebelepším systémem a být v trzích trvale úspěšní. Zvládání emocí není hned. Je to proces, který trvá mnoho let. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak: a je to pravda :) jen je třeba dodat, že někdo to prostě nepotřebuje, neb je holt dobře vybaven. Děti traderů apod :)

Po cca 3 letech jsem se opět začetl do knihy Marka Douglase Trading in da Zone a musím říct, že ji vnímám zcela jinak, než když jsem ji četl jako tradingový rookie tj někdo, kdo nezažil realitu live tradingu a realného risku. Mark již na prvních stránkách velmi jednoduchým a zcela jasným způsobem jako na stříbrném podnose vysvětluje, proč lidé ztrácí na burze peníze. Hodně mě to oslovilo, protože mi to taky dělalo problém, tak to zde cituji. Něco jsem už přečetl a nepřestává mě fascinovat celá ta "raketová věda", která kolem tradingu a psychologie vznikla a existuje, přitom je to jen a jen o tom jediném - upřímně akceptovat risk v situaci, která nám poskytuje vyšší pravděpodobnost výskytu výsledku A před výsledkem B

[ital][bold]Most traders have absolutely no concept of what it means to be a risk-taker[/bold] in the way a successful trader thinks about risk. The best traders not only take the risk, they have also learned to accept and embrace that risk. There is a huge psychological gap between assuming you are a risk-taker because you put on trades and fully accepting the risks inherent in each trade. [bold]When you fully accept the risks, it will have profound implications on your bottom-line performance[/bold]. The best traders can put on a trade without the slightest bit of hesitation or conflict, and just as freely and without hesitation or conflict, admit it isn't working. They can get out of the trade—even with a loss—and doing so doesn't resonate the slightest bit of emotional discomfort. In other words, the risks inherent in trading do not cause the best traders to lose their discipline, focus, or sense of confidence. If you are unable to trade without the slightest bit of emotional discomfort (specifically, fear), then you have not learned how to accept the risks inherent in trading.[/ital]

A toto je zcela zásadní: [ital]This is a big problem, because to [bold]whatever degree you haven't accepted the risk, is the same degree to which you will avoid the risk. Trying to avoid something that is unavoidable will have disastrous effects on your ability to trade successfully.[/bold] Learning to truly accept the risks in any endeavor can be difficult, but it is extremely difficult for traders, especially considering what's at stake.[/ital]

Zcela upřímné přijetí těchto informací má za následek totální absenci jakýchkoliv emocí v obchodování. Nemohu pociťovat emoce, pokud necítím strach. Necítím strach, pokud jsem přijal risk. Vyplývá mi z toho jediné, [bold] pokud cítím strach z risku, neměl bych obchodovat.[/bold]

Tak happy trading :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jakmile uděláš nějakých cca 5000 ostrých obchodů pak zjistíš, že obchoduješ bez strachu a konzistentně a tomu budou odpovídat i profity.A hlavně se zvýší četnost profitů. Zpočátku máš ztrátové měsíce. Pak jen jeden ztrátový měsíc. Pak bojuješ se ztrátovými týdny. Pak se dny. Nakonec dosáhneš stavu, že prakticky každý den dokážeš profitovat. Toto jsou reálné věci. At si každý vyhodnotí, kde se zrovna nachází a vidí kam se dá ještě dospět.
Všechno je to závislé na tvé hlavě a kolik děláš chyb. Nejvíce na vině je zbrklost, nedočkavost čekat na signál, rychlé posouvání SL proti plánu (strach z případné ztráty), rychlé výstupy se slovy "alespon něco at mám" (co kdyby se trh otočil a vyhodil mně na stopce) a v neposlední řadě špatná práce s profity (snaha o dosažení velkých PT v jednom obchodu).
Zde bych doporučil držet se hesla, které jsem někde četl "Milion dolarů se nejrychleji vydělá dolar po dolaru".
Mnoho obchodníků má postaveny strategie tak, že dostávají signál třeba jen jednou za tři dny nebo v lepším případě jeden za den. Připadne mi zbytečné takto se mučit dlouhým čekáním. Je to neproduktivní. Vždyť trhy se hýbou neustále. Není problém, resp. jde postavit systém, který by generoval během první hodiny 3-4 signály. Takto se dá dosáhnout profitu během první hodiny a získáváme tak náskok před těmi co čekají hodiny nebo dny na signál. Nedej bože, když za takové čekání skončí na stopce nebo k tomu ještě přidají nesmyslný obchod mimo plán. To se pak není čemu divit, že psychika je na nule. Tolik z mého úhlu pohledu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...