Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Proc lze prodat bez toho abychom vlastnili?


Doporučené příspěvky

Chtel bych porozumet teto specialite v komoditnim obchodovani.
Celou vec chapu tak nejak jako ze to nejaka dana pravidla dovoluji a moje digitalni cast mysli si vytvorila neco jako trh je nula kdyz koupim zadam -1(sell)abych uzavrel pozici musim se doztat zpet k neutralnimu vztahu k trhu, tzn musim zadat +1(buy),ale moje racionalni cast mysli se s timto faktem nedokaze uplne vyrovnat. Jde jen o nejake pravidlo, jak je mozne se v trhu chovat, anebo je to dano nejakou specifickou povahou komodit? Dokazal by mi nekdo racionalne odpovedet?

Predem se omlouvam asi za hloupy dotaz, ale snazim se z diskuze vytahnout co nejvice veci kterym ne prilis chapu, protoze nez zacnu skutecne obchodovat nechci mit mezery ani v detailech. protoze verim ze na kazdem porozumeni i v detailu se da v urcitem casovem horizontu nesmirne vytezit. Nechci se spokojit jen s faktem ,,je to mozne''

aneb jak rika teorie chaosu: pohyb kridel motyla na jedne strane polokoule muze vyvolat hurikan na polokouli druhe:))

dik za odpoved

j



Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 79
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Jeno,
obchodování „s komoditami“ je obchodování s futures kontrakty. Tj. zjednodušeně řečeno jde o smlouvy o budoucím dodání určité komodity. A v tomto ohledu je jedno, jestli je smlouva sjednána na odebrání (dlouhá pozice) nebo dodání (krátká pozice).
Petr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokusím se, asi se najde někdo kdo to vyjádří líp.

Specialita je to z toho pohledu že Vy jste jenom spekulant. Nikdo vlastně "neví", že danou komoditu, např. 10 tun kukuřice, nevlastníte. Takže když přijdete na burzu tak těch imaginárních 10 tun můžete prodat a aby jste se nedostal do nepříjemné situace, že ji po Vás někdo bude chtít tak ji samozřejmně musíte zase koupit.. nejlépe za cenu nižšší aby jste na tom vydělal.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jenaL

na Futures se musíte dívat tak, že jde o speciální cenný papír, který vám dává povinnost dodat nebo odebrat v daném termínu přesně stanovené množství podkladového aktiva.
Když dáte Sell zavážete se dodat např. kukuřici a když Buy, máte povinnost odebrat kukuřici. Vy však nikdy nebudete reálně nic dodávat nebo nakupovat. Budete pouze spekulant, na kterého bylo přeneseno riziko změny ceny. To vám umožní buď vydělat nebo prodělat.
Nejdůležitějsí je právě ten moment, že vy nikdy fyzicky to podkladové aktivum vlastnit nebudete, na rozdíl od akcií, které vlastníte. Teď nemluvím o krátkém prodeji akcií, který má svá specifika.
Jak píšete je to vlasnost futures, která umožňuje krátký (short) nebo dlouhý (long) prodej a pozici uzavřete příkazem opačného typu.
Také jsem přemýšlel o tom jak můžu jít Sell, ale nic nemít. Stačí se na to podívat z druhého konce. Když dáte Buy, také fyzicky nic nekoupíte, protistrana určitě také nic nevlastní a přesto vám to dává Sell. Koupil jste povinnost odebrat a abyste se ho zbavil, musíte najít jiného kupce. Obchodujete s povinností dodat|odebrat.
Proto, když dáte Sell, dáte závazek, že dodáte a je vaší věcí jak to zajistíte a jak ji zajistíte, již víte :)

Doufám, že vás to trochu navedlo na správné myšlenkové pochody

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jasne chapu ze jde pouze o kontrakty, ale stale stojim pred stejnym problemem. Burza je preci jen konstruovana tak, ze se na ni obchoduji kontrakty na dodani danych komodit,Tohle chapu jako zakladni smysl cele burzy, neni tomu tak? Potom je spekulativni pristup pouze jakysi sideprodukt (moznost jak se zucastnit a vydelat/prodelat $$$ ktery z tohoto zakladniho principu vyrostl), Takze nechapu jak muze byt technicky prodano neco co nemuzeme nikomu dodat. Protoze se v podstate zavazne upiseme ze dodame k urcitemu datu urcity druh komodity. Co v situaci kdyz se dostaneme s takto otevrenou pozici za FND?

Chapu ze to ma nejakou souvislost s tim ze pouze ''kontrolujeme kontrakt na dodani te dane komodity'',ale co presne znamena ('technicky') kontrolovat kontrakt?
Znamena to pouze koupit kontrakt nebo je to nejaka jina smlouva ktera je pro spekulativni ucastniky trhu?Nebo jde pouze o cisla jak se vyviji a pak z od nej upustit kdyz se nam nebude zdat cena, nebo bude uz dosti vysoka? Protoze kdybychom zapomeli na FND, kde pak sehnat narychlo tanker plnej ropy?hehe:) Potom by to byla treba konkretne v pripade indexu uplna virtualni realita. Jaka jsou vlastne podminky nebo pravidla k drzeni (nebo tedy ke kontrole) kontraktu? Jsou nekde zverejnena na webu nebo kdekoliv jinde? Myslim neco jako obecne obchodni podminky.

Celemu tomu v zasade rozumim, ale jak jsem rikal potrebuju to nejak asi rozpitvat, protoze ne uplne do detailu.

Nemam zadne ekonomicke ani jinne vzdelani v oblasti financi, uvazuji asi trosku jinak proto se nakonec omlouvam za svuj spontanne voleny slovnik mych 'cizich slov':))

diky za trpelivost, verim ale ze nejsem sam pred timto tematem
j

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Aha takze vitejme ve virtualni realite by mohlo znit tedy spravne...zapomenme na draha nakupni strediska s ryzi a kukurici v pulkilovych saccich.
Slibme radeji nekomu za drahou cenu pet tun ryze ktera nam za domem na poli neroste a rychle nebo pomaleji od slibu upustmime, idealne(pro nas) az levnejsi cenu, a za vynos z tohoto virtualniho obchodu muzeme vzit manzelku a deti(a pul vesnice) natrhat a nasusit cerstvou treba do asie na prava ryzova pole :))

pochopil jsem?

Vypada to ze nas tedy ceka opravdu velky komoditni dobrodruzsti v totmo zivote ;)

pardon, mam jen radost ze jsem to asi pochopil a fantazie mi zapracovala.

diky moc za sofistikovane vysvetleni a preji vsem hodne uspechu (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jena, nikde jsem tato pravidla nesháněl a asi někde budou. Ale myslím že pravidlo je nedržet kontrakt to FND. Burza není jenom k obchodování futures kontraktů. Burza v znikla aby se centralizovala nabídka poptávka. Když se podíváte do vlákna o cotu možná pochopíte víc. Na burzu chodí i tzv. zajišťovatelé pro koupi/prodej dané komodity a ti za komiditu fyzicky zaplatí/utrží. Takže vy např. zajišťovateli nákupčímu prodáte kontrakt který, sice ještě nevlastníte, ael spekulujete na to, že ta cena za kterou ho prodáváte je vysoká a doufáte že půjde níž. Tohle se děje třeba 14 dní před FND. Pak týden počkáte (víte, že k fyzickému vypořádání dojde až za 14 dní) , cena klesá a vy koupíte od zajišťovatele prodejce (ten který komoditu opravdu vlastní a má zájem ji prodat) jeden kontrakt a tím uzavřete pozici. Vlastně jste pouze prostředníkem mezi skutečným prodejcem a nákupčím. Je to zjednodušené na jednom příkladu, protože v období kontraktního měsíce můžete prodávat/nakupovat od jiných spekulantů, fondů a pod. Přemýšlejte, jste spekulant, prostředník, vyděláváte na tom, že kontrakty neleží v šuplíku. Přišel jste na úřad koupil kontrakt za určitou cenu a doufáte, že najdete kupce, který Vám dá víc, protoževíte, že v americe je nedostatek a cena půjde nahoru... Ve své podstatě nic zas až tak podstatneho. Duležitý je pro Vás akorát FDN...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jenaLe,

vidím, že jste virtualitu pochopil :)
Futures se obchodují na burze a ta dohlíží i na následné vypořádání. Vedle toho existují i forwardy, jsou obdobou futures, ale základní rozdíl je v tom, že nejsou konkrétně specifikované, tj. vždy se domluví konkrétní množství a cena. Typickým příkladem jsou forwardy na měnu, které si obvykle firmy mohou sjednat u banky. Dále pak forwardy nejsou obchodovány na burze, odebrat se také musí, ale může se stát že se neodeberou. To se u futures stát nemůže.

Nejlépe uděláte, když si pořídíte nějakou odbornou literaturu. Jílek nebo Rejnuš. Osobně můžu doporučit spíše knihy od Rejnuše. Znám ho osobně a je to opravdu zanícený burzián, který obchoduje především akcie, ale dobře popisuje i principy výše zmíněných fin. produktů a dočtete se tam i o opcích a různých jiných způsobech zajišťování.

Jakub

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Buď : Teorie a praxe obchodování s cennými papíry

nebo

skripta: Peněžní ekonomie - Finanční trhy

Kniha však vychází se skript a bude i konkrétnější. Nečekejte však konkrétní obchodní plány, ale spíše popis jak to celé funguje jak z teoretického tak i praktického pohledu ;)

Jakub
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Jenale,
jenom drobnost : ona to virtualni realita neni, protoze vstupem do pozice jste slozil zalohu a prejimate zavazek, zadna fikce, ale realny zavazek. Jste spekulant a jako takovy jste plnohodnotnym hracem na komoditni burze. Cas ukaze, jestli budete dobry spekulant. To, ze dokazete ze sveho zavazku vcas vystoupit je dano vysokym volume na burze, tj. na burze se sejdou statisice obchodniku a vzdy se najde nekdo, kdo od Vas Vase zavazky odkoupi [vystup z pozice]. Samozrejme, vse je dano nabidkou a poptavkou, tj. svuj zavazek prodate jen za cenu, za kterou od Vas bude nekdo ochoten tento odkoupit.
Tyto zavazky jsou na chlup stejne, jako kdyz developer v Cesku s Vami sepise smlouvu o smlouve budouci, ze Vam postavi byt a Vy budete za rok bydlet. Developer se zavazal dodat neco, co jeste nema. On tento zavazek muze [napr. v pripade financnich potizi] prevest na treti osobu s tim, ze pro Vas se nic nemeni, protoze Vy mate smlouvu. Za jakych podminek smlouvu prevede je dano trznim prostredim. Stejne tak Vy muzete svuj zavazek prevest na treti osobu, tj. prodat byt, ktery jeste nevlastnite, resp. prevedete smlouvu budouci, ktera kupujicimu garantuje, ze byt dostane od developera do roka. Pokud jste za uvedenou smlouvu zaplatil 3 mil a prodal ji nasledne treti osobe za 3,5 mil pak jste provedl stejny obchod jako na komoditni burze s vydelkem 0,5 mil Kc.
Pro mnohe je obchodovani na komoditni burze nepochopitelne [viz tuny prispevku zde na Financnikovi], dokonce jej kritizuji [nemam tim na mysli Vas] a pritom se s tim setkavaji i v Cesku, akorat si to mnohdy vubec neuvedomuji.

Preji Vam mnoho uspechu!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Samozrejme me pohnuti nad virtualni realitou bylo mysleno pouze s nadsazkou. Co jste napsal chapu jiz z drivejska. Ale posudte, kdyz v 12:30 se zavazete ze neco prodate a 12:35 tento slib koupite zpet s notnym ziskem, neni to uplne obycejny racionalni pristup ve smyslu koupim nemovitost a pockam az ceny porostou, pak prodam. Cele toto vlakno jsem zalozil pave proto abych se dozvedel neco vice o mechanismu a sytemu prave toho jak tyto finacni derivaty funguji neb mam ted daleko k ceskym kniham

diky moc za odpovedi

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...