Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Akcie nebo komodity


Doporučené příspěvky

Vážení, mám akciový účet – do akcií mě doslova „překecal“ jeden známý. Mám nakoupených několik akciových titulů s cílem dlouhodobého držení. Zatím mi účet roste relativně pomalým tempem. Nic méně, než jsem si otevřel akciový účet, trochu jsem se informoval i o komoditách. Hodně lidí mě odrazovalo, i přes to, že podle mého názoru nabízejí komodity mnohem rychlejší zhodnocení, než akcie. Dle vašeho on-line manuálu mě nepřipadají komodity zase až tak složité. Jaký je v tom tedy vůbec rozdíl a proč dát přednost akciím před komoditami, nebo naopak?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkujeme za podnětný dotaz, který často dostáváme i od našich známých.
Osobně si myslíme, že spousta lidí má tendenci odrazovat od komodit spíše z neznalosti, než z jakýchkoliv jiných důvodů. Narozdíl od akcií, o kterých je již možné koupit celou řadu publikací a které se pomalu začínají dostávat do širšího podvědomí obyvatel, komodity jsou zatím stále pro velkou většinu „tajemnou neznámou“. Přitom skutečností zůstává, že například v USA začíná po velkém pádu akciových trhů stále více obchodníků přecházet z akciového obchodování na komoditní (letošní rok zaznamenala nejedna komoditní burza historicky rekordní objemy obchodů).
I když sami nemáme osobní zkušenosti s akciemi, osobně si myslíme, že jedním z výrazných rozdílů je výše rizika. Komoditní trhy jsou ve své podstatě mnohem rychlejší než trhy akciové, často s výraznějšími pohyby a tudíž je akciový obchodník často vystavěný vyššímu riziku. Samozřejmě, kde je vyšší risk, je i vyšší zisk. Proto, jak správně uvádíte, kdo ví co v komoditách dělá, má v komoditách šance daleko rychleji zhodnotit své peníze, než v akciích. Je například obecně známé (a reálnými výsledky prokázané), že úspěšní komoditní obchodníci pracující se strategií trend followingu dlouhodobě hodnotí peníze mnohem efektivněji, než velká většina společností sídlících na Wall Street a specializujících se na akciové investování. Samozřejmě však mnohdy za cenu vyššího rizika a i vyšší volatility svého portfolia (t.j. velmi často tito obchodníci část spravovaných peněz nejprve ztratí, než je začnou patřičně hodnotit).
Každý, kdo stojí před rozhodnutím zda-li akcie či komodity by si měl nejprve ujasnit své cíle. Pro dlouhodobé investování s pomalým zhodnocováním a určitou „nenáročností údržby“ je pravděpodobně ideálnější akciové investování. Pro agresivní zhodnocování jsou rozhodně lepší komodity. Co se pak týče otázky zda-li akcie či komodity jako „zdroj obživy a finanční nezávislosti“, skutečností zůstává, že známe mnohem více reálných příběhů lidí, kteří svojí finanční nezávislost našli v komoditách, než kteří jí našli v akciích. Na druhou stranu, nic není zadarmo – pokud chcete najít v komoditách finanční nezávislost, musíte být připraveni na nelehkou cestu, během které bude třeba leccos obětovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Přeji hezký den,
všechno záleží na strategii kterou zvolíte. Osobně obchodují komoditní spready a obchodování věnuji část neděle (plánování obchodů) a potom cca půl hodiny každý den v noci. U podobných strategiích je samozřejmě možné stíhat úplně v pohodě další činnosti, ale zase nemůžete očekávat žádné pohádkově závratné výdělky (osobně hodnotím pomocí spreadů účet o cca 10% - 15% měsíčně), i když vydělané peníze rozhodně stojí za tu námahu. Běžné poziční obchody popisované v manuálu se také dají v pohodě stíhat u zaměstnání či podnikání.
Některé jiné taktiky (např. intradenní ochodování některých trhů), vyžadují samozřejmě více času.
Určitě bych vám nedoporučoval obchodovat komodity hned od počátku na plný úvazek bez jiného zaměstnání. Budete se zbytečně vystavovat stresu typu „musím si vydělat na živobytí“, který většinou vede k celkovému neúspěchu.
PP

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...