Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Myšlení daytradera - pár myšlenek


tomnes

Doporučené příspěvky

Ahoj všem, napadlo mě takové přirovnání myšlení daytradera k myšlením některých národností, takže bych se rád podělil, třeba to někomu připadne zajímavé :-)

Daytrader musí myslet jako Rus, Němec, Japonec, Francouz a Američan dohromady.
Jako Rus musí být vytrvalý, mít skutečnou výdrž. Kdo jiný má takovou výdrž, jako Rus? :-) Vždyť při bitvě o Leningrad právě svojí výdrží porazili Němce a co porazí ostatní, Rus většinou přežije :-) I daytrader se musí obrnit a připravit se na výdrž mnoha nechtěných situaci.
Jako Němec musí být disciplinovaný. Jak si věci (obchodní plán) nalajnuje, tak se také musí řídit. Žádné odmlouvání.
Jako Japonec musí být precizní. Trading je o velké spoustě drobných maličkostí (i když mnoho lidí toto zatím ještě nechápe) a díky soustředěnosti na maličkosti dosahují Japonci skutečné fenomenální výsledky. V Japonsku se tomuto říká Kaizen.
Jako Francouz musí být pro trading vášnivý. Trading je životní styl a pokud jej neděláme s vášní, nemůžeme být patřičně odměněni.
Jako Američan musí mít velkorysé myšlení. Nesmí se bát myslet ve velkém.

No a to nejpodstatnější na závěr - trader NESMÍ myslet jako Čech :-) T.j. snažit se pořád vymýšlet jak něco "oblbnout, oblafnout, přečůrat". Nic takového v tradingu nefunguje. A nesmí si pořád na všechno stěžovat. Ani takové myšlení do tradingu nepatří.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • Odpovědí 51
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

To Tomnes
Spousta pravdy najednou. Také jsem si ze začátku myslel jak to je vše snadné a nic těžkého na tom není. Ono ani není.
Fakt je však ten, že náš národ se naučil v minulosti "švejkovskému" přístupu, kdy se to vždy nějak dalo očurat. Bohužel tady to nejde ani náhodou. Nedávno jsem byl na jednom zajímavém setkání obchodníků a nestačil jsem se divit jak velké množství lidí pořád myslí jako švejk a neuvědomuje si, že jsou v první linii sami za sebe a každý jim jde po krku.
Teď je jenom otázka jak všechny výše uvedené vlastnosti co nejrozuměni postupně nadobýt?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pekne prirovnania. Ono RUS to je vlastne Slovan a cesi a slovaci su slovanske narody. Zmenit myslenie, podla mna, az take tazke aspon pre mna nebolo, ale suhlasim stim, ze co bolo pisane o cechoch plati aj o slovakoch. Ono ako sa hovori: "Zavri oci, prijede rana." tak tu by mohlo platit asi toto: "Nenadavaj, nenariekaj a otvor oci su aj ine moznosti." Vela ludi totizto nadava a narieka, kolko drhnu a kolko zarobia a hoci su v sukromnom sektore, navine je vlada a tak podobne a ze si nemozu nic dovolit, ale pivko musi byt, cigareta musi byt a tak podobne. Teda tu je to myslenie nasich narodov, ale ono je to podla mna aj inde vo svete. Disciplina to jo, lahko sa povie a tazko sa uz dodrziva, teda tu treba pevnu volu, lebo ak to ide, je fajn, ak nie tak to ubija. Vasen, tak ta je, len treba vydrzat a urdziavat plamen, aby nezhasol. Obrnit sa vonkajsim vplivom neprajnikov a tak podobne. Precizny ako japonec, tak detailista som ja dost velky, ale momentalne v trade oblasti sa to podobalo skor japonskej Kamikadze a nie Kaizenu.
Ale to som vela veci skusal, experimentoval a tak podobne. Tak a to velkoryse myslenie u mna je ale musim to preniest aj dozivota a toto sa mi zatial nedari. Casom dufam, ze sa mi to podari.
:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny,
zaujal mě článek Psychologie obchodování - o úspěchu, psal ho tuším Tomáš. Jelikož mě zajímá změna myšlení "obyčejného" člověka na "myšlení out of the box", chtěl bych požádat někoho, ideálně přímo Tomáše, jestli by mohl v pár bodech srovnat myšlení "out of the box" s myšlením a smýšlením "běžného" člověka, popřípadě v několika bodech shrnout a vystihnout myšlení mimo rámec.

Děkuji
Ax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

AxemanX: celkom si mi nahral s tou otazkou, pretoze som chcel zalozit nove vlakno o tom, kde som to chcel prebrat, takze budem pisat v tomto vlakne

Budem tu teraz preberat iba ludi, ktory budu niekedy neskor zarabat na burze a nie hazarderov, takze jeden typ obchodnika je bezny clovek, ktory v beznom zivote nerad riskuje, pred tym bol zamestany, mal svoj bezny prijem a rozhodol sa ze sa vrhne na obchodovanie, takyto clovek, bude vyvijat system, ktory mu v idealnom pripade bude davat uspesnost najlepsie okolo 90% a vyssie, taketo su jeho ocakavanie, pretoze kedze nechce riskovat hlada system, kde nebude vela neuspesnych obchodovov, jeho postup bude nasledujuci, najde si nejaky pattern, ktory zacne obchodovat, chudak zisti, ze zopar obchodov bolo stratovych, takze jeho dalsi ciel je eliminovat tieto zle obchody, t.j. prida nejaky indikator ktory mu zopar obchodov odfiltruje, uspesnost sa mu zvysuje, tak zacne filtrovat dalsie veci, zacne napr. obchodovat iba v urcity cas, jeho uspesnost je zasa o nieco vyssia, a takto ladi svoj obchodny system napr. 5 rokov, ale tym ze tento clovek sa snazil tolko krat odfiltrovat neuspesne obchody sice zvysil svoju uspesnost ale aj znizil aj riziko, t.j. riziko znizil do takej miery, ze zisk bol uplne minimalny, takyto obchodnik zacne premyslat kde robi chybu a zacne hladat novy system zalozeny na novom indikatore a postupuje rovnakym sposobom dalej, t.j. snazi sa mat co najviac ziskovych obchodov, takze zacne obchody selectovat, a takto tento obchodnik chodi stale dokolecka a hlada "svoj zlaty pattern"
Dalsi typ, je obchodnik, ktory pred vstupom na burzu podnikal a ktory rad riskoval, pretoze vedel ze kto neriskuje, tak nic neziska. Ale pristup tohto obchodnika je zasadne iny, nesnazi sa riziko znizit, ale snazil sa ho vediet kontrolovat, jeho system sa nesnazi obchody co najviac filtrovat, aby zvysil svoju uspesnost a riziko sa znizilo, jeho hlavna zbran je money management.
A preco je tazke byt druhym typom obchodnika? Pretoze vacsina ludi ma v sebe zakorene, neriskovat a riziko minimalizovat, kedze to clovek pocuva od malicka je dost tazke sa tym neriadit, preto aj vacsina ludi hlada "istotu" v zamestani, myslia si ze tam im riziko nehrozi. Kedze maju taketo navyky snazia sa tieto navyky preniest aj na obchodovanie. Prvy typ hlada system kde nema vela stratovych obchodov, ale viac ziskovych, pretoze by mal psychicky problem pouzivat system, kde by musel cakat dlhsie na jeden poriadne ziskovy obchod a musel by tam mat napr. 10 malych strat za sebou. Druhy typ hlada presne opacny system, t.j. ma viac stratovych obchodov a menej ziskovych obchodov, pretoze sa opiera o svoj MM, a nema psychicky problem ked chyti za sebou 10 stratovych obchodov, jeho kontrola rizika nespociva vo filtrovani obchodov ale snazi sa vstupit do obchodu ked ma signal na vstup, jeho jedina ochrana a kontrola rizika je potom stop loss, a ten sa snazi co najviac optimalizovat, vcetne profit targetu.

"nebyt priemerny a nebat sa rizkovat"

Link to comment
Sdílet pomocí služby

OK, a dodám to své stále dokola, ale jinak. Netýká se jen daytradingu!
-kolik asi už lidí zavítalo (nebo se jen náhodně proklikalo) sem do finančníka, nebo jinam kolem burzy? ½
-Kolik z nich to nějak oslovilo? ½ z ½ = 1/4
-Kolik z oslovených si uvědomilo obrovské možnosti, jež tento byznys nabízí doslova komukoliv? 1/2 z ¼ =1/8
-Kolik z nich se bude namáhat dál:číst, shánět se po datech, informacích? 1/2 z 1/8 = 1/16
-Kolik z nich nebude jen tak těkat a klikat odnikud nikam a všude a zkusí si najít svůj systém? 1/2 z 1/16 = 1/32
-Kolik z nich vydrží déle a smysluplně papertradovat? ½ z 1/32 = 1/64
-Kolik z „papíráků“ půjde dál když zjistí, že burza je houpačka tam a zpět? ½ z 1/64 = 1/128
-Kolik z odvážných si opravdu založí ostrý účet? ½ z 1/128 = 1/256
-Kolik z nich začne obchodovat a ztratí hodně, možná i vše? ½ z 1/256 = 1/512
-Kdo z přeživších najde odvahu, peníze, chuť pokračovat? ½ z 1/512 = 1/1024
-Kolik z nich „ustojí“ svoji psychiku, bude dodržovat pravidla MM, SL atd? ½…=1/2048
-Kolik z nich bude dosahovat konzistentního zisku? ½…=1/4096
-kolik z nich by si tím vydělalo na živobytí? ½…=1/8192
-…a natvrdo se tím zkusí živit kolik burzou už řádně omlácených konačů? ½…=1/16384…
-…
Závěr:
je nás 10mil., vč.kojenců. 1/16384 z 10mil. = +/-610 ks zajetých burziánů v Česku, jsem rád optimista
Kdo to spočítá jinak dejte k lepšímu :-))
Odvahu nevzdávat se, výdrž, schopnost myslet jinak a taky odlehčit si tento jinak vážný byznys přeji všem!
miciko

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny,
já osobně jsem zatím ten první typ, ale právě díky studování a získávání znalostí z oboru psychologie se chci vymanit ze zajetí myšlení a smýšlení tohoto typu. Není to lehké, člověk má zažitý svý koleje a z těch se velmi špatně vyjíždí, i když pokud je snaha tak jde všechno.:o)

Nikdy jsem v minulosti neměl moc rád počítačové hry, povětšinou proto, že sezení u nich ubíralo drahocenný čas, který šlo strávit smysluplněji.:o) Tudíž se necítím jako gambler. Od toho se bude odvíjet i moje strategie až se jednou dostanu k reálnému obchodování. Striktní plán, kde a za jakých podmínek vstoupit do trhu, strikní plán stop-lossu a velikosti risku ku velikosti profitu a striktní plán k výstupu. To vše se, myslím si dá nazkoušet, natestovat, promyslet. Ale dodržovat to pak v "reálném boji" a být ledově "anglicky" chladný bude asi zpočátku dost těžké. A to se vlastně vracím zpátky k psychice člověka, tudíž první co by asi měl jeden udělat než začne s "reálnýmj bojem" je pozměnit své myšlení směrem k myšlení klasického tradera, k myšlení "mimo Matrix", k myšlení, které umí striktně dodržovat zásady vedoucí k zisku s přiměřeným riskem (bez "očůrávacích" technik :o)), k myšlení asi dost odlišnému od běžného smýšlení většiny lidí v ČR.

Tudíž, díky za každé nové zamyšlení nad psychologií jedince...

Ax

Link to comment
Sdílet pomocí služby

AxenmanX: ked si spravis svoj MM, a vies "preco" ho mas a vies preco ho musis dodrziavat, tak nevidim dovod robit nejake blbosti v realnom obchode, na zaciatok si mozes nastavit MM, tak ze nebudes chciet hned od zaciatku mat velke zisky, povedzme ze zo statistiky ti vyjde ze mas pouzivat stop loss 80 USD a profit target 200 USD, tak na zaciatok si nastavis stop loss vacsi povedzme 100 USD tym padom, ta stop loss podrzi castejsie v obchode, dalej si upravis aj profit target napr. na 170 USD, tym padom bude tych obchodov viacej a budes tento MM pouzivat povedzme 1 mesiac, sice nebudes nejak extra zarabat, kedze si umyselne znizil riziko, ale mozes nabrat istotu vo svoj MM, po tom mesiaci, sa mozes vratit k povodnemu stop lossu a profit targetu, a neskor ho uz budes ladit iba na maximalne zisky

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, skvělé pokračování článku psychologie o úspěchu. I já si již dříve uvědomil že od života chci mnohem víc než jen chodit do práce a mít každý měsíc "jistou" výplatu na účtu.Stále jsem zkoušel různé způsoby jak se vymanit z tohoto stereotypu společnosti, přemýšlel jsem o obchodování s akciemi.Ale pak sem narazil na komodity a najednou sem viděl "jak mi v dálce v horizotu vychází slunce".To slunce představovalo právě tu možnost kterou jsem podvědomě hledal a tenkrát jí nedokázal pojmenovat.
Už dřív jsem zjišťoval, že mé myšlení a náhled na svět je odlišný od lidí kolem mě.A můžu vám říct, že ze začátku jsem měl téměř strach dát najevo svůj názor,protože se po jeho vyslovení vždy na mě sesypala vlna kritiky a nechápavosti.Naštěstí jsem to překonal a nebojím se dát svůj názor najevo.Vždy si říkám,že je to ta správná cesta a jednoho dne se z toho kolotoče jménem dav dostanu úplně a budu si žít tak jak se líbí mě a nebudu na nikom závislý.
Největší "boje" jsou v rámci rodiny kde nikdo nechápe můj pohled na svět a každý mi stále do kola tvrdí,že chodit do práce je to nejlepší co mohu udělat a že to je ta největší jistota jakou můžu mít. BLBOST!
I já patřím mezi ty "experty" o kterých se Tomáš v posledním díle zmiňuje, i když sem se za něj nepovažoval a nehrál si na něj. Osobně si myslí,že fondy jsou určeny pro lidi,kteří toho od života moc nechtějí,mají rádi svoji jistotu a peníze do fondů by nikdy neuložili kdyby to teď nebylo "in". To jsem jen odbočil,omlouvám se.
Psychologie je strašně složitá věc na které se pracuje celý život a je to věc na které pracuji každý den,jelikož je považuji za alfu a omegu tradingu. Trading a psychologie mě teď provází po celý den a malinké změny začínají "vykukovat" na povrch.Těším se až porovnám své poznámky z této doby s poznámkami za rok a uvidím jaký pokrok člověk na sobě udělal.

Kahiros
"Můžeš dokázat cokoliv,pokud opravdu chceš a jsi na to psychicky připraven"

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kahiros, z nepochopením u rodiny si nedělejte hlavu, to je tak nějak běžný jev :-) Měl jsem to "v mládí" stejné, kdykoliv jsem doma oznámil, že již nebudu chodit do práce, zhroutil se našim z nepochopitelných důvodů celý jejich svět :-) Nakonec naštěstí pochopili, že mám svojí hlavu a že jsem nikdy neplácal do větru, ale boj to byl. Je ale pravda, že skutečně dnes nemohu moc říkat lidem kolem, co vlastně dělám. Prostě to většinou nechápou a ani moc chápat nechtějí. Viz seriál o úspěchu :-)
Držím všem palce. Jinak možná jedna pozitivní zpráva. Spolu s našim přítelem, traderem Johnem Nowakem (též napsal asi 2-3 díly o psychologii pro finančníka) dokončujeme dost širokou publikaci o psychologii obchodování. Snad bude hotová ještě letos, měla by být i více-méně za spíše symbolickou cenu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši,děkuji za povzbuzení. Když jsem doma popsal ty možnosti jaké komodity nabízejí pokud člověk vydrží a je důsledný,tak sem si myslel že tu obrovskou možnost která se nabízí taky uvidí a pochopíto.Jenže nastal pravý opak a tvrdé odmítnutí.Tak sem v tom od začátku "zůstal sám". Dnes je situace naštěstí již lepší a respektují mé rozhodnutí.Taky pochopili,že čas který komoditám věnuji není ztáta a mrhání časem-jak mi ze začátku říkali společně s tím,že bych energii vynaloženou na komodity měl věnovat raději své práci.
Jsem vděčný za toto vlákno,jelikož to je jediné místo kde si člověk může popovídat se stejně smýšlejícími lidmi.Za jiných okolností těch příležitostí je velmi málo.
Na publikaci se již teď velmi těším a určitě po ní sáhnu jakmile bude k dispozici! :o) Držím s dokončením palce a předem díky za tento počin.

Tomáš
"Můžeš dokázat cokoliv,pokud opravdu chceš a jsi na to psychicky připraven"

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...