Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky
  1. Otevřená sekce

1. 74
      74 příspěvků
  2. Uzavřené diskuze pro absolventy kurzů Finančníka

1. TechLab

Pracovní skupina poskytovaná tradery pro tradery. Naleznete v ní odpovědi na své technické otázky týkající se programů Amibroker, Python, InteractiveBrokers TWS a TradeStation Global.

8,5k
      8,5k příspěvků
    2. Trading Room

Diskuzní skupina v rámci Trading Roomu.

2,7k
      2,7k příspěvků
      • petr
    3. 422
      422 příspěvků
      • petr
    4. Základy práce s programem Amibroker

Uzavřená diskuze pro účastníky online kurzu Základy práce s programem Amibroker.

194
      194 příspěvků
      • ReDa
    5. FIMS A–Z: Profesionální daytrading orderflow

Diskuze o intradenním obchodování v rámci informací prezentovaných v kurzu FIMS A–Z: Profesionální daytrading orderflow.

29,3k
      29,3k příspěvků
      • Jack
  3. Archiv původních anonymních diskuzích

1. 200,4k
      200,4k příspěvků
  • Statistiky uživatelů

31 609
    Celkem uživatelů
    985
    Nejvíce online
    gtibull
    Nejnovější uživatel
    gtibull
    Registrace
  • Všechny poslední příspěvky

• Omlouvám se, už jsem to s pomocí AI vyřešil. Dobrou noc.
    • Dobrý den, udělal jsem instalaci wsl, po restartu se spustila instalace ubuntu, ale nedoběhla. Nyní to nic nedělá a píše to následující hlášky: Ubuntu také nevidím mezi instalovanými programy. Mám verzi operačního systému Windows 10 Home verze 22H2. Co s tím? Děkuji za radu.
    • Dobrý den, změna uživatele ve WSL není otázkou jednoho příkazu a osobně bych to nechal tak. Myslím, že uživatelsky jednodušší bude případná úprava cesty. B. 
    • Dobrý den, verze 2 u WSL je docela podstatná zkuste ji přepnout v PowerShell příkazem wsl --set-version Ubuntu 2 Případnou chybu přiložte. B. 
    • U mně na Win10Pro instalace Ubuntu proběhla trochu jinak. Byla potřeba upravit instalační příkaz na wsl --install -d Ubuntu  pokud by to někomu taky nešlo bez parametru -d. A další odlišnost byla ta, že se instalace spustila v jiném okně mimo PowerShell. Co mně, ale zajímá je...  pokud zobrazím instalovanou verzi Ubuntu po update stále vidím verze 1 ... je to problém?
    • Dobrý den, wsl s ubuntu a Claude Code jsem už měla nainstalované na počítači z předchozích backtestů s AI - samozřejmě pod jinými uživatelským účtem. Jak moc velká komplikace to bude pro projekty podle tohoto kurzu? Doporučujete udělat nového uživatele? 
    • Zdravím Petře, vaši momentum NDX strategii obchoduji už přes rok, všechno funguje skvěle, ale někdy mám pocit, že nevyužívám celý kapitál na účtu, protože do pozic alokuji částku upravenou podle měsíční volatility. Jsem spíše aktivní investor než trader, takže nechci do portfolia přidávat další strategie. Moje otázka je, zda byste doporučil (nebo máte zkušenosti s) alokací 20 % do jedné pozice, tedy že by 5 pozic využívalo 100 % kapitálu.  Přeji hezký víkend.
    • Dobrý den, Gemini CLI není plnohodnotnou náhradou Claude Code, každý z uvedených modelů vyniká v něčem jiném. Claude chápe strukturu projektu, umí iterovat nad více soubory a hlavně drží kontext změn, kdežto Gemini je spíše takový "low-level runner", který neumí udržet kontext, často zcela vybočí ze směru bádání a muselo by se jej více řídit, ale za to umožňuje větší kontrolu nad procesem.  Celkově nejde říct, že se jedná o horší nástroj, spíš bych řekl, že byl určený k jinému využití.  B.   
    • Pred pár dňami som začal experimentovať s Gemini CLI, čo by mala byť alternatíva pre Claude Code. Gemini mi tvrdí, že projekt (testovanie hypotéz a potrebný work-flow) by mal byť bez problémov realizovateľný aj v CLI. Máte skúsenosti aj s takýmto niečím? 
    • wls --update hlásil, že mám již nainstalováno poslední verzi, nicméně stále jsem dostával chybovou hlášku, že služba není povolena nebo s ní není spojeno žádné zařízení. Několikrát jsem zkoušel instalaci znova a zkoušel jsem i nějaké dotazy na AI. Zkoušel jsem příkazy:  Get-Service bits Get-Service wuauserv Get-Service wscsvc net start bits wsl --install -d Ubuntu až se mi nakonec instalace rozběhla a pak už vše šlo dle návodu z první lekce, ale bohužel nedovedu říci, kde byl problém, ale myslím, že ne všechny požadované procesy byly běžící. Děkuji za podporu
    • V kontextu ResearchOS jde o dvě věci, první je praktická, protože kurz je určen pro větší skupinu, kde někteří používají jiné OS než Windows a můžeme tak ukazovat postupy fungující na všech systémech stejně, například v dalších lekcích budeme ukládat data z WSL do Windows, tam budou naše skripty obsahovat cesty \\mnt\.... kdežto v řešení pod Windows si je budete muset směrovat na C:\, a podobných nuancí může být více.  A za druhé, všechny použité nástroje a knihovny jsou napsané pro Linux a tedy ve WSL fungují přirozeně s prostředky, se kterými byly vyvinuté, kdežto Node pod Windows toto prostředí emuluje a není jisté, jak se mu to podaří. Můžou tak vznikat situace, kdy ve WSL vše poběží správně a ve Windows trochu jinak, a upřímně nemáme odzkoušené zda to nakonec nějak neovlivní výsledky. Navíc plánujeme po skončení kurzu vést na téma ResearchOS společnou diskuzi a workflow dál rozvíjet, a zde opět bude výhodou jednotné prostředí. Proto doporučujeme WSL, ale rozhodnutí je na Vás, minimálně první lekce by měly v obou platformách fungovat podobně. B.  
    • Ale není ze screenu zřejmé jaký je výsledek příkazu wsl --update B.
    • Srovnání SMO_NDX a SMO_TSX V dashboardu sdílím nyní signály svých dvou momentum rotačních strategií. SMO_TSX obchodující kanadské akcie a SMO_NDX obchodující americké akcie (z Nasdaq 100). Zde je podrobnější srovnání obou přístupů na maximální historii dat: Výsledky za posledních 5 let: Výsledky jsou přepočítané na USD (denním kurzem dle CADUSD).
    • Díky moc. MacOS je vlastně Unix, takže v terminálu jde udělat spousta věcí. Jen je to už 15 let, co jsem naposledy pracoval s Linuxem. Pro všechny s MacOS, co řeší podobný problém, bych rád upozornil, že pokud chcete vidět tuto složku "s tečkou" i normálně ve Finderu, je nutné Finder přepnout, aby zobrazoval skryté soubory. Nyní již vše OK.
    • Dobrý den, díky za upozornění, správně má být settings.... opravil jsem překlep v příspěvku s kódy. Složka .claude vytvořit pod MacOS jde, ale mimo Finder, musí se to provést přímo pomocí terminálu. mkdir .claude B.
    • Myslel jsem "desktop verzí Claude", kde je Claude Code. Ale rozumim, že by pak nějaké věci mohly fungovat jinak, tak je lepší si to nainstalovat podle vaší verze.  Ale v obecné rovině, v čem je lepší Claude Code pod Linuxem, než klasicky pod Windows, proč máte takovéto řešení?  Díky. H.  
    • Obchodování s využitím marginů se velmi liší podle toho s jak velkým účtem obchodujeme a na jak agresivní trading míříme. Je pochopitelné, že s malým účtem si může obchodník dovolit více riskovat. Procentuální drawdowny mohou být sice vysoké, ale v absolutní výši nám pořád dovolí klidně spát. Osobně obchoduji s většími účty, kde mířím spíše na nižší volatilitu (nižší drawdowny), než co nejvyšší výnosy. Sám se tak v rámci Interactive Brokers IE pohybuji daleko od toho, abych marginy využíval na plno. Nicméně nedávno jsem se tomuto tématu věnoval s jedním traderem s menším účtem a společně jsme mapovali, o kolik je marginová politika v EU benevolentnější, než v US. S malými účty lze obchodovat akcie v EU na vyšší páku než v US. V USA je pro akcie vyžadován pro swingové obchody běžný margin 50%. Pokud akcie stojí 300 usd a nakoupíme jich 10, představuje nominální hodnota pozice 3000 usd. IBKR nám na účtu zablokuje 1500 usd. Zbytek půjčí (za velmi přijatelný úrok). Lepší margin lze v USA dostat s využitím tzv. portfolio marginu, který ale vyžaduje nejméně 110 000 účet, plus schválení. V EU je nicméně situace odlišná a to i na malých retailových účtech. IBKR aplikuje marginy na základě risku z držené pozice (tj. zohledňuje volatilitu aktiva). U hlavních akciových titulů (individuálních akcií) se inicializační margin pohybuje kolem 25% (i při držení přes noc). Pokud akcie stojí 300 usd a nakoupíme jich 10, IBKR nám na účtu zablokuje jen 750 usd.  To je velmi příznivé, pokud máte na účtu jako základ například momentum rotační strategii typu SMO NDX. Našim cílem by pochopitelně nemělo být exponovat celý účet do maximálního marginu a držet - to je recept na margin call. Nicméně v našem mixu systematických strategií potřebujeme občas využít margin na velmi krátkodobé obchody. A zde se nižší margin blokovaný dlouhodobějšími strategiemi (SMO NDX, Monday Buyer) velmi hodí. Margin je tedy blokován na základě volatility aktiva = čím vyšší volatilita tím vyšší margin. Orientační hodnoty: Tyto hodnoty jsou orientační — IBKR je upravuje podle aktuální volatility, koncentrace a likvidity. Přesné číslo pro konkrétní pozici lze ověřit v Order Preview okně před odesláním objednávky. Jelikož sám obchoduji se statusem profesionálního obchodníka a větším účtem, nemám mnoho příležitostí podělit se s konkrétními zkušenostmi, do jaké míry lze strategie naskládat na menším účtu nad hodnoty, se kterými pracuji v analyzeru (tj. velmi konzervativní 50% margin, se kterým se pracuje v US). Budu rád, když se podělíte o své zkušenosti. Jinak konkrétní  marginy můžete u IBKR vidět v Risk Navigator → Margin Sensitivity tab.
    • Spustil jste instalaci WSL v režimu správce? A jak dopadl wsl --update? B.  
    • Ahoj. Mám MacOS. Ze stránek www.nodejs.org jsem si stáhnul .pkg balíček na nainstalování Node (zdálo se mi to nejjednoduší). Balíček jsem nainstaloval a ověřil funkčnost verzí příkazy uvedenými ve videu - vše OK. Také jsem si podle návodu zařídil předplatné (jen se z dolarů přepočítalo na eura - cena víceméně stejná). Vše začalo fungovat. (Pokud máte otevřenou aplikaci Claude ve free verzi, je nutné ji zavřít a znovu spustit, aby předplatné naběhlo.) Vytvořil jsem si složku "ResearchOS" a do ní podsložku "claude". Tady nevím, jestli je to správně, protože ve videu je pouze verze pro Linux - tedy s tečkou na začátku, což MacOS nepodporuje. Do této složky jsem nakonec pomocí nativní aplikace TextEdit vložil soubor setting.local.json s uvedeným obsahem (TextEdit je nutné přepnout ve Formát na "Převést na prostý text") - tady se ale objevila druhá nesrovnalost - výše je uveden název souboru "setting.local.json", zatímco ve videu je "settings.local.json". Prosím, která verze je správně? A mám i správně název složky?
  • Vytvořit...