Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Proč neuvidíme zlato za 2000

    V nedávném článku jsem vyjádřil názor, proč považuji zlato za značně překoupené a proč v následujících týdnech očekávám výraznější korekci. Předpokládaná výrazná korekce proběhla minulý týden a tak bych se dnes rád ke zlatu ještě na moment vrátil a přidal několik dalších vlastních názorů na blízkou budoucnost této komodity.

      

    zlato_2011.jpg

     
    Foto (c)iStockphoto.com/s576&nbsp 

    Nejprve krátké shrnutí mého nedávného přesvědčení, že je zlato velmi blízko vrcholu a brzy přijde korekce. Mé domněnky v té době vycházely ze dvou předpokladů:

    1) Mediální masáž.

    Ještě před pár týdny byla média plná toho, jak je zlato skvělou investicí, jak celý svět utíká ke zlatu jako k "jistotě" a jak zlato čeká už jenom nebeský růst... Z minulosti jsem se již naučil, že jakmile proběhne jakákoliv investice (a jedno, zda je to zlato, ropa, nebo realitní trh) masovými médii jako "tutovka", je daná příležitost právě na samém vrcholu a již nemůžeme očekávat žádný další růst (nebo jen velmi decentní). Pokud někdo chce, ať sám zapátrá v minulosti a najde si další příklady, které takové scénáře jen potvrzují. Mediální masáž totiž nezřídka pomáhá vytvářet právě protistrana daného obchodu, tj. ti, kteří se nyní dané investice potřebují zbavit a realizovat profit (tj. velké fondy, banky, atd). Tací hráči nakoupili už před dávnou dobou, drží obrovské pozice a nyní se jich potřebují zbavit. Masa je ideální způsob, jak takový krok učinit a napomoci podobné mediální masáži zjevně nebude pro ně moc složité, pokud člověk vezme v potaz povrchní práci mnoha médií, jejichž cílem je spíše bulvarizovat, než dělat seriózní novinařinu (stačí se podívat, jak poslední dobou média s oblibou píší tučné nadpisy o obřích propadech na burzách, ale pokud se daný den burza otočí a dostane zpět do zelených čísel, o tom už většinou později během dne nenajdete ani řádku - taková skutečnost už nezní jako dostatečně bulvární a "šokující").

    2) Nákupy zlata běžnými lidmi.

    Běžná masa podléhající mediálnímu tlaku prakticky nikdy nemůže vydělat (resp. ještě jsem takový příklad v minulosti nezaregistroval). Běžná masa se neobtěžuje jít do hloubky věcí, provést si detailnější a širší analýzu a pohled na věc. Raději poměrně snadno podlehne vjemu, že "co je v televizi a co dělá každý, nemůže být špatně" (jeden z největších omylů). Právě na takovém osvědčeném chování masy vydělávají ostatní - ti chytřejší a ti, kteří si dají práci jít více do hloubky dané věci. Navíc, pokud čteme o tom, jak běžná masa ve velkém skupuje zlato - kdo další ještě zbývá, aby nakupoval, a přiživil tak daný pohyb vzhůru? Běžná masa jsou jedni z posledních kupujících, za kterými už prakticky není mnoho dalších, kteří by nakupovali. Už nápady jako kiosky na zlato pro běžné masy znějí skutečně jako lehce surrealistický nápad, mě osobně utvrzující v tom, že je zde něco v nepořádku a že zlato už příliš nahoru jít nemůže. Ať se na mě nikdo nezlobí, ale v době, kdy většina lidí obrací každou korunu i v obchodech typu Lidl, si neumím představit, že někdo začne strkat tisícikoruny do nějakého automatu, aby si nakoupil zlaté mince.

    Samozřejmě, stejně jako v nedávném článku opakuji, že nemám patent na moudrost - pouze prezentuji souhrn svého pohledu na věc a toho, co jsem za léta v trzích vypozoroval jako značné a opakující se tendence, spojené s psychologií davu.

    Pojďme tedy nyní k tomu, jak vidím zlato dále (a opět, je to pouze soukromý názor).

    V prvé řadě, dalšího výraznějšího růstu zlata se už minimálně letos nedočkáme, na hranici 2000 můžeme s klidem zapomenout. Za daleko pravděpodobnější vidím další pokles a to z následujících důvodů:

    1) Změna reakcí na negativní ekonomické zprávy.

    Poslední týdny zlato reagovalo přesně opačně, než by mělo. Na negativní ekonomické zprávy reagovalo většinou poklesem. Neumím si představit, že by ještě před měsícem zlato po zprávě snížení ratingu Itálie padalo dolů. Při podobných zprávách zlato zásadně tvořilo nové high. Opačná reakce jasně dokazuje, že zlato už nemá momentálně kam dále růst a že v trhu začínají vládnout prodejci - a to poměrně silně. Při troše studia není možné opominout, že podobně se obvykle chovají trhy na začátku splasknutí bubliny.

    2) Pozitivní korelace s indexy.

    Zlato ještě nedávno rostlo většinou ve dny, kdy akciové indexy padaly. Tomu je konec. Poslední dobou zlato nezřídka kopíruje propady indexů. Opět důkaz, že se v náhledu na zlato něco dramaticky změnilo - a rozhodně to není nic, co by poukazovalo na další růst.

    3) Extrémní volatilita.

    Zlato má za sebou největší týdenní propad v historii, resp. na svém grafu začínající v roce 1977 jsem žádný dramatičtější propad nenašel. U zlata je bez debat největší volatilita historie a v takovém prostředí jsou i velmi zkušení profesionálové (včetně bank a fondů) maximálně opatrní, protože vědí, že se může stát cokoliv a tudíž hrozí výrazná expozice rizika. Proto už se zdaleka nepohrnou do nákupů tak, jako dříve. Mnohem větší opatrnost nenahrává myšlence dalšího růstu, natož tak ceně nad 2000.

    4) Masa se začne za chvilku zlata zbavovat.

    Již v minulosti jsem vypozoroval, že chování masy je stejně impulsivní a emocionální při "zaručených" nákupech na základě mediální masáže, jako při následném zbavování se stejné investice kvůli tomu, že krátce po jejich nákupu začne daná investice prudce padat. Mnoho lidí se ve vzteku začne nakoupeného zlata opět zbavovat a přiživí tak stranu prodejců. Později už se do zlata nevrátí, neboť utrpí finanční újmu, kterou si budou pamatovat.

    5) Technická analýza.

    Na současném vrcholu zlata máme velmi silnou formaci double top. Její proražení by vyžadovalo skutečně extrémní fundamentální důvody a mnoho nových nakupujících.

    Tolik tedy můj pohled na současnou situaci - opět podotýká, nemám patent na moudrost a můžu být samozřejmě svými odhady úplně mimo, nikdo nevidí do budoucnosti. Zdravý rozum mně však našeptává, že daleko od pravdy možná nebudu.

    Nakonec analýza toho, kde bych viděl cenu zlata v blízké budoucnosti. Pojďme se podívat na graf.

    Zlato-2011.jpg

    Aktuálně se cena nachází velmi blízko 50% retracementu rozptylu pohybu letošního roku. Jenom kousek pod tímto retracementem je silnější S/R oblast a psychologicky velmi silná cenová hranice 1500. Myslím, že cena padne až k této hranici a následně na ní bude pár týdnů stagnovat.

    Další vývoj je již příliš nejistý a záleží na mnoha okolnostech celkového stavu ekonomiky. Někde blízko ceny 1500 se může zlato zase otočit a navrátit se k růstu. Ovšem také si umím docela dobře představit, že zlato padne až k ceně kolem 1000 USD. Někomu se to může zdát jako bláznovství, ale v době, kdy ropa byla za 186 USD a mediální masáž psala o "jisté" hranici 200 USD by si nikdo ani v legraci nedovolil říci, že by ropa mohla být o pouhých pár měsíců na ceně 30 USD. Přesně to se ale stalo. V minulosti už jsem viděl věci, které mně rozhodně dávají důvod se domnívat, že cena zlata za 1000 USD není nereálná.

    Tolik tedy můj osobní pohled na zlato. Osobně není zlato můj primární trh (tím je e-mini Russell 2000) a tudíž žádnou akci neplánuji. Pokud by však někdo o spekulacích na zlatu uvažoval, výrazně doporučuji vzhledem k extrémní volatilitě využít raději ETF´s na zlato v kombinaci s opcemi.

    25.9.2011

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...