Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Adaptace na aktuální trhy z pohledu intradenního obchodníka

    Upozornění: článek jsem připravoval o víkendu a reflektuje situaci na trhu do pátku 18.2. Tento týden se charakter trhu po velmi dlouhé době trochu změnil a shrnutí mého náhledu na trhy v tomto týdnu připravím na příští týden.

    V návaznosti na své poslední video jsem dostal několik doplňujících dotazů na způsob, jakým obchoduji v aktuálních trzích a jak se mé aktuální obchodování liší např. od přístupu před rokem.

    Trhy se neustále mění. Vždy se měnily a vždy se měnit budou. A obchodník se musí přizpůsobovat. Řada začínajících obchodníků se této myšlenky děsí – jak poznají, kdy je třeba se adaptovat? Odpověď není tak složitá – obchodník se musí adaptovat neustále. A pouze každodenní práce s trhy vám umožní vypěstovat si postupně určitý smysl pro vnímání toho, jestli jsou trhy aktuálně rychlé nebo pomalé, jestli v trhu dominuje určitá hlavní síla, které je třeba se podřídit a podobně. Samozřejmě jde použít i různé technické indikátory volatility a statistické zkoumání rozpětí trhů, ale hlavně je třeba o trzích přemýšlet s určitou selskou logikou.

    Z pohledu 20.2.2011, kdy článek připravuji, jsou trhy aktuálně v dlouhodobém silném uptrendu vyvolaném pumpováním nových peněz americkým Fedem do ekonomiky. Trhy rostou, většina obchodníků je k růstu velmi skeptická. Trhy tak z pohledu intradenního obchodování vypadají velmi nejistě. Trhy vytvářejí spoustu falešných breakoutů, pokud naskočíte do správného směru, hned několikrát se vrátí, aby s jistotou vybraly jakékoliv posunuté stop-lossy. Do toho je cítit silná přítomnost vysokofrekvenčních algoritmických automatů (AOSů), jejichž boom je nyní na vrcholu, a které dokáží na mikroúrovni velmi citelně změnit charakter chování ceny. Jistě, tato situace je jiná, než před rokem nebo dvěma, ale tak je to každý rok. V případě podobných změn není třeba hned hledat jiné obchodní systémy, ale spíše adaptovat stávající přístup na změněnou volatilitu a charakter trhů.

    Pokud se podívám do svých obchodních záznamů, mé aktuální obchodování se liší především v těchto bodech:

    Jsem velmi opatrný se shorty

    Jak jsem již zmínil ve svém videu, každý short obchod zvážím nejméně 3x. Když se podívám do svých statistik obchodování za minulý týden (14 – 17.2.2011), vidím, že za celý týden jsem zobchodoval pouze 2 obchody do shortu. Oba v útery 15.2.2010 a u druhého short obchodu mám navíc poznámku, že obchod nebyl úplně podle plánu. Tj. za celý týden bych měl správně mít jediný short obchod.

    Z čistě technického pohledu dostávám mnoho potenciálních signálů k shortům, například na základě intermarket divergencí, ale aktuální trhy za žádných okolností neshortuji v oblasti dlouhodobých high. Trhy žene vzhůru ohromná síla, se kterou nemá smysl bojovat. Jistě, určitě nastane korekce, která nám – intradenním obchodníkům – může přinést zajímavé a rychlé zisky. Ovšem takovou situaci budu obchodovat až nastane.

    Obchoduji velmi zdrženlivě

    V aktuální období obchoduji velmi konzervativně – snažím se vybírat situace s dobrým RRR, nepřeobchodovávat a držet pozice k naplánované výstupní S/R úrovni. Obchoduji vesměs pouze obchody, které se odehrávají na S/R úrovních, které mám naplánované dopředu. Denně zobchoduji cca 2-4 obchody (celý minulý týden jsem obchodoval jen první cca 2 hodiny– trhy nenabízí nějaké fascinující příležitosti, abych u počítače seděl celý obchodní den).

    Obchoduji především „protitrendové“ signály do longu

    Drtivá většina mých vstupů probíhala minulý týden v oblasti intradenního low – vstup do longu na základě některého protitrendového signálu podpořeného silnou S/R úrovní. Bohužel z podstaty věci nemohou do veřejného článku publikovat své vstupy, ale co mě velmi potěšilo, že ty, které zde poskytuji volně k dispozici mají své následovníky.

    Konkrétně šlo o velmi pěkný vstup long v 15:52 (českého času):

    Vstup vychází z výkladu poskytnutého v mém videoturiálu obchodování. To, že lze vstupy bez problémů následovat potvrzují screenshoty z diskuze pod videem, kde obchodník s nickem „svoboda“ zobchodoval vstup zcela stejně, byť na jiném trhu.

    Ostatní mé vstupy mají podobný charakter a jsou založeny na intermarket divergencích, o kterých hovořím v nově aktualizovaném kurzu intradenního obchodování emini II.

    Trendové obchody obchoduji také, ale s výrazně menší frekvencí a vždy musí splňovat pravidla na podporu skrz S/R úroveň a dostatečný RRR potenciál.

    Méně posunuji S/L na B/E a cílím na jasné cíle

    Trhy mají aktuálně neuvěřitelnou tendenci vracet se k místům, kde evidentně vstupuje více obchodníků (např. close reverzních úseček atd.). V aktuálních trzích proto s posouváním stop-lossu pracuji velmi obezřetně. Většinou jej posouvám až v okamžiku, kdy trh danou oblast alespoň jednou otestoval a současně jsem v již dostatečném otevřeném profitu. Profit targety umisťuji do oblasti silných S/R oblastí.

    Základní stop-loss mám větší, ale pokud se trh nerozjede mým směrem, nečekám

    Pracuji s nepatrně větším stop-lossem než dříve. Můj stop-loss nemá fixní velikost, ale jak jsem již několikrát psal i na Finančníkovi, umisťuji jej do „logických zón“. Jelikož trhy mají tendenci vytvářet falešné průrazy, umisťuji dnes základní stop-loss ještě trochu dál od high/low swingu, než dříve. Můj obchod tak má prostor ustát situace, kdy např. vstupuji do dlouhé pozice na low dne na základě protitrendového signálu, trh ještě udělá poslední retest low a např. o tick či dva jej prorazí. Často jde o poslední falešný průraz, po kterém se trh rychle obrátí a vydá se mým směrem. Vzdálenější stop-loss mě podrží i v takové situaci, ovšem přístup vyžaduje již určitou zkušenost – pozici manuálně uzavřu v okamžiku kdy cítím, že průraz nebyl falešný a celý komplex indexů, které sleduji v rámci intermarket analýzy, má sílu vytvářet nové low.

    23.2.2011

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...