Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Konec krize, nebo větší opatrnost?

    Tak se zdá, že trhy s námi poslední dobou hrají zajímavou hru. Ta hra se jmenuje „pojďme ignorovat všechny špatné zprávy, a na ty dobré se tvářit, že jsou 2x tak dobré, než ve skutečnosti jsou“. Do trhů zjevně došel přehnaný optimismus. Je však takové opodstatněné?

    krize_2.jpgAbych byl upřímný, tak nevím. Nejsem žádný věštec a do budoucnosti nevidím. Předpovědi od všech těch „analytiků“ a „odborníků“ nesleduji, protože jejich relevance není o nic větší, než hodit si korunou, různé „odborné analýzy“ pak nejsou pro mě ničím více, než zábavným čtením pro pobavení mas. Zdravý selský rozum mně však neustále dokola vnucuje jednu myšlenku: opravdu je to tak jednoduché? Opravdu stačí někam do počítače naťukat pár biliónů nových, nekrytých, fiktivních peněz a vyřešit tak globální elektronický průšvih? Zdá se, že buďto někde schází trochu zdravého rozumu, a nebo, že někde právě vzniká další nová bublina..

    Aby toho nebylo málo, občas můj zrak spočine i na titulcích ve smyslu „Wall Street opět prodává hypoteční dluhy v podobě derivátových produktů“ (není toto, jak krize začala?) a při rozhovorech s různými známými po celém světě slýchám vše možné, jenom ne to, že by jejich společnost začala opět raketově růst a jejich ekonomický stav se zlepšoval.

    Přesto, ve světle všeho, co člověk vidí, jenom s němým úžasem sleduje prakticky nepřetržitý růst indexů a nemůže necítit přítomnost oné podivné hry „pojďme zavřít oči a tvářit se, že se nic neděje a že vše je zase stejné, jako bylo před krizí“ (opravdu však je?)

    Jak jsem zmínil už v začátku, mým úkolem tradera není věštit budoucnost, ale pouze adekvátně reagovat a neustále přizpůsobovat situaci v trhu svůj risk. Jelikož aktuální týdny jsou pro mě velmi zvláštní a podivné, rozhodnul jsem se být v řadě svých kroků z pohledu risku přechodně opatrnější (viz. dále) a všem rozumným lidem doporučuji udělat totéž.

    Takže, co by byly mé konkrétní rady pro aktuální blízké týdny a měsíce?

    1) Pokud bych aktuálně držel jakékoliv akcie (jako že tímto směrem obchodování se nezabývám), neustále bych adekvátně posouval svůj stop-loss a to přiměřeně blízko aktuální ceně. Je lepší si chránit aktuálně nakumulovaný profit, než jej (opět) nechat celý zmizet. A v případě protnutí SL a vyhození z pozice není přeci žádný problém nastoupit do trhu po korekci znovu (jinak konkrétními technikami obchodování akcií s našim systémem FinWin se zabýváme v naší nové knize Kompletní průvodce úspěšného finančníka).

    2) Intradenní obchodníci mají posledních pár týdnů zajímavé časy, neboť významné pohyby se dějí jen v prvních pár minutách a po té následuje často velmi dlouhý chop. Já sám mám to štěstí, že jsem dlouhodobě agresivnější obchodník v samotném úvodu dne a jelikož úvody dne sleduji, obchoduji, a tudíž trénuji už poměrně dlouho, jsem schopen občas v začátku onen pohyb chytnout a tudíž dostát profitu. Pokud se však tak zrovna nestane, pak se rozhodně nesnažím naskakovat do onoho úvodního pohybu agresivně znovu - a pokud ano, pouze v případě, že dostanu zcela validní signál. Oproti tomu, po první obchodní hodině začnu být extrémně opatrný a každý signál několikrát v rychlosti přehodnotím, protože nechci být obětí nekonečných fází chopu. To je také přesně to, co bych obzvláště doporučil aktuálně i ostatním intradenním obchodníkům. Doufejme, že s koncem prázdnin se začne situace opět trochu měnit a distribuce pohybů během dne již bude trochu stabilnější. Nic méně, je nutné mít neustále na paměti, že trhy mění své nálady prakticky neustále a my musíme být flexibilní, schopní takové včas rozpoznat a přizpůsobit se. I to je práce tradera.

    3) Jelikož poměrně hojně obchodují opce, konkrétně nesměrové opční strategie (obzvláště Iron Condor v RUT), rozhodnul jsem se po přechodnou dobu být trochu opatrnější a uzavírat úspěšné obchody dříve, než je v mém plánu. Konkrétně, pokud kdykoliv v průběhu existence opční pozice dosáhnu 60-70% maximálního možného zisku a do expirace zbývá ještě alespoň 20 dnů, pozici zavřu. Konkrétně jsem takto učinil například minulý týden. Jelikož navíc každý měsíc své opční pozice zvyšuji, vážně nyní uvažuji o tom, že v momentě obchodování 50ti pozic začnu 20% kreditu reinvestovat do extra ochranných PUT opcí. Pokud jdou nyní indexy tak raketově vzhůru, nikdo neříká, že nemohou jít za chvíli stejně raketově zase dolů. Při takovémto množství pozic již může být extra hedge pouze k prospěchu.

    Tolik tedy můj pohled a mé kroky vůči aktuální situaci. Skutečně se domnívám, že opatrnosti není nikdy dost. Dobře si dodnes pamatuji na rozhovor s Mplayem v době, kdy začala krize. V té době jsme zrovna dorazili za Mplayem do Las Vegas a ihned se ho ptali, jak se mu daří.

    „Velmi dobře“, odpověděl.

    My jsme se podivili: „jak to?“ (trhy právě strmě padaly).

    „Protože jsem nakoupil velký balík levných VIX Call opcí a ty jsou nyní již +300%“.

    My na to: „a proč jsi je kupoval? Ty jsi věděl, že přijde velký pád?“.

    On na to: „nevěděl. Ale Call VIX opce byly neuvěřitelně levné a trhy už příliš dlouho ve značném optimismu. Tak jsem považoval za dobrý nápad využít možnosti takto levné ochrany. Pokud zrovna nikdo o ochranu nemá zájem (proto byla tak levná), možná to znamená, že něco špatného je právě za rohem“.

    Později, pokud se nemýlím, uzavřel Mplay své VIX opce se ziskem +1000%.

    30.8.2009

    Tomáš Nesnídal


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...