Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Připravuji se na další větší short v amerických indexech

    Mé hlavní systematické portfolio krátkodobých strategií funguje v trzích de facto autonomně, což mi dává možnost zaměřovat svou pozornost na dlouhodobější diskreční obchody. V nich aktuálně vnímám ohromné příležitosti, v tuto chvíli stále do shortu.

    Na sociálních sítích jsem minulý týden sledoval určité nadšení z možných plánů amerického FEDu na snížení agresivity zvyšování úrokových sazeb a z toho plynoucího možného růstu akciových trhů.

    Osobně se ale u trhů přikláním k výrazně vyšší pravděpodobnost dalšího poklesu. A to i kdyby FED přestal sazby zvyšovat.

    Jako hlavní důvod pro další pokles amerických akcií vnímám očekávané horší hospodářské výsledky společností. Ty snižují valuaci firem, nižší EPS pak vede k nižším cenám.

    Aktuální odhadované EPS S&P 500 na rok 2023 je 237 a postupně klesá:

    image.png

    Očekávám, že EPS S&P 500 bude dál klesat s postupným vyhlašováním hospodářských výsledků.

    Silný tlak na další pokles indexů vnímám jak v nerostoucím odhadu EPS S&P 500, tak v rychlosti změny nákladů na kapitál, které společnosti nyní mají. Přičemž právě snižování nákladů na kapitál bylo to, co pohánělo v minulé dekádě hodnotu trhů výše.

    Takto vypadá vývoj výnosů BBB korporátních bodů od roku 2000 – na podzim loňského roku to bylo pod 2,5 %, nyní jsme na 6,52 %. Změna je to skutečně obrovská:

    image.png

    Existují různé modely valuace firem vycházející z různých ekonomických a makro dat. U těch, co sleduji, vesměs vychází potenciál pro další pokles indexů o cca 20 % z nedávných low – tedy někam k ceně 280 v SPY:

    image.png

    A z toho vychází můj rámcový plán. V rámci svého investičního portfolia vyčkávám s otevíráním hlavních dlouhých pozic. Trhy postupně shortuji. Jednak takticky skrz například short v Eurostoxx dividend futures popisovaný v minulém článku a jednak čekám i na technickou příležitost pro přímé shorty indexů.  V SPY zatím vyčkávám na příležitost pro short někde v naznačené oblasti 400.

    Pokud zvažujete investice do akcií, byl bych nyní extrémně opatrný. Je možné, že v rámci medvědího trhu uvidíme nyní nějaké ostřejší korekce vzhůru (například k mé vyhlédnuté oblasti 400 v SPY), ale pokud FED nějak opravdu zásadně nezmění svůj pohled na inflaci, tak vnímám jako vysoce pravděpodobné, že se v dalších měsících SPY podívá pod 300.

    23.10.2022

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 4
    • Děkuji 2

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...