Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Střípky z Trading Fora 2019

    Konferenci Trading Forum máme úspěšně za sebou. Jaká byla? Zde jsou mé postřehy spolu s fotografiemi zachycujícími průběh akce.

    Co je Trading Forum a proč jej pořádáme?

    Trading Forum je konference „běžných“ obchodníků. Jejím cílem je poskytnout inspiraci a ukázat, jak principy diskutované na Finančníkovi fungují různým obchodníkům v praxi. Nejde tedy o kurz či školení, kde by se probírala nějaká konkrétní látka s cílem předat ji účastníkům od A do Z. Ale o setkání traderů, kde se prezentují různé dílčí zkušenosti z praxe, a především je zde ohromný prostor pro vzájemnou komunikaci, sdílení zkušeností a předávání kontaktů. Jak mezi přednášejícími, tak mezi účastníky.

    Vím, že podobný formát akce je pro mnoho obchodníků pracujících z domova nový a neví úplně, co od něj čekat. Na první pohled se totiž zdá, že důležitější je investovat čas a peníze spíše do studia technických detailů obchodování, a tudíž se účastnit spíše praktických kurzů. Nicméně většina traderů, kteří se dostanou přes základní „honbu za nepodstatnými informacemi“, mi jistě dá za pravdu, jak významnou roli hraje i v tradingu sociální rozměr. Obchodování totiž není o nějakých unikátních informacích, s jejichž pomocí by bylo možné generovat ohromná zhodnocení. Profitabilní obchodování „z domova“ je tradiční business, k jehož zvládnutí je třeba hodně trpělivosti a postupná integrace mnoha dovedností. K tomu velmi pomáhá průběžný kontakt s podobně zaměřenými tradery a sledování, co a jak reálně dělají.

    To lze samozřejmě dělat i ve virtuálním prostředí internetu, kde se však velmi těžko rozlišuje, co je a co není pravda (a v době ohromného nástupu fakenews toto bude ještě horší). Myslím, že i na Finančníkovi si tak stále více obchodníků uvědomuje sílu osobních kontaktů a komunikace. Ostatně na letošní Trading Forum se přihlásilo přibližně 350 obchodníků, což je již velmi úctyhodné číslo.

    Konferenci jsme pořádali opět v zázemí luxusního hotelu Grandior v centru Prahy. Vše probíhalo v centrálním sále s několika projekcemi, prostor pro vzájemné diskuze byl v předsálí. Zde jsme letos připravili „meeting pointy“ zaměřené na jednotlivé styly obchodování. Spolu s výměnnou kontaktů před samotnou konferencí v uzavřené diskuzi na Finančníkovi toto jednoznačně letos vedlo k dalšímu posunu v komunikaci mezi jednotlivými tradery. Věřím, že se i vám podařilo navázat kontakty, které vás výrazně posunou v dalším obchodování.

    Samotný program konference byl letos složen z přednášek sedmi prezentujících. Kromě mé přednášky šlo o šest obchodníků z Česka nebo Slovenska, kteří si prošli kdysi stejnou cestu základů jako všichni ostatní. A dnes většinou spravují větší účty a trading patří k jejich hlavní obživě.

    Jeden z nejvyšších ohlasů měla podle hodnocení přednáška Petra Komínka o možnostech pronájmu strategií. S Petrem jsem na Finančníkovi dělal rozhovor před několika lety (přečíst si jej můžete v článku Petr K. – cesta k automatizovanému hodnocení 57 % p.a. pomocí NinjaTraderu [rozhovor]). Na Trading Foru pak Petr ukázal, kam se v tradingu posunul. Prezentoval auditované výsledky svých futures portfolií, které pronajímá u Strikeru. A především zkušenosti, kolik lze pronájmy vydělávat.

    Trading Forum - Petr Komínek

    Petr Komínek diskutuje výkonnost portfolií, které pronajímá.

    Ale to jsem v programu trochu předběhl.

    Den začal přednáškou Davida Monoszona. Ten mj. popisoval, jak jeho obchodování intradenních futures hodně posunuly mikro futures kontrakty, které jsou nyní na burze k dispozici.

    Trading Forum - David Monoszon

    David Monoszon a tipy pro risk management s použitím mikro kontraktů.

    Ty představují skutečně revoluci v tom, jak je možné obchodovat i s malými účty. Veškerý risk je 10x nižší než na klasických e-mini trzích, a i obchodník s malým účtem si tak může dovolit obchodovat s multikontrakty a řídit obchody přes pokročilejší taktiky trade managementu.

    Z důvodu menších účtů sahá hodně obchodníků také po mimoburzovních instrumentech. Tomuto světu se na Finančníkovi moc nevěnujeme (protože sám obchoduji jen burzovní trhy), a bylo tak fajn, že nám tento svět přiblížil Petr Kouba. Ten ukázal, jak obchoduje široké portfolio intraweek strategií (otevíraných od pondělí od pátku) právě s pomocí CFD strategií.

    Trading Forum - Petr Kouba

    Petr Kouba popisoval rozdíly dvou světů - obchodníků CFD a futures.

    Pro obchodníky pracující s akciemi byla jistě zajímavá přednáška Martina Lembáka. Ten vysvětloval, jak konkrétně obchoduje trend followingové přístupy s pomocí opcí. A opět nechyběly výpisy z účtů a výsledky, aby si každý mohl udělat představu, co podobný přístup představuje v praxi.

    Trading Forum - Martin Lembák

    Martin Lembák demonstroval, jak konkrétně obchoduje na svém účtu trend followingové strategie s pomocí opcí. 

    Cílem Trading Fora bylo ukázat, jak pracují s kapitálem zkušení obchodníci. Společným jmenovatelem tak byla zejména diverzifikace a portfolia, protože málokdo se zaměřujeme na jedinou strategii a trh. Jak skládat portfolia ukazoval Marek Chrastina, který také pronajímá systémy přes Striker, a mohl tak v přednášce vycházet z konkrétních auditovaných výsledků.

    Trading Forum - Marek Chrastina

    Marek Chrastina patřil k přednášejícím, kteří své portfolio strategie pronajímají.

    Na prezentacích pozvaných traderů bylo patrné, že mnoho obchodníků i na Finančníkovi se v obchodování posouvá ke správě stále většího kapitálu. A často začínají uvažovat o správě externího kapitálu. Jaké jsou možnosti a limity v ČR ukazoval Jaroslav Rozehnal. Ten dělal v této oblasti velmi intenzivní výzkum a názorně ukázal, že prostředí v ČR nemusí být pro podobné aktivity nejideálnější, neexistují zde úplně jednoduché cesty a v případě většího kapitálu může být výhodnější využít některých okolních zemí.

    Trading Forum - Jaroslav Rozehnal

    Jaroslav Rozehnal se pohybuje zejména na poli institucionálních investic. 

    V celém dnu se hovořilo o profesionálním tradingu, ke kterému nezbytně patří portfolia. Tedy obchodování více přístupů. Ale jak se k nim dostat? Své praktické poznatky jsem nakonec prezentoval v závěrečné přednášce zaměřené na možnosti automaticky vytvářených strategií. Jak jsem ukazoval, proces není úplně jednoduchý (ve stylu, že by šlo zapnout notebook a za pár hodin generovat profity), ale jde to. Dobré je ale připravit se na všechna pro i proti, která jsou s procesem spojena a která jsem v přednášce popisoval.

    Trading Forum - Petr Podhajský

    Petr Podhajský a tipy, jak a s jakými výsledky vytvářet strategie autonomní cestou.

    A nejlepší část na konec – párty!

    Je to neuvěřitelné, ale Finančník letos slaví 15 let od prvního publikovaného článku. Moc nás těší vaše přízeň a bylo neskutečně fajn tuto příležitost i společně po konferenci oslavit a popovídat si, jak Finančník ovlivnil vaše obchodní začátky a kam jste se posunuli.

     Trading Forum - Kateřina Tvrdková a Petr Podhajský

    Finančník je tu s vámi již 15 let. Děkujeme za vaši přízeň. Katka Tvrdková (organizace kurzů) a Petr Podhajský (Finančník.cz).

    Na závěr bych moc rád poděkoval všem za ohromné množství pozitivních ohlasů, které jsme k akci získali. Vzhledem k náročnosti organizace není sice v našich silách dělat konferenci každý rok, ale věřím, že se v budoucnu opět na Trading Foru potkáme. Ohromné díky patří i prezentujícím traderům, kteří se podělili o své těžce nabité zkušenosti.

    Všem účastníkům připomínám, že nahrávky prezentací (a kopie powerpointů) jsou k dispozici zde v archivu.

    17.11.2019

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 6
    • Zmaten 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Velká konference systematických obchodníků, Trading Forum, proběhne 9.11.2019

    Je mi potěšením vám oznámit, že letos se opět můžete těšit na velké setkání systematických obchodníků – na konferenci Trading Forum.
    Raději si tak již s předstihem poznamenejte do kalendáře datum 9.11.2019. Letošní program bude plně zaměřen na retailové systematické obchodní přístupy. Tedy strategie zajímavé pro běžné obchodníky. Akce bude především pro české a slovenské tradery.
    Zorganizovat velké setkání traderů s kvalitním programem vyžaduje hodně organizačního úsilí, ale i na posledním QuantExpo bylo jasně vidět, že vydaná energie za to stojí.

    Atmosféra mezinárodní konference QuantExpo, kterou jsme v Praze pořádali v roce 2017.
    Jsem moc rád za aktivní komunitu, která se kolem Finančníka vytvořila, a tak jsme se i letos rozhodli s týmem věnovat této oblasti energii a kvalitní odborné setkání opět uspořádat. Již nyní tedy na inspirativním obsahu intenzivně pracujeme. Pokud patříte mezi úspěšné obchodníky, můžete se navíc na obsahu akce také podílet.
    V tradingu toho lze mnoho vyřešit elektronickou cestou.
    Ale osobní kontakt je osobní kontakt.
    Pro mě samotného to byly a jsou právě různé zahraniční konference a setkání, které silně ovlivnily a dále ovlivňují můj vývoj coby tradera. Zejména díky velmi neformálním rozhovorům s podobně smýšlejícími lidmi, kterou se mi často podařilo rozvinout do plodné spolupráce.
    O co půjde?
    Primárně je konference určena traderům pohybujícím se kolem serveru Finančník.cz. Ti jednak obchodují podobnými styly a současně mohou v osobních setkáních navázat na komunikaci, kterou vedou v různých částech diskuzního fóra. Samozřejmě, že z programu Trading Fora si odnesete mnoho podnětů i v případě, že Finančníka nesledujete. Především proto, že celý program bude zaměřen na praxi. A to zejména v systematických strategiích – tedy takových, které jsou jasně backtestovatelné, opakovatelné a lze je automatizovat.
    Cílem obsahové části Trading Fora bude ukázat co funguje ostatním traderům, s jakými nástroji pracují a jakých dosahují výsledků. Naším záměrem je nastavit celý program tak, aby se zde prezentovalo se svými zkušenostmi více obchodníků a účastníci tak mohli získat co nejvíce inspirace a nových poznatků.
    Věřím, že konference tak opět nabídne program, který bude velmi atraktivní. Jeho konkrétní podobu budeme dávat dohromady ještě přibližně do léta a aktualizované informace budete nacházet jak na Finančníkovi, tak na webu tradingforum.cz
    Už nyní je jasné, že zde budou bloky na témata:
    Swingové strategie v akciích. Zkušenosti s pronájmy vlastních strategií (kolik se dá očekávat klientů, jak fluktuují atd.). Intradenní mechanické strategie. Vytváření portfolií (téma, které plánuji pro akci zpracovat sám). Ovšem stále je prostor otevřen i pro zprostředkování dalších praktických zkušeností. Což je hlavní důvod dnešního článku.
    Chcete na akci vystoupit?
    Rádi zprostředkujeme na konferenci zkušenosti dalších obchodníků, kteří úspěšně systematicky obchodují a mají zájem se na akci podělit o znalosti a zviditelnit se. Máte-li zájem na konferenci vystoupit, pošlete stručný návrh přednášky na petr@financnik.cz. Velkou šanci na akceptaci mají témata spojená s tím, co vám poslední roky v trzích funguje, jakých výsledků rámcově dosahujete atd.
    Kdy se přihlásit?
    Zvažujete-li zúčastnit se akce coby účastníci, pak se již dnes můžete registrovat na www.tradingforum.cz.
    Na přihlášení na akci je určitě ještě dost času. Nicméně kapacita sálu je omezena 400 účastníky. To se může zdát jako hodně míst, ale je to méně židlí, než kolik bylo účastníků na posledním podzimním workshopu swingového obchodování. Komunita Finančníka je už poměrně veliká. Rozhodně tak doporučuji nečekat s registrací na poslední chvíli. Navíc do konce srpna je vstup nabízen za sníženou „early bird“ cenu.
    Už dnes se těším na mnoho inspirujících osobních setkání.

    Registrace na Trading Forum se uzavírají již v pátek 25.10. Co můžete od akce čekat?

    Konference Trading Forum, která proběhne 9.11. v Praze, je jedinečná akce v našem regionu pořádaná tradery pro tradery. Není zde prostor pro prezentace brokerů, celý den bude určený pro výměnu zkušeností výhradně mezi obchodníky. Těch bude na konferenci přes 300!
    Čerpat informace z kurzů, knih a internetových stránek může být fajn. Sám mám ale zkušenost, že mě nejvíce posouvají vpřed akce, kde mohu být v osobním kontaktu s ostatními a ideálně získat co nejvíce různých podnětů, ze kterých si pak skládám vlastní cestu. Rád přiznávám, že mé nejlepší nápady přicházejí tehdy, když navštěvuji zahraniční konference, kde se snažím být v aktivním kontaktu s ostatními účastníky i prezentátory. Bývá to drahé (vstupné většinou začíná kolem tisíce dolarů, letenky a ubytování cenu ještě navýší), ale zatím se mi investice do těchto akcí v průběhu času vždy bohatě vrátily.
    Server Finančník.cz existuje již 15 let a za tu dobu se okolo něj vytvořila silná komunita. Řada obchodníků, kteří před lety na Finančníkovi začínali, jsou dnes velmi pokročilí a často spravují nejen své, ale i cizí peníze.
    A tak jsme postupně došli k myšlence pořádat konference. Ty pořádáme sice nepravidelně, protože jsou velmi náročné nejen organizačně, ale i finančně, ale zatím vždy s velmi dobrou odezvou. Ta nás motivuje nejen uspořádat zase další akci, ale především ji posunout dál. Konference nabízí maximum toho, co člověk získá na podobných setkáních v zahraničí, ale za zlomek ceny a s možností komunikace v rodném jazyce.
    Letos zde tak máme Trading Forum 2019, které bude představovat zatím největší akci, kterou jsme kdy uspořádali. Což je výhrou pro všechny, protože o to více zde bude možnost narazit na zajímavé informace a kontakty.
    Jelikož konferenci pořádáme jako nezávislou na sponzorech, dovoluje nám to klást velký důraz na obsah. A to nejen z pohledu výběru přednášek, ale i pokrývaných informací, které postupně probíráme s jednotlivými přednášejícími – zkušenými tradery.
    Jak jsme připravili letošní konferenci a která témata zde budou prezentována?
    Stále větší řada obchodníků se na Finančníkovi posouvá do profitability. Tedy disponují obchodním know-how, ke kterému by často potřebovali větší obchodní kapitál. Tomuto tématu se budou proto věnovat hned dvě přednášky. Petr Komínek popíše, jak a kolik lze vydělávat pronájmem strategií (sám má velké zkušenosti s pronájmem strategií jak přes collective2, tak přes Strikera, kde jeho portfolia patří aktuálně k těm nejvyhledávanějším). Navyšovat menší účty o pravidelné „finanční injekce“ z pronájmu know-how je jednoznačně jedna z cest, kterou se může vydat každý trader. Jiní obchodníci pak mohou uvažovat o obchodování cizích peněz. Zde je ale potřeba vše dobře podchytit i legislativně. A právě o možnostech, jak v ČR spravovat cizí kapitál, bude přednášet Jaroslav Rozehnal.
    Je pochopitelné, že otázky spojené s obchodováním většího kapitálu se týkají jen části obchodníků. Řada z vás se potřebuje ještě ke konzistentní profitabilitě dostat. V tom případě je dobré obchodovat s co nejnižším riskem. Tedy účastnit se trhů s živými penězi, ale riskovat tak, aby to neovlivnilo naši psychiku. V tomto směru bude zajímavá přednáška Davida Monoszona. Ten bude ukazovat, jak s použitím nových futures mikro kontraktů mají i malí obchodníci k dispozici taktiky trade managementu, které byly dříve možné jen s vyšším kapitálem. A jak ho to výrazně posunulo v jeho vlastním obchodování. Petr Kouba pak ukáže, jak obchoduje vysoce diverzifikované portfolio breakout systémů s pomocí CFD. Ty mu umožňují rozložit risk do mnoha menších částí různých vstupů, ale pracovat při tom s dostupným účtem. Sám s CFD nemám praktické zkušenosti, a tak bude zajímavé slyšet porovnání CFD vs. futures od tradera, který je využívá na každodenní bázi (a nikoliv od brokera, který má zájem prodat svůj produkt).
    Řada obchodníků na Finančníkovi dnes obchoduje systematicky akcie a hledají další způsoby, jak strategie posouvat. V tomto ohledu bude zajímavá přednáška Martina Lembáka, který bude ukazovat, jak obchoduje trendfollowingové systematické obchodní akciové přístupy pomocí opcí. Mj. proto, že tak získává k dispozici páku umožňující pracovat s menším kapitálem a jeho risk je přitom omezen cenou nakoupené opce.
    Co když je vaším hlavním problémem to, že nemáte funkční obchodní strategie? Jednou z cest může být využít workflow pro jejich automatizované vytváření. Nechat počítače, ať sami zjišťují, co fungovalo v historii a použít to pro obchodování v budoucnu. Tématu, jak uspět s automaticky vytvářenými strategiemi, se budu věnovat sám v posledním přednáškovém bloku. Nepůjde pochopitelně o předání svatého grálu. Vše má své limity a svoji cenu. Ale ukážu vám, že automaticky vytvářet strategie lze a do co nejvyšších detailů popíši i workflow, jak se k výsledkům dostávám. Jsem přesvědčený, že v této oblasti budu ukazovat triky, které posunou i obchodníky, kteří v této oblasti již mají zkušenosti.
    A v okamžiku, kdy má trader k dispozici dostatek strategií, je potřeba řešit jejich skládání do portfolií. Tématu, jak zabezpečit stabilní výkonnost v tradingu prostřednictvím portfolií, se bude věnovat Marek Chrastina. Ten své strategie také úspěšně pronajímá, a to zejména v podobě portfolií. Ve své přednášce se zaměří na to, jak tato portfolia vytváří.
    Sami vidíte, že program letošního Trading Fora je velmi nabitý a měl by poskytnout mnoho inspirace jak začínajícím, tak pokročilým traderům. Program se budeme snažit tradičně nahrávat a účastníci se budou moci k tématům vracet v klidu svého domova (nahrávky a prezentace budou k dispozici výhradně přihlášeným účastníkům).
    Kromě samotného obsahu pak Trading Forum nabídne možnost získávání kontaktů a výměny zkušeností. Třeba v průběhu společného oběda, ale jistě hlavně na večerní after party, která začne v 18:00, kdy můžete navázat rozhovor „u skleničky“.
    V každém případě kapacita Trading Fora se postupně plní a neradi bychom uzavřeli registrace bez toho, aniž bychom to náležitě komunikovali. Proto publikujeme tento dnešní článek na titulní stránce Finančníka s upozorněním, že registrace na konferenci budou definitivně uzavřeny nejpozději tento pátek 25.10.2019 (nebo po naplnění kapacity). Po tomto datu se již nepůjde na konferenci přihlásit, ani si zaplatit vstup na místě.
    Podrobný popis konference naleznete na www.tradingforum.cz
    Moc se těším na setkání se všemi účastníky a pokud o účasti uvažujete (jako že bych ji maximálně doporučil každému čtenáři Finančníka), tak teď je ten správný poslední okamžik vyplnit registrační formulář.

    Videostřípky z Trading Fora 2019

    Přes vánoční svátky se podařilo dokončit krátké video představující atmosféru na posledním ročníku Trading Fora. Největší tuzemské konference zaměřené na systematické a algoritmické obchodování.
    A jak akce vypadala? Podívejte se sami:

    Je skvělé vnímat, jak se celá komunita kolem Finančníka posouvá dopředu a jak daleko mnoho z vás již došlo. Důkazem toho byly mj. právě přednášky na Trading Foru, kdy řada z přednášejících právě kdysi na Finančníkovi začínala. Ještě jednou všem moc děkuji za účast a perfektní atmosféru – jak přednášejícím, tak i všem účastníkům. A moc se těším, že se v budoucnu potkáme na některém z dalších běhů akce.
×
×
  • Vytvořit...