Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • V TechLabu startujeme bezplatný minikurz – Obchodní deník v Pythonu

    V rámci TechLabu odstartuje od 9.2.2022 bezplatný minikurz zaměřený na zprovoznění pokročilého obchodního deníku v Pythonu. Kurz bude trvat pět týdnů a jeho cílem je naučit obchodníky pracovat s bezplatným portfolio obchodním deníkem.

    Hlavním směrem obchodování na Finančníkovi jsou systematické strategie, jejichž fungování je možné automatizovat, a tudíž provádět s minimální časovou náročností i při práci s širšími diverzifikovanými portfolii (která považujeme za hlavní svatý grál retailového obchodníka).

    Systematizace obchodování s sebou nese potřebu osvojit si technické nástroje a postupy, které nám v tradingu následně šetří čas a zvyšují efektivitu. Podle toho, z jakého zázemí obchodník přichází (sám nejsem programátor, ani jsem dříve příliš technice nerozuměl) je pak přirozené, že technické výzvy mohou vyvolávat mnoho průběžných dotazů a nejistot. Proto na Finančníkovi vznikla skupina TechLab, jejímž cílem je pomoci všem překonat technické problémy a inspirovat se, jak situace řeší v tradingu ostatní. Ve skupině je dnes mj. přes 5 000 příspěvků a 117 video tutoriálů o délce přibližně 1 800 minut. Každý týden přitom přibývá další tutoriál z naší praxe.

    Aby se v tématech dobře orientovalo i těm, kteří se zrovna pouští do práce se zvládnutím technikálií, je naším plánem připravovat v TechLabu průběžně minikurzy zaměřené na určitou složitější problematiku. Po prvním superúspěšném minikurzu Základy zvládnutí Pythonu – od nuly k práci s daty nyní bude startovat minikurz Obchodní deník v Pythonu.

    Minikurz vás naučí spouštět a ovládat dnes již sofistikovaný obchodní deník, jehož kódy byly v TechLabu publikovány a průběžně aktualizovány. Výsledkem je hotová aplikace, kterou můžete používat s naším Autotraderem, nebo vlastními skripty. Deník umí navíc zpracovat i ručně zadané obchody, a je proto použitelný i pro ty, co automatizaci obchodovaných systémů prozatím chystají.

    Všechny kódy jsou poskytovány v otevřené podobě. Aplikace je připravena v jazyce Python a není problém ji používat, i když nemáte s Pythonem žádné zkušenosti. V rámci minikurzu poradíme, jak aplikaci na počítači zprovoznit.

    Minikurz doporučujeme především účastníkům swingového workshopu, kteří s jeho pomocí mohou rozchodit řešení pro evidenci obchodů. Přínosem bude ale i pro všechny ostatní tradery, kteří hledají způsob, jak evidovat výsledky systematických strategií.

    Minikurz se bude skládat z pěti lekcí, ke kterým bude poskytována osobní podpora.

    V úvodní první lekci si ukážeme, jak připravit prostředí pro spuštění obchodního deníku. Budeme pracovat s databází, která je součástí řešení Autotraderu. Nicméně pokud Autotrader nepoužíváte, bude možné ve vlákně deníku stáhnout prázdnou databázi, která je také připravena pro účely deníku. Ukážeme si, jak nastavit strukturu složek, kde uložit získanou databázi, případně jak si otestovat kompatibilitu stávající databáze Autotraderu a jak si ji případně upgradovat. Následně se naučíme, jak pomocí Python skriptu stahovat z Interactive Brokers záznamy o provedených obchodech.

    druhé lekci se naučíme pracovat s nástrojem SQL DB browser. Ukážeme si, jakým způsobem prohlížet nebo editovat obsah tabulky s provedenými obchody. Vysvětlíme si význam jednotlivých sloupců a také jak případně doplnit chybějící záznamy o provedených obchodech. Jakmile budeme mít vše připravené a databáze bude obsahovat první záznamy o obchodech, můžeme spustit skript obchodního deníku.

    Ve třetí lekci si vysvětlíme, jak skript funguje, co umožňuje a také si popíšeme jeho základní funkce. V prostředí Jupyter notebooku si načteme obsah deníku a provedeme základní analýzu.

    Ve čtvrté lekci si představíme možnosti vizualizace výsledků ve formě grafů a také pomocí integrovaných funkcí. Dále si ukážeme, jakým způsobem deník propojit s řešením Quantstas.

    V poslední páté lekci se budeme věnovat správě řešení. Ukážeme si, jak důležité úlohy spojené s deníkem automatizovat a také jak zálohovat nebo případně exportovat data.

    Shrnutí

    Minikurz začne v TechLabu ve středu 9.2.2022. V tento den publikujeme první lekci, ke které bude navázána diskuze s osobní podporou. Další lekci zveřejníme vždy za týden. Všechny lekce jsou předem připravené a není tak stanoven jednotný čas jejich vysílání. Každý může obsah sledovat v době, která mu vyhovuje nejvíce. Za pět týdnů pak budete mít jasno v tom, jak konkrétně obchodní deník používat a jak jej zapojit do svého obchodního workflow.

    Do minikurzu se mohou zapojit všichni účastníci TechLabu. Pokud v TechLabu nejste, můžete se registrovat zde. Po skončení minikurzu je obsah z TechLabu stažen a zůstane k dispozici jen absolventům minikurzu. Pokud o zapojení do TechLabu uvažujete, tak nyní je určitě správný čas k registraci.

    1.2.2022

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 7

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...