Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Od základního edge k obchodnímu systému

    Přestože jednoduché obchodování základního edge popsaného v minulém článku by v dlouhodobém horizontu patrně přineslo zisky samo o sobě, nepředstavuje popsaná výhoda ještě obchodní plán. Už jen proto, že zisky jsou poměrně malé v porovnání s riskem, který bychom pro jejich získání podstupovali. Aby bylo možné myšlenku reálně obchodovat, je potřeba ji posunout do kompletního obchodního systému.

    graflupa.jpgObchodní systém představuje soubor pravidel, která popisují, jak budeme danou myšlenku obchodovat. Tj. jak přesně budeme vstupovat a vystupovat, abychom měli co nejvyšší šanci vydělat a současně mohli rozumně kontrolovat risk.

    Zjednodušeně bychom si práci na obchodním systému mohli rozdělit do následujících bloků:

    • Definování základní obchodované výhody (v našem případě noční sezónnosti v akciových indexech popisované v minulém díle).
    • Jemné definování vstupních podmínek. Přestože jsme viděli, že dlouhodobě vydělává vstup do všech nočních seancí rostoucích trhů, budeme si chtít vybírat jen takové situace, které historicky vedou k rozumně vysokým profitům.
    • Definování výstupních pravidel.
    • Risk management obchodu. Kolik kapitálu budeme riskovat na jeden obchod? Budeme risk v obchodu omezovat tzv. stop-lossem? Na jaké úrovni?
    • Money-management celého systému, který nám odpoví, s jakým celkovým kapitálem budeme systém obchodovat.
    • Ověření robustnosti vytvořeného systému.
    • Způsob provádění obchodů. Jak konkrétně budeme příkazy zadávat? Ručně, automaticky, typy příkazů atd.
    • Průběžné ověřování robustnosti systému. Každý systém může přestat pracovat a my se musíme průběžně ujišťovat, že „nejedeme na mrtvém koni“.

    Je toho skutečně dost, co musíme v rámci obchodovatelného přístupu promyslet. Na druhou stranu budeme riskovat v trzích naše tvrdě vydělané peníze, takže patřičná příprava je na místě. Jen bláhoví začátečníci se vrhají do trhů bezhlavě a narychlo. Dlouhodobě robustní a ziskové obchodování se vytváří jednoznačně přes dobře připravený a propracovaný obchodní plán.

    V našem seriálu se postupně k jednotlivým blokům dostaneme. Pojďme na to ale postupně. Základní obchodovanou výhodu jsme si představili minule. Dnes se pojďme podívat na definování vstupních a výstupních podmínek.

    Začněme výstupními podmínkami, protože ty si můžeme nastavit, hlavně z počátku, velmi jednoduché. Jak jsme si ukázali minule, pozici budeme chtít uzavřít při otevření trhů v den následující po našem vstupu. Určitě budeme chtít na výstupech později ještě pracovat. Například budeme pilovat čas výstupu – mně osobně se osvědčuje v podobných případech vystupovat například minutu či dvě před samotným otevřením trhů (obchody provádím pomocí komoditních kontraktů, které se obchodují prakticky nonstop). Později můžeme do systému dodělat i nějakou jemnější logiku výstupu z trhů na základě chování ceny v průběhu noční seance. Ale pro začátek pracujme s výstupem za otevírací cenu. Obecně se mi podobná počáteční fixace některých částí obchodního systému velmi osvědčila. Běžně například vyvíjím systémy s určitými vyzkoušenými výstupy, abych mohl co nejdříve začít backtestovat samotné vstupy.

    Co se vstupních situací týče. Už jsme si otestovali, že budeme chtít vstupovat při uzavření trhů. Opět nechme v tuto chvíli stranou, jak konkrétně to budeme technicky dělat. V backtestu můžeme pro začátek počítat za vstupní cenu tu cenu, na které trh daný den uzavřel.

    Můžeme se tak naplno soustředit na základní otázku kdy vstupovat, aby byly profity největší a risk nejmenší?

    Prakticky jediný nástroj, který nám dá na danou otázku odpověď, je historický backtest. Na historických datech bychom měli zkoumat různé situace v trhu a vyhodnocovat, jak se po nich choval trh v noční seanci.

    Například se podívejme na dvě zcela hypotetické situace:

    a)     Nakupujeme close klesajícího dne, který uzavřel pod low předchozího dne

    b)     Nakupujeme close růstového dne, který uzavřel nad high předchozího dne.

    Otestuji-li historii trhu SPY, pak získám následující údaje:

     

    Počet obchodů

    Úspěšnost

    Průměrný ziskový obchod vůči stavu účtu

    Průměrný ztrátový obchod vůči stavu účtu

    Celkový zisk

    Max. drawdown

    Close<Předcházející Low a klesající den

    1301

    59,03 %

    0,43 %

    - 0,50 %

    245,13 %

    - 27,76 %

    Close>Předcházející High a rostoucí den

    1677

    43,83 %

    0,35 %

    - 0,32 %

    - 59,93 %

    - 74,74 %

    Test proběhl na trhu SPY v období 1.1.1994 – 1.1.2019. Použit byl hypotetický startovací kapitál 10 000 USD, 50% margin a plná expozice účtu v každém obchodu. Komise brokera Interactive Brokers započítány.

    Jak vidíte, obě situace vedou ke zcela odlišným výsledkům. V momentě, kdy trh v průběhu dne rostl a nakonec uzavřel nad maximální cenou předcházejícího dne, existuje výrazně nižší pravděpodobnost dalšího růstu trhu v noční seanci (jen 43,83 %). Dlouhodobé obchodování této situace by bylo výrazně ztrátové. Na druhou stranu v momentě, kdy akciový index klesá a uzavře níže, než byla nejnižší cena včerejšího dne, existuje solidní šance (59,03 %), že noční seance poroste. Dlouhodobé obchodování této situace by bylo profitabilní.

    Velmi tedy záleží, které dny budeme obchody otevírat. Náš cíl bude najít takové vstupní podmínky, které povedou k co nejvyšší ziskovosti a nejnižšímu risku. Čísla mohou být určitě mnohem lepší než na výše uvedeném velmi triviálním příkladu.

    Samozřejmě se ale nabízí zásadní otázka:

    Budou se historické pravděpodobnosti opakovat i v budoucnosti?

    Pokud vás otázka také hned napadla, jste jednoznačně na dobré cestě stát se profitabilními tradery. Určitá zdravá skepse je v tradingu absolutně nezbytná.

    A bohužel, není žádná záruka, že se historická výkonnost bude opakovat i v budoucnosti. Současně však nemáme k dispozici příliš mnoho jiných možností, od kterých se v obchodování odrazit.

    Je tak třeba:

    1. Pracovat s testováním historie tak, abychom se maximálně vyhnuli tzv. přeoptimalizaci. Tedy nalezení řešení, které perfektně popíše minulost, ale nebude robustní v budoucnosti.
    2. Pracovat s dostatečným vzorkem dat. Čím více historických obchodů, tím větší šance, že naše výsledky budou opakovatelné i v budoucnosti. Určitě je dobré vyhodnocovat alespoň stovky obchodů. Desítky obchodů nepředstavují dostatečný vzorek.
    3. Použít statistické nástroje, které nám usnadní identifikovat robustnost vytvářeného systému.
    4. Při finálním obchodování systému používat přístupy, které nám pomohou identifikovat odchylky v chování systému a možnou situaci, kdy systém přestat obchodovat.

    Vidíte, že témat máme před sebou hodně a postupně si je v seriálu probereme podrobněji.


    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 5
    • Děkuji 5

×
×
  • Vytvořit...