Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky
  1. Otevřená sekce

1. 75
      75 příspěvků
  2. Uzavřené diskuze pro absolventy kurzů Finančníka

1. TechLab

Pracovní skupina poskytovaná tradery pro tradery. Naleznete v ní odpovědi na své technické otázky týkající se programů Amibroker, Python, InteractiveBrokers TWS a TradeStation Global.

8,7k
      8,7k příspěvků
      • sup
    2. Trading Room

Diskuzní skupina v rámci Trading Roomu.

2,8k
      2,8k příspěvků
      • petr
    3. 422
      422 příspěvků
      • petr
    4. Základy práce s programem Amibroker

Uzavřená diskuze pro účastníky online kurzu Základy práce s programem Amibroker.

194
      194 příspěvků
      • ReDa
    5. FIMS A–Z: Profesionální daytrading orderflow

Diskuze o intradenním obchodování v rámci informací prezentovaných v kurzu FIMS A–Z: Profesionální daytrading orderflow.

29,3k
      29,3k příspěvků
      • Jack
  3. Archiv původních anonymních diskuzích

1. 200,4k
      200,4k příspěvků
  • Statistiky uživatelů

31 618
    Celkem uživatelů
    985
    Nejvíce online
    Ma-tylda
    Nejnovější uživatel
    Ma-tylda
    Registrace
  • Všechny poslední příspěvky

• Zdravím, po testování prvních dvou strategií  #1 strategie SMO NDX #2 strategie Monday Buyer v opraveném signaltraderu jsem si rozšířil skript strategies o další strategie. Nejsem si jistý, zda tam mám správně nastavené parametry  - viz přiložený skript. A pak trochu tápu jak je to s provozem offline a spouštěním sgtraderu na close. I když jsem to hledal, trochu jsem se v množství příspěvků ztratil, protože něco je ještě ve starém autotraderu, pak něco v tutoriálu a něco v poznámkách. Jestli jsem minul nějaký manuál, tak mě prosím nasměrujte. Například o pár příspěvků výš Plutarchos uvádí parametr nastavení SMO NDX a tam vidím exitstrategy 14, v mém exits.py je pouze 12. Asi vlastní modifikace, nebo jsem si něco neupdatoval??? Může mi prosím někdo v tomto poradit pro mé prozatím povolené strategie viz přiložený skript? Děkuji strategies.py
    • Zeptal jsem se Claude Code proč mi vyhazuje tuto chybu. On mi odpověděl, že mám uzavřít projekt aby skills byl viděn. Tak jsem ukončil projekt a vše proběhlo v pořádku. Jaromír
    • Dobrý den. Mezitím už jsem spustil projekt. Posílám screen. Jaromír
    • Dobrý den, složka vypadá, že je založená správně. Můžete přiložit screen s chybou, kde by bylo vidět jak ověření provádíte? Pokud v Claude napíšete /new-project nenabídne skill k výběru? B.
    • Dobrý den.  Chtěl jsem si ověřit dle návodu, že SKILLS je ve správném adresáři, ale hází mi to chybu.   No skills found                Create skills in .claude/skills/ or ~/.claude/skills/ Jaromír
    • To je skvělé, děkuji. Aleš
    • Dobrý den, ve WSL je systémový Python chráněný a není vhodné, a v podstatě ani možné běžným způsobem knihovny přes "pip install" instalovat, protože by to mohlo rozbít systémové balíčky. Pokud v projektu použijeme běžné knihovny, pak se virtuální prostředí používat nemusí, pokud ale chceme zapojit nějaké knihovny mimo nainstalované moduly, pak to bez virtuálního prostředí nepůjde. Možnosti jsou v zásadě dvě: Vytvořit venv předem ručně a Claude pak pracuje uvnitř něj. V případě potřeby definovat uvnitř projektu závislosti (např. v requirements.txt nebo pyproject.toml) a Claude si automaticky venv vytvoří a knihovny doinstaluje sám. Ke druhému dotazu, práci s Gitem se budeme věnovat v poslední lekci kurzu, kde si ukážeme jeho zapojení pro zálohování a verzování projektu. B.
    • Dobrý večer, rád bych se zaptal na dvě věci, které mi nejsou jasné.  Když necháme Claude vytvořit nějaký skript, jak zajistit, aby správně fungoval v prostředí, které mám aktuálně na počítači? Je možné Claude nějak instruovat jaké knihovny má použít? Nebo výsledný skript potom spouštíte ve virtuálním prostředí? Druhá otázka směřuje na propojení s gitem. Nemám s tím žádné zkušenosti, nikdy jsem ho nepoužíval. Nicméně při složitějších workflow bude git asi dávat smysl. Můžete případně do kurzu zahrnout i informace o tom, jak s gitem pracujete v rámci celé infrastruktury? Z dotazů je zřejmé, že nejsem programátor. O to více jsem z kurzu nadšený, díky!! Aleš
    • Moc díky za příspěvek. Pro mě je to taky nové. A hodně, doteď to bylo ChatGPT a Gemini.  Všechno to tu beru jako šablony. Jinak sjíždím v rámci možností všechno ostatní o Claude.ai a snažím se ho používat místo ostatních nástrojů. 
    • Už není třeba. Dostal jsem originální nápad - použít AI 🙂 cd ~/ResearchOS rm -rf .venv Přeji hezký den. Aleš
    • Dobrý den, jsem teprve u třetí lekce. Když jsem chtěl smazat nepotřebné složky z předchozího úkolu, nepodařilose mi smazat celý obsah .venv. Nevíte někdo jak na to? Předem děkuji za radu. Aleš
    • Pokud nebude cokoliv jasné = ptejte se. Rádi odpověď připravíme, dohledáme. Pokud bude zjevné, že dané téma si zaslouží nějakou sumarizaci nebo samostatné vlákno, pak to připravíme. Nemá ale moc smysl vymýšlet struktury vláken dopředu, aby pak zůstaly prázdné.
    • Ja bych jeste doplnil muj nazor ohledne diskuze a jeji prehlednosti. Toto vlakno je OK co se tyka kurzu, tak jak jdou jednotlive lekce za sebou, ale pokud je zajem podrobneji napr. rozebirat CLAUDE.md, nebo Skills, pak se to tady zacne vse motat dohromady a chybi mi zde poradek v zamereni na jednotlive lekce kurzu. Otazka: neni nejaka moznost udelat podvlakna, ktera by se jiz konkretne zabyvala jednotlivymi lekcemi a slo by lepe dohledat potrebne informace a vest diskuzi k danemu tematu ? Tech informaci bude pribyvat a za chvili v tom bude pekny galimatyas. Nebo klidne i Discord...
    • Dobrý den, s čím konkrétně bojujete? Pokud něčemu nerozumíte nebo se něco nedaří spustit napište, rád vám pomůžu problém vyřešit a případně to vysvětlím podrobněji. B.
    • Dobrý den, rozumím, proč to tak může působit. Pokud jste byl zvyklý dojít k cíli pomocí několika jednodušších promptů, tak může Research OS na první pohled vypadat jako zbytečně složitá „bazuka na komára“. Ale právě v tom je podle mě klíčový rozdíl. K jednoduchému výsledku se člověk často nějak dostane. Otázka ale je: dokázal byste se stejným postupem dojít ke stejnému výsledku i podruhé? A za měsíc? Replikovat identicky na další obchodní strategii? A přesně o tom ten kurz je. Nesnažíme se ukázat „nejlepší prompt“, ale způsob práce, který dělá výzkum s pomocí LLM konzistentní, opakovatelný a dlouhodobě udržitelný. Je úplně v pořádku, že vám založení projektu připadá zdlouhavé a zbytečně složité, třeba já osobně také používám jednodušší variantu. Ale co by jste si měl ze čtvrté lekce odnést je, že existují skills a jak se vytvářejí, a že jedním z prvků workflow je založení projektu. Poskytnutou ukázku promptu nemusíte v praxi používat, obsah si můžete libovolně upravit, jedná se však o cennou šablonu, jak může vypadat profesionální práce s LLM v tradingovém výzkumu, ze které navíc při vývoji vlastních promptů můžete vycházet. A věřím, že smysl začne být mnohem viditelnější po zhlédnutí dalších lekcí, kdy si ukážeme další prvky workflow. B.
    • Určitě budeme sdílet konkrétní CLAUDE.md, Skill, pomalu se tam dostáváme. Jak bylo ale vidět na začátku - je potřeba se věnovat i základům typu instalace Claude Code, protože nechceme, aby někdo byl ztracený. Za mě je tento směr to nejlepší, co se poslední roky odehrálo a co mě někam posunulo. Z pohledu předávání informací je výzva v tom, že si každý musí vzít tu určitou komplexnost, kterou potřebuje. Proto zde nyní sdílíme základní podobu -  jednodušší skilly, jednodušší workflow s yahoo daty atd.. Je dobré průběžně experimentovat a získávat nové zkušenosti - přesně jak píšete. Já mám na sdíleném know-how dnes postavené autonomní workflow, kam ve webovém rozhraní zadám myšlenku, ta se mi přemění projekt, který se mi automaticky otestuje s pomocí Nautilus Trader, který tahá data z Databento a průběh testů a myšlenek mi pomáhá dokumentovat jako nic předtím.. Takto testuji dnes opce/futures/akcie na úrovni orderflow - workflow je to jedno. Práci mi automaticky journaluje a pomalu workflow upravuji tak, abych do něj mohl pustit nějakého výzkumného kolegu. Toto je reálně revoluce v tom, jak může člověk, který nemá hluboké programátorské znalosti, v systematickém tradingu pracovat a reálně konkurovat hedgovým fondům. Jenže pokud bych toto své řešení hned sdílel jako jeden balík, tak to zde nikdo neocení - už jen proto, že každý potřebuje něco jiného a je ochoten za dosažení cíle platit jiné částky -  je zřejmé, že pro například testování opčního orderflow už musíme mít poměrně dost našlapaný server, platit za data stovky euro měsíčně atd.  Toto není třeba, pokud budete testovat swingové strategie s pomocí yahoo dat. Plus některé součásti si člověk dělá už jako vysloveně individuální nadstavbu (například já mám velmi podrobně udělané, že se mi backtesty vytvářejí na webu). Přitom vše dnes dělám s nulovým vlastním programováním - vše jen jako skládačku při komunikaci s Claude Code.  Kurz je myšlen v TechLabu jako velmi praktické otevření tématu, v rámci kterého se dají sdílet další odbornosti. Jsem dost přesvědčen v tom, že to co dnes používám, má postavený v tradingu málokdo, a rád se zde o své zkušenosti podělím. Proč je tedy toto workflow důležité pro mě - protože jsem schopen zadat myšlenku, získat backtest i pro velmi pokročilé strategie, ověřit, že je vše v pořádku a automaticky si nechávat svůj průběh práce zdokumentovávat (což byl prvotní hlavní smysl celého workflow a to, co zde nyní stavíme) a to během extrémně krátké doby. To co bych dříve dělal týdny, dnes dělám hodiny. Navíc třeba Nautilus Trader (https://nautilustrader.io/) umí i exekuce u mnoha brokerů, takže se naskýtá možnost otestované strategie nechat jednou rovnou obchodovat. Ale toto zatím nemám prozkoumané - jen ukazuji, jak se vše spojuje a postupně to na sebe navazuje. Zmiňuji to proto, že je na tom dobře vidět, že to co na začátku vypadá jako zbytečný "overkill" je najednou infrastruktura zvládající za relativně velmi nízké provozní náklady to, co ještě před velmi nedávným časem vyžadovalo nemalý tým. Nicméně je určitě důležité se tím prokousat  a začít to používat. Patrně nejjednodušší je právě oblast v podobě asistenta pro vedení evidence zkoumání, což je to, čemu se věnujeme nyní. 
    • Ahoj vsem. Napisu muj nazor. S klasickym promptem AI pracuji bezne, jako kazdy druhy, ale Claude Code jsem nikdy nepouzil a vse je pro me nove a netusil jsem, jake moznosti to otvira. Dohledavam si zakladni pojmy jako markdown, yaml a dalsi. U me je to hodne o samostudiu. Snazim se nastudovat dostupne materialy na internetu, napr. zde https://code.claude.com/docs/en/overview , nebo blog https://claude.com/blog . Na redditu nebo Gitu je toho taky dost napr: https://github.com/multica-ai/andrej-karpathy-skills . Samotny kurz beru spise jako kucharku a jednotlive kapitoly je potreba dostudovat samostudiem, napr. CLAUDE.md zde https://claude.com/blog/using-claude-md-files . Zjistil jsem, ze je asi potreba se do toho ponorit hloubeji, pokud chce mit clovek dobre vysledky. Zpusob, jak s Claude pracovat je celkem podrobne popsan a vse ma sve pravidla. Pokud budete mit spatne postupy a pravidla a nebudete umet s claude spravne pracovat, tak to k nicemu pak nebude. Tohle je teorie, v praxi to jeste vyzkousene nemam a Claude Code se take teprve chystam koupit.  Ohledne kurzu - jedna se o mini kurz, kapitoly davaji zakladni prehled, co je potreba. Doufam, ze v dalsich kapitolach probereme kompletni strukturu a vysledek kurzu bych uvital na nejakem konkretnim prikladu od A-Z, kde bude vse rozpitvane a muze se vest diskuze. Urcite bych uvital, kdyby zde autori kurzu davali priklady primo ze sve praxe, jak oni sami maji napr. definovane CLAUDE.md, Skils... a jak komunikuji s Claude pro co nejlepsi vysledky. Az budu mit neco pripravene, a doufam ze brzy, tak bych k tomu take chtel vest diskuzi a chtel bych slyset nazory ostatnich. Predpokladam take nejakou podporu po skonceni kurzu 🙂
    • Dobrý den, strukturu sloupců vstupního csv najdete v příspěvku https://www.financnik.cz/forum/topic/5282-signaltrader-popis-zmen-v-nove-verzi-autotraderu/page/16/#findComment-324508  Podstatné je, aby csv obsahoval sloupce Ticker, Price a Příkaz. Pro přípravu signálů můžete používat skript generator.py , který automaticky upravuje názvy sloupců u souborů stažených z dashboardu. B.
    • Nie si v tom sám, pre mňa je dosť velké trápenie. Kurz je vraj vhodný pre bežného užívatela a to som si myslel, že som bežný užívatel ...
    • Děkuju za reakci. Snad si to u mě sedne, nechám si to vše znovu vysvětlit od AI, více pracuju v chatGPT, mám placenou. Claude Code z příkazové řádky jsem nikdy nepoužíval a nějak si na to nemůžu zvyknout. Používal jsem Cursor, Windsurf, Trae a tam je ta práce pohodlnější, ale nikdy jsem nedělal takto složitou přípravu a instrukce.  
  • Vytvořit...