Pracovní skupina poskytovaná tradery pro tradery. Naleznete v ní odpovědi na své technické otázky týkající se programů Amibroker, Python, InteractiveBrokers TWS a TradeStation Global.
Včera byl v trhu silně reverzní den. Z prvu to vypadalo, že je škoda, že nebyl signál ani v jednom trhu a následně jsem byl rád...
Náš breakout je založen na síle vycházející z nějakého fundamentu (tu vnímáme skrz pozitivní gap) a skutečně, když ten v trzích chybí = nižší šance na trendový den.
Zdravím,
ty jo. Přiznám se, že zatím moc měnové riziko neřeším. Mám to jednoduše tak, že se snažím držet půlku v dolarech a půlku v korunách. Což není moc sofistikované řešení no....
Jinak nad systémy MR3000 S i L jsem již počátek roku 2025 zlomil hůl. Nebyl jsem schopný skončit žádný rok v zisku. Musím i říct, že toho rozhodnutí vůbec nelituji.
T.
Kvuli ní ne, je třeba kvuli službám (Contabo, Nogatedata apod.) a pozor, toto je první krok, to jsem nevěděl. Po první platbě se to musí znovu dotáhnout a u první platby zaplatíte reálně dan 2x a to v cizine i u nas, protože z ciziny by nám to měli vrátit, ale nedelají to.
R.
Jinak já se dlouhou dobu TS10 bránil, ale tedy poté, co jsem ji začal používat jsem zjistil, že je již hodně odladěná a defacto nyní nemám nic, co by mi zde oproti 9.5 vadilo.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat, jestli by bylo technicky možné přidat do dashboardu k této strategii informaci, pokud v konkrétní den bude FOMC meeting, nebo nějaká jiná událost, která by ten den mohla obchodování ovlivnit?
Děkuji
Richard
Měl jsem to stejné. Na TS jsem jako jediné řešení používal export výsledků a následnou interpretaci skrz Python (v exportu byly obchody v pořádku).
Sám jsem ale nakonec přešel na TS10 a tam se mi už výsledky v MBT zobrazují správně.
Dobrý den,
děkuji za odpověď, druhý dotaz který mám je na @MBT, v tradestation jsem nasel ze je chyba s BPV a v Chart traderu to neukazuje zadne vysledky, protoze to neumi prepocitat hodnotu.
Nastaveni z TS je u dat prebrano jako fixni hodnoty, a nedari se mi udelat analyzu pro tento micro futures. Na standardni future to funguje. Mate doporuceni jak opravit? Pouzivatm TS 9.5 a kod funguje bez problemu na jakykoliv future, mimo MBT. udajne nejsem jediny co stim ma problemy.
Děkuji
Včera 28.1. byly v trhu technicky dva vstupy short - v SPY a QQQ, kde celkově obchod skončil na nule:
Aktuální equity pro short (s posledními obchody):
Jak jsem avizoval - sám jsem tedy nevstupoval kvůli FOMC.
S australskými akciemi zkušenost nemám.
V případě kanadských akcií vidím rozdíl hlavně v tom, že se v zásadě obchodují na nižších cenách než americké. A jsou často méně likvidní. Takže i při nějaké běžně velké pozici člověk skončí s tisíci shares. Skluz při výstupu například marketem tak může být veliký. Z mé zkoušenosti je tak dobré obchodovat tak, že se vstupuje limitem a vystupuje MOC. V Kanadě se přitom obchoduje na několika burzách a jen některé umí MOC.
V MRZCA tak například filtruji jen signály, které se obchodují na TSX a TSX Venue, kde mám odzkoušeno, že MOC fungují.
Dobrý den a děkuji za sdílení, Petře, rád bych se zeptal k tomuto:
Rád bych si můj MRZ skript otestoval na Kanadských akciích. Prosím, jsou tam oproti US nějaká specifika, která bych měl vědět / na co si dát pozor? A stejný dotaz pro Australské akcie.
Děkuji.
Zdravím,
navazuju krátkým ohlédnutím za rokem 2025.
Výsledek 2025 (realita v měnách)
Rok jsem uzavřel přibližně +9 % v CZK a +17 % v USD. Rozdíl mezi tímhle pohledem je pro mě jedna z největších lekcí roku – kurzové riziko mě dokázalo potrápit víc, než jsem čekal.
Jsem stále ve fázi akumulace kapitálu: kapitál nevybírám, jen ho kvartálně navyšuju novými vklady. To je super pro růst účtu, ale zároveň to zhoršuje „pocitovou čitelnost“ výkonnosti, když měna dělá velké pohyby.
Největší překážky roku 2025
1) Kurzové riziko (USD/CZK)
V USD vypadala výkonnost dobře, ale v CZK byl výsledek znatelně slabší. Zpětně vidím, že FX je samostatná vrstva rizika, kterou nejde ignorovat.
2) MR3000S – příliš velké zastoupení v portfoliu
Nejvíc mě potrápilo MR3000S, protože jsem měl téhle strategii příliš velkou váhu v portfoliu. Snažil jsem se to zachránit úpravami (earnings filtry, broker fee), ale nakonec jsem udělal rozhodnutí, které je nepříjemné, ale zdravé: postupně jsem snižoval váhy až k úplnému vyřazení.📉
3) ID Breakout – chyba v implementaci
U ID Breakout jsem při implementaci trochu „čaroval“ a měl jsem špatně nastavené, že obchoduju obě strany současně. Chvíli mi trvalo, než jsem to identifikoval jako systémovou chybu, ne jako „běžný DD“. Po opravě se to postupně stabilizovalo a ke konci roku se systém překlopil do plusu.📈
Co mě naopak potěšilo
DEEPDIP
Systém DEEPDIP jsem nasazoval zhruba 4/2025 (společně s ID Breakout). Začínal jsem s menšími váhami a ty jsem postupně zvyšoval. Celkově mi DEEPDIP pomohl nejen výkonem, ale i jako stabilizační prvek v kombinaci se zbytkem portfolia.📈
Největší výzva roku: optimalizace vah⚖️
Největší téma pro mě v roce 2025 nebylo „najít nový svatý grál“, ale optimalizace vah jednotlivých systémů. Jakmile jsem přešel na změny vah v měsíčních oknech (cca posledních 8 měsíců roku), equity se mi výrazně vyhladila.
A právě to je teď moje priorita: s velikostí účtu chci spíš vyhlazenější equity, než horskou dráhu, kde člověk neví, co čekat další měsíc.
Zaměstnání jako kotva
I když by mě trading už pravděpodobně uživil, zaměstnání mi pořád dává dvě věci, které nechci podcenit:
rychlejší přísun kapitálu (kvartálně přidávám),
psychickou a finanční kotvu – díky tomu se rozhoduje líp a pod menším tlakem.
Cíl pro 2026
Pokračovat v tom, co se ukázalo jako funkční:
důraz na portfolio řízení a váhy,
změny v jasných oknech,
a cílení na stabilnější equity.
Osobně a networking
Ještě jedna věc: vzhledem k mojí povaze úplně aktivně nenavazuju nové trading kontakty, ale chci to v dalších letech změnit.
Pokud je tu někdo z okolí Uherského Hradiště, kdo taky systematicky obchoduje, klidně napište – můžeme dát kafe a pokecat osobně...
První equity bez benchmarku reflektuje velikost účtu,
Druhá equity s benchmarkem odráží zhodnocení (v usd)
Ať se daří,
Václav
Co znamená "22.02 bol dalsi sold QQQ za cenu 4USD na akciu cize 400 USD."? Já tomu bohužel vůbec nerozumím.
Risk teoreticky může být vyšší než ten zadaný v konfigu pokud se díky skluzu v plnění nakoupí opce za dražší cenu. Tj. při signálu vezme autotrader cenu opce podle poslední ceny a spočítá příslušný počet opcí k otevření a pošle market - cena se může posunout a opce už jsou trochu dražší = risk je vyšší.
Obchodujete z VPS na internetu? Tj. určitě bez výpadků spojení? V adresáři log jsou logy, kde je vidět jak a kdy skript pozice ukončoval.
Mam nastaveny na 15.57. Aj teraz mal som otvorene aj SPY aj QQQ. SPY zavrelo v poriadu. ZAvrelo aj QQQ 21.57 ale 22.02 bol dalsi sold QQQ za cenu 4USD na akciu cize 400 USD. Pritom risk ma na 300 USD. Doteraz mi to islo v poriadku. Config mam takyto.
### Obchodovaný trh
markets:
SPY:
underlying_exchange: "ARCA"
underlying_currency: "USD"
option_ticker: "SPY" #XSP
option_exchange: "SMART" #CBOE
close_option_position: 1
percent_move_to_let_option_expire: 1
QQQ:
underlying_exchange: "ARCA"
underlying_currency: "USD"
option_ticker: "QQQ"
option_exchange: "SMART"
close_option_position: 1
percent_move_to_let_option_expire: 1
context_condition: "abs(Open - CloseD1) > abs(OpenD1 - CloseD1) and Open > CloseD1 and Open>0"
orderRef: "OBKR1"
log_soubor: "trade_log1.csv"
# Debugovani
debug: False #!! True/False. Pokud True, tak se obchody provádí bez ohledu na context_condition!!!!
### Časy obchodování v NY časové zóně
premarket_warmup_time: "9:28" #Čas, kdy se stáhnou historická data a předpočítají hodnoty
trading_start_time: "9:31" #Stáhne se dnešní open cena
trading_last_order: "15:00" #Konec zadávání obchodních příkazů
trading_end_time: "15:57" #Zadávají se uzavírací příkazy
### Parametry breakoutu
risk_per_trade: 300
atr_perioda: 5
atr_nasobek_long: 0.3
atr_nasobek_short: 0.3
### TradeManagement
obchodovat_long_i_short: False #Je-li False obchoduje jen prvni breakout long nebo short. Při true obchoduje jak první short, tak první long.
### Nastavení Interactive Brokers
ib_port: 7496
ib_client: 68574
ib_data_port: 7496
ib_data_client: 68575
ucet: U15884207 #musí byt správně vyplněno
Upozornění: Všechny informace poskytované na Financnik.cz jsou určeny výhradně ke studijním účelům témat týkajících se obchodování na burze a neslouží v žádném případě coby konkrétní investiční či obchodní doporučení. Provozovatel serveru ani jednotliví autoři nejsou registrovanými brokery či investičním poradcem ani makléřem. Jsou-li na stránkách zmiňovány konkrétní finanční produkty, komodity, akcie, forex či opce, vždy a pouze za účelem studia obchodování na burze. Vydavatel serveru není zodpovědný za konkrétní rozhodnutí jednotlivých uživatelů. Burzovní obchodování a investování s finančními instrumenty (a komoditami obzvláště) je vysoce rizikové. Rozhodnutí obchodovat komodity a akcie je odpovědností každého jednotlivce a jedině on sám nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Pamatujte, že burza má svá pravidla, kterým je třeba porozumět, než začnu riskovat své vlastní peníze!