Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování 23: myslet ve správném finančním čtverci


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 65
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

S článkem plně souhlasím. Protože jsem se řadu let zabýval tzv. alternativní psychoterapií, setkával jsem se s těmito fenomény denně. Pracoval jsem s lidmi na odbourávání bloků (mentálních, emocionálních, ale i fyzických), které si nesli z dávné či méně dávné minulosti. A zcela běžně jsme pracovali i s tzv. minulými životy.

Kromě peněz nás naše podvědomí omezuje naprosto ve všech sférách života. Já jsem pracoval s mnoha lidmi, kteří neměli partnery nebo nebyli úspěšní ve vztazích. Měl jsem svou metodu, jak těmto lidem "nahlédnout" do podvědomí a vytestovat jim, že ve skutečnosti žádného partnera mít nechtějí, ač tvrdí, že to je jejich největší touha! A uměl jsem jim vytestovat i to, proč přesně partnera nechtějí. Po odblokování si opravdu partnery byli schopni najít.

Takový princip platí i u lidí, kteří "strašně moc chtějí dítě" - a pořád ho nemají. Někdy jsou v naší psychice velice složité zákruty. Příklad ženy, která neustále plakala, trápila se a žila celé roky jen tím, jak moc chce dítě. Vytestoval jsem jí, že dítě NECHCE, protože se podvědomě obává, že tím naruší partnerovi jeho soukromí a klid na práci. Partner právě začal podnikat... Po tomto odblokování za několik měsíců otěhotněla.

Dobrá zpráva je, že se tyto bloky dají opravdu odstranit. Já už se tím nezabývám, po letech těchto terapií a kurzů jsem byl velmi unavený. Ale jde to. A můžete začít třeba přečtením knihy Myšlením k bohatství nebo Tvoření peněz atp. Takových knih je spousta.

Myslím, že už je načase se přestat bát o těchto věcech mluvit. Pan John Nowak se ve své knize téměř omlouvá čtenářům, že jim něco takového vysvětluje, bojí se, že budou mít pocit, že z nich dělá blázny. To pro mě bylo docela legrační čtení, protože fungování podvědomí bylo mým denním chlebem...

Abych Vás ještě potěšil: NESOUHLASÍM s tím, jak John Nowak píše, že odstranění bloku v podvědomí je práce na roky. Když bude někdo chtít, zkusím sem napsat postup, jak se k odhalení svého podvědomého bloku dopracujete za pár minut. A najít takový blok je vlastně hlavní krok k jeho odstranění. Můj postup pak budete moci aplikovat v jakékoliv oblasti svého života, zdaleka to není jen pro budoucí milionáře.

Lidičky, mějte se krásně a doufám, že Vám nahlédnutí mimo rámec světa financí aspoň trošku zpestřilo dnešní den.

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den Tomas,
velmi dobry a vystizny clanok. Ano zeleznu koselu utkanu zo zvyku a pohodlnosti nosi asi kazdy, len rozne tazku. My starsi (47) to mame trocha tazsie, lebo ta kosela je uz poriadne tazka a tuha, ale o to vecsia vyzva sa jej zbavit a otvorit si tak nove moznosti. Presne aj ten pocit tak ako pekne pisete v clanku (akysi "neprekrocitelny" financny limit) ma napadol pri vymaze mojho prveho uctu. Teraz demujem (indexy) a hladam psychicku rovnovahu pre dalsie live obchodovanie. Pohorel som aj kvoli tomu ze som to siel "skusat" a trhy taketo pokusy veru nikomu zial neprepacia. Bol som prekvapeny ako so mnou zamavala psychika a prave tam som si myslel ze som najsilnejsi. Veru trading nadstavi kazdemu zrkadlo a to zrkadlo je niekedy neprijemne, ale hlavne pravdive.
Zdravi Peter

Link to comment
Sdílet pomocí služby

S bloky ve vedomi naprosto soulasim a domnivam se, ze jsem je kdysi pomerne dobre odstranil s pomoci knizky "Myslenim k bohatstvi" a dalsich. Rekl bych ze Myslenim k bohatstvi je pomerne "hardcore" pro cloveka, ktery se s podobnou veci nikdy nesetkal (popripade nikdy takto hluboko do sveho nitra nenahledl) a patrne prave vlastni zaskatulkovane podvedomi je schopne takovut knizku cloveku odmitnout.

Jinak pozor na manipulaci s podvedomim ve stylu "Dianetiky". S lidmi z teto organizace jsem se setkal, zucastnil se jednoho skoleni (1993??) a domnivam se, ze by bylo velkou chybou s dobrymi umysly pro sebe sama se nechat vmanipulovat do sekty, jejiz umysly jsou minimalne diskutabilni.

Nicmene, pokud nekdo chce zmenit svuj zivot a pevne si za tim stoji, nema Dianetika sanci mu jeho cestu zhatit. Takovy clovek velmi rychle odhali, ze jejich cesta neni tim co hleda a obrati se na puvodni zvoleny kurs. Pokud ovsem se jedna o pochybovace, zda voleny smer je spravny, pak Dianetika se svou propagandou muze uspet.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tento clanok asi nebol pre mna, ale pre tych, ktori uz maju pekne rozbehnuty zivot :) Ja ako konciaci student VS sa snazim zohnat peniaze vsade kde sa da, vynuchavam kazdu prilezitost, niekedy aj nelegalne (pyramidove hry) a tradingom len vyrovnavam dlhy a uvery. Raz som v pluse, raz v hlboko minuse a take nieco ako financny stvorec mi nic nehovori ;) Kiez by som co najskor taky stvorec mal. Ale pravda je, ze mi vlastne ani nejde o to zbohatnut (ale som si toho plne vedomy!), vsetko co chcem, je zit pohodlne (= zit bez stresu, mat cas na konicky, atd) a potom je clovek stastny. Pocul som, ze v Britanii robili vyskum, ze najspokojnejsi so svojou pracou su holici, ktori by vraj radi chodili do prace aj cez vikendy, no nespokojni a nestastni su bankari a vysoko postaveni manageri jazdiaci na luxusnych autach...

To je pohlad studenta, ktoremu este financne podvedomie chyba :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zrovna vcera sem se bavil s kamarady a vzniklo takove tema kolik by chtel mesicne kdo vydelavat. Docela me prekvapilo ze kamaradi rikaly castky jako 20 25 30 tis jedn rekl 40-60 kdys padla rec na me byl sem trosku (v koncich) ale nakonec sem rek ze mi bude dnes stacit 100tis protoze nemam rodinu ale az ji budu mit tak se to zvysi tak na 300-500tis. mozna i vice. Coz me brali za naprosteho blazna najivku ci rozmazleneho.

(o tradingu sem jim nerek a ani nereknu)

proto tento clanek ma plne pravdu a stojim za nim kazdy ma svuj ctverec!!


pro kuti

rad bych se take dozvedel neco o odblokovani. diki za nejaky prizpevek


avatar

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Vás a jsem rád, že se tu ani jednou neozvalo "Fuj, hanba, podvědomí neexistuje". Připravte se na dlouhé čtení, stručněji to osvětlit neumím...

Zkusím popsat postup, který jsem používal u klientů, kteří přišli na terapii a neuměli zformulovat svůj problém. Současně se mi tento postup nesmírně osvědčil i jako první pomoc při řešení psychosomatických potíží. Ale popořádku. A budou následovat příklady ze života.


Prvním krokem vůbec je uvědomit si, že něco není v pořádku a že se tím chci zabývat a řešit to. Může to být cokoliv od vztahových problémů, neschopnost sehnat práci, neschopnost otěhotnět, až třeba po náš obor, tj. finance. Poznáme to tak, že se nám často něco nepříjemného opakuje, že potkáváme stejný druh lidí, situací, atp.

Druhý krok je rozhodnout se, že zůstanu otevřený tomu, co se při následujícím průzkumu hlubin své duše o sobě dozvím. Řada lidí v sobě má zábranu typu "radši se o sobě nechci dozvědět nic špatného". Při terapii se s tím dá člověku pomoci, ale Vy na to budete sami, takže musíte zapojit sílu vůle. Časem si na to zvyknete a věřím, že první výsledky Vás utvrdí v tom, že to stojí za to.

Poznámka: existují zábrany různého typu, patří k nim popírání problému, ukrývání problému, vyhýbání se mu, neochota řešit problém, lhaní sám sobě, neochota změnit se, atp. Pozor – změnám se brání obrovská spousta lidí, ač navenek tvrdí, že nestojí o nic jiného, než aby se jejich život „konečně změnil.“ Při terapiích si z tohoto jevu děláme legraci a říkáme si „Je to blbý, ale aspoň to znám.“


Za cca 10 let provádění terapií a školení nových studentů jsem učinil takovýto objev:


ZA NAPROSTOU VĚTŠINOU PROBLÉMŮ JAKÉHOKOLIV DRUHU SE UKRÝVÁ TEN NEJHLUBŠÍ, A TO...... NEOCHOTA PŘEVZÍT ZODPOVĚDNOST ZA SVŮJ ŽIVOT.


Zní to možná triviálně, ale je to výsledek práce se stovkami studentů a mnoha stovkami klientů. I když klient oběhal lékaře a k tomu mnoho všelijakých terapií a „nic mu nepomohlo,“ dospěli jsme k nutnosti řešit nejprve téma „přijímání zodpovědnosti za svůj život.“ A pomohlo to rozhýbat věci zdánlivě neřešitelné i v opravdu složitých případech /vztahy, deprese, potíže v zaměstnání, při studiu, fobie, závislosti, drogy, finance.../

Je dobře si uvědomit, že když se na něco nechci “podívat” a řešit to, tak se tomu stejně nevyhnu. Každý v sobě má “něco”, čemu se říká STÍNOVÉ JÁ. A tento náš stín se projevuje tak, že se v životě neustále dostáváme do stejných situací a pořád přehráváme své staré – podvědomé – bloky, tzv. vzory chování.

Určitě znáte případy lidí, kteří se x-krát rozvedli a pak si našli partnera stejného jako před tím, možná horšího. Takže Vás netřeba přesvědčovat o tom, že náš „stín“ funguje spolehlivě.

Zpátky k naší zázračné metodě: Když je problém složitý a nevyznáme se v tom, čím vůbec začít, můžeme si vzít papír a nechat zcela volně plynout myšlenky ohledně našeho tématu, třeba peněz. Všechno si píšeme a NEHODNOTÍME TO. Jednou jsem si takto sepsal své myšlenky na téma proč si neumím říct o pořádné peníze za své terapie a dostal jsem zhruba takovýto seznam: peníze nepatří do duchovní práce, duchovno by mělo být přístupné každému, když si vezmu peníze, budu se cítit zodpovědný za klientovo blaho, není dobré brát si peníze od lidí, kteří trpí a vyhledali mou pomoc... atd. Je to určitě jasné. Tehdy jsem si takovými podvědomými programy popsal skoro dva papíry A4!!!

Tyto tzv. podvědomé programy se také označují jako „postuláty“ nebo jinak řečeno posthypnotické sugesce. Nenechte se zmýlit a nemyslete si, že jste nikdy nebyli zhypnotizováni! Tak snadné to mít nebudete! Různé sugesce jsou do nás programovány denně, a to již v matčině lůně, při porodu, při traumatizujících zážitcích, v nemoci, v bezvědomí, při úrazech, ale také podprahovými reklamami, které se vysílají v televizi atp. Nikdo tomu neunikne... Jsem vyškolený v Ericssonovské hypnóze, neprovádím ji, ale díky absolvovaným kurzům jsem pochopil, že jsme velmi často v tzv. transu (hypnotickém stavu), aniž bychom si to uvědomili!!! Na tom jsou založeny veškeré televizní reklamy, reklamní slogany, atp. I slogan typu „Chráníme vaše sny“ ve Vás vyvolává hypnotickou reakci, ale to tady teď netřeba dopodrobna rozvádět. Proč si myslíte, že má dneska každé dítě mobil?

Takže zpět k metodě. Máme svůj seznam postulátů – našich podvědomých tvrzení týkajících se našeho problému. Pokud je seznam velmi dlouhý, je třeba pokusit se vybrat si to, co považujeme za prioritní.

Zkušenost z terapií říká, že řešením prioritního tématu odstraňujeme často i další méně podstatné problémy. Neodkládejte tedy své priority a nesnažte se ošidit sebe sama tím, že nejdříve budete řešit něco méně podstatného (vyhýbání...)!

Vybrali jsme si prioritní téma a budeme hledat jeho skutečné jádro, což není zdaleka triviální a vsadím se, že Vás to často překvapí, co v sobě objevíte!


Jádro problému se dá vyhledat takto:

- Zavřu oči
- Krátce a výstižně si zformuluji téma, které chci zkoumat – to co vyplynulo z mého seznamu (příklady za chvíli)
- Nahlas si řeknu to, jak jsem si téma zformuloval
- Nechám čas svému podvědomí, aby mohlo pracovat
- Podruhé úplně stejně zopakuji totéž, opět nahlas
- Mám v sobě otázku „co se za tím skrývá, proč je to tak, proč se mi to děje“ atp.
- Čekám na odpověď, která se mi vynoří v mysli
- Odpověď nijak NEHODNOTÍM
- Řeknu nahlas krátce a výstižně, co se mi vynořilo
- Dám si čas pár vteřin
- Znovu nahlas řeknu totéž a vracím se k bodu, kdy čekám na odpověď, která se mi vynoří v mysli, protože hledám další úroveň problému – chci jít dále do hloubky.

Zní to složitě, ale za chvíli to bude jasné. Důležité je nerozpovídávat se doširoka, formulovat vše krátce a jasně a stále mít na paměti, že hledáme JÁDRO PROBLÉMU. Někdy to lidi zavede i trochu do minulosti, to je v pořádku.

Celý postup končí tím, že už se nám nevynořuje další vrstva problému, už tam jakoby „nic není.“ Nejčastěji se tímto postupem dopracujeme ve svých hlubinách k nějakému druhu strachu.

Příklady ze života:

Muž trpí žárlivostí a vůbec neví, odkud jeho žárlivost pramení. Posadí se, zavře oči a hovoří k sobě nahlas:

Žárlím – pár sekund si dá pauzu dle potřeby a opakuje – Žárlím
Nesnáším srovnávání s druhými – pauza – Nesnáším srovnávání s druhými
Nechci bojovat o svou partnerku – pauza – Nechci bojovat...
Nejsem si jistý, jestli mě miluje – pauza – Nejsem si jistý, jestli...
Bojím se, že nejsem dost dobrý – pauza – Bojím se, že...
Bojím se, že pro ni nejsem ... doplníte sami – pauza – Bojím se, že ...

V tomto okamžiku se již nic dalšího nevynoří a jsme u jádra problému. Toto je mírně modifikovaný příklad ze života, ale není daleko od reality. Všimněte si, skončilo to objevením určitého druhu STRACHU.

Tato metoda nám pomohla udělat veliký kvalitativní skok – od nepochopitelné a neovladatelné žárlivosti, která nás mohla ochromovat zcela mimo naši kontrolu, jsme se dostali k jasně popsanému problému – bojím se, že nejsem dost dobrý atp. Jestli to není ještě tak jasné, tak musím zdůraznit, že v tomto je obrovský přínos a může následovat řešení.


Další příklad, také ze života. Vedl jsem kurz, kde byla paní, u které se během odpoledne rozjela veliká bolest hlavy. Bolest sílila a nikdo jí neuměl pomoct, ač bylo přítomno dost čarodějů, kteří se věnují všelijakým alternativním metodám léčení. Vzal jsem si tuto paní na chodbu, naučil ji tuto metodu a ona začala mluvit:

Bolí mě hlava – pauza – Bolí mě hlava
Je už hodně hodin – pauza – Je už hodně hodin
Děti jsou samy doma – pauza – Děti jsou samy doma
Manžel se bude zlobit – pauza – Manžel se bude zlobit
Mám strach, že se manžel bude zlobit ...

Opět se dostala paní k odhalení podvědomého strachu, kterého si celé odpoledne nebyla ANI TROCHU vědomá! A co je hlavní – v tu chvíli ji bolest hlavy naprosto opustila.


A něco z oboru financí:

Klient v minulosti vydělával mnoho peněz, nyní se mu přestalo dařit. Je rozvedený a platí tučné výživné...

Nemám peníze – pauza – Nemám peníze
Nechci mít peníze – pauza atd. To platí pořád v každém kroku, už to nebudu psát.
Kdykoliv vydělám peníze, přijdu o ně -...
Peníze mi zkazily manželství -...
Mít peníze je nebezpečné, ničí to vztahy-...
Mám strach, že hodně peněz mi zničí můj nový vztah...

A je to venku – další podvědomý strach, který má příčinu v minulosti, kdy klientova manželka „zblbla“ z přemíry peněz a skončilo to rozpadem rodiny, nevěrami atd.


A poslední příklad pro ty, kdo potřebují další inspiraci. Přišla ke mně klientka, která srdceryvně plakala, že ji opustil manžel, kterého stále miluje. Její cesta do hlubin duše vypadala asi takto:

Bolí mě, že nás opustil
Pořád ho moc miluju
... bla bla bla ...
Mám strach, že neuživím děti
Mám strach z budoucnosti

A bylo to venku. Nakonec vyšlo najevo, že bývalého manžela naprosto doslova nenávidí, ale v hloubi duše jeho odchod probudil její strach, že sama bez jeho peněz neuživí děti! Není to markantní rozdíl oproti tomu „já ho pořád tak miluju!“ ???


V této fázi byste tedy měli vědět, v čem je Váš skutečný problém. Možná budete muset tento postup trochu trénovat, než se naučíte nechat z podvědomí vyplouvat opravdové problémy a nebudete se jim vyhýbat (popírat, ukrývat, atp. – viz výše).

Potom už je třeba jen nechat problém vybít, aby nad Vámi ztratil svou moc. Při terapii se to dělá tak, že se vyhledávají události v minulosti, kdy se podobný problém projevil v nejrůznějších obdobích života a v nejrůznějších obměnách, které však mají stále tentýž podvědomý základ – opakuje se v nich stále stejný podvědomý vzor. Opakovaným prožíváním těchto událostí (jako byste si promítali video z těchto událostí) se jim vezme veškerý emocionální i fyzický náboj. Lépe to nyní neumím vysvětlit, při terapii je vše vedeno tak, aby klient postupně vybil vše, co se v události skrývá, až je mu doslova LHOSTEJNÁ.

Promítejte si svou minulost, která se Vám spontánně vynoří, sledujte, jak se Vaše prožívání události postupně mění, všímejte si všech emocí, všech myšlenek, všeho, co se ve Vás děje fyzicky – uvědomujte si dění v celém těle. Čím více uvědomění do přehrávání „videa“ vložíte, tím hlouběji uvolníte veškerý náboj z události a tato událost ztratí jakýkoliv vliv na Vaši budoucnost.

Nevím, zda jsem vše popsal srozumitelně, rád zodpovím otázky, které Vás mohou napadnout, až si to budete zkoušet. Ale už teď vím, že řada z Vás, kteří se opravdu ponoříte do svého nitra, objevíte netušené bloky a takové podvědomé programy, o kterých byste nikdy nevěřili, že je v sobě nosíte možná „jen“ desítky let, možná celý život.

A závěrem – nenechte se mýlit tím, že nějaká událost, související s Vaším problémem, se stala už „hodně dávno!“ Už víte, že podvědomí nezná čas, takže zážitek z útlého dětství Vás může ovlivňovat v podvědomí zcela stejně silně, jako něco, co se Vám stalo třeba před týdnem.


Pro kolegu, který zde zmínil dianetiku. Tento postup ji může vzdáleně připomínat, nemám s ní však nic společného – samozřejmě jsem o ní ve své praxi hodně slyšel. Metoda, kterou jsem s klienty provozoval, se jmenuje hlubinná terapie a pracuje se v ní i s tzv. minulými životy, ale o těch jsem se dneska nijak nezmiňoval, protože to už bych neuměl vysvětlit a hlavně bych nikomu neradil se až do tak vzdálené minulosti vypravit jen tak sám bez pomoci někoho školeného.


Rád si přečtu a pokusím se zodpovědět Vaše případné otázky a postřehy. Moc mě to baví a měl jsem ve své práci opravdu řadu úspěchů i v tzv. „neřešitelných problémech.“


Pavel


P.S.: Metoda je VYNIKAJÍCÍ při depresích, protože říct, že někdo má depresi, to je nic. Nikdo vlastně neví, co to znamená. Když se ale do sebe ponoříte a zjistíte skutečné jádro problému, je to hned výrazně jasnější a víte, na co se zaměřit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ahojte lidi, veľmi cool článok. Toto mi vtĺkali do hlavy aj starý Amwayáci. Dostal som od nich aj knižku od autora Maxwella Maltza dielo Psychokybernetika. Je to myslím niečo cez 100 CZK - myslím cenu knihy . V knihe je presne napísané, čo proti tomu robiť aby sme svoje mantinely mysle rozšírili. Dalej si spomínam na knihu od R. Fishera, kde formou príbehu rozpráva o sile podvedomia. Dalej aj Scientologisti majú veľmi dobré poznatky o tejto problematike a aj ponúkajú rôzne cvičenie-meditácie (Výsledky som videl na vlastné oči teda som mal možnosť sa presvedčiť, takže tomu úplne verím). Takže som rád že autori financnika.cz zabrdli aj do tejto témy. Najprv treba chcieť byť niekým-potom robiť-potom až budete mať. Prvá väčšina chce najprv mať bez toho aby robila. Druhá časť väčšiny robí a chce mať ale zabúda že treba najprv niekým byť až potom budete naozaj mať. Je to tak trochu možno na prvý krát čudné ale je to tak.

Ozaj viete ľudia kedy vlastne máte silný sen - túžbu byť bohatý (napr.ked chcete dovoliť si svojej rodine trochu viacej, zobrať na dovolenku svoju žienku a deti, pomôcť babke dať do poriadku dom, prispieť detskému domovu vo vašom meste, alebo ked vidíte v telke niekoho koho postihlo neštastie a pomôžete mu.), ked pri tom ako myslíte na to ako by ste mohli žiť s rozšíreným "finančným čtvercem" sa vám natlačia do očí slzy. Vtedy to naozaj chcete, všetko ostatné sú iba klamy, ilúzie, výplody. A ked patríte medzi generous people a viete aj dávať bez toho aby ste niečo za to čakali tak vás akoby neviditeľná ruka sprevádza na ceste k bohastvu a usmernuje vás k vášmu cielu.

Len si vezmite tento fakt. Môžte urobiť kopu backtestov, kopu analýz, atď. v zásade vždy máte skoro iba dve možnosti budete medved alebo býk. (Toto sa nevztahuje na netrendový trh a opčné prémie:-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...