Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Psychologie coby základ úspěšného obchodování


petr

Doporučené příspěvky

Jaké máte zkušenosti s psychologií obchodování? Dokázali jste na sobě zapracovat a některé své vlastnosti pozitivně změnit tak, abyste byli v tradingu úspěšnější?

Diskuze k článku "Nebuďte ztrácející obchodníci!", který vyjde na financnikovi 5.5.2005.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Protoze jeste realne neobchoduji nemuzu k tematu nic podnetneho rict, ale pri cteni o vasich
zacatcich me napadla jedna vec. Pisete "Jak jsme zacali vydalevat na ranni kave" to mnozne
cislo "jsme", jsem si v prvnim okamziku (a asi chybne) vylozil jako ze jste zacinali se spolecnym
uctem a moje myslenky se sly timhle smerem:
Pokud se napriklad manzele, pribuzni nebo dobri (to dobri je opravdu dulezite) kamaradi domluvi
ze se pokusi spolecne podobnym zpusobem vydelavat penize, zmensi se podil psychologie jednotlivce na
obchodovani.

1,Pokud by to melo fungovat musi se oba podilet na vytvareni obchodni strategie, jejim provereni
a oba ji musi 100% duverovat.
2,Obchodni strategie by musela minimalizovat moznost improvizace.
3,Se vsemi operacemi musi souhlasit oba.
4,Dohodnout se na pravidlech manipulace s brokerskym uctem.

Vyhody:
1, Dva lide daji dohromady vetsi pocatecni vklad (nebo spolecne dosahnou na minimalni rozumny vklad pro jejich strategii)
2, Muzou si rozdelit "praci" a usetrit cas - spolecne pak prodiskutovat dulezite veci.
3, Pokud jeden podlehne emocim, muze ho druhy upozornit ze jeho postoj odporuje jejich strategii.
Pokud chapu obchodni strategii jako takovou smlouvu jak obchodovat, kterou uzavru sam se
sebou, prijde mi snazsi si sam odpustit jeji plneni, nez pokud je smluva uzavrena mezi dvema.
4, Sdilena radost dvojta radost :) (Sdilena prohra? - tezko rict)

Nevyhody:
1,Druhy muze chtit obchodovani ukoncit.
2,Neuspechy (mozna i uspechy?) by mohly narusit puvodni vztah s druhou osobou.
urcite by se jich naslo mnohem vic...

Teorie je jedna vec a praxe muze byt uplne jina. Sam nic podobneho nemam v umyslu realizovat, rad se spoleham jenom na sebe. Jenom jsem tu "placnul" svoje myslenkove pochody :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ISP,

toto je velmi věcný příspěvek. A vlastně jste i přesně vystihnul, o čem je podstata toho serveru a jak by měla být i chápána ostatními.
Nejde ani tak o to obchodovat s někým v rámci "společného vkladu", jde ale o to mít prostor a možnost s ostatními o obchodech diskutovat. Řeknu vám, kdybychom se já a Petr před X lety nedali v rámci obchodování dohromady, náš vývoj v rámci tradingu by byl radikálně pomalejší. Co výrazně urychlilo náš vývoj v tradingu byla právě možnost s někým o tradingu mluvit a neustále si vyměňovat zkušenosti - každý den, někdy i několikrát denně!
Právě toto byl i důvod, proč jsme založili Financnika a asociaci TASOCS. Podle našeho názoru může pouze vzájemná výměna zkušeností VŠECH traderů výrazně akcelerovat úspěch prakticky každého. Proto chceme, aby tento server byl vnímán převážně jako místo k výměně zkušeností, vzájemného "pokecu" o obchodech, inspirováním se jednoho od druhého. Články, které zde píšeme jsou pouze jedna část jak pomoci druhým v tradingu, pokud se ale všichni ostatní co chodí na tento server naučí nebát se otevřeně prezentovat všechny své myšlenky a názory a budou mít ochotu dělit se o každičký obchodní (nebo i papertradingový den), uvidíte, že komoditní vzdělání všech začne akcelerovat! Vím, že jsou zde takoví, co se pravidelně o své poznatky a zkušenosti dělí - a díky všem takovýmto. Ale vím i, že je tu spousta takových, kteří by se mohli dělit, ale přesto se zatím drží v pozadí. A to mi připadá škoda. Čím více bude těch, co budou ochotni o obchodování diskutovat a dělit se - ať už jsou myšlenky jakékoliv - tím více budeme všichni růst. Přemýšlejte o tom prosím. Jak zkušenější tradeři, tak i naprostí nováčci!
Díky a dobrou noc všem,
Tomáš
FINANCNIK.CZ

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Základní problémy je přesně to co stále řeším: Jak propojit moje indikátory na platformu brokera, jak dostat data od brokera do databáze, jak se postarat aby při zadávání příkazů program nemrzl (nečekal na jejich vykonání), jak generovat nákupní / prodejní příkazy na základě mých indikátorů, jak zacházet s API co broker poskytuje, atd. atd.
Ještě že zatím neobchoduji s reálnými penězi....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Flakaci,

zde jenom bych chtel trochu doplnit dnesni clanek. Doufam, ze odstavec "Ztracejici obchodnici si neumi ani poradit se zakladnimi problemy" nevyznel jinak, nez byl myslen. Samozrejme, kazdy z nas musi resit celou radu technickych problemu a podobnych malickosti. I ja osobne kazdou chvili resim "zakladni problemy", nebot jsem technicky antitalent a u propojovani platforem a podobnych veci mi vetsinou "tecou nervy". Podstatne vsak je, jak se k resenim takovych veci kdo stavi. Pokud neco technicky nefunguje, je treba se s tim proste nejak vyporadat a nedelat z toho zadnou pohromu. Osobne me vzdycky dozira, kdyz ctu podobne veci jako "IB platforma je tak slozita ze vyzaduje VS" a podobne. Nechci se nikoho dotknout, ale toto byl prevazne predmet tohoto odstavce v mem clanku. Pokud se nekdo zalekne takovychto malickosti, jako je zdanliva slozitost nekterych programu, platforem, apod. a stavi se k takovymto malickostem uz od zacatku negativne, pak at se na me nikdo nezlobi, ale skutecne pochybuji, ze nekdo takovy dokaze vyresit problemy vyzadujici daleko vetsiho usili. Ja napriklad pred nekolika tydny pomahal otevirat ucet u IB jednomu ze ctenaru. Tento ctenar mi dnes posilal dekovny email za pondelni clanek o IB, nic mene zaverem dodal, ze si stejne vsechno, co jsem v pondelnim clanku napsal jiz zjistil sam. Tomuhle ja rikam spravny pristup. Trading je o zvidavosti, experimentovani a umeni si poradit s celou radou malickosti. Trading je o tom umet si poradit, zapojit hlavu a necekat, kdy kdo co vyresi za me. Pokud si napriklad nekdy nekdo prectete knihu TREND FOLLOWING, doctete se zcela otevrene, ze se budete muset naucit programovaci jazyk C++ (dnes jiz neni toto nutne, staci se naucit programovani jazyka v Trading Station nebo podobnych backtestingovych programu), pokud budete chtit strategii trendfollowing uspesne obchodovat. Dovedu si predstavit, jak si vetsina ctenaru pri cteni takove knihy rika: "jak se mam sakra naucit programovat, kdyz jsem se sotva naucil s windows"? Jenomze takhle to zkratka v tradingu chodi. Budete se muset naucit spousta veci, pokud budete chtit uspet. Pokud ma nekdo skutecnou vuli a chut v tradingu uspet, pak mu nebudou podobne veci delat zadne problemy. Pokud si nekdo mysli, ze je trading prochazka ruzovym sadem, zacne si stezovat uz na uplnem zacatku pri reseni nejelementarnejsich problemu a pochybuji, ze kdy vubec v obchodovani uspeje. Skutecne je treba si uvedomit, ze podobne problemy jsou pouze nepatrny zlomek toho, co bude treba v budoucnu umet resit.
Jeste jednou, nemluvim o nikom konkretnim, nikoho se nechci dotknout - tak me prosim nechapejte. Chci jenom rici, ze samozrejme resit elementarni prakticke veci je velmi podstatne (a i k tomu slouzi kuprikladu tento server), ale pokud nekdo zacne byt negativni uz v tento moment a nedokaze si nejakym zpusobem poradit, pochybuji, ze kdy vyresi dulezitejsi prakticke otazky - jako je stavba obchodniho planu, metoda posouvani SL, position-sizing, apod.
Zdravim,
Tomas

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, protože potrefená husa se ozve, tak se musím taky ozvat. Asi Tě musela ta poznámka o VŠ strašně nadzvednout, že tomu věnuješ tolik článků. To jsem opravdu nechtěl. Já se u komodit docela bavím. Ano, jsem doposud ztrácenícím obchodníkem a možná ještě dlouho budu. Ovšem když jsem dokázal vybudovat firmu se 100 mil. obratem z nuly přes to, že mě kdejaký chytrák trvdil, že to nepůjde, že zkachuji atd. tak dokážu stabilně být profitabilní i v komoditách. Možná mě to trvá déle než se naučím ovládat různý programy, určitě přelétám ze systému na systém, dělám spousty chyb kam se v grafech zpětně podívám, nemám dobrý money management.... Klidně si mě můžeš zařadit do své psychologické kolonky "pako, co nikdy nebude dobře obchodovat" . Co mě ovšem trošku mrzí jsou Tvé pochybnosti o někom koho vůbec neznáš a globalizovat a škatulkovat lidi o kterých vůbec nic nevíš a předpovídat jim neúspěch v obchodování. Možná Ti šlo všechno napoprvé dobře, začal jsi být hned profitabilní. Já tohle štěstí nebo spíš umění nemám. Každopádně vím, že jsou lidi, kteří když se do něčeho pustí a opravdu jim na tom záleží, tak svýho cíle dosáhnou i přes ztráty a prognózy psychoanalytiků. A to si jsem jistý, že je zrovna můj případ.
Tímhle příspěvkem jsem chtěl trošku zapolemizovat s tvými "Nostradámovskými" přepověďmi, nic víc.
Neber to prosím Tomáši špatně, pouze jsem chtěl všem, kteří se Tvém článku poznali, jako já, nalít trošku optimismu.
Takže hodně úspěchů a nám kterým se zatím nedaří zvlášť.

PETr

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
vzhledem k casove tisni napisi jen par radku a doufam, ze nebudou mimo misu [necetl jsem jeste posledni clanek]. Vliv svych pocitu a aktualniho stavu mysli se snazim eliminovat dvema postupy:
1] Ultra peclivy paper trading - nastavuji si co nejvice realne situace a neodpoustim si ani drobne vychyleni. Jednam skutecne tak, jako bych realne obchodoval. Tim ziskavam jistotu pri vstupu do trhu a skutecne vim, co me muze potkat za stresy a jake situace budu muset resit.
2] Ve svych systemech hledam pouze pevne body bez moznosti jednani na zaklade aktualnich pocitu. Tedy, hledam pevne dane vstupni body, pevny vstupni system, MM, umistovani SL a exity. Neexistuje vyjimka a nemam misto, kde bych se musel nejak rozhodovat co dal nebo jak resit danou situaci?

Tyto dva faktory eliminuji me pocity a pak se jiz spoleham pouze na svuj system. Obchoduji aktualni stav vyvoje ceny [Co je to vlastne cena??] a soustredim se na svuj system.

S pozdravem

Libic



Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
nedavno jsem cetl citat jednoho z nejuspesnejsich obchodniku. Jednoduse receno:

"Trading je vice nez full time job. Kdo je mentalne liny a kdo nechce premyslet, ten zemre chudy."

Myslim, ze by to mohlo patrit do clanku Ztrácející obchodníci si neumí poradit ani se základními problémy.

S pozdravem

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím Tomáši,
Taky jsem docela znejistěl, když jsem to četl, protože poslední dobou neustále řeším technické problémy (jak dostat do grafu to co potřebuju, proč se přerušuje propojení se serverem a jiné lahůdky). Nemám čas ani na trénování obchodů. Tak díky za doplnění - už jsem myslel, že když jsem "taková trubka", tak bych toho měl radši nechat :-)
Každý program bohužel není TNT, ten je prostě abnormálně intuitivní a i vzhledově příjemný. Pokud by jel také intraday, tak by to bylo super !!!

Jinak díky Tomáši za ten článek. Bohužel spousta vlastností (negativních) o kterých tam také píšete až moc dobře znám. Jako bych se na tom monitoru viděl.

Na druhou stranu, já osobně "studuji" komodity asi půl roku a myslím, že to není dlouhá doba. Stále zjišťuji, že spoustu věcí neznám, nebo jsem o nich ani nikdy neslyšel. A proto doplňuji znalosti hlavně teoretické a do toho si vše ověřuji i prakticky na různých demoverzích a hlavně TNT. Přesně jak píšete, lítám z jednoho do druhého, zkouším různé strategie a u ničeho dlouho nevydržím. Ale já osobně mám pocit, že je to normální.
Mám takovou vlastnost, že musím vše vyzkoušet, abych se pro něco rozhodl a zaměřil se na to. Např. některé indikátory se mi nelíbí z nějaké neznámé příčiny a jen je zobrazím, tak odcházím, protože mi znechutí celé obchodování. Možná si myslíte, že nejsem normální, ale bohužel tak to je. Já osobně dosahuji lepších výsledků při obchodování, když nepoužívám žádné indikátory a soustředím se na proražení/odražení supportů a rezistencí, double top/ bottom. Jak do toho začnu míchat indikátory, začnu myslet a končím. Je to také o psychologii, prostě si často tyto dvě věci protiřečí a já se nemohu rozhodnout. To je nejhorší věc, která se mi může stát, protože začnu moc uvažovat, vyhodnocovat další informace a moje prostá analýza je v háji. Přitom o nic nejde. Stačí zadat SL a v nejhorším případě jsem venku. Obchoduji s akciemi a jak chutnají skutečné ztráty vím velmi dobře. Mimochodem, je to dobrá příprava pro komodity (myslím některé ztráty z akcií).

Problém je v tom, že mám stále pochybnosti o mém systému a zkouším proto stále jiné, jestli nepřinesou lepší výsledky. Teď třeba Woodieho CCI. Ten mě zaujal právě z psychologického hlediska. Musím ho prostě otestovat, abych třeba zjistil, že mi nefunguje, ale budu mít zase větší důvěru v systém původní.

Tímto chci říct, že každý člověk je jiný a jiným způsobem také postupuje ke svým cílům. Moje cesta je možná delší, možná dělám zbytečné věci, ale taková je moje povaha. Jednoho dne musím zůstat u jediného systému a já si to dobře uvědomuju. Proto zkouším i jiné systémy, abych se ujistil, že ten jeden je pro mě osobně nejlepší. Aspoň si umím svoje neduhy zdůvodnit ne ? 

Bohdan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím všechny, jsem poměrně rád, že můj poslední článek vyvolal diskusi, jakou vyvolal :-)
PET, nepjprve ještě jednou - prosím, to o VŠ neberte v žádném případě osobně, jak jsem několikrát zmiňoval, není to myšleno na nikoho osobně! Zrovna tak neberu nijak osobně Váš příspěvek - ba naopak, připadá mi jako rozumný a podobné diskuse a odpovědi vždy rád vítám.
Co se týče lehké "tvrdosti" mého posledního článku, upřímně se přiznám, že jsem chtěl, aby takto vyzněl. Samozřejmě, můžu psát články o tom, jak je trading fajn a v pohodě a snadný, ale bezpečně vím, že takové články nikomu příliš nepomohou. Když jsem pročítal tento týden zmíněné knihy úspěšných obchodníků, skutečně jsem si velmi uvědomil, že lidé stále ztrácejí díky chybám, kterých se vědomě(!!!) neustále dokola dopouštějí. Článek jsem tedy záměrně napsal poměrně "tvrdě" - z mého pohledu bych řekl, že je to velmi realistický článek, který vše říká o tradingu "bez obalu". Při vší úctě, optimismus do tohoto businessu příliš nepatří.
Já osobně začal vnímat trading ve správném světle teprve až v momentě, kdy jsem si skutečně dokázal vzít k srdci věci, které jsem právě popsal v poslením článku. Bylo to sakramentsky těžké vzít si tyto věci skutečně a hluboko k srdci, ale také sakramentsky přínosné. Osobně si tedy myslím, že tu a tam napsat trochu "přísnější" článek může každému jenom pomoci. Věřím, že číst podobné věci a vidět v nich sebe samotné nemusí být vždy příjemné, ale osobně si myslím, že je to naprosto nezbytné. Já osobně své začátky měl velmi složité - rozhodně mi nešel trading okamžitě a ani neznám nikoho, komu by kdy šel. Na druhou stranu - z dnešního pohledu vím, že kdybych v minulosti četl raději více "negativních" článku než těch popisujících jak si rychle vydělám miliony, ušetřil bych si mnoho $$$. Vydělávat v komoditách miliony je samozřejmě velmi reálné a není to nic neobvyklého. Pokud však chceme peníze vydělávat, na prvním místě se musíme dokázat zbavit veškerých iluzí. Proto jsem přesvědčený, že tu a tam nějaký článek zbavený veškerých iluzí a oplývající určitou nekompromisností a přísností může být jen k užitku a rozhodně zde budu podobých článků publikovat v budoucnu více! A skutečně to nemá nic společného s tím, co kdy kdo v životě dokázal. Opět - jakkoliv tvrdě to může znít - předešlé úspěchy v životě v případě tradingu vůbec nic neznamenají!!! Existuje tisíce příběhů o lidech, co dokázali vydělat miliardy prakticky v čemkoliv, ale v tradingu pohořeli. A existuje mnoho příběhů o lidech, kteří toho nikdy moc neměli, nikdy toho moc nedokázali, neoplývají přílišnou inteligencí, ale v komoditách vydělali miliony. Pokud má z mého článku někdo pocit, že ho nějakým způsobem nepřímo soudím nebo odsuzuji, pak je to naprosto špatné chápání. Každý ať se v mém článku vidí toliko, kolik sám chce. Každý ať si z mého článku vezme jenom to, co chce. Pokud se z vás mají kdy stát úspěšní tradeři, dříve či později ke všemu, co jsem v článku napsal, stejně dojdete sami.
Zatím zdravím,
Tomáš

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Flakaci.
Neporadím ti,jak zajistit,aby počitač nezamrzl,protože to neumím.V době,kdy jsem studoval na VŠ můj vrstevník Jára Cimrman právě vymyslel první harddisk,ale byl z lipového dřeva.Poradím ti ale,abys neklesal na mysli,když se ti něco hned nedaří.V životě se nejde jenom po pěkných cestách a jenom dopředu.Jsou tam taky překážky a slepé uličky.Mockrát spadneš do bláta a mockrát se budeš muset vrátit.Ale musíš mít vůli vstát a jít ke svému cíli.Když k tomu přidáš trochu trpělivosti,určitě tam dojdeš.A když budeš mít někdy pocit,že je před tebou VELKÝ problém,který nedokážeš zdolat,zastav se a rozděl ho na dva menší.A když budou oba ještě stále velké,rozděl je třeba na deset malých a s těma si již poradíš lehce.A když budeš problém prezentovat na Finančníkovi,určitě se někdo připojí ,kdo ti pomůže,např. Bolja a další. Stejně mám podezření,že ti přidali klávesnici do peřinky,když tě maminka nesla z porodnice.Dobrou noc. josef

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 year later...

Zdravím, dnes jsem na internetu četl článek na téma, kterého se v minulosti dotkl v jednom ze svých článků Tomáš.Jednalo se o fakt, že mnoho lidí si přeje zbohatnout,ale když opravdu získají miliony,tak neví co s tím. Snad se nikdo nebude zlobit, když sem vložím článek z internetu:


Německo teď sice prožívá loterijní horečku, ale Jewell Whittackerová z americké Virginie ví, že bohatství se může rozplynout doslova přes noc. Její manžel Jack si na konci roku 2002 koupil za jeden dolar los, díky němuž se tenkrát stal s výhrou 314 miliónů dolarů nejbohatším výhercem v americké historii. "Kdybych tenkrát věděla, co všechno nás čeká, ten los bych byla roztrhala," říká dnes Whittackerová.

Podobně to vidí i jiní. Seznam nešťastných výherců je ve Spojených státech, kde se jackpoty často šplhají do miliónových výšin, dlouhý. Nejenže každý třetí výherce dříve či později přijde na mizinu, kvůli výhrám se ale také hroutí rodiny, vznikají hádky a rvačky, krade se a vraždí. Nedbalost a vychloubačnost často způsobí konflikt se zákonem, a mnozí výherci nakonec zůstanou úplně sami.

Stačí se podívat na rodinu Whittackerových, s jejichž životem to šlo od onoho domněle šťastného dne od desíti k pěti. Už krátce po vyzvednutí výhry se musel čerstvý boháč vypořádat s několika vloupáními do domu, kanceláře i auta. Zmizely statisíce dolarů. Několikrát se musel zodpovídat z daňových úniků, v červenci minulého roku byl kvůli údajnému útoku na vlastníka jednoho baru předvolán k soudu. V květnu se domluvil na vyrovnání se ženou, kterou sexuálně obtěžoval. Dvě kasina ho žalovala kvůli nekrytým šekům na celkovou částku 1,5 miliónu dolarů a žalobu vznesl i otec mladíka, který zemřel na pozemku Whittackerových na předávkování drogami. Pak zemřela Whittackerovým ještě milovaná vnučka - shodou okolností také kvůli drogám.

"Jeden dlouhý zlý sen," říká k tomu Jewell Whittackerová a William Post z Pensylvánie by určitě souhlasil, kdyby ještě mohl. Začátkem roku zemřel na zástavu dechu, výhra 16,2 miliónu dolarů z roku 1993 mu přinesla jen dluhy a trápení. Jeho bratr si najal vraha, aby se dostal k penězům, jeho bývalá přítelkyně ho žalovala o třetinu výhry u soudu, šest manželství mu ztroskotalo a on sám nakonec skončil ve vězení kvůli střelbě na vymahatele dluhů. Podle zpráv médií žil nakonec ze sociální podpory.

Následky obrovských výher bývají často velmi tragické
Juan Rodriguez, kterému v roce 2002 spadl do klína 18miliónový jackpot, žije osaměle v obytném přívěsu. Jeho jedinými společníky jsou alkohol a čtyři vlčáci. Po výhře to ovšem vypadalo docela jinak: příbuzní a samozvaní přátelé stáli před jeho domovními dveřmi frontu, aby ho zkasírovali. Rodriguez se nenechal prosit. Auta, zájezdy a dárky všeho druhu rozdával plnými hrstmi. Dnes už neví, kam se všechny peníze poděly.

V každém případě je ale Rodriguez ještě naživu - na rozdíl od jiného výherce z Floridy, kterého loni kvůli jeho penězům zavraždili dva muži. Další muž z Texasu ukončil svůj život sám - kvůli nezřízenému nakupování a milostné aféře se totiž ocitl v rozvodovém řízení a úplně bez peněz. Jako kostelní myš je chudá i výherkyně z Minnesoty, která kvůli neúmyslnému zabití skončila za mřížemi. Pod vlivem drog a alkoholu způsobila dopravní nehodu, při níž zemřel člověk.

Jiná dáma z New Jersey vyhrála hned dvakrát během dvou let, dohromady 5,4 miliónu dolarů. Stejně jako Rodriguez teď žije v obytném přívěsu: podle médií svoje peníze utopila v kasínech. Jí ale alespoň nejdřív získané a pak prohrané milióny právem patřily - na rozdíl od jiné Američanky, která svůj šťastný los zaplatila kradenou kreditní kartou.

Myslím si, že tento článke přesně vystihuje to, co měl Tomáš na mysli. Pokud sem tento článek nepatří,tak se omlouvám.

Kahiros
"Můžeš dokázat cokoliv,pokud opravdu chceš a jsi na to psychicky připraven


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Opět musím použít myšlenku Kiyosakiho. Většina lidí chce dostat milion. Kolik jste potkali lidí, kteří Vám řeknou, že chtějí umět vydělat milion? Možná, že jste jich vlastně potkali nejvíce na tomto serveru.
Možná, že my nováčci máme stále pocit, že můžeme udělat velkou ránu hned zítra v tomto oboru ( nechci schválně použít ani slovo business ani slovo práci ). To co nám profesionálové stále tlučou do hlavy, přímo i pod čarou, je, že bez vlastního přemýšlení to nepůjde. Sice to někdy vypadá, že nám chtějí všichni naznačit - když jsem to musel vydřít já, tak Ty to zadarmo a rychle taky nezvládneš.
Ale je to trochu jinak. Není to o té vlastní námaze, ale o čase pochopit.... Je to jako s alchymisty. Začátečník si myslí, že podstatou práce a jediným cílem je výroba kamene mudrců. Alchymista by se přel.


mim.

"Máte právo na úspěch", Dr. Murphy

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...