Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie úspěchu 6: nový pohled na chyby


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 102
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Moc dekuji za naprosto skvely clanek! Tento pohled na chyby jsem si zacal uvedomovat az (nebo diky bohu uz) nedavno a musim opravdu rict, ze me posunul opet o neco dale pri mem snazeni. Kdyz se na to ted zpetne divam tak jsem v minulosti radu cinnosti dopredu vzdaval, protoze jsem zkratka zil v presvedceni, ze na to ci ono nemam talent, a kdyz se mi neco nepovede napoprve, tak to nemuzu dokazat nikdy. Jednoduse jsem ve vsem videl jen konecny vysledek a tu tezkou trnitou cestu uz nikoliv. Omluvou za to vzdy byly vety typu na to nemam bunky, talent nebo cokoliv jineho. Myslim, ze velmi dobre lze tento pohled pochopit z knihy Psychokybernetika od Maxwella Maltze, ktery prirovnava lidsky mozek ke kybernetickemu stroji, kteremu chyby pouze ukazuji tu spravnou cestu k vytycenemu cili.

David

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Moc hezké počtení, díky za něj.

Protože jsem si přečetl už snad vše, co je na Finančníku napsáno, je úžasné sledovat autorovu postupnou proměnu chápání okolí a sebe samého. Jsem moc rád Tomáši, že se nebojíte napsat co si myslíte a stojíte si za tím.

Již jsem to psal dříve - pro mne osobně jsou co se týče tradingu tyto články nejvíce přínosné (psychologie osobnosti atd.), časem totiž trader objeví, že mít technicky stabilní profitový systém je "hračka". S čím se vždy nejvíce musí poprat není obchodní systém, není to trh, není to broker, ale je to pouze trader sám se sebou :) .

Link to comment
Sdílet pomocí služby

vskutku dobry clanok, naozaj nikto sa nestane profitujucim traderom bez toho aby ho vlastne chyby naucili. vravi sa sice ze je lepsie ucit sa na chybach druhych ale v tradingu to pomaha len v malom percenticku.

ked si dokazeme chybu priznat tak si ju dokazeme aj dostatocne uvedomit a potom je mala pravdepodobnost ze sa zopakuje. a navyse.... priznat si chybu nie je ziadna hanba (ved ako to je aj v clanku... takzdy robi chyby), hanba je robit ju tvrdohlavo dalej ked uz o nej vieme a nechceme si ju pripustit.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Aj ja si myslim, ze ucit sa na chybach druhych nie je spravna cesta (hoci je to vzita dogma), pretoze keby to robili vsetci, cely dav by kracal jednym smerom a kazdy by robil vsetko co robi dav, pretoze kazdy by veril, ze sa musi ucit na chybach ostatnych. Nikdy by sme sa nikam nedopracovali. Uspechy vznikaju tam, kde sa jeden popalil a druhy tam zacal znova. Neverim tomu, ze ak jeden zlyha, urobil chybu. Je dost mozne, ze nesiel zle a vlastne to nebola ziadna chyba, len sa predcasne vzdal - a to bola ta chyba, ze sa vzdal. Vacsina ludi sa vsak vyhyba horucej kasi, kde ini zlyhali a vyhra ten, kto naberie odvahu. Myslim ze na mieste, kde sa dostane kazdy, ma nic skvele necaka. Naopak miesto, ku ktoremu nevedie ziadna jasna cesta a je strazene trnim, kde sa mnohi uprostred cesty zodrali a vzdali, bude iste nieco zaujimave. Ludia maju tendenciu ist v zivote najlenivejsou moznou cestou a to je spravanie nezivej hmoty - kamen pada samovolne najkratsou cestou a pozorujem, ze tak sa sprava aj vacsina ludi - padaju tam, kam ich to hodi. A to je aj dovod, preco v tradingu tolko ludi zlyha. Presne tolko zlyha nielen v tradingu, ale v kazdom biznise.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zrovna o vikendu jsem o tom taky premyslel a vzpomnel jsem si jak jsem se naucil jezdit na kole. Ze zacatku mi to neslo a tak jsem vyfasnul pomocna kolecka. Az po nejakem case mi je odebrali a ja jel opravdu sam - pamatuji se na to dodnes ;-) A tak me napadlo, ze kdybych si pred prvnim pokusem jizdy na kole precet studii jak se ma spravne jezdit na kole, tak bych ty "kolecka" urcite potreboval taky!
Zdravim, Jirka

Link to comment
Sdílet pomocí služby

jo jo presne tak to je... V knize od kyiosakiho bylo ze americane kteri jednou nebo dvakrat zkrachovali jsou pro banky daleko zajimavejsi na uver nez ti co to delaji poprve .... myslim ze tohle presne dokazuje ten pohled na chyby... .V cesku je to presne naopak... Tomasi clanky od vas jsou vyborne presne takhle to chci dotahnout v zivote ze budu potom ucit lidi jak byt uspesny :) ( a tak to bude neni cesty zpet kdyz uz to mam nastavene v hlave ) ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobrý článok. Osobne som si tiež kládol podobné otázky. Trading je dobrá ilustrácia – jednoducho žijeme vo svete pravdepodobností. Každé rozhodnutie čo urobíme je z nejakou pravdepodobnosťou správne alebo chybné vzhľadom na objektívnu realitu. Úspešní ľudia majú pravdepodobnostnú krivku posunutú smerom k vyššej pravdepodobnosti správneho rozhodnutia (objektívne správneho rozhodnutia) v oblasti v ktorej sú úspešní. Čím sú úspešnejší, tým je posun výraznejší. 100% úspešnosť je nedosiahnuteľná, preto aj najlepší z najlepších robia chyby.

Tomáš sa vo svojom článku položil otázku : Proč než se člověk něco naučí musí udělat tolik chyb a prolít tolik krve? Proč je to vždy tak těžké?

Možno odpoveď je v tom, že niečo musí oddelovať tých úspešných od neúspešných. A to je práve tá úspešnosť rozhodovania. S malou pravdepodobnosťou bude vychýlená na jednu a samozrejme aj na druhú stranu – bude menej tých čo sú horší ako priemer, ale aj tých čo sú lepší ako priemer. Čím chcem byť lepší ako priemer, tým je menšia šanca, že to dosiahnem. (Vo väčšine oblastí byť o niečo lepší ako priemer je pomerne ľahké, ale patriť medzi najlepších extrémne ťažké).

Druhou časťou odpovede na Tomášovu otázku bude asi fakt, že detaily sú dôležité. Z vlastnej skúsenosti viem, že byť v niečom dobrý známená poznať veľa detailov. Keď sa niečo učíte relatívne rýchlo zistíte podstatu – ale klúčové detaily zistíte až tvrdou prácou a to je to ťažké (a to je tá vec čo Vám posúva úspešnosť rozhodovania želaným smerom).

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...