Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Stavíme byznys jménem trading II.


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 35
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Upozorňuji, že 15 minut denně na opce se mi zdá podceněné, pokud vše nezvládám "levou zadní".
Pokud studuji a do obchodování počítám
1. studování jak funguje můj nástroj, ve kterém si připravuji obchody
2. studování různých článků o strategiích (condor atd.) na internetu (každý autor má svůj pohled a je užitečné si přečíst vysvětlení více autorů)
3. sledování diskusí, kde natrefím na zrnka, která mi mohou pomoci, nebo mohu pomoci já)
4. vedení deníku a jeho vyhodnocování
5. mám otevřeno 8 - 10 obchodů (což je nutné, abych neměl všechna vejce v jednom košíku) a každý den pro jistotu každý obchod přehlédnu a znovu promyslím (i když se většinou tyto obchody vyvíjejí pomalu, osvědčilo se mi to),
tak spotřebuji času řádově více. Možná mám nižší IQ, nevím.
A všechen ho počítám do obchodování, protože kdybych obchodovat nechtěl, tak bych všechen tento čas ušetřil.
To je můj pohled na množství času.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zvědavec :
Samozřejmě jsou mezi námi dlouholetí zkušení obchodníci a stabilně profitující tradeři, kterým stačí 3-5 minut denně na opce. Osobně věnuji opcím v průměru 15 minut denně. A méně si férově nedokážu představit.
V těchto dnech jsem v pozicích, stačí mi jen kouknout na Net Liquidation a zda se něco zásadního neděje na trzích (jdou teď z pohledu opcí víceméně do strany). To stačí jednou denně a není to zdaleka ani 15 minut. V případě velkého pohybu vím, co mám dělat, příkazy jsou buď už aktivní na trhu nebo je mám nachystané a já je jen aktivuji.
Dále mám svůj systém vstupů do pozic, pokud situace nastane, tak "hup do trhů".
Pokud získáš zkušenosti, tak paradoxně rozhodovací fáze je nejméně časově náročná.

Všeobecně nemá velký smysl koukat do trhů, jak se mění svíčky, když stejně nebudu obchodovat. Aby to nebylo pochopeno špatně - trh mě nyní začne zajímat pokud SPY by byl nad 140 nebo pod 130. To ostatní v době 4 týdny do expirace není podstatné. Jenom šum. Z pohledu mých pozic a obchodních systémů - chop.

Čtení literatury, novin, zpráv do toho nepočítám, neboť něco člověk číst před spaním musí, řadu zpráv z médií (ať už jsou to noviny, rádio, televize, internet) už vnímám podprahově.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jen bych chtěl říct, že si čím dál víc uvědomuji, že trading je business a je to krásně vidět v mém obchodním deníku na pohybu mého účtu směrem dolů. Jsem v komoditách jen krátce (cca půl roku intenzivního studia) a ztrácím, ztrácím a ztrácím. A víte co ? Je to dobře, dobře a dobře ! Je to velice dobře a každou ztrátou mě to utvrzuje v tom, že trading je seriózní business, kde uspějí jen ti nejlepší, nejpoctivější a nejsnaživější business mani. Kdybych po svém půl roce intenzivního se zajímání o komodity vstoupil do trhu a začal konstantně vydělávat, asi by mě trading jako business zklamal. Řekl bych si, že když i absolutní amatér vstoupí do trhu a dokáže vydělávat na burze, jedná se asi o něco hodně primitivního.
Tyger Woods musel trénovat tisíce hodin aby dokázal být ve svém businessu nejlepší a vydělávat tak konstantně velké peníze. Michael Jordan, Michael Schumacher, Wayne Gretzky a nebo Joe Ross, Williams.... Je to přece jedno. Každý má ten svůj business a to co tyhle lidi spojuje je tvrdá práce, tréning a společný cíl - zvítězit !

Kdybych teď začal vydělávat, považoval bych trading za frašku ... já chci roky tvrdě trénovat a pak dělat business, ne frašku ...

Nejdřív je tréning, pak teprv ženy a show ;)

Díky za článek

Link to comment
Sdílet pomocí služby


Kazma,

Nezbyva nez souhlasit, a je zejmena dobre pro Tebe,ze to takhle od zacatku beres, ze to proste obcas boli, nez se clovek vypracuje na tu uroven, kde se stava profesionalem. A to se ovsemze nestane ze dne na den.Larry utopil hodne penez na zacatku, ikdyz mozna jak sam priznal, nekdy zbytecne vice, nez bylo opravdu nutne.ALe podstane je ze to dokazal v konecnem dusledku otocit ve svuj prospech. No a Schumi?Ten se nestal 7x mistrem sveta jenom proto,ze mel proste stesti.A ze tech aut bylo co rozflakal :-). Takze je to proste o tom, jak si to potom v hlave sami srovname a jak se s tim vyporadame.Jak jiz nekolikrat tady v clancich od kluku zaznelo, ze jedine chybovanim se naucime delat veci spravne. Je to tak.

Preji at Ti vydrzi zdravi postoj

Viktor
Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kazma,

stracas a je to dobre, a to mas chlape vskutku pravdu. neni nic horsie ak ked trader na zaciatku zarobi, resp. vela zarobi. to sa potom v stracani vrati dvakrat viac. ak prezijes obdobie stracania tak je to ta najlepsia skola a zistis veci co by si ziadnym inym studiom nezistil. vskutku je to dobre. druha vec vsak je ze si treba najst alebo podelit kapital tak aby si mal s cim pracovat ked tato etapa pomine.

mnoho traderov ide do tradingu moc rychle a potom zistia ze zaraba len elita ale v skutocnosti by bolo omnoho viac uspesnych traderov keby viac studovali trading a boli si viac issti tim co idu robit a viac by si boli vedomi ake je to narocne a ako si povedal ze je to naozaj seriozne podnikanie a nie zabava. to ze to cloveka zacne bavit ked vidi ze mu to funguje a dava prachy to je velke plus ktore sa dostavi az neskor k tomu vsetkemu.

a pritom staci tak malo, ako Tomas napsal, napriklad tie knihy citat a vzdelavat sa. su take akoby dva zakladne typy novacikov. ti co maju nieco a myslia si ze maju svaty gral a nevzdelavaju sa a potom sa popalia sami na sebe ked zistia mnohde veci kotre si predym mohli precitat. a potom su druhi co zas vsetko citaju a studuju skusaju a myslia si na zaklade tohto ze su pripraveni, vobec si neuvedomia ze treba testovat obchodovat demo dlhodobo, nadobudat prax ktora ukaze za dlhsi cas ci to skutocne je take jednoduche ako je jednoduche citat knihy.

zacinas dobre, len sa nevzdavaj, je hromada tych co stracali a potom sa vzdali, nepozreli sa na veci inak, nechceli sa naucit, a keby tomu obetovali viac casu (nemyslim denne viac casu ale nechali tomu dlhsiu dobu na nazbieranie skusenosti) tak by aj z nich boli celkom profitujuci traderi.

a po kazdej strate treba cistit mysel, velmi dolezita vec, vtedy neobchoduj ale najdi si sposob ako sa dostat do dusevnej pohody. ja chodim napriklad cvicit do posilovne.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

[bold]"Mít Vaše ztráty pod kontrolou" [/bold]to je heslo, které slyšíte ze všech stran. Z knížek, z portálů věnujících se tradingu, určitě to uslyšíte i na kurzech. Hezky se to říká a poslouchá, ale hůř se to už dělá. A to i přesto, že existuje spousty zaklínadel, jak na ztráty.

Určitě si vybavíte pojmy jako maximální risk na obchod, risk reward ratio, money management. Všechno je na první pohled přece tak snadné. Akceptovat ztráty, když jsou ještě malé a vybírat velké profity.

Ve skutečnosti většina obchodníků (říká se cca 80%-to jsem někde slyšel) prodělává. Důvody mohou být různé, mnohokrát byly v různých podobách zde již prezentované. V neposlední řadě jedním z důvodů může být i psychika. Taková ztráta může zanechat hluboké stopy na sebevědomí a vnitřní pohodě obchodníka. Umění přijímat ztráty tak, aby Vás to neovlivnilo do dalšího obchodování, je jedním z klíčových prvků Vašeho úspěchu.

Ztráty jsou přirozené, bez nich to nejde. Jak někde v rozhovoru pro média na dotaz "Jak to děláte, že vyděláváte ?" odpověděl Dr. Elder "Celkem vždycky víc vydělám, než prodělám. A to je pro mě v celkovém součtu důležité". Každá ztráta je nepříjemná, ale pokud víte, že je to jen drobná komplikace na cestě k úspěchu, tak jste tak nějak "více v pohodě". Určitě pomůže pomyšlení, že ztráty jsou normální, nikdo se jim nevyhne, ani Larry W. se jim nevyhnul. Takže když ztrácíte i Vy, není to nic nenormálního.
Položte si otázky : Neživíte tímto jenom ten svůj sen o zbohatnutí ? Že Larry W. byl jen jeden z těch 80% lidí, kteří prodělávali ? A že se to samo přece musí časem obrátit ? Že tu změnu za Váš nikdo neudělá ? Že jenom odkládáte to finální tvrdé procitnutí ?

[bold]Ztrácet je normální.[/bold](td) Ježí se mi chlupy na celém těle při této větě. Já přece neobchoduji, nebo nechci obchodovat proto, abych ztrácel. Chci vydělávat. A propos. "Kdo Vám podsouvá tuto větu ?" Není to náhodou broker, kterému brečíte na rameni, že ztrácíte ? Není to náhodou někdo, u koho si platíte alerty a ty Vám zrovna nevychází ? Není to prodavač obchodních systémů, u kterého jste utralili své peníze za něco, co nefunguje ? Není to někdo, kdo prodává know-how a tvrdí Vám, že se musíte ještě více vzdělávat ?

Vzdělávat se je určitě správné. Otázka je, jakou formou ? Něco bolí více, něco méně. Běžte tou nejtvrdší cestou. A jak víme, myslet někdy bolí. Proto, když mě postihne ztráta, existuje jen jediný správný krok. Poučit se. Zamyslet se, projít si to ještě jednou. Na každém obchodu se nechá najít něco, proč to zrovna nevyšlo. Chyba, varování. [bold] Za chyby se platí. A chybami se člověk učí.[/bold] Pokud za něco zaplatím, tak si toho vážím a příště stačí jen tu chybu neudělat a být více obezřetný.

Přemýšlejte o tom !

[ital] Pozn. autora : Tento příspěvek není namířen proti komukoliv ani čemukoliv. Jakékoliv Vaše asociace jsou naprosto náhodné. [/ital]

Link to comment
Sdílet pomocí služby

misak,

tiez tvrdim ze je lepsie niekolko rokov studovat alebo sa snazit vlastne nieco vytvorit na deme a nepustat sa do tradingu "po hlave" ale to sa v dnesnej dobe malo nosi a ludia to nechcu pocuvat. kazdy chce zarabat hned. ked si vezmes studentov na univerzitach tak ti studuju priblizne 5 rokov a aj tak pri nastupe do prace zistia ze moc toho zo svojho oboru nevedia a ze prax je omnoho narocnejsia. jedine z tohto dovodu suhlasim a tvrdim ze len live trading cloveka nauci skutocne obchodovat ale zaroven tvrdim ze na to treba dlhu pripravu a niekedy aj dlzka 5 rokov ako na univerzite (kde toto aj tak nikoho nenaucia) je prilis malo.

pri tejto narocnosti tradingu je normalne ked clovek straca, zaciatky su vzdy take, nemyslim ze by sa niekto naucil obchodovat bez takychto obdobi, kazdu chybu trading cloveku vrati poriadnou fackou a razom pochopime co sme zanedbali atd atd. Nikto netvrdi ze obchodujeme pre to aby sme stracali. ale ked stracame tak je to skolne a rozhodne je to normalne a "dobre" pre buduce zarobky. znie to choro ale ukazte mi cloveka ktory zacal tradovat a popri vydarenych obchodoch mal zopar nepodarkov a takto si nahonobil majetok. to je az faza kedy sa uz dotycny naozaj nazyva skutocnym traderom ale tu cestu predtym musi absolvovat predsa kazdy nie?

urcite je menej normalne ked clovek profituje od zaciatku a len obcas zakopne, takto sa uspesny traderi malokde zarodia, taky typ tradera skor ci neskor padne poriadne na kolena pretoze si nepresiel tym bahnom na zaciatku.

ale ak sa nepozdavaju vyrazy ze stracat je normalne alebo "dobre" tak nazvyme to inym slovom ci uz potrebne (pre uspech do buducna) alebo vychovne, akokolvek to mozeme nazvat. ved je to len tahanie sa za slova.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Toto téma, zdánlivě nové, je zde už rozpitváno všude možně X-krát, jen pod jinými názvy. Je to docela obehraná písnička. Ono se to v jistých periodách bude opakovat stále, což ostatně na škodu není nikdy.
Jsou tu ale zjevně 2skupiny lidí: ti co to vidí na "dlouhé lokte", čas je nepálí, mají své "jisté" jinde. A pak ti, co to berou vážně se vším všudy a zjevně se snahou nejen se chytit, ale dokonce zkusit se živit tímto houpacím byznysem. A ti postupují myslím o hodně rychleji, mají jinou motivaci a cíl. Přitom nikde není dáno že se zadaří.
Je fakt jedno kolik času tomu kdo věnuje, podstatný je efekt. Mně je dnes už líto každé minuty navíc, snažím se zjednodušovat a osekávat vše co si myslím že by ještě zjednodušit a osekat šlo. Někdo naopak. Vše je OK, dovoleno a možné. Vždy ale žasnu, jak lidé co k tomuto jen krátce "čuchnou", mají asi pocit že je vše OK, i když výsledky nic moc. Ano, ztráta je normální, ale i ta by měla mít svou míru, pak už to začíná jít jinam.
Zdánlivá vyjímečnost tohoto konání, kde téměř kdokoliv může mít "pod palcem" nehorázné peníze = viz síla komokontraktu a zlomek peněz=marginu=na něj blokovaném-může někomu dávat pocit "supermanství". Je to velice ošidné, a protože stále platí že opakování je matka moudrosti, tak i opakování zde není marné pro ty, co mají zapnutý příjem. A dobré mít na paměti že "velké" peníze umí spustit v hlavě jiné pochody a reakce než peníze "malé", i když platí stále stejná pravidla.
A z těch všech možných knížek dnes už běžně dostupných kolem tradu bych za podstatné považoval to, kde je psáno o tom jak ukočírovat sebe sama.
Úspěšnou stavbu všem od
:-))

Link to comment
Sdílet pomocí služby

miciko,

toto je byznys ako kazdy iny. mozes tu zarobit slusne prachy ale aj slusne rychlo skrachovat. tym ze si to zefektivnis ako sa len da dosiahnes urcite pokroky ale cas neoklames. ked tomu nedas cas tak zarucene prerobis aj posledne drobne co z ponozky vytrasies. to nie je o tom ze niekto ma prijem a popritom ma cas. to je o tom ze ti co nemaju prijem (respektive ho maju mensi ako by chceli) si myslia ze toto je sposob ako rychlo zbohatnu ked sa to naucia. rozhodne je lepsi trader ten co sa tomu venuje niekolko rokov par hodin denne nez ten co sa tomu venuje 15 hodin denne len polroka. to ze sa obcas najde vynimka je zanedbatelne.

skus iny byznys, napriklad viest nejaku firmu alebo nieco na ten sposob. skus vytlacit nejaku konkurenciu alebo s nou aspon drzat krok, presadit sa pri nej, skus zbohatnut rychlo, skus cielavedome a efektivne akykolvek byznys rozvinut. po case zistis ze je to o krk prezit a ze vobec to ze sa ti podari mat aky taky cisty zisk je uz dost velky uspech a dalsie uspechy budu ked ho tvrdou drinou budes zvysovat ako bude cas pribudat.

v e-tradingu je vyhoda taka ze si slobodnejsi, nemas tolko starosti a hlavne to o co nam vsetkym ide je to ze sa tu da mnohonasobne viac zarobit nez pri inom podnikani, ale to neznamena ze je to lahsie. to ze je tu vecsi potencial pre cisty zisk sposobuje ze si vsetci myslia ze sa to da rychlejsie ako v inom byznyse ale to je velky omyl, to su len vizie. ked pochopis ze sa cas neda znasilnit a ze si na prachy musis pockat tak budes mat lepsie vysledky ako ked budes nuteny psychikou zarobit co najviac a pomerne rychlo lebo nemas iny prijem. (ja tiez nemam iny prijem len z tradingu, z forexu) jednoducho som sa musel zmierit s tym ze tomu ten cas treba.

PS: nejde o to aby sme nechali plynut cas a on to za nas spravi. treba robit co sa da a co najefektivnejsie, ale cas predbehnut tym ze sa budem prekonavat vo vyspickovani roznych veci bez toho aby som si ich potom zazil a predral sa trhom s jeho nastrahami to prinesie len zbytocne chyby, stres, a znovu chyby a nakoniec celkovy krach.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

NLA :
Já neříkám, že je špatně studovat. Od něčeho se člověk odrazit musí a načerpat základní pojmy. Od toho tady ten "vedlejší" business je. Nabídka brokerských domů, obchodní doporučení, knížky, kurzy, kempy, semináře atd. Je na každém obchodníkovi, co hodlá nakoupit.
Bohužel ve skutečnosti u většiny začínajících jde křivka vzdělání po této trajektorii :
- základní pojmosloví někde získané (zde pochytí první rady, kde začít)
- stavba svých OS
- backtesty
- papertrading (poslední 2 body v tom lepším případě)
- live a první ztráty
A zde vidím kritický bod, neboť je velmi lehké přijmout fakt, že jste málo studovali. Nebo, že ztrácet je přirozené. Ano za pár peněz investovaných do dalšího vzdělání (opět a priory neříkám, že to je úplně špatně) odlehčíte svému mozku, a necháte si implementovat další část snu o zbohatnutí, dostanete další obzory, jak a co obchodovat. Jste opět na začátku. Víte toho více, ale pořád ještě nevyděláváte. Tento postup nebolí a je relativně levný. Cena jednoho stoplossu ? Knížka ještě méně. Zde si ale koupíte jenom vizi a principy.

[bold] Svůj vlastní OS si musíte vybudovat sami ! Každému vyhovuje něco jiného. Nelze opisovat. Pouze se inspirovat. [/bold]

Mnohem obtížnější a namáhavější je na sobě pracovat. A celé nahotě se to projeví až v live modu. Tam není žádný "kdybyland". V backtestu či paperu jdou chyby lehce odstranit, nechci-li přímo říci manipulovat. V live modu je to tvrdě černobílé. Žádný backspace. Pokud dokážete pojmenovat chyby v live módu, pak teprve Vaše křivka učení a tím i Vaší výkonnosti jdou strmě nahoru.


Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...