Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie obchodování 27: všechno je to ve vaší hlavě


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 65
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Dobrý článek a hodně výstižný nadpis. Už v době kdy jsem backtestoval a pak jel demo jsem přikládal psychologii velký význam, ale po přechodu live jsem vážně poznal co je moje hlava zač a co občas vymýšlí za blbosti.
PS
Dřív jsem považoval tradery ve svém trhu (YM) za své potencionální nepřátele a soupeře, ale teď už je vnímám jako své kámoše kteří až dokážu zcela ovládnout svou mysl a budu vždy dělat to co mám mě budou v konečném důsledku slušně živit.

Hodně úspěchu všem nejen v tradingu. Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nejsem příznivcem bezpředmětného pochlebování ale tento článek je myslím přínosem zejména pro začínající obchodníky, kteří vstupují do live obchodů, nemají zkušenosti s jakoukoliv obchodní činností a první ztráty nebo serie ztrát je prostě ničí. Jsem podnikatelem již od roku 1993 a zažil jsem mnoho ztrát ale i vzestupů, skutečně špatných sezón ale i vynikajících zisků. V každém oboru je nutná dávka odhodlání a odvahy vstoupit do určité sféry podnikání založena na zhodnocení svých možností, schopností a perspektivě. Víra v sebe a v to co chci dosáhnu je velmi důležitým rozhodnutím. Dobrá příprava a analýza prostředí kde se chci uplatnit je nezbytná - kurzy, literatura, diskuse, papertrading, pak však následuje rozhodný krok - vstup do skutečného obchodu. Pokud člověk nezvládne na počátku svou psychiku, zejména známé negativní vlastnosti - chamtivost a strach, začne vytvářet jednu ztrátu za druhou, přestane věřit ne jen svému systému, předchozím testům ale i sobě. Domnívám se, že víra v sebe a psychická odolnost je prioritní v oblasti jakékoliv obchodní činnosti a tradingu taktéž. Děkuji
Václav

Link to comment
Sdílet pomocí služby

no, mozno ta druha skupina len nebola schopna dodrzovat vlastne obchodne systemy ked im myslenie narusil ten experimentalny system, vysledky by mozno mali bez toho ovela lepsie nez prva skupina. a ze ta prva skupina ludi vydelavala... teda uvital by som vidiet ten system, mohol som si usetrit kopu starosti a casu. kazdopadne k tomu mysleniu ako mala prva skupina sa da len priblizovat pomaly a len ked ma clvoek materialne istoty a moze si dovolit trading brat ako hru. len kolko ludi to moze takto spravit? a kolko ludi dostane nejaky dobry system zadarmo?

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Musim souhlasit, ze vliv okoli je neco velmi silneho co cloveka ovlivnuje pri tradingu vic nez by si myslel a nez by chtel. A to nejen myslenim o ztratach jak se pise v clanku, ale taky viru v obchodni system, ktery pouziva. Priklad z me vlastni zkusenosti. Zacinal jsem s WCCI a pri dodrzovani pravidel jsem byl ziskovy. Jenze pak prisel chat a ruzne diskuse a velmi ochotne me podvedomi naslouchalo nazorum jak je lepsi ten a onen system, protoze napriklad vic vydelava ci mene ztraci apod. Dusledkem toho bylo, ze jsem se postupne odvracel od WCCI a zkousel jine metody (napriklad Price Actions, Formace atd.) a jine trhy (presel jsem z ER na DAX) a vse skoncilo tak, ze jsem zacal ztracet a prestaval verit sobe i tradingu jako takovemu. Pak se mi jednoho dne rozsvitilo a opet jsem se vratil na ER a k WCCI a opet se mi dari. Dnes kdyz jsem cetl tento clanek, tak jsem si plne uvedomil, ze za touto zkusenosti stoji prave ma hlava, ktera se nechala ovlivnit okolim.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Clanek verne odrazi, ceho si jiz delsi dobu vsimam ve svem okoli.

Dnes sem ve stadiu, kdy o tradingu vubec nemluvim. Drive, kdyz sem se s nekym o tredingu bavil, byl jsem vzdy a pokazdy za uplnyho blazna - jako kdybych jel na opusteny ostrov hledat truhlu s pokladem. Rikal sem si sam pro sebe "vzdyt to prece neni nic radikalniho a nerealnyho! Tady jsou lidi, z masa a kosti, kteri to taky dokazali. Kdyz uz nic jinyho, alepson se pokusim".

Asi mam smulu na lidi kolem mne, ale nepotkal sem cloveka (kromne na kurzu financnika :)), ktery by byl schopen tvurciho mysleni mimo ramec hypoteky a rychleho zbohatnuti v tip-sportu. A jsou to lide mnohem, mnohem chytrejsi (at uz to znamena cokoliv) nez ja - uspesni podnikatele, manazeri, konzultanti ...

A jak pise clanek, kdyz ctu knihy a clanky o obchodovani, vedome myslenkove procesy se zabyvaji obchodovanim, pripada mi to jako jakakoliv jina prace v kancelari.

O cem jsem se presvedcil mnohokrat, uhel pohledu lze slovy prenest jen velmi, velmi tezko. Jak pise Exupery, "slova pouze oznacuji, ale neuchopuji".

Ales

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Add prilozeny experiment o "slepote".

To uz je dano selektivnim vnimanim vnejsich informaci a kratkym rozpetim pozornosti (short attention span) a mnozstvnim informacim, ktere dokaze kratkodoba pamet zpracovat (kolem 7 - 9 informaci "chunk of information"). Proto mame narozdil od ostatnich savcu schopnost vytvaret neomezeny pocet vrstev abstrakci, ktere nam umozni vnimat informace do prakticky neomezeneho rozliseni.

Jinak myslim, ze se dany experiment da krasne vztahnou na trading. Vnimame jen to, co jsme pripraveni vnimat. To znamena, ze vnimame jen to co chceme, na co se soustredime. Pokud si u ztratovyho obchodu budu moc prat, aby se trh otocil mym smerem, tohle prani (emoce) bude ovlivnovat moje vnimani, ktere zpusobi, ze vsechny informace budu interpretovat tak, jako ze naznacuji obrat trhu (ac informace samy o sobe, ze sve podstaty, nic naznacovat nemohou:)). A tak jeste chvilku pockam ve ztratove pozici ... :)
Jen kdybychom k temto procesum meli pristup vedome. Nebo ze bychom meli ... ? :)

Ales

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...