Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Jaký je smysl futures indexů?


Doporučené příspěvky

Futures na akciové indexy byly zavedeny v roce 1982.
Od této doby je prakticky možné obchodovat s předpověďmi o vývoji akciového trhu, tedy spekulovat na možný budoucí vývoj.

Banky, fondy, pojišťovny, penzijní fondy, spořitelny a další akcionáři si pomocí indexů chrání hodnotu svých akciových portfolií.
Všechny tyto subjekty se tak mohou zajišťovat proti různým druhům portfoliových rizik.

Zajímavostí futures na akciové indexy je skutečnost, že kontrakty na akciové indexy nepřipouští možnost fyzické dodávky.
Závazek každé strany musí být uzavřen záměnným obchodem, nebo na konci obchodování (LTD) peněžním vyrovnáním.

Pavel

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Mám dotaz ohledně S aP 500.Jedná se o marginy: z CMe jsem si našel že, Intraday Initial = 15469, IntradayMaintenance = 12375, Overnight Initial = 30938 a Overnight Maintenance = 24750. Znamená to, že aby bylo možné otevřít pozici broker vyžaduje mít na kontě alespoň sumu tvořenou initial + maintanace. Logicky vím, že money management vyžaduje mít více.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Záleží na tvém brokerovi, jaký chce intraday margin. IB chtějí na něco 5.000$, kde jinde to máš třeba za margin 1.000$. Jak si naložíš se svým MM je tvoje věc. Fakt, že mám na účtě tolik, že si mohu otevřít obchod s 10 kontrakty, přeci neznamená, že jsem takový magor, abych to udělal, když tím budu riskovat na jeden SL půlku účtu. Ale mohu to udělat. Víc takových lidí, co to dělají, bude na kom vydělávat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pokud se tu někdo ptal na smysl futures na index, tak nabízím vysvětlení:

je třeba si uvědomit, že obchodování futures je jen "vydělávání bokem". Dám příklad s jednou akcíí (ne tedy s balíkem akcíí, který tvoří index):

Pokud máte akcii a CHCETE ji držet aniž byste ztráceli její hodnotu (=zafixovali si hodnotu), pak, když si myslíte, že její cena pujde dolů, tak otevřete na tuto akcii krátkou futures pozici (zavázal jste se prodat, prodal jste) - co to znamená? Že když cena Vaší akcie bude klesat, pak Vám právě ten futures kontrakt bude vydělávat. Pokud tedy klesne cena akcie o 100 USD, pak ale futures kontrakt vydělal těch 100 USD - byl jste v krátké pozici, vydělával jste na poklesu. Chápete jo? No a pokud někdo drží balík akcíí, pak se mu hodí spíš otvírat futures pozice na celý idnex.

Uvědomte si, že smysl jakýchkoli futures trhů je zajistit si cenu do budoucna. A jak tu někdo správně napsal, u indexů vy nedodáváte, končí to jen tím peněžním vyrovnáním, tzn,. jen kolik Vám přiteklo na účet (nebo odteklo) a hotovo. Jestli akcii nebo balík akcíí pak skutečně prodáte, je jen na Vás. Šlo jen o to, o kolik se Vám znehodnotila akcie (spotový trh), tolik Vám vydělal ten futures kontrakt (futures trh).

U komodit jako cukr atd, to navíc končí i fyzickým dodáním.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...