Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Chci začít obchodovat, ale bojím se, že přijdu o peníze


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 73
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Jako začínající obchodník mám připravený plán kolik bych měl vydělat každý měsíc, snažil jsem se o co nejrealističtější verzi. V prvních třech měsících bych nerad ztratil víc jak 500 dolarů za všechny tři měsíce. Další 3-6 měsíců předpokládám, že budu na nule a poté předpoklad zisk cca 100 dolarů za měsíc. Vše mám ochráněno podmínkou, že pokud ztratím za daný měsíc víc jak 1000 dolarů, tak přestanu pro ten daný měsíc obchodovat a zároveň pokud budu mít tři měsíce za sebou ztrátu víc jak 3000 dolarů (což se stane jen v případě, že za celé tři měsíce nebudu mít ani jeden vítězný obchod, viz další odstavec), tak přestanu s obchodováním a začnu úplně od začátku (backtesty, studie, atd.).

Při vytváření pravidel jsem se zaměřil na to, abych měl co nejméně obchodů za měsíc z toho důvodu, že méně obchodů = menší ztráta za měsíc, takže podle mých pravidel mi vychází cca 5-10 obchodů za měsíc s RRR 1:3,5 při SL 10 bodů (což je $50 v trhu YM) a úspěšnost kolem 40%. Není to systém, který by vydělával milióny za rok, ale pomocí dobrého money managmentu je možné dosáhnout zhodnocení účtu cca o 80% za rok, ale ze začátku se spokojím s 10% max 20% za rok.

Jsem připraven investovat 12 tisíc dolarů s tím, že předpokládám maximální ztrátu 3 tisíce dolarů, se kterýma jsem se už definitivně rozloučil :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Jen kratce zareaguji na bod o tom doufajicim traderovi, ze mu se ten horsi zacatek vyhne. Papertraduju a zive obchoduju opce cca. 1,5 roku (4 mesice paper, 12 life). Za tech 16 mesicu jsem mel pouze jednu plnou ztratu, tj. vsechny me ztrategie skoncili ve ztrate.

Chytrejsi se dovtipi, kdy to asi bylo. Samozrejme prvni mesic life obchodovani :-) Takze muzu potvrdit murphyho zakon...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Naprosto souhlasim s clankem (tu), zezacatku jsem "nastartoval" na miliony... po pul roce jsem zjistil, ze to tak nepude a tak jsem sestavil velice defenzivni plan ktery ma zisky na 500 usd za mesic na TF coz je dost malo ale vubec mne to ted nevadi, jsem rad ze dokazu skoncit na 0 nebo plus 300 treba, predtim jsem byl porad v minusech...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vynikajúci článok a pre mňa ukážkovo načasovaný.
Práve včera som sa ako nováčik po cca 4 mesiacoch live obchodovania dostal so svojim účtom na -11%, čo je v podstate "štandardný" DD, ale psychike to veľmi nepomáha. Zavádzam si však systém risk managementu: 2% a 6%, čo pre mňa znamená, že na tento mesiac s live obchodovaním musím skončiť. Zároveň ma to "tlačí" k čo najzodpovednejšiemu prístupu k obchodovaniu a k úvahe navýšiť svoj obchodný účet tak, aby som na jeden obchod mohol riskovať menej ako 2% (ideálne niečo okolo 1%).
Každému začínajúcemu traderovi môžem pravidlo 2% a 6% len vrelo doporučiť, pomôže Vám to znížiť strach z live obchodovania, keďže "zruinovať" účet bude pri pravidle 6%/mesiac dosť náročné. ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

roche, tohle ma ale zase 2 strany mince. 6% pokles mesic muze pri malem uctu, kdy 1 kontrakt=2% z uctu, znamenat pouze 3 ztraty v rade. Tzn. ze staci jeden spatny tyden, kdy se trhy nehybaji a musim pak na cely mesic ukoncit obchodovani. Pritom pak muzou byt dalsi tydny vyborne a novy mesic muze zacit zase spatnym tydnem. Trochu tohle pravidlo odporuje tomu, ze distribuce zisku v tradingu je velice nahodna. Nereknu jeste pri risku 1%, kdy by to znamenalo nejakych 6 ztrat v rade, ale tohle je podle me az moc tvrde omezeni a zasah do trhu. Ale je to jenom muj nazor. Pokud ti to funguje, je to jedine dobre. (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

6% zatiaľ skutočne znamená 3 stratové obchody za sebou. Február je prvým mesiacom v mojom live obchodovaní, kedy som sa dostal do -6% straty. Takže netuším, či tým, že prestanem obchodovať live do konca mesiaca niečo získam alebo naopak, stratím.
V hrubých rysoch mám načrtnutú aj ďalšiu alternatívu risk managementu, v ktorej musím dotiahnuť ešte niekoľko detailov. A síce ak mám OS rozvrstvený tak, že mi umožňuje rôzne agresívne prístupy (napr. 1=agresívny, 2=mierne agresívny, 3=konzervatívny), tak podľa výšky straty v danom mesiaci by som sa mohol pohybovať medzi 1 až 3.
Samozrejme, pod pojmom "agresívny" mám na mysli "štandardný - základný" prístup (napr. vstup niekoľko sekúnd pred ukončením sviečky podľa Woodieho je 1 ale počkať na ukončenie sviečky a až vtedy vstúpiť je 3 apod).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to roche:
vsetko je o otestovani systemu dostatocne dozadu. ak mas zasebou 3 stratove obchody a robi ti to 6%, kedy si povies dost, tak moj nazor a skusenost je ze budes stracat, pretoze ked po tych 3 obchodoch pride 7 ziskovych a ty ich nevezmes tak si v strate. a mne to fungovalo tak ze som znova nabehol a vymakol stratove. teraz sa snazim robit co najmenej chyb (celkom uspesne) a stratove obchody ma absolutne nehnevaju. to sa tesim potom na tie ziskove.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

to marastik:
ocitol som sa v takejto situácii po prvýkrát v ére live obchodovania, takže je to pre mňa zatiaľ neprebádané územie. Uvidím, ako sa s tým dokážem vysporiadať.
Osobne ma stratové obchody nehnevajú, skôr ma hnevajú zbytočné chyby, ktorých sa pri nich dopúšťam a sú v rozpore s mojím OS.

to Syrius:
u mňa je to zatiaľ 50-50. :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V podstatě souhlasím se všemi tipy v článku, proti nim nemá smysl jít. Hlavně začínat s obch. plánem, který je celkově defenzivní.
Napadá mě další tip do začátku - začínat s obch. systémem, kde jsou více mechanické, pevně definované vstupy. Jednodušeji se u nich hodnotí, jestli jsem vše udělal dle plánu.
R.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Také bych se rád podělil a dal za pravdu článku Petra. Můj příběh je následující a věřte, že v úplněm začátku jsem si také maloval jak budu obezřetný po určité prodělané častce si dám pauzu atd. Jenže realita je prostě jiná a u každého asi různá. Takže abych se dostal k tématu. Můj začátek živého obchodování začal důkladnou přípravou a to backtestování a papertestovaní. Po nějaké době jsem si založil učet a rozhodl se pro obchodování systemů FIN-WIN a to protitrendové patterny trochu upravené pro moje soužití s trhem. Pak přišel muj den a to první obchod na živo. Vybraný trh byl NQ. A moje akceptovatelná stráta byla 1000 USD. Vstoupil jsem do obchodu a byl jsem tak naplněný emocema, že jsem ani nevěděl jak se to stalo a byl jsem venku na STOP LOSS. Moje RRR je 1:2 a to 50:100USD. Ten den už jsem do trhu nevstoupil a tak trochu nastvane jsem si sel lehnout. Asi tak po tydnu jsem dostal znovu odvahu a vstoupil jsem na pěkný signal 0/100 do long pozice. Ten den jsem inkasoval WIN v hodnotě 200 USD protože jsem dal PT na 200 a stop loss jsem posunu 10 USD za BE a trh byl tak rozjetý, že ještě do konce seance stoupal. Opravdu jsem byl nadšením naplněný až po okraj svojí duše. No a pak to šlo tak nějak dokola někdy LOSS někdy WIN. Prostě dostal jsem se až k tomu, že jsem klesl na svém účtu o 500 USD. A tam to přišlo pro mě zatím neznámá věc. Ja tomu říkám Hon na DÉMONA. Tento hon spočívá v tom, že jsem začal s větší intenzitou obchodů. Ze začátku to bylo jen o jeden či dva obchody nad plán (což byl 1-2 obchody za den). No a v těch nejvíce emočních dnech jsem dosáhl klidně i na 30 obchodů za seanci. Někdy to kočilo WIN někdy řádně LOSS a tak jsem z účtu ztratíl 2000 USD. Než mě v hlavě něco blesklo a mozek si řekl tady je něco špatně. A tak nucen pod tlakem LOSS obchodú jsem musel přehodnotit co je špatně. Prošel jsem plán ten byl O.K. prošel jsem system, ale ten v backtestech a papertradingu take O.K. a nakonec jsem došel k závěru, že problém je v tom, že nechám svoje emoce ovládnout muje obchody a pak se dostávám k nepřiměřenému risku. Takže abych to rekapitulova po cca 3 měsičním živém obchodováni jsem se vlasně dostal k tomu, že začíná od začátku, ale tentokrát si svoje omoce už držím pod kontrolou a žádný lov na DÉMONA neprovadim dodržuji plán a svůj systém a pomalu to přináši svoje ovoce. Tedy poučení pro všechny co tento příspěvek čtete. člověk v této práci ztratí pouze tolik kolik si vlastní hloupostí, leností a chamtivostí připustí a dle mého názoru není cesta jak se tomuto nezdaru vyhnout. Je jen jedna cesta a to dřina, pot a zase dřina a nakonci toho všeho je to toužebně očekávané světlo na konci tunelu. Je na každém z nás jak dlouhý ten tunel bude a kolik paliva projedem. Hodně zdaru přeje
SODIK

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...