Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Život tradera v Algarve: report #3


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 38
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Ďakujem, Tomáš, za ďalší skvelý motivačný článok (tu).

Verím, že v nich budete aspoň z času na čas pokračovať. Po úmornom víkende plnom backtestu a sedením nad tabuľkami s výsledkami to dokáže skvele doplniť energiu :) .

P.S.: Teším sa aj na ďalšie Vaše kuchárske "výtvory"
;) Niektoré z nich vyzerajú skutočne lákavo.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Diky za pekny clanek!

Zajimalo by me prave to poznavani novych lidi a "zapadani" do spolecnosti. Treba tady ve Swajzu je to pomerne slozite, protoze mistni jsou spise uzavrena komunita, ktera spolu vyrustala od detstvi a zadne cizince k zivotu nepotrebuji. Takze ja se tady znam spise s cizinci a ke svycarum jsem se dostal az treba diky hokeji. V Portugalsku to bude nejspis asi trochu lepsi, protoze tam je urcite volnejsi atmosfera a jizani jsou otevrenejsi, ze ano? Kolegove mi rikaji, ze sem clovek na 100% zapadne, az kdyz ma deti. Skrz ne pak pozna plno dalsich rodicu... ale tohle se me zatim jeste na nejakou dobu netyka :)

Jinak tento vikend tady uplne cely proprsel, takze s tim velkym vlivem pocasi na zivot cloveka naprosto souhlasim ;)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Super články, určitě je bezva užít si svobodu pohybu a možnost žít, kde se mi zachce:)
Nechci se nikoho dotknout a předem se omlouvám pokud by to tu bylo off topic. Podle mých životních zkušenstí může mít život v zahraničí i určitou nevýhodu. Až se totiž někdy dvojice rozhodne mít děti, tak musí velmi brzo vyřešit jak a kde děti vyrostou, kde si najdou kamarády a vybrat hlavní jazyk ve kterém budou vychovávány a školy, zkrátka, kde budou "doma". Budou to "portugalci" "češi" "evropané"? A co kontakt se zbytkem rodiny, prarodiči? Na druhou stranu uznávám, že lidé se stěhují běžně a v dnešním světě jsou multikulturalita a široké jazykové schopnosti vždy obrovskou výhodou.
Já osobně jsem spíš ve fázi kdy připadá v úvahu přestěhovat se do teplejších krajin naopak až děti vylétnou z hnízda:)
No nic, to byl jenom takový osobní názor, uznávám, že každý je individualita řeší si to po svém.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Peppo, já se zatím cítím jako "Evropan" :-)
Gizmo: je zde jednodušší se seznámit s cizinci. Například mezi naše nové přátele zde patří Luxemburčani, majitelé několika továren po Evropě. Jsem si poměrně jistý, že seznámit se s podobnými lidmi v Luxemburgu by bylo spíše nemožné. Samozřejmě, není zde žádný problém seznámit se zde s Agličany, kterých je zde spoustu. Musím říci, že cizinci žijící zde jsou poměrně dost otevření, nezávisle na věku a společenském postavení. Ale musím také říci, že stejní jsou Portugalci - velmi otevření a komunikativní lidé. Zatím se tu setkávám s menší podezíravostí, než u nás - a díky tomu si i docela uvědomuji, že my Češi jsme velmi podezíravý národ. Ale každý národ má něco, Portugalci jsou opravdu šílení povaleči, pokud je permanentně do něčeho nedokopáváte, tak se nemůžete spolehnout naprosto na nic.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To tomnes, ALL:
Jám mám pocit že cizinci v cizí zemi mají k sobě často blíže než ve své rodné zemi. Tady v ČR mám zkušenost s občany bývalé Jugoslávie (lidé na úrovni, né obyč. balkáni), viditelně k sobě mají blíže, to ale neplatí u nás třeba o rusech. Dále ale například češi v anglii nám tam dělají bohužel docela ostudu angličani je tam mají jako u nás za cikány. Spíše bych řekl že to záleží na povaze lidí, úspěšní lidé bývají více v pohodě a nedělají rozdíly.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

krakra, neberou nas jak cikany, berou nas normalne jako levnou pracovni silu napr u nas lidi z Ukrajiny... a nevim jestli tady vylozene ukrajinci delaji ostudu... Navic vsude kdyz jsem se dostal do debaty a rekl jsem ze jsem Cech tak to byla spis pocta protoze vas povazuji vetsinou za Polaka a Polaci jsou ti co tam delaji ostudy vic nez dost, a kdyz slysi ze nejsi Polak tak te berou dobre... To je moje zkusenost, ale muzes mit jinou

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Krakra, roman: Má zkušenost z Anglie je podobná, na Poláky jsou tam už angláni hodne alergičtí, tento pocit ale už přenášejí i na čechy a slováky. To platí hlavně ve větších městech, kde se více krade.
Zkušenost z Nového Zélandu je naopak skvělá, tam vás vítají i kdyby jste byl zrovna ten Rom. Já měla ale tu nepříjemnou zkušenost, že zrovna vedle sousedům ukradli češi motorku... před kiwikama (tak se říká zelánďákům), jsem se tenkrát styděla jako kdybych to ukradla já.

Tomáši, děkuji za skvělý článek, vždy je moc fajn přečíst si něco motivačního.. je nás zde asi víc takových, co hodlají přesídlit (tu)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

> peepo

Vyber jazyka, ve kterem bude dite "vychovavano" neni z mych zkusenosti zase az tak dulezity. Je to az neuveritelne, jak to ti mali caparti zvladaji, ale mam tady par kolegu, kde je kazdy z manzelu uplne odjinud a tem detem jenom tise zavidim. Prijde si za vami povidat 5ti lete dite, ktere spusti francouzsky. Ihned ho prerusite a anglicky mu reknete, ze francouzsky moc nemluvite. Trochu nechapave se na vas podiva, nicmene pokracuje dal plynulou anglictinou. A pak prijde jeho tata a zacne se s nim bavit italsky... Takova "zakladni vybava" by mi taky nevadila :)

Jedna kratka historka ze zivota: pritelkyne tady delala au-pair a obcas zustavala pomahat ucitelce ve skolce (system je tady udelany tak, ze vzdy jeden z "rodicu" zustava pomahat ucitelce - nejak se stridaji). Jednou v zime meli jit nekam na vylet a nejaky klucina si zapomnel doma bundu. Ucitelka vzala telefon a volala rodicum, co ma delat (asi to nemela napsane v prirucce "Becoming kindergarden teacher for dummies"). Telefon ale hned zmatene polozila s tim, ze se ji ozvala anglicka hlasova schranka a ze anglicky neumi a vubec nevi, co ma delat. Nacez se zacalo ozyvat jedno dite po druhem "ja anglicky umim", "ja taky", "ja taky"... btw. jedno z tech deti umelo i trochu cesky :)

> tomnes

Tak to bude asi vsude vicemene stejne. Tady se cizinci citi trochu odstrceni, protoze se s nima svycari moc nebavi, takze taky tihnout mnohem vic k sobe. Takze uz se mi taky stalo, ze jsme v patek popili s nejakym chlapikem a druhej den mi kamos posilal link na board of directors nejake americke firmy a byla tam jeho fotka :)

Pokud clovek potrebuje neco vyridit, tak je to vetsinou docela rychle. Ale je pravda, ze manualni praci tady dela docela hodne portugalcu, takze na opravu kachlicek ve starem byte, ve kterem uz 3 mesice nebydlim, cekam jeste ted... :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Kraka, pomeranče i citrony nám tu rostou u cesty, můžeme si je natrhat čerstvé. Jinak s těmi Angličany: no, pokud tady v Algarve dělá někdo ostudu, tak jsou to právě Angličani. Chovají se nevychovaně, hlučně, nadřazeně.... Takže on si člověk nevybere. Všude narazíte na lidi rozumné a nerozumné.

Gizmo, to si ještě na opravu kachliček asi počkáte :-) Ale abych byl upřímný - mně se tu taky moc pracovat nechce :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nazdar vsici,
moc se mi libi ty motivacni clanky tohoto stylu (zivot v zahranici a takove zkusenosti z dlouhodobejsiho pobytu). Jen se chci zeptat, zda byste nemohli sepsat treba rozhovor s nekym znamym , kdo zije dlouhodobe v zahranici. Myslim tim treba Viktora Kozeneho nebo Radovana Krejcire nebo jine bohate (nebo exbohate) lidi. Mozna by to hodne lidi nakrklo, ale take by to bylo mozna hodne motivacni (legalni cestou se dostat na mista kde si zijou zmineni panove).

valesek

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...