Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Stavíme vlastní obchodní systém: občas peklo i očistec


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 37
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Tento článek bych považoval za hodně hodnotný, protože JAK začít je mnohdy ze všeho nejhorší. Zde je velmi pěkně popsaný nějkaý základ, který během měsíců bude vypadat úplně jinak (a vo tom to je), ale s tímto popisem opravdu jde ihned začít a pracovat na svém OP.
Super příspěvek pro začátečníky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Podobnym vyvojem jsem si prosel i ja. Na zacatku jsem mel FinWin, ktery jsem zbacktestoval s pozitivnim vysledkem. Nicmene se jednalo o ciste mechanicky backtest, kdy jsem sledoval signaly na CCI, bez souvislosti s tim nejdulezitejsim - co se odehrava na cenovem grafu. Zjistil jsem, ze je pro me obtizne ochodovat system aniz bych vedel kdy a proc do trhu vstupuji a hlavne kdy a proc z nej vystupuji. Vratil jsem se tedy na zacatek a zacal sledovat spise samotnou cenu a k tomu chovani CCI. Diky tomu jsem se naucil rozpoznat zacinajici trend, zejmena pokud dochazi k jeho obratu a vytipovavat si tech par obchodu, ktere mi davaji moznost velkeho RRR a zaroven minimalizovat risk. Diky tomu, ze jsem se vratil na zacatek, jsem udelal velky pokrok. Sice se jedna stale o system FinWin, nicmene jsem si ho prizpusobil svemu chapani trhu, ktere mi dava urcite "edge". Nejenom, ze jsem pochopil stare zname "cut your losses short, let your profits run", ale konecne se mi podarilo zakomponovat toto pravidlo do obchodniho systemu. Po vsech slozitych pokusech je muj soucasny system v podstate jednoduchy, s vyuzitim jedineho patternu. Paradoxem je, ze jsem za dva roky precetl spoustu na tema obchodovani, pricemz ono prozreni bylo otazkou jedineho okamziku, jako by slunce osvitilo hladinu vody, z niz vystupuje ladna paze trimajici mocny Excalibur...no dobre, az zas tak ne;-) Snazim se tady jen rict, ze clovek hleda slozitosti, az nakonec zjisti, ze k uspechu staci to, co uz davno videl na zacatku, jenom to pro samou jednoduchost prehlizel.

Krejzič

Link to comment
Sdílet pomocí služby

V článku je to vystiženo pěkně. Taky si už delší dobu stavím vlastní strategii a jdu podobnou cestou od jednoduchosti k detailům a neustálému vracení se k základu. Vyplatilo se mi dělat statistiky, zda v mém patternu odhadnu směr trhu nezávisle na vstupu, to mě vychází 75-80 % a potom do toho vkládám další nuance, filtry, timing vstupu a výstupu, když to přeoptimalizuji, vracím se o krok k základu, je to mravenčí práce, ale pořád se mi to zlepšuje :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravim,

Clanku niet co vytknut, myslim ze trafil do cierneho. Vyzdvihol by som snad len jedinu vec, a to poctive vedenie dokumentacie (rozoberane v mnohych clankoch a diskuziach tu ne Financniku) nielen obchodov ale prave myslienok a napadov. Sam som bol velmi prekvapeny ako dobre moze tak jednoducha vec fungovat. Mne osobne do tradingu priniesla velke zmeny - metody a postupy, ktore som zo zaciatku uplne zavrhol so slovami "to mi je na nic" sa v buducnosti ukazali ako klucove pre posun mojho tradingu vopred.

Aby som bol konkretnejsi uvediem priklad z MM (s 2 kontraktami): Zo zaciatku som si nedokazal predstavit ine nastavenie PT pre kazdy s kontraktov. Na mysli som mal nieco ako: "To je nezmysel, s 1 kontraktom vystupt skor a druhy nechat rast - zbytocne sa vzdavam profitu z 1. kontraktu." Moj nedostatok (mozno vyhoda) je, ze nemam rad straty a nezdasam ich dobre. Hoci som si spociatku myslel, ze si stratu nepripustam, opak bol pravdou. Avsak potom prislo to "osvietenie" - do systemu som zakomponoval nasledovne: Pre polovidcu kontraktov zadam PT presne na RRR 1:2 a pre druhu polovicu sa cim skor snazim SL pritiahnut na vstup (Break even) a dalej len posuvat SL. A vysledok? Neporovnatelne vacsi klud a sebaistota v obchodovani, pretoze viem, ze aj ked sa cena obrati proti mojej pozicii, je tu obrovska pravdepodobnost, ze si z trhu "vezmem" aspon nieco (prva polovica kontraktov) a neskoncim so stratou. Druha vec je, ze nechvam trh samotny rozhodovat "kam ist" (druha polovica kontraktov len s pritahovanim SL) - ak ide mojim smerom tesim sa z bonusoveho zisku, ak ide proti vystupim najhorsie na nule (minus komisie) pricom zisk z 1. polovice kontraktov mam uz isty na ucte. Tento jednoduchy princip, ktory som spocitku zavrhoval pre mna znamenal podstatny obrat v obchodovani.

Moja doplnujuca rada preto znie: "Zdokumentuj vsetko co mozes, nikdy nevies kedy sa to bude hodit" :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Dobry den,
jsem zacatecnik, mam v planu pokusit se sestavit obchodni system, zalozeny na 24h grafu. Rad bych se zeptal na obecnou vec, ktera se tematu clanku tyka jen zcasti, a ktera souvisi s timeframe.
Predpokladam, ze jednou za 24 hodin, po vykresleni cele usecky, otevru (pripadne uzavru) svoje obchody.
Cela usecka se tedy vykresli o pulnoci, coz neni moc pohodlne. Optimalni by pro me bylo napriklad 8. h rano, pripadne jindy. Rad bych se zeptal, zda ma s timto nekdo z Vas nejakou zkusenost a jakym zpusobem toto resite.
Jednou moznosti je nastaveni lokalniho casu meho pocitace tak, aby byl posunuty o 8 hodin (a software tedy predpokladal, ze je pulnoc), coz je ponekud krkolomne. Dalsi variantou je pouziti nizsiho TF a "dopocitani" 24h TF rucne, nebo pomoci vlastniho software. Posledni moznosti, ktera me napada, je nezabyvat se timto posunem a na situaci, ktera nastane o pulnoci, reagovat az rano. Kazda z techto variant ma sve chyby.
Muzete mi, prosim, poradit?
Velice dekuji.
S pozdravem
Roman S.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

romskr

nevidim problem jednou denne byt na 10 minut kolem pulnoci si udelat cas a povenovat se necemu, co te bude mozna jednou dobre zivit, nemyslim, ze onech 10 minut kolem pulnoci je neco nepohodlneho, naopak je to to nejpohodlnejsi co muze byt, sedet tri hodiny v kuse denne u pocitace a cucet do monitoru, to je nepohodlne, ale jednou denne? to bych neresil, leda, ze bych z nejakeho duvodu o te pulnoci nemohl zasednout ke kompu, ja to tak delam jiz skoro rok, akorat s tim rozdilem, ze vstavam kazde ctyri hodiny a musim rict, ze obzvlast v nocnich hodinach to neni zadny med, ale za ten vysledek ta trocha casu rozhodne stoji, pokud bych to mel porovnat s osmi hodinovym nepohodlim v praci, tak budu porovnavat neporovnatelne.

fux

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...