Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Traderův lifestyle aneb moderní pohled na bohatství


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 43
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

Podobnou filozofii jsem odkoukal od majitele jedné firmičky na Manhattanu (asi v roce 2000), když mi líčil své peripetie od zahájení své živnosti (vyrábí zámecké dřevěné parkety), přes postupný vzestup a rozšiřování výroby a počtu zaměstnanců. Byl velmi úspěšný (pracoval pro řadu celebrit) a neustále mu přibývalo zakázek. Spolu s tím i množství zaměstnanců, ale i starostí a ubývalo mu volného času. Najednou zjistil, že i přes nárust práce a počtu lidí mu začíná klesat zisk . Samozřejmě, že hlavní příčinou byl on sám, kdy nedokázal efektivně řídit větší firmu, nicméně zachoval se racionálně a vrátil počty lidí do úrovně, kterou byl schopen efektivně vést a vybíral si jen ty nejfajnovější zakázky (přesně podle hesla pracuj méně, vydělávej více). Profity se mu vrátily a také životní pohoda. Nejvíce mě ovlivnil jeho komentář, kdy s úsměvem řekl asi toto: "přece si nebudu oblékat dvoje rifle, a dvě koly taky najednou nevypiju" :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Buffett zije cely zivot v jednom dome, ktory si kupil, ked sa ozenil. Na otazku, preco si nepostavi vecsi, povedal, ze preto,ze on ma najviac penazi, nemusi mat vsetko najvecsie.
Uplne s tym suhlasim, ze netreba vystavovat svoje bohatstvo na obdiv a provokovat tym ludi.
Nevidim vsat dovod, ak mam talent a dokazem na burze zarobit peniaze, aby som si obmedzil zisky.
Urobil by som jednu vec. Sebe a svojej rodine by som s nizkym rizikom obchodoval kapital, ktory by mi zarucil normalne zivobytie a spokojnu starobu.
Dalsie peniaze by som agresivne zhodnocoval a pomahal s nimi ludom, ktori potrebuju pomoc.
-rodinam, ktorych otcovia musia chodit za pracou po svete by som dal slusne zaplatenu pracu doma a vyplaty by som im dotoval ziskami z burzy
-ludom,ktory sa staraju o nevladnych clenov rodiny by som nahradil usly prijem
-podporoval by som projekty pre bezdomovcov typu Zakovce a farar Kuffa - vyguglite si a myslim,ze budete prekvapeny

Zakladne pravidlo by bolo, ze kto nechce pracovat, nech ani neje. Proste by som nerozdaval len tak peniaze ludom,ako to robi stat. Kazdemu, kto ma snahu pracovat a stat, banky, kapitalisti si zoberu vecsiu cast penazi za tu pracu co urobil, by som ich vratil naspet. Ako by som k tym peniazom prisiel? Nuz cez burzu. Zobral by som ich tym istym bankam, kapitalistom, statu, ktori im tie peniaze predtym zobrali. Bol by som taky novodoby Janosik, co by na "burze bohatym bral a chudobnym daval".
A toto je moja najvecsia motivacia, ze ani po 4 rokoch live tradingu bez zisku som to este nevzdal... :)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nedávno som pozeral DVD z amerického motivačného seminára, kde bol hlavným rečníkom milonár Luis Carillo s manželkou. Odhliadnuc od jeho ranča, na ktorom býva a je skutočne luxusný, ma zaujali diapozitívy, na ktorých so svojimi priateľmi cestoval okolo Ameriky na motorkách. No, keby som tú partiu v otrhaných rifliach, vydratých rifľových bundách a zaprášených čižmách stretol, tak by som mal možno nutkanie im prispieť na opravu ich motoriek. Ťažko by niekto tipoval, že ich spoločný majetok sa ráta na stovky miliónov $.
Ale je to presne tak, ako v článku: Nepotrebujú sa predvádzať, stačí že sú slobodní.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

no, mne by stacilo mat moznost sa na leto odsunut niekam do spanielska do pekneho domku s bazenom. Nemusi byt moj, kludne na prenajom, ide o to uzit si leto v klude a na slniecku. A v zime to iste v horach. To je moja predstava uspechu v tradingu. Jo, a este rodinny dom. Uplne obycajny.
Priznam sa, snivam o Aston Martine, ale to by som riesil az ako posledne, ak by sa mi fakt darilo. Predsa len, take prachy za vozitko...

Inak k tomu stylu mladych milionarov, mozno sme svedkami nastupu niecoho ako "kapitalizmus s ludskou tvarou". Vdaka internetu a napadom sa medzi miliardarov zacinaju dostavat ludia, ktori sa s miliardami nenarodili, a ti maju zjavne iny pohlad na svet nez tradicni "kapitani priemyslu". Podla mna je to skvely trend a mozno stojime na zaciatku veku, ktory dokaze spojit ohromnu schopnost kapitalizmu tvorit bohatstvo so zodpovednostou za buducnost a za ludi, ktori potrebuju pomoc. Mna osobne velmi inspiruje Elon Musk, ktory zacinal z nicoho, vybudoval pay pal, a teraz stavia solarne elektrarne, vykonne elektromobily a samotna NASA sa onedlho bude spoliehat vylucne na jeho vesmirne lode. Elon pritom chodi v rifliach a tricku, a vozi sa ako inak vo svojom elektromobile.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Bohužel nesdílím s autorem článku stejný optimismus na to, že se tu líhne nějaký celosvětový trend, nějaká nová generace traderů s jinými hodnotami a že svět začne dostávat rozum. Kdo viděl pořad „Konzumní děti aneb Komercionalizace dětství“, tak ví, o čem mluvím. Kdo neviděl, vřele doporučuji – dávali to na ČT a dá se to najít na uložto.

Lidi jsou takoví, jací jsou a peníze jim jen strhávají masku. Kdo je požitkář (zaměřen na hmotné i nehmotné symboly statusu), ten nikdy nebude žít skromně a nikdy nebude mít dost zážitků, věcí atd. Takoví lidé naštěstí nemají díky svému charakteru příliš velké šance na to, aby se k bohatství dopracovali tradingem. Naopak lidé, pro které je nejdůležitější svoboda, přistupují k životu a k tradingu tak, že mají mnohem větší šanci na dosažení svých cílů prostřednictvím tradingu. Ti se potom nezačnou chovat jako požitkáři – ne kvůli tomu, že by peníze vylepšili jejich charakter, ale proto, že takové chování není jejich povaze vlastní. Nechovali se tak bez peněz a nebudou se tak chovat ani s penězi. U takového člověka nepoznáte, jestli je chudý nebo bohatý, leda z jistých náznaků – je šťasný, spokojený, nemusí chodit do práce když nechce, dělá to co má rád, nemá obavy o budoucnost apod., ale tak se choval do jisté míry i předtím. Tihle masku nenosí, proto jim peníze nemají co strhnout - říkej co říct chceš, a mysli to vážně.

Naproti tomu ten, kdo si potrpí na to, co si o něm kdo myslí, jaký dělá dojem na okolí, kdo se snaží nevybočovat z řady a kupuje to, co mu říká reklama, kdo si žebříček hodnot nechává do hlavy pasivně implantovat zvnějšku – ten když nemá peníze, tak se zadluží aby si to mohl pořídit, bude se chovat nemorálně (lhát, podvádět, přetvařovat se, intrikovat) nebo předstírat že mu na komerci nezáleží a že má svůj osobitý, alternativní a nezávislý (rozuměj nízkonákladový) styl, ale přitom prahne po penězích z jiných důvodů, než kvůli svobodě. Ten pak, když přijde k penězům, tak se chová jako Bohuš v komedie Ku*va hoši.

Takže, mám dojem že větší počet skromnějších traderů v populaci traderů je způsoben spíše tím, jací lidé mají šanci dotáhnout své tradingové dovednosti do vítězného finále. Kromě toho v absolutních počtech přibývají – díky internetu a novým technologiím si takoví lidé snáze najdou svoji cestu. Nemusí už „někoho znát“, kdo by jim poskytl informace, někde být na konkrétním místě apod., dokážou si je najít sami. Tím by pak postupně v komunitě traderů mohli zvyšovat i svoje relativní zastoupení vůči namachrovaným snobům. Krom toho jsou jistě i jiné faktory - když machři vidí, že je nikdo neobdivuje kvůli jejich autu, tak se začnou chovat a obklopovat tím, co společnost oceňuje a co je v očích veřejnosti vynese výše. Takže zase jen přetvářka.

Celkově jsou však v lidské populaci rozumní lidé v menšině – bylo to tak po tisíce let a bude to tak dál. Využijte toho ve svůj prospěch. A nebuďte naivní, že teď to už konečně bude jinak.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Myslím, že článěk je naprosto pravdivý. I sám za sebe můžu říct, že mi nejde o nějakou frajeřinu. Jen chci prostě bejt svobodnej, být sám svým pánem. Chci si dopřávat to nejlepší jídlo, abych byl zdravej, jak jen to jde. Chci si bez starostí dělat, co chci jako když jsem byl dítě...atd atd... Mohl bych pokračovat s dalšími důvody proč chci dotáhnout trading do konce. Ale je to zbytečný. Ubohou frajeřinu, nahánění ega pomocí barevnejch papírků - nic takovýho tam stejně nenajdete.

Spíš už uvažuju jinak. Jak díky těm penězum někomu jinýmu pomoct? Co novýho vymyslet, aby se svět posunul kupředu? Například založit nějakou firmu a dávat slušnej plat i lidem, který holt nejsou tak chytrý, aby získali bohatství, ale jinak jsou pracovití a poctiví. Firmu, kde bude zisk nějak lépe rozhozenej mezi jednotlivý složky,..atd:)

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...