Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Obchodování a potřebná rutina


Doporučené příspěvky

Tak mě tak napadá. Napadlo tady někoho převést si obchodní plán do myšlenkové mapy?

Já to udělal. Základem jsou 4 oblasti - vyšší indikátory + základní připomenutí přehledu / rozdělení trhu - v které je fázi a k tomu jednoduché obrázky + připomenutí časovacích kombinací na vstup pro ty které fáze s připomenutím v které fázi sedím na prstech černým smutným šmajlíkem apod. / psychologie zaměřená na obchodování / psychologie - motivace - osobní (proč to dělám, co mi to přináší a přinese a cíle v životě).

K tomu sem tam obrázek a šmajlík. Omalovánka i s barvami jak pro děti. Moc to nepřeplácat, pak je to na chop (h....). :)

Vedle toho mám samozřejmě plán klasicky textový, pro nahlédnutí pro nuance a detaily.

Mě už nebavilo furt čučet do textu, byť občas barevně zvýrazněnýho, tahle malovanka mi to zpříjemnila. Pravda dostal jsem k tomu detailnější infa v rámci různých školení zaměřených na učení nebo lepší paměť. Jinak bych o tomhle nevěděl.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

blecha, osobne bych to moc dobre nestihal sledovat jeste tesne pred obchodem plan, ale vzdycky si prerikavam zakladni body a jestli vsechno souhlasi.

Jinak musim rict, ze v clanku je hodne pravdy. Pokud bych k tomu mel pridat i svuj nazor, tak ja mel na zacatku problem s tim, ze jsem ve vecech kolem tradingu kolikrat lezel cele dny, ale nedelal jsem veci planovite a vsechno kvuli tomu trvalo mnohem dele. Ale ani ted nemam presne dane casy, kdy co delat. Samozrejme mezi 14.40-18.20 (nekdy 17.20) u pocitace sedim a obchoduju, ale praci mimo, treba ruzne testy delam, kdy mam cas. Tim myslim to, ze kdyz je ted venku takove pocasi, tak si k tomu sednu treba az od osmi do dvanacti vecer apod. Spis si na zacatku tydne vzdycky reknu, co bych mel do jeho konce udelat a pak uz si to rozvrhuju individualne. Jinak bych to ani delat nechtel, protoze jeden z duvodu, proc jsem se zacal venovat tradingu, je svoboda.
Je to ale dost tezke si tyto navyky vypestovat, mne to trvalo urcite alespon dva roky, nez jsem cas venovany tradingu vice zefektivnil. Stihnu ted za 2 hodiny veci, co jsem kolikrat delal cele odpoledne.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Blecha

Tak přesně o tom jsem nedávno uvažoval. Mentální mapy na různé rutiny v tradingu. Koupil jsem sadu dvanácti bezdřevých pastelek Progreso Koh-i-noor :-) a vhodný sešit. Pak jsem si říkal, že by podobné mapy byly vhodnou součástí " pocitového deníku" tj. do mapy zapisovat vznik pocitů a jejich vazby na události a nápady. Nicméně právě v tvorbě těchto map nemám zatím rutinu a tak v tomto směru tak nějak přešlapuji na místě. Ale to přijde :-)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Pekny clanok, ked to clovek cita, tak ma pocit, ze su to predsa samozrejmosti a nie je co riesit. Ale realita byva uplne ina. Na zaciatku mojho tradingu som toto vsetko vedel a predsa som to nedodrziaval a take boli i vysledky. Chaos, chaos...chaos. Dnes nakolko obchodujem swingovo a pozicne (pre mna podstatna zmena a ulava), mam na pripravu podstatne viac casu. Zaklad je mat vypracovany OP, pred obchodom si do pisanky (ta mi sedi zatial najviac) zhodnotim aktualnu situaciu na sledovanom trhu, poznacim si miesto vstupu, SL a PT. Po zadani prikazu si vytlacim screen na ktorom to mam vsetko graficky znazornene. Po skonceni obchodu tento zapisem do dennika (Excel) a vytlacim znovu screen, ktory si prilozim k tomu prvemu. A v pisanke znovu zhodnotim ako obchod prebiehal a moje pocity. Skratka zacal som mat v obchodovani system a casom i rutinu a kupodivu mi to cele zaberie len par minut denne.
U novacikov a za toho sa i ja stale povazujem je problem hlavne v nizkom TF a pocte obchodov. Ak zacne niekto obchodovat 1min graf a nema jasny system a pravidla, ale obchoduje viac impulzivne, tak je nemozne sa na kazdy obchod pripravit a zadokumentovat ho (moj nazor). Cela agenda ho potom zacne stresovat a casom to skonci uz len bilancovanim na konci dna o kolko je zasa ucet viac v minuse.
Kazdy si musi najst co mu najviac vyhovuje ale niektore cinnosti su skratka nepostradatelne a v podstate maju velky vplyv na konecny uspech pripadne neuspech.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petr napsal: [ital] Pokud si začnete svůj čas plánovat, můžete o sobě zkusit přemýšlet i z pohledu třetí osoby – jaké závěry byste čekali od člověka, kterého si „najmete“ na práci o kterou se sami pokoušíte? (trading) ....[/ital]
To považuji za nejvíce důležité v tomto čkánku. Opravdu každému doporučuji, se nad tím zamyslet, a z tohoto pohledu si každý den, týden, měsíc (každý dle své potřeby) vždy reporty sepsat písemně tak, jako kdybych tu práci dělal pro svého šefa a odevzdával mu výsledky. To je totiž ten nejefektivnější způsob jak se naučit systematičnosti a efektivnosti !!!! Mám s tím bohaté zkušenosti a funguje to velice dobře. (Zkušenosti v zaměstnání v pozici vedoucího a zárověň podřízeného mě toto velmi rychle naučily, a vím že když k tomu "dokopu" podřízeného, aby se to naučil, tak jeho efektivita stoupá)

Co se týče psaní poznámek a ostatního během obchodování, tak to já nedokážu. Moje zkušenost je asi taková, že když jsem před lety jel paper intradenní, a v trhu se nic nedělo a "dlouho se dít ani nemělo" tak jsem taky začal dělat něco jiného (abych využil čas), než sledovat grafy, a najednou jsem zjistil, že do toho jiného jsem tak zabraný, že mě na grafu utekl obchod apod. Takže to má svá rizika. (Alerty jsem tedy žádné neměl, možná by pomohly, ale né na všechno)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Nezbyva nez souhlasit. Mozna bych doplnil, ze ma smysl se jedne cinnosti (at uz trading, ci cokoli jineho) venovat nejaky minimalni casovy usek. Kdyz uvedu priklad, ja se venovat tradingu 10minut denne, tak je mi to k nicemu, behem te doby tak nejak prepnu mozek ze se ma venovat tradingu :) Navic kdyz se clovek cinnosti venuje narazove, je tento cas nabehu jeste delsi.
Pro nekoho je jeste mnohem tezsi nez se nejake cinnosti venovat, naucit se nerozptylovat. Jako priklad muzu uvest behem studia grafu zacit premyslet co bude na obed, juknout na nejakou stranku na internetu co si zrovna vzpomenu, atd. Tohle rozptylovani hlavne ve chvili kdyz clovek dela neco vice nudneho, ale potrebneho, je obcas obtizne odstranit. Ale pokud se to cloveku podari, tak se jeho vykon mnohem zvysi. Ja treba potrebu podivat se na nejakou stranku co mi vytane na mysl resim tak, ze si ji napisi na okraj papiru a odbouram ji z hlavy a pak si ten seznam prochazim az skoncim.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Petře díky za článek. Takhle jednoduše napsané to vypadá jako samozřejmost ale zdaleka to samozřejmé není. Dívat se na sebe z pohledu třetí osoby je určitě prospěšné. To už trochu dělám - každý víkend dělám vyhodnocení, rozdvojím se a kontroluju, jak to "ten člověk" přes týden vedl, v týdnu občas trochu brblám, co jsem si to zase naplánoval. Po přečtení tohoto článku si říkám, že bych to měl rozšířit na další oblasti a hlavně přitvrtit v důslednosti

Určitě by mi pomohlo opravdu nastolit nekompromisní rutinu ale to je docela obtížné. Chodím do práce, mám rodinu a tak to dopadá, že plánuju počet obchodních dní na příští týden pokaždé jinak v závislosti na dalších aktivitách. Cítím, že větší pravidelnost by mi v každém případě prospěla. Je to otázka priorit. Je pravda, že trading určitě není všechno ale na druhou stranu ho nechci zanedbávat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tak ty pastelky a obrázky mě tento týden taky napadly. Za rok živého obchodování jsem nasbíral tolik postřehů, že už se to v textové podobě, bytˇ několikrát zredukované, stává spíše přítěží než pomocníkem. A pak se stane, že udělám chybu, či na něco zapomenu, přestože to mám textově zaznamenané. Jo, tedˇmi to při tom psaní došlo. Jeden obrázek vydá za tisíc slov. Hmm, to sem na to hergot musel přijít až tedˇ....

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Naprostý souhlas, vše podepisuju. Podle mě je nejdůležitější úplný závěr : .....méně dobře zorganizované práce prováděné pečlivě a pravidelně dlouhou dobu je často mnohem, mnohem více, než podstatně více času, který většině lidí doslova proplyne mezi prsty.
Snažím se to aplikovat už nějakou dobu. 2 malé příklady:
1)potřeboval jsem přes zimu natřít 260 prkýnek připravených na podzim na stavbu plotu (2 strany a každé 2x) - tedy celkem 1040x natřít barvou každé z nich. Natíral jsem je po 15 ks denně(kapacita místa), ale každý den zhruba po 20 min denně bylo za 2 měsíce a několik 10 dní hotovo (samozřejmě jsem nejdříve připravil hartware, software :-)) tedy vodou ředitelnou barvu, štětec, místo apod) A teď hurá na plot.
2) ohlížel jsem se po novém trhu pro obchodování, potřeboval jsem ho otestovat , stanovil jsem si, že denně otestuji 1 týden, nejdříve mi to trvalo asi tak 50 min - zamýšlel jsem se nad reakcemi trhu, hledal souvislosti v novém trhu atd, postupnmě jsem 1 týden i se zápisem zvládl za méně než 30 min, za 2 měsíce jsem měl tak bez nějakého většího úsilí otestovaný celý rok
Z toho vyplývá, že mi nevyhovuje metoda popsaná v článku, který vyšel na finančníku někdy letos počátkem roku (nevím jestli to byl Tomáš nebo Petr), kdy je otestované vše během 2 víkendů s nasazením života a mnoha hodin denně nebo tak nějak podobně........ Ale proti gustu žádný dišputát........mě vyhovuje po malých dávkách, ale i tak je potom vidět nevídané množství


Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...