Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Obchodní příkazy v praxi (1/3)


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 65
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Nejaktivnější diskutující

Publikované obrázky

v clanku su popisane urcite nevyhody market prikazu , aleuplne absentuju rizika , ktore skutocne nestoja par dolarov . existuju rizika vstupu za market , ktorevas mozu stat omnoho viac.

1) grafy su standardne v platformach nastavene na cenu LAST. pri menej likvidnych trhoch vdite graf LAST ceny, ktory ale nekoresponduje zo skutocnym pohybom ceny ASK BID, ktora je viditelna v orderbooku, to znamena ak na grafe vidnocenu, ktora je blizko nejakej urovne, a nesledujete orderbook , je pravdepodobne ze cena je v skutocnosti niekde inde. prikazom MKT vytvorime match. ktory zodpoveda cene v orderbooku a nezriedka sa stava ze je potom neskuseny novacik nachytany na hruskach, na grafe sa objavy gap, alebo tento vzdialeny match povazuje za slip. v skutocnosti je problem ale v tom, ze trader nesleduje trh, ale sleduje graf, a to je velky rozdiel.
(prvy bod nieje zas takym velkym problemom ale neskuseneho tradera moze znacne rozladit.)

2) problem je ovela zavaznejsi. a tym je obchodovanie roznych kombinovanych ordrov na opciach ci spreadoch. kde market prikaz v extremnych podmienkach moze mat fatalne nasledky. ide o to ze tieto produkty maju separatne orderbooky. v ktorych sa cena matchuje separatne od primarneho trhu outright . rovnako to plati aj pri inych nelikvidnych trhoch. kde prikazom za market mozete prist o ucet. a dovod je jednoduchy, jedna strana orderbooku je uplne vyprazdnena a ostavaju v nich len limitne BID ASK ordre ktore su extremne vzdialene od aktualneho range popripade od LAST ceny. pri MKT prikaze v takomto trhu mozete prist o stovky az tisice dolarov.

a preto ak uz market prikaz tak [bold]jedine [/bold] na likvidnych (a tym myslim skutocne trhy z gigantickou likviditou) trhoch ktore dokonale pozname.

osobne market prikaz nepouzivam skoro vobec, a myslim si ze pri vstupe nieje vhodny nikdy , a pri vystupe len vo velmi likvidnych trhoch pri urcitych podmienkach.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmike:

v tom s vámi částečně souhlasím, ale tím že používáte pouze limity, tak se ve skutečnosti dopouštíte velké chyby z mého pohledu. Musím říct, že jsem mechanický obchodník a možná proto, ale limity mají velký průšvih právě v plnění. Používám je minimálně. Jde o to, že když máte vytvořenou strategii, tak určité malé procento těch nejziskovějších obchodů obvykle generuje velký podíl celkového zisku. Tudíž obvykle takovéto obchody NEUTVOŘÍ ŽÁDNÉ MAE... pokud člověku chybí takovéto obchody při reálu, tak to snižuje váš výkon o obrovské procento oproti BT. U méně profitabilních systémů může dokonce degradovat systém natolik, že přestane být profitabilní. No a právě u limitů si člověk může být jist,že je-li ztrátový nebo StopLossový obchod,tak si trh pro ten váš Limit vždycky přijde.... Vím o čem mluvím, Limity a Slevy pomocí limitů mě stály už bohužel tisíce USD. Zjistil jsem, že za to ten slip nestojí...

Link to comment
Sdílet pomocí služby

-Maxwell-

samozrejme kazdy mame na tuto problematiku vlastny pohlad, ktory si tvorime na zaklade vlastnych skusenosti.
som presvedceny o tom ze v exekucii chybu nerobim, hoci chyb v inych veciach robim dost a dost :).
kazdopadne ak mam BID ASK spread 1333-1334 a chcel do obchodu vstupit long tak kludne volim LMT 1334 , pretoze vidim kto na tej hladine sedi a kolko tam toho ma. (kolko potrebujem). neznamena to ze na vyplnenie cakam, ak tu cenu chcem urobim match za 1334 ale rozhodne neexekuujem MKT. ono ci je to chyba alebo nie sa neda opisat, takyto typ exekucii treba vidiet :)

to je prave velka diera v teorii, vacsina ludi predpoklada ze na limit sa caka. ak chcem skutocne exekuovat , tak idem za limit, a presne na cene ktoru chcem. nikdy sa nespolieham na to ze mi marketmaker stiahne objednavku, pretoze on ma predomnou naskok 150ms. osobne netvrdim ze moj pristup je spravny, len hovorim ze je to moj zauzivany a oevereny sposob na stovkach obchodov. ja proste market nepoznam. som orderflow trader a prvorada je pre mna cena. ktoru dostanem.

pri MKT prikazoch proste treba vidiet podstatne rizika. to je vsekto co som chcel napisat

tomas262

FESX a ES maju na front mesiacoch likviditu obrovsku, tam je market na nasej urovni zanedbatelny, ale opat zalezi akym sposobom obchodujeme. ak je trh v uzkom rangu tak je MKT prikaz zbitocny luxus.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvělý nápad Tome ukázat použití příkazů takto na konkrétních dopadech.
Za sebe bych ještě místo slova "skluz" použil slovo "ztráta" - když jsem začínal, tak jsem si důležitost rozdílu mezi bid a ask moc neuvědomoval. A byl jsem například frustrovaný, že "všichni" mluví o skalpování, a já když to zkusím, v nejlepším případě vydělám málo .. no samozřejmě, když do trhu vstupuju se ztrátou, kterou nejprve musím vyrovnat, abych byl vůbec na nule. A zcela obecně řečeno, v některých případech je ten rozdíl docela "ranec".
Díky moc, těším se na pokračování!!!

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmike:
Jen pro informaci, když tedy očekáváte rychlý pohyb ve vašem směru, nakoupíte limitem za ask, nebo připočtete i nějaký maximální akceptovatelný slip? Jak jste zmínil, je to přecejen 150 ms daleko, tedy roundtrip data k vám a příkaz od vás je nejméně dvojnásobek.
Osobně jsem to nikdy u agresivních vstupů neřešil a bral jakýkoli slip, který mi nadělil market příkaz.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

tomnes

pardon, nekomentoval som LMT prikaz, ale rizika prikazu MKT. odpoved ohladom LMT bola len reakcia na Maxwella

vobec nevidim suvis rozdelenia financnych instrumentov a miesanie sposobu akym sa obchoduju. ide predsa o prikaz ktorym exekuujem bez ohladu na timeframe. kazdy instrument sa obchoduje rovnako tak pozicne ako aj intradenne. keby to tak nebolo nenasli by ste protistranu.
napisat clanok o prikazoch je velmi dolezita a zasluzna praca alerozpravat len o likvidnych instrumentoch a len o obchodovani outright futures nieje idealna cesta, takto sa moze stat ze sa vyznam prikazov straca. ked je to taka pekna tema , tak treba ist do hlbky. exekucia ziadne taketo rozdiely nepozna.

polygon

nechcem moc zachadzat do OT. mozeme diskutovat ked vide clanok o limitoch :).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmike:
Velmi dobrá poznámka č. 2 ) u tvého prvního příspěvku, to by si měli lidi opravdu uvědomit (tu). Také to že skutečné ceny na trhu jsou dvě – aktuální BID a ASK a že last je poslední realizovaný obchod za (tehdejší) BID nebo ASK.

MKT příkazy používané v automatických strategiích je chytřejší nastavit tak, že se nespouštejí při dosažení nějaké last ceny, ale při dosažení BID nebo ASK ceny – tím se zmenší dopad spreadu, ale nesníží se nejistota vyplnění na příslušné ceně. Pokud si před trignutím navíc zjistím i hloubku trhu na BID nebo ASK nebo i další věci (dynamiku), tak při rychlém připojení lze výrazně zvýšit šanci vyplnění na dané ceně i za MKT...

Mohl bys mi Airmike prosím vysvětlit svůj způsob vstupů přes limit?
ad „... kazdopadne ak mam BID ASK spread 1333-1334 a chcel do obchodu vstupit [bold]long[/bold] tak kludne volim [bold]LMT 1334[/bold] , pretoze vidim kto na tej hladine sedi...“

Jestli chceš vstoupit long, tak pro BUY LMT můžeš nastavit limitní cenu za BID nebo nižší tj. menší nebo rovno 1333. Za ASK nebo větší cenu můžeš mít sice LMT, ale pouze SELL LMT, což určitě pro vstup long nejde použít.

Osobně tomu rozumím tak, že kdyby se bid/ask nepohnul, tak tvůj BUY LMT 1334 by byl zamítnut, takže to musíš realizovat přes STOP BUY LMT 1334, který bude trignut až se bid/ask posune třeba na 1334/1335 a tam místo klasického BUY MKT za ASK ty jdeš BUY LMT 1334 (tj. BUY LMT za BID) – čímž vstoupíš s jistotou na ceně, kdy bys před tím měl nejistotu ohledně plnění při použití BUY MKT.

Jinými slovy úplně normálně nakupuješ limitem za BID, zatímco většina klasicky nakupuje marketem za ASK – to je podle mě naprosto normální přístup, který není nijak proti přírodě (tj. že lze nakupovat za bid i za ask cenu, totéž pro prodej). Pokud jsi měl na mysli něco jiného tak bych se rád přiučil.

ad „... to je prave velka diera v teorii, vacsina ludi predpoklada ze na limit sa caka...“
Můžeš to trochu rozvést? Myslíš jako že když je před tebou ve frontě na příslušné konkrétní LMT ceně např. 50 příkazů, tak že se tvůj příkaz přednostně zařadí na začátek této fronty místo nakonec? To asi nejspíš ne (standardními a legálními prostředky), takže co jsi měl na mysli? Díky za objasnění. Díry v teorii mě vždycky moc zajímají.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Velmi dobry clanok, ozrejmenie dolezitych premennych uspechu ktore si zacinajuci trader neuvedomuje. Po tomto serialu clankov neostane nikto prekvapeny preco ma pripadne zle plnenie ale bude tomu rozumiet. PRiznam sa ze nikdy som nesledoval cenu BID a ASK, bral som to tak ze ak vstupim long/short mam o tick horsie plnenie. Ale vidim ze mozu nasttat aj ine situacie a treba aspon vediet co sa najhorsie moze stat.

Zaroven mam ale aj jednu otazku:
ak mam nastavenu v NT ATM strategiu jednoducho taku ze po vstupe mi umiestni SL napriklad 8 tickov a ja dam prikaz market na cene 110,00 ale vzhladom na nejaky obrovsky pohyb ktory nastava budem vyplneny az na sume 115,00 kde sa bude nachadzat moj SL? bude sa nachadzat na cene 115 - 8 = 107,00? alebo SL sa bude nachadzat na sume 103 co uz neje 8 tickov ale 12 tickov. Je umiestneny SL az vtedy ked dojde k plneniu (pri prikaze market?)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ok tak skusim maly screen trochu OT, ktory odpovie na heronovu a polygonovu otazku zaroven. vybral som ESko pretoze to kazdy doverne pozna. povedzme ze mam vyhliadnutu uroven na ktorej chcem nakupovat, ta uroven je v extreme a ja vystavim objednavku povedzme na 100 kontraktov. (teoreticke volume. - moje konkretne trhy ani volume uvadzat nebudem:) ) ak teda sedim na hladine 134275 LMT prikazom a vidim ze niekto velky mi pred nosom zacal likvidovat barieru 134325, stovkami kontraktov a trh nema silu potlacit na moju uroven tak proste moj order posuniem na 134325. vidim ze drobni traderi vvzobavaju hladinu 134300 po jednotkach a velky hraci beru 134275 po stovkach, nebudem vahat a tych ostavajucich 66 kontraktov si vezmem tak ze svoj LMT 100 posuniem na hranicu 134325 (samozrejme zavisi ako velmi chcem ist do trhu, pokial som presvedceny ze na hladine 13400 sa mojich 100k vyplni idem za limit, ak presvedceny niesom tak idem agresivne). ak by som zadal MKT prikaz tak by som dostal svojich 66 kontraktov za cenu 325 ktoru chcem a 34 kontraktov za cenu ktoru nechcem. ked ale svoju objednavku posuniem, tak sa automaticky zaradim ako First in the row. a mojich 34 LMT prikazov bude zlikvidovanych okamzite. toto je priklad trhu likvidneho, ked si ale predstavime trh nelikvidny, tak je logicke ze tam sa na MKT spoliehat nemozem, pretoze ja vidim kolko ludi chce aku cenu, a na ktorej strane je aktivita. ak nejaku cenu chcem , tak beriem co vidim. ked ale niekto nevidi ze na cene 134325 je kontraktov 66 a za nou na 134350-375 nieje nic, a ide za market, tak dostane slip ako kraaava :) . no a to nehovorim o tom ze exekuuje cenove hladiny, ktore su out of fair price. ten kto na tej hladine 325 mal svojich 66k ma moze zavriet tym ze tam prihodi dalsie 2-3 stovky, lebo jemu sa ta cena paci. automaticky ma tak dostane do straty viacnasobne vyssej ako som bol ochotny akceptovat. a je to okamzita strata, z ktorej sa len tazko budem dostavat. tolko nevyhoda MKT prikazu.

16048

Link to comment
Sdílet pomocí služby

na margo tej diere v teorii. to som myslel skor tak, ze ked poviem ze beriem do uvahy len limit prikaz, tak si pod tym vela ludi predstavy, ze si trader stanovy LMT order niekde 20-30 tickov od aktualnej LAST ceny a caka, a potom sa hneva ze sa do obchodu nedostal. ja hovorim ze prikaz LMT mozem obchodovat pod, nad, a aj v aktualnej cene , v zavislosti na tom, aku cenu som ochotny akceptovat a kolko kontraktov potrebujem vyplnit. na vstup nic lepsie nepoznam, pri vystupe je to trosku ine, pretoze vznikaju rozne situacie na trhu, ktore nas mozu mrziet. ale bavili sme sa o vstupnom prikaze. tak som ho popisal

Link to comment
Sdílet pomocí služby

este jeden priklad mame cenu
--------1350 --- 3
--------------------
--------1337 --- 0
--------1336 --- 0
--------1335 --- 7
--------1334 --- 1
30 --- 1333
50 --- 1332
89 --- 1331

povedzme ze vyckavam na 1333 z 10 kontraktmi. ak tento order posuniem z 1333 na 1335 (cena ktoru akceptujem) tak si vezmem svojich 8k a vytvorim novy BID. na 1335 z 2 kontraktmi. ak to vezmem marketom tak vezmem 1kza 1334 7k za 1335 a 3k za1350 a na tychto kontraktoch stratim 15 tickov. je to samozrejme teoreticky napisane, nejaky skryty algo ma pred tymi 3 kontraktmi z vyssieho patra zachranit moze, ale rovnako tak nemusi. kazdopadne LMT nastavujem maximalnu akceptovanu cenu, nic nad 1335 nevezmem

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Airmike:
Díky za vysvětlení, tohle mi už jednoznačně smysl dává. Já to pochopil předtím trochu blbě, resp. vycházel jsem jen z těch informací co jsi uvedl ve 2:08AM. Když se budu držet tvého příkladu z příspěvku v 11:57AM, tak já jsem to původně pochopil tak, že bys posunul BUY LMT ze 1333 na 1335 i přestože by na 1334 bylo třeba 200 kontraktů (a ty jsi chtěl koupit jen 10k). To mi právě vrtalo hlavou jak bys to chtěl zařídit a proč bys raději místo za 1335 nevzal ty kontrakty z těch 200k na 1334 :) Takhle jak to děláš je to jasný a logický způsob, když to situace umožňuje/vyžaduje.

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...