Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Čo ste museli pochopiť, aby ste sa stali ziskovými tradermi?


rajco

Doporučené příspěvky

Spomeniete si na zlomový bod, kedy Vaše zisky začali by väčšie ako straty? Čo za tým bolo? Prijatie podstaty zodpovednoti, risku, štatistiky, sedliacky rozum....? V akom smere sa Vám muselo "rozsvietiť", aby ste začali zhodnocovať svoj obchodný účet?
Ďakujem za príspevky.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zde je několi věcí, které dnes považuji za samozřejmost, nicméně přijmout je plně za své vyžadovalo spoustu času, studia a zkušeností.

Poznání sebe sama - asi nejúžasnější a zároveň nejtěžší na celém procesu zrání tradera. Může být hlavní faktor neúspěchu, pokud budu sám sobě tvrdit, že se mnou je všechno v pořádku a odmítnu sám chtít na sobě pracovat. Úspěch se většinou dostaví v momentě, kdy jsem schopen brát trh takový jaký je a zároveň přijmu plnou zodpovědnost za svoje rozhodnutí. Naštěstí jsem s vlastní psychologií musel bojovat jen minimálně a tomu přisuzuji polovinu svého úspěchu. Určitě je třeba mít i osobnostní předpoklady, tenhle byznyz není pro každého.

Striktní money management - dodržování předem plánovaných stop-lossů a profit targetů; adekvátní position sizing dle velikosti účtu

Jednoduchost systému - minimum indikátorů a informací potřebných k rozhodování pro vstupy/výstupy a následné striktní dodržování těchto pravidel. Neplést si nakoukání pár situací z trhu se získaným citem pro trhy, ten lze na svůj plán aplikovat až s odstupem dostatečného času, u někoho klidně i několika let.

Obchodovat méně, vydělávat více - důsledná filtrace obchodů, brát jenom ty, které co nejvíce splňují moje podmínky pro vstup; nenaskakovat a nevyskakovat z trhu každou chvíli, ale zaměřit se na méně delších pohybů trhu s RRR 1:3 a více.

Žádné velké a malé obchody - všechny jsou pro mě jeden jako druhý, žádný svou důležitostí nevyčnívá nad ostatními. Díky tomu se neupínám na "tutovku", co chodí jednou za rok a moje equity je stabilní. Zároveň nejsem na obchody emočně vázán a nedělá mi problém kterýkoli kdykoli nekompromisně a chladnokrevně zavřít na stop-lossu. Zkušenosti mi ukazují, že jsem se díky tomu zcela vyhnul nejedné katastrofě. Ztráta v aktuálním obchodu bolí jenom do té doby, než pozici opustím, poté přichází úleva a můžu se s čistou hlavu plně věnovat dalším obchodům. Když přijmete tuto myšlenku (ideálně na základě zkušenosti), nebudou vám ztráty dělat problém.

Snížit od začátku svoje očekávání - alespoň o 50%! Nečekat, že za rok zhodnotím svuj ID účet o 1000%, spreadový o 150% a opční o 80%. Je třeba být skromný, malých cílů se dosahuje daleko lépe, s větším klidem a menší frustrací.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

krejzic,

krásne zhrnuté - súhlasím do bodky.

Obzvlášť sa mi páči veta: "Neplést si nakoukání pár situací z trhu se získaným citem pro trhy, ten lze na svůj plán aplikovat až s odstupem dostatečného času, u někoho klidně i několika let."

Človek bude napredovať oveľa rýchlejšie, ak si uvedomí, že zo začiatku je jednoduchšie a psychicky menej zaťažujúce nastaviť veci čo možno najviac mechanicky. Treba si vypestovať návyk každý deň urobiť všetky potrebné veci tak, ako sa majú urobiť a hodnotenie rastu účtu a podobné veci nechať na neskôr. V spojení s nízkym rizikom si nechávame dostatočný priestor na učenie a pilovanie správnych návykov, až nakoniec sa miska váh presype v náš prospech. Ako dlho to bude trvať, to je individuálne - ale kto chce, ten tam dôjde.

Ohľadom rizika ma napadá jeden citát, ktorý som kdesi čítal: "A man has to guard against many things, and most of all against himself." Pre neangličtinárov: "Človek sa musí chrániť pred mnohými vecami, predovšetkým však pred sebou samým." Preto je dôležité riziko rozložiť a poistiť, pretože vždy môže nastať nepredvídaná situácia (a často v našej hlave), ktorá skončí hlbokou jazvou v našom učte.


Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvele tema. Dovolim si ve strucnosti svuj pohled na vec (tez se za profitujiciho jeste nepovazuji, jsem teprve na samem zacatku sveho druheho live).

Nasledujici veci jsem musel nejen pochopit, ale i si na nich rozbit hubu:

* Jeden obchod nic neznamena. Kazdy obchod ma stejnou dulezitost, a pokud je podle planu, nevahat s jeho otevrenim.

* Stop-loss je svaty. Neexistuje nic jako "uz se to musi otocit".

* Plan musi byt tak podrobny a presny, ze si ho umim nakreslit do vyvojoveho diagramu a u kazdeho obchodu vim, kudy jsem tim vyvojakem behem obchodu prosel. Ten vyvojak mi pomuze soustredit se na presne provedeni obchodu.

* Nejrychlejsi cesta do pekla je menit svuj plan za pochodu bud z vlastniho podnetu (rozumej z neduvery v nej), nebo proto, ze ostatni obchoduji trochu jinak. Vubec si myslim, ze sledovani a kopirovani druhych moc nefunguje.

* Trading je statistika. Byl-li zasazen muj SL a vzapeti prijde novy platny signal, nevaham a beru ho. Pokud ho vynecham, pak je vetsinou ziskovy. (Tomas tady kdysi mel o tom clanek.)

* Svuj obchodni system si musis postavit sam. Muzes se inspirovat jinde, ale musis si nakonec udelat svuj mix tak, aby to odpovidalo i tve psychice.

* Nejvetsi nepritel jsi ty sam, tvoje lenost, tvoje psychika. Uplne nejhorsi je pocit vlastni vyjimecnosti a s tim souvisejici neustale hledani zkratek, ktere neexistuji. Ver mi, fakt neexistuji. Tve uspechy v predchozim zivote nemaji s tradingem nic spolecneho.

* Kdyz to zvladnes (jsi trvale profitabilni), jsi vitez. Pokud ne, tak: 1. se nevzdavej a pouc se z vlastnich chyb, 2. i kdyz nebudes trader, stane se z tebe diky sebepoznani lepsi clovek.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Já osobně bych podtrhl jednoznačně:

- jednoduchost systému - když člověk nezvládne dodržovat jednoduchý systém, tak určitě nedokáže dodržovat ten složitější a sledovat hromadu komponent systému zaráz
- příliš se emočně nevázat na každý jednotlivý obchod - trading je o statistice, každý obchod je přece jeden z mnoha, trader není tak úspěšný, jak úspěšný je jeho poslední obchod a cesta k ziskům vede vždy přes řadu ztrát, koncentrovat se na dlouhodobé cíle
- chybovat je lidské - přistoupit na fakt, že i velcí tradeři chybují, každý má právo tu a tam udělat nějakou chybu, je ale důležité si z ní vždycky něco odnést, trošku díky ní povyrůst a pokud možno ji už neopakovat
- opravdu dodržovat svůj obchodní systém - neobchodovat polovičaté signály, nedávat více prostoru ztrácejícímu obchodu ... nesnažit se přechytračit trh
- méně je více - a to jak z pohledu množství obchodů, přílišné expozice na jeden obchod, tak z pohledu relaxace a psychické pohody (v momentě, kdy člověk tráví u tradingu dvanáct a víc hodin denně, sedm dní v týdnu, tak těžko může podávat stále stoprocentní výkon a udržet koncentraci, je nutné se odreagovat a přijít na jiné myšlenky)

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Velmi moc pomáhá v našich začátcích matematika. Doporučoval bych oprášit znalosti.
Nejprve vymyslím nějaké vstupy a výstupy. RRR musí být v minimálním poměru 1:2. To je základ. A je lehce dosažitelný.
Úspěšnost bývá kolem 40%.To je všeobecně známé, ale můžu si otestovat. Dělám jeden nebo max. dva obchody denně, protože při větší frekvenci dělám chyby a to stojí peníze.
Ted si můžu spočítat na papíře, že takové nastavení mi bude generovat zisk a tudíž se toho držím. Samozřejmě přijde období třeba 6 ztrát po sobě. Ale je to stále v normě a já obchoduji dál. Důležité je nic neměnit v nastavení a pokračovat a čekat až přijdou ziskové obchody. Vždyť 4 z deseti jsou ziskové! "Pozor, ale nemusí přijít hned po sobě, ale v různých kombinacích a na přeskáčku.
Takto se dá účet zhodnotit za rok o 100%. V počátcích je to jistě zajímavé číslo.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

MNovak,

je to tak, ako píšete. Ja som mal zo začiatku problémy s udržaním sa v pozícii, pretože som výstupy nastavil tak, aby som vychytával dlhé pohyby a pri väčšej sérii strát som to nevedel ustáť a obchodovať aj ďalší obchod podľa plánu. Dnes to už nie je také stresové, ale pre začiatok je asi lepšie, ak je trader v obchode kratšiu dobu, ale s primeraným RRR - cca 1:2-1:3. Pretože pozerať sa na veľké korekcie proti otvorenej pozícii a čakať na MOC vie byť pekne nepríjemné.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

shany
Obchodování nám musí být přijemné. Ale v počátku to jistě nepoznáme. Máme pouze hrubý plán, který časem upravujeme, abychom se cítili pohodlně. Nejprve se musíme poznat a teprve pak víme co nám sedí nejlépe.
Je dobré jít podle plánu a zbytečně nesledovat otevřenou pozici. Je to vyčerpávající, když nám cena neustále přeskakuje před očima. Vyvolává to v nás zbytečný stres. Trh si stejně udělá co on bude chtít. To mi neovlivníme.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Za predpokladu ze mam hotovy system ktoremu rozumiem s ktorym sa citim dobre a mam ho poriadne odtestovany tak najdolezitejsie - podla mna a to ma posunulo vyrazne vpred je:

ZAMERIAVAT SA NA DOSAHOVANIE PROCESNYCH CIELOV a nie na ciele zamerane na vysledok -
to vas posunie dopredu ovela rychlejsie a stanete sa ziskovymi

VYHODY:
Ma to nesmierne vyhody a medzi tie najzakladnejsie patria:
1. Kazdy den zazivam pocit vitazstva pretoze dosiahnutie svojich procesnych cielov mam plne pod kontrolou (tak isto ked z nejakeho dovodu ciel nedosiahnem mam plne pravo "si vynadat" pretoze nedosiahnutie ciela bolo sposobene mnou a nie okolnymi vplyvmi ktore niesom schopny ovladat a kontrolovat
2. Ziskavam kazdy den vecsiu a vecsiu sebadoveru v moj obchodny system a moje schopnosti
3. Nepocitujem ziadne znicujuce emocie ako frustracia, strach alebo obavy
4. Ked koncim den v zisku alebo v strate - je mi to jedno - najdolezitejsie je ze som dosiahol svoje ciele.
V KONECNOM DOSLEDKU PROCESNE CIELE SPOSOBUJU ZE TESIME SA SO SAMOTNEJ CESTY A NA KONCI CESTY JE LEN ODMENA (mimochodom doby clanok je o tom na jednej stranke o forexoch ale nesmiem robit reklamu)

MOJE KONKRETNE PROCESNE CIELE:
[bold]
1. Vzdy minimalne polhodinu pred zaciatkom otvorenia trhov si urobim kompletnu a poctivu technicku analyzu diania na trhu podla postupu uvedeneho v obchodnom plane pod oznacenim "Pred zaciatkom..."

2. Kazdy den budem koncentrovane sledovat dianie na trhu a plne sa sustredim na sledovanie vyvoja. A Nebudem svoju pozornost smerovat na ziadne internetove stranky alebo ine cinnosti ktore nesuvisia priamo s obchodovanim

3. Vstupovat do obchodov budem len vtedy, ked budu splnene vsetky vstupne pravidla podla mojho obchodneho planu - A len pri kladnom odpovedani na otazku: "vstupil by si takto aj v replayi?"

4. Pri riadeni pozicie budem sledovat trh a dianie v nom a nebudem sa zameriavat na sledovanie aktualnej sumi v DOM-e (Zisk / Stratu pocas otvorenej pozicie budem vnimat ako body nie ako peniaze)

5. Vystupovat budem len vtedy ak mi to dovolia presne pravidla stanovene podla mojho obchodneho planu a to aj bezohladu na to ako sa budem v tej chvili citit alebo aka suma bude aktualne v DOM-e

6. Plne sa budem sustredovat na to aby som dodrziaval vsetky 6 procesne ciele [/bold]

JE UZASTNE TIETO CIELE DOSAHOVAT KAZDY DEN.

Predstavte si zeby ste si dali ciel zarabat 5 000 USD mesacne, to je ciel ktory nemate plne pod kontrolou moze byt ovplyvneny drawdownom, sviatkami, zatvorenim burzi z dovodu nejakej zivelenej katastrofi a podobne - ked sa nastavime na dosahovanie cielov zameranych na vysledok nasa cesta je plna frustracie a predhanania sa a nahanania sa za dosiahnutim tohto ciela, tzn ze nasa cesta uz neje pokojna, plna pohody, stastia co vytvara nie dobre obchody ale obchody prevedene spravne a o tom to je.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

  • 1 month later...

Dovolím si nesouhlasit. Zásadním způsobem mě směrem k ziskům poosunulo opuštění principu pozitivního RRR. Můj recept:
Nastupovat po směru trhu. Jít pro větší profity s RRR 1:1 nebo mírně negativním (do 1,5:1)
Vřele bych doporučoval všem ztrácejícím zpětnou analýzu jejich obchodů s tímto RRR při zachování stejného PT. Troufnu si spekulovat, že bazírování na pozitivním RRR je hlavním důvodem, proč tolik nováčků brzy skončí. Vyžaduje to samozřejmě obchodovat hodně levné trhy, případně začínat s výrazně větším kapitálem, ale jiná cesta podle mě není. Dává to i základní logiku, nejtypičtější pohyb v trzích je pohyb do strany.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

ja jsem musel pochopil, ze uzivit se tradingem je opravdu nesmirne tezke. Nutnosti je silne financni zazemi /nebo vysoky a pravidelny prijem/, zdrava logika, sebereflexe, dobre analyticke schopnosti, disciplina, velke mnozstvi casu vs pochopeni u rodiny :)

pokud tohle vse da jedinec dohromady tak ma stale jen solidni sanci, protoze ti kteri na burze jiz dlouhodobe profituji /3 roky +/ tak mini profitovat i nadale a nekdo tam ty penize dodavat musi. :)

Take jsem pochopil ze je pro me nejjednodussi obchodovani do trendu ..

TF

Link to comment
Sdílet pomocí služby

×
×
  • Vytvořit...