Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • 1000 dolarů za den a ukázka, jak budu postupovat dál

    V seriálu od myšlenky k reálným obchodům jsme získali "stroj na peníze", který postupně obchoduje čím dál vyšší kapitál. Naposledy již vydělal 1000 dolarů za den. A to přitom s plánem, který jsme si v sérii podrobně vysvětlili a který je plně replikovatelný.

    V dnešním videu si ukážeme:

    • Jak vypadaly poslední obchody (a jak si je můžete sami zobrazovat v reálném čase na twitteru).
    • Jak bych postupoval po technické stránce, kdybych znovu stavěl stejné řešení coby neprogramátor.
    • Jakou sílu má obchodování několika podobných strategií v portfoliu (což je něco, co nyní s Finwinem budu dělat).

    vlog12.png

    Textový odkaz na Youtube video: https://www.youtube.com/watch?v=uqvS-5NWMKk&ab_channel=PetrPodhajský-trader

     

     

    9.3.2021

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z

    Další články na toto téma

    Rok živého obchodování s Finwinem

    Začátkem roku 2021 jsem v sérii YouTube videí popisoval, jak postupovat krok za krokem při stavbě nového obchodního systému. Začal jsem zkoumáním myšlenky, pokračoval přes backtest až k prvnímu nasazení strategie živě. Videa můžete stále nalézt na stránce finwin.cz.
    První obchod jsem provedl 28.1.2021 a od té doby dokumentoval každý nový provedený obchod. Jakkoli bláznivě to může znít, tak i prostřednictvím vstupů, které publikuji prakticky v reálném čase na Twitteru (rychlý přehled obchodů můžete najít na zmíněné stránce finwin.cz). Cílem celé série bylo ukázat, že systematické vydělávání na burze není nedosažitelné. Podstatné je dodržovat určité základní zásady, které jsem se snažil co nejpodrobněji popsat i v knize Od myšlenky k reálným obchodům a jsem přesvědčený, že vydělávat může každý s dostatkem odhodlanosti.
    Pochopitelně, že v době počátku publikování seriálu jsem nemohl vědět, jak obchodování Finwinu skončí. Nicméně moje zkušenost ukazuje, že pokud se pracuje s tzv. „idea first“ metodou popsanou i v knize, většinou se pozitivní výsledky dostaví. I proto jsem se nebál poslat Finwin na burzu s reálnými penězi. A vyplatilo se.
    Po roce je equity křivka Finwinu na historickém maximu.
    Takto vypadá equity křivka systému, pokud bychom jej obchodovali s účtem 20 000 dolarů:

    Za rok jsem se systémem zobchodoval 355 obchodů. Absolutně všechny obchody byly reportovány na Twitteru v reálném čase. Reportuji vždy vstup, výstup je na konci dne (jak je podrobně vysvětleno ve videích).
    Například takto vypadal Twitter včera (článek píši v pátek 4.2.2022):

    Systém shortoval dvě akcie – ARCH a QCOM. A takto vypadá plnění z mého účtu u Interactive Brokers:

    Na účtu je vidět nejprve short v QCOM za cenu 189.33 v 15:38:14 a následně short v akcii ARCH v 15:55:56 za cenu 110.99. Přesně, jak jsem v reálném čase reportoval na Twitteru. Pozice byly uzavřeny s uzavřením burzy – ve 22:00 českého času. Zisk si můžete spočítat sami nebo vzít ten z mé brokerské platformy – tyto dva obchody mi včera na účet přinesly 1 145,40 dolarů, tedy cca 24 000 Kč. To znamená, že sám dnes obchoduji Finwin s výrazně vyšším účtem než 20 000 dolarů – postupem času jsem pozice navyšoval.
    Finwin jde obchodovat s prakticky libovolným účtem. Dnes sdílím v Trading Roomu jak své signály, tak nástroj autotraderu, se kterým obchody exekvuji. Podobné metody lze obchodovat i s pár tisíci dolary (na výpise je vidět, že komise se pohybují kolem 0,30 dolarů /obchod, což je u IB minimum, které platí i pro menší pozice).

    Hledáte cestu, jak se dostat ke konzistentním profitům?
    Rádi byste i v aktuálním kontextu obchodovali stabilně a bez emocí?
    Určitě si přečtěte novou knihu Od myšlenky k reálným obchodům
    Implementujte již od samotného začátku své praxe důležité systematické procesy a správné myšlení, které výrazně zvyšuje šance na stabilně profitabilní obchodování.
    Inspirujte se, jak trading dělat jinak a lépe. Jelikož jsem sám dynamicky navyšoval v systému pozice, reportuji teoretickou výkonnost s účtem 20 000 dolarů. Ve výkonnosti tedy vstupy a výstupy odpovídají mému živému obchodování, ale velikost pozice vychází z uvedené hypotetické velkosti počátečního účtu bez reinvestování.
    Takto by pak vypadaly equity křivky long/short pozic, které jsem obchodoval:

    Červená linka představuje zisky shortů, šedá longů. Long i short pozice byly tedy ziskové, ale výrazně více zisků přišlo ze shortů. Což je skvělá zpráva, protože ve svém portfoliu používám Finwin dnes jako jednu ze složek diverzifikace akciových portfolií, které strategie spíše nakupují.
    Takto pak vychází porovnání dosažené výkonnosti Finwinu s vývojem SP500 (reprezentovaného tickerem SPY):

    Tmavá linka reprezentuje výkonnost Finwinu, šedá linka indexu. Na grafu je vidět, že výkonnost obou křivek je v důsledku velmi podobná. Finwin vydělal více, ale jen o trochu. Obě křivky mají roční míru zhodnocení kolem 20 %  (Finwin bez reinvestování, které výkonnost ještě zvyšuje). Velmi podobné byly i drawdowny. Jak Finwin, tak index měly v průběhu roku nejvyšší drawdown kolem 10 %. V čem se ale systémy liší podstatně, je míra využití kapitálu. V indexu by byl kapitál investován celý (100 % účtu), Finwin kapitál používal z 1/3 (konkrétně 27 %). To je ohromný rozdíl, protože 2/3 kapitálu může pracovat a vydělávat v jiných strategiích, což je přesně to, co dělám v rámci svých diverzifikovaných portfolií. Navíc výkonnost indexu byla za poslední rok nadstandardní, jen málokdo myslím očekává, že indexy pojedou dále s roční mírou zhodnocení 20 %.
    Co se dalších statistik týče, Finwin ve svém prvním roce obchodoval s úspěšností 52,17 % a pozitivním RRR. Průměrný zisk byl 2,54 % účtu, průměrná ztráta 2,01 % účtu. Expectancy byla 0,36 %. Tedy průměrně lze u obchodu očekávat zisk 0,36 % účtu. Sharpe ratio za první rok obchodování bylo 1,43.
    Takto vypadala měsíční distribuce zisků a ztrát strategie:

    Dobře je vidět, jak strategii svědčí volatilita v trzích.  Letos se strategii slušně daří v momentech, kdy si indexy procházejí propady. Proto tento přístup vnímám jako dobrý pro diverzifikaci pomalejších swingových strategií například ze swingového workshopu.
    Shrnutí
    S ročním výročím obchodování Finwinu jsem tedy naprosto spokojený. Jednak proto, že jsem sám vydělal nemalé peníze. Ale také proto, že si nedokáži představit o moc lepší inspiraci pro ostatní, než kterou Finwin poskytl. V sérii veřejných videí jsme si kompletně popsali, jak z myšlenky vykřesat konkrétní obchodní systém. Jak uvažovat při jeho nasazení. V průběhu roku jste na Finančníkovi mohli číst komentáře k vývoji strategie a po roce se ujistit, že nasazená strategie je s profity na maximech.
    Řada lidí zde na Finančníkovi dnes na základě publikované série určitou obdobu Finwinu obchoduje a vydělává. Jsem rád, že jsem mohl poskytnout inspiraci. V dnešní šílené inflační době je potřeba s penězi aktivně pracovat a automatizované systematické obchodování je z mého pohledu jednou z velmi perspektivních cest. Nejvíce se mi na ní líbí, že práci je třeba odvést jednou při stavbě systému a následně už „věci jedou samy“.
    Pokud hledáte asistenci s rozhozením podobného principu obchodování, pak doporučuji začít s knihou  Od myšlenky k reálným obchodům. Rozhodnete-li se stavět podobný systém sami, můžete využít kompletní kód mean reversion strategie MR3000 sdílené v otevřené podobě ve swingovém workshopu. U strategie stačí předělat výstup na „EOD“ a Finwin je hotový. Pro pomoc s exekucí systémů se můžete zapojit do Trading Roomu. Zde sdílím přesně stejné signály, které sám obchoduji (a které následně publikuji na Twitteru), plus připravuji průběžně reporty, kde se naučíte na strategie nahlížet s využitím dalšího mého know-how. A samozřejmě je zde k dispozici i můj intradenní autotrader. Obchodníci s ročním členstvím jej dokonce získají v podobě otevřeného Python kódu a mohou tak libovolně strategie rozšiřovat již vlastním směrem bez nutné počáteční časové investice.

    Překonání období, kdy se systémům nedaří

    Žádný systém bohužel nemá trvale rostoucí výnosovou křivku. Musíme se připravit i na horší a občas i vysloveně špatné dny. Jak se mi podobné situace daří překonávat a dosahovat nových profitů, si můžeme popsat na aktuální situaci systému Finwin, který zde veřejně obchoduji.
    Finwin 2021 je systém, který jsem otevřeně vyvíjel na svém Youtube kanálu, začal živě obchodovat a v reálném čase reportovat výsledky na stránce finwin.cz. A to za jediným účelem – demonstrovat realitu tradingu. Tedy to, že vůbec není nereálné vzít myšlenku a přetavit ji ve „stroj na peníze“. A že to vlastně není tak složité. Mnohem těžší bývá dokázat náš zbacktestovaný plán dlouhodobě obchodovat. Protože po čase se z obchodování jakéhokoliv systému stane rutina a systémy si budou procházet i obdobím, kdy je třeba je obchodovat, přestože v danou chvíli nevydělávají. A mým cílem je na Finančníkovi poskytnout inspiraci v tom, jak všemi fázemi procházet tak, aby se mohly dostavit nové zisky.
    Řada neúspěšných obchodníků si pochopitelně myslí, že naleznou systém, který ztrátové období nemá. Ale věřte mi jedno – čím dříve přijmete realitu tradingu, tedy že žádný systém nebude bez drawdownů, tím dříve se k reálným profitům dostanete.
    Vyrovnat se ze ztrátami ale nemusí být nijak zásadně náročné. Je jen potřeba je chápat jako součást tradingu, mít správně nastavený money management, aby ztráty nebyly příliš vysoké s ohledem na naši psychiku. A ideálně obchodovat více strategií najednou, aby v době ztrát jednoho systému, vydělávalo něco jiného.
    A je skvělé, že vše si nyní můžeme demonstrovat na Finwinu. Zde je jeho aktuální výkonnost:

    Systém měl po spuštění skvělý začátek. Prvních několik desítek obchodů byly skoro jen samé zisky. Pak se v trhu změnila volatilita, Finwin inkasoval pár ztrát a od té doby se výkonnostní křivka pohybuje do strany (připomínám, že v průběhu března jsem do systému alokoval dvakrát vyšší kapitál, proto je dubnový propad v dolarovém vyjádření větší, než by byl, pokud bych obchodoval od začátku se stále stejnými penězi).
    Přestal systém fungovat? Samozřejmě, že ne (tedy alespoň z mého současného pohledu). Podívejte na se na video číslo 4 popisující obchodní plán a backtest. V historii systému bylo mnoho období, kdy systém byl ve ztrátě a měsíce nevydělával. Vítejte v realitě obchodování.

    Hledáte cestu, jak se dostat ke konzistentním profitům?
    Rádi byste i v aktuálním kontextu obchodovali stabilně a bez emocí?
    Určitě si přečtěte novou knihu Od myšlenky k reálným obchodům
    Implementujte již od samotného začátku své praxe důležité systematické procesy a správné myšlení, které výrazně zvyšuje šance na stabilně profitabilní obchodování.
    Inspirujte se, jak trading dělat jinak a lépe. Extrémně důležité je v takovém období systém neměnit a pokračovat v jeho obchodování tak, jak jsme si jej otestovali. Pro většinu začátečníků je právě tato fáze kritická a bohužel drtivá většina nezkušených traderů prostě „odpadne“ a začne hledat jiný systém.
    Trochu z jiného pohledu se situaci věnuji v posledním blogu na Youtube:

    A proč mě osobně nechává výkonnost Finwinu zcela klidným a obchoduji jej stále stejně, dnem za dnem? Kromě zkušeností s tím, že drawdowny je v tradingu třeba překonávat, jsou to další dva podstatné body:
    Systém obchoduji automatizovaně pomocí Python skriptu. Vše běží a já nemusím nějak zásadně řešit, jestli brát ještě „tento obchod“, když systém nevydělává. Do samotného obchodování Finwinu dnes neinvestuji žádný svůj čas.
      Systém neobchoduji samostatně – obchoduji jej v portfoliu dalších systémů. Portfolií mám několik, zde je ukázka živého portfolia, které sleduji na „inkubačním účtu“ v rámci TechLabu, kde portfolio ve vláknu Aktuální trhy a výkonnosti strategií každý měsíc pro inspiraci komentuji (výsledky pocházejí ze živého obchodování u Interactive Brokers😞
    Výkonnost celého portfolia (tučná modrá čára) zahrnuje období, kdy Finwin přestal dělat nová high a prochází si drawdownem (červená linka). A je vidět, že z pohledu celého portfolia je to „poměrně jedno“, protože výkonnost v tuto chvíli poskytují jiné strategie – aktuálně nejvíce Monday Buyer, kterému svědčí nižší volatilita, kdežto Finwin bude profitovat znovu spíše ve vyšší volatilitě.
    Toto je opravdu klíčový základní princip dlouhodobé ziskovosti v obchodování. Celý proces bych dnes popsal následujícími kroky:
    Systematický popis obchodované výhody. Převod myšlenky do skriptu a otestování jejího chování na co nejdelší historii dat a co nejvíce trzích. Testování korelace systému s dalšími systémy. Skládání portfolií ze systémů, které vůči sobě mají nižší korelace. Mechanické dlouhodobé obchodování připraveného portfolia bez přílišných diskréčních zásahů. Jsem přesvědčený, že pokud se podobných kroků bude držet i začínající obchodník, výsledky se dostaví. A použité strategie opravdu nemusí být složité. Ostatně sám na poměrně jednoduchých strategiích dnes stavím i svůj fond, protože jsem přesvědčený že je to právě popsaný rámec vytváření portfolií, který v přiměřeně dlouhodobém horizontu peníze vygeneruje.
    P.S.: Již ve středu spouštíme v TechLabu bezplatný kurz Základy zvládnutí Pythonu – od nuly k práci s daty. Osobně si dnes bez skriptovacího jazyka Python nedokáži obchodování představit, protože právě s ním lze velmi jednoduše řešit vytváření portfolií, sledování korelací atd. Pokud si zkusíte na internetu vyhledat ceny českých kurzů za výuku Pythonu, zjistíte, že jde opravdu o nemalé částky. Proto v případě, že máte chuť jít podobnou cestou jako já a Pythonu dát šanci, nezmeškejte jediný termín živého kurzu, který budeme na Finančníkovi na toto téma pořádat. A to zdarma v rámci TechLabu. Podrobnosti jsou popsány zde.

    Obchodní systém Finwin – aktuální vývoj a výsledky [7/2021]

    Jak se vyvíjí intradenní obchodní systém, jehož pravidla jsme si zde otevřeně popsali a který dnes obchoduji mj. i ve svém fondu?
    Nejprve malá rekapitulace, co Finwin je. Jde o systematickou obchodní metodu, která intradenně obchoduje americké akcie. Finwin je unikátní tím, že vznikal prostřednictvím bezplatných Youtube videí, která stále můžete najít v archivu. Ve videích jsme si ukázali, jak je možné přetavit myšlenku do reálného „stroje na peníze“. Stroje proto, že Finwin mám zmechanizovaný, a obchoduje tak již zcela sám. Pro inspiraci ostatním a zachování maximální transparentnosti navíc reportuji obchody v reálném čase na web finwin.cz.
    Finwin je tedy opakovatelná obchodní metoda:
    Jejíž pravidla jsme si sestavili a vysvětlili v otevřených videích. Kterou sám obchoduji na živém účtu. Jejíž obchody reportuji v reálném čase. A která vydělává nemalé peníze... Myslím, že těžko někde na internetu dostanete konkrétnější a praktičtější inspiraci „jak vydělávat na burze peníze“.
    Sám dnes obchoduji Finwin ve stále stejné podobě, v jaké jsem jej popisoval na Youtube videích. Rozdílem je akorát jiný kapitál, protože Finwin jsem zařadil do systematického portfolia obchodovaného v rámci mého fondu. Jsem skutečně přesvědčený, že metoda má solidní potenciál výdělku.
    Ve fondu pochopitelně postupně přiřazuji strategii vyšší kapitál, a proto nemohu již jednoduše reportovat equity křivku systému. Z tohoto důvodu budu na Finančníkovi dále uvádět výsledky Finwinu přepočtené na kapitál 20 000 dolarů, což byla poslední částka, se kterou jsem systém na Youtube obchodoval.
    Finwin svůj kapitál rozděluje mezi maximálně 5 long a 5 short pozic, kdy při kapitálu 20 000 dolarů každé přiřazuje 4 000 dolarů. Pokud byste s tímto money managementem přepočítali všechny long a short pozice publikované na finwin.cz, odečetli komise, dostanete následující equity křivku:

    Ta tedy plně reflektuje mé vlastní živé obchody, které jsem jen obchodoval s jiným kapitálem.
    Finwin od svého spuštění krásně vydělává. V tuto chvíli jsme přibližně na zhodnocení 25 % za cca půl roku, tedy 50 % anualizovaně (při hypotetické alokaci 4 000 dolarů do každé pozice od spuštění systému). Což je pochopitelně parádní výsledek.
    Na screenshotu je patrné, že systém prochází různými fázemi výkonnosti – vidíme období strmého růstu, menší drawdown, stagnaci a následný útok na nové maximum. Ale takto se chovají všechny systémy. V případě Finwinu je vše hodně ovlivněno volatilitou trhu.
    Takto vypadá výkonnost Finwinu při různých úrovních VIXu (index volatility – v grafu zobrazen oranžově):

    Hledáte cestu, jak se dostat ke konzistentním profitům?
    Rádi byste i v aktuálním kontextu obchodovali stabilně a bez emocí?
    Určitě si přečtěte novou knihu Od myšlenky k reálným obchodům
    Implementujte již od samotného začátku své praxe důležité systematické procesy a správné myšlení, které výrazně zvyšuje šance na stabilně profitabilní obchodování.
    Inspirujte se, jak trading dělat jinak a lépe.
    Volatilita se poslední měsíce dostala na velmi nízké hodnoty, kdy se systému nabízí velmi málo vstupů. Ale věřte mi, že je jen otázkou času, než se režim v trzích opět změní.
    Systém zatím pěkně překonává i benchmark (Russell 3000), byť doba na nějaké hodnocení je zatím krátká:

    Co se mi ovšem na systému líbí nejvíce – přestože akciové trhy i v první polovině roku 2021 prakticky jen rostly, Finwin vydělával především na short obchodech:

    Tohle vnímám jako opravdu důležité. Nakupovat profitabilně akcie v období celkového růstu indexů není zas tak složité. Vydělávat ve stejném období pomocí shortů je mnohem náročnější. Osobně mám v portfoliu cca třetinu pozic v shortech, protože chci mít výkonnost co nejvyrovnanější i v dobách, kdy trhy budou padat nebo půjdou do strany. A Finwin vnímám rozhodně jako systém, který mi bude v této diverzifikaci dobrým pomocníkem.
    Technická implementace Finwinu sice není triviální, ale jak to u každé technické věci bývá, je to jen o technice. Tedy vždy lze nalézt cesty. Zatím to rozhodně vypadá, že přístup za trochu extra námahy zkoumání cest určitě stojí.
    Pokud se systematickým obchodováním začínáte, pak ale není určitě potřeba pouštět se hned do intradenního obchodování, které je vždy psychicky a technicky náročnější než pomalejší swingové styly. Osobně obchoduji logiku Finwinu i na pomalejších denních timeframe pomocí systému, kterému říkám MR3000 (jeho princip je na Finančníkovi popsán zde). Swingové obchodování je pomalejší, což především znamená, že příkazy lze zadávat klidně i ručně dlouho před otevřením trhů a není třeba žádného náročného programování.
    U MR3000 obchoduji také long i short stranu (tedy stejně jako u Finwinu) a zde je pro ilustraci výkonnost portfolia, ve kterém kromě MR3000 obchoduji pro diverzifikaci ještě trend following systém MicroBreakout (na Finančníkovi jsem jej popisoval například zde).

    Portfolio obchoduji veřejně v rámci služby Trading Room, kde dopředu reportuji konkrétní akcie a ceny, za  které budu obchodovat (a následně publikuji svá přesná plnění z brokerské platformy) a každý mi tak může „koukat přes rameno“. Portfolio nyní od začátku roku atakuje zisk +10 000 USD. Tedy jednoznačně lze podobný pomalejší styl obchodování praktikovat opravdu bez stresu a sám bych začal s tou pomalejší cestou, ve které odpadá náročnější implementace intradenního zadávání obchodů. Nicméně pokud již v portfoliu swingové strategie máte, tak intradenní mean reversion ve stylu Finwinu může poskytnout další zajímavou diverzifikaci – tak, jak je to vidět v dnešním reportu. O dalším vývoji strategie budu na Finančníkovi samozřejmě informovat.
×
×
  • Vytvořit...