Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Systémy obchodující akcie v turbulentním začátku roku 2022

    První dva měsíce v roce 2022 přinesly do trhů hodně výrazných pohybů a především nejistoty. Svá systematická portfolia mám založena na obchodování (a především nakupování) akcií, je tak zajímavé podívat se, co se mi na účtu první dva letošní měsíce dělo.

    Trhy počátkem roku 2022 žily především zimní vlnou covidu, kdy nebylo zprvu zřejmé, co světu přinese tehdy nová mutace omicron. Jen co se ukázalo, že omicron nepředstavuje zásadní hrozbu, rozjela se nejprve chystaná a následně realizovaná ruská invaze na Ukrajinu. Po opravdu dlouhé době tak začaly akciové trhy výrazněji klesat a hlavní indexy se podívaly pod dlouhodobý klouzavý průměr MA200. Ten je mnoha obchodníky považován za hlavní indikaci změny trendu. Takto vypadá graf SP500 (nahoře) při současném pohledu na „index strachu“ – VIX (dole):

    trhy2022_01.jpg

    Na grafu je patrné, že trhy klesají, ale rozhodně ne tak dramaticky jako při startu covidové pandemie v roce 2020. I VIX se pohybuje v několikaletém pásmu a nevykazuje žádné extrémní hodnoty.

    Když se na SPX podívám optikou ATR 14 (Average True Range – průměrný denní pohyb trhu za 14 dnů), tak i zde vidím, že v SP500 jsme přibližně na 2/3 toho, co jsme zažívali začátkem roku 2020:

    trhy2022_02.jpg

    Trochu jiná situace je v technologických akciích. Zde je letošní pokles srovnatelný s tím, který se odehrál začátkem 2020:

    trhy2022_03.jpg

    Obecně situaci v akciích vnímám tak, že obchodníci jsou velmi opatrní, likvidují své pozice zejména v některých sektorech. Ale v trzích se zatím neodehrává žádná hysterie.

    Z toho mi plyne několik důležitých bodů:

    Pokud u svých obchodů a výsledků pociťujete nyní obavy, je potřeba přehodnotit velikost pozic, s jakou trhy obchodujete. Situace v trzích může a bude jednou mnohem horší. I z pohledu VIXu jsme stále v režimu, ve kterém by strategie měly fungovat normálně a neměli bychom nad jejich exekucemi váhat.

    Současně je ale přirozené, pokud vám systémy držící dlouhé pozice akcií nyní prodělávají. Zejména pokud jsou orientovány na technologické akcie. Výsledky svého obchodování byste měly vztahovat vždy k benchmarku – patrně některému z akciových indexů.

    Sám se dnes v obchodování zaměřuji především na zhodnocování účtu svého fondu. Zde obchoduji v tuto chvíli výhradně mechanické strategie a pouze na akciích.

    Mám systémy držící nakoupené akcie – tyto systémy vstupují jak na korekcích (například Monday Buyer popisovaný v mé knize), tak na breakoutech. A pak systémy, které obchodují tzv. mean reversion (prakticky kompletní systém popisuji v doprovodném bezplatném kurzu ke knize). Ty obchodují jak swingově, tak intradenně (výsledky tohoto přístupu publikuji v reálném čase zde). Obchoduji tak akcie long i short, ale celkově jsem orientován s portfoliem spíše na rostoucí trhy (shorty obchoduji s menší váhou a v méně systémech). Tedy klesající trhy nejsou doménou, ve které by aktuální portfolio mělo vydělávat.

    I tak se na účtu dobře projevuje dopad diverzifikace. Takto vypadá equity křivka mého fondu (modrá linka) vs. SP500 (zelená linka) na výpise z Interactive Brokers:

    trhy2022_04.jpg

    Přestože SPY udělal drawdown k -11 %, equity fondu od začátku roku roste, byť jsem vydělal doslova jen trochu.

    Zde je opět dobré si připomenout, že zisk můžeme v trzích řídit podstupovaným riskem. Ten se nejjednodušeji ovládá pomocí využívané páky. Já zatím na účtu fondu páku nepoužívám a obchoduji velmi konzervativně.  Mým cílem nejsou stovky procent zhodnocení ročně, ale spíše průměrné nižší desítky procent. V tomto kontextu jsem s aktuální výkonností spokojený. Hlavně proto, že při správě větších úspor každý investor výrazně více vnímá propady kapitálu než trochu vyšší zhodnocení.

    Pokud byste se ale orientovali více na vyšší výnos, bylo by možné i při podobné kombinaci systémů páku využít a vydělat více.

    Jinak osobně jsem aktuální portfolio jakkoliv neupravoval a obchoduji jej zatím tak, jak jsem s ním ve fondu začal.

    Pozn.: Fond je založen podle § 15 odst. 1 zákona č. 240/2013 Sb. a umožňuje provádět „správu majetku srovnatelnou s obhospodařováním“.  Fond je podle uvedeného zákona pouze registrován u ČNB a nepodléhá její regulaci či dohledu jako tradiční investiční fondy. Ve fondu nespravuji malý kapitál veřejnosti a je určen pouze pro kvalifikované investory.

    Závěry?

    Sám jsem příznivcem aktivního obchodování a věřím, že systematickými strategiemi lze dlouhodobě porážet index při nižších drawdownech. Pochopitelně to nelze dělat s neomezenou výší účtu, ale do oblastí, kam mířím sám (řádově miliony dolarů), je to realizovatelné.

    Klíčová jsou přitom portfolia diverzifikovaných systémů.

    Současné trhy vám mohou dobře naznačit, jaký typ pohybu současnému  portfoliu dělá problémy a jakým směrem zaměřit další vývoj. Ve svém portfoliu vnímám mezery v obchodování volatility. Rád bych do portfolia přidal automatizované obchodování opcí, ale na této cestě mě čeká ještě dost práce.

    A ano, občas dostávám např. na sociálních sítích reakce, že aktivní obchodování je složité a časově náročné. Což je pravda. Sám obchoduji mechanicky, ale přesto vývoji strategií věnuji množství času. Je to ale práce, kterou mám rád. Ovšem je třeba i jen časové náklady zvážit a  vždy mít nějaký plán, kam člověk směřuje a čeho chce dosáhnout. Za mě doufám, že Finančník dává inspiraci v tom, že je možné jednou získané know-how postupně zužitkovat třeba do správy externího kapitálu a účtovat si procenta ze zisku spravovaných peněz. A zatím se mi potvrzuje, že u mechanických strategií nedělá psychologickou zátěž obchodovat další vyšší kapitál.

     

    27.2.2022

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.


    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...