Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Články a tutoriály:
Archiv článků Psychologie obchodování Jak na obchodní plán Mé obchodní strategie
  • Vítězí ti, kteří se neustále posouvají krok za krokem

    Dokáže se naučit úspěšně rozmnožovat své úspory na burze kdokoliv? Osobně jsem přesvědčený, že ano. Byť pochopitelně následně existují rozdíly ve výkonnosti. Ovšem i minimální výkonnost dokáže solidně zajistit třeba na důchod. A o dlouhodobé rozšiřování financí nadstandardními výnosy by mělo jít především.

    Na začátek si ale na rovinu řekněme, že úspěšné obchodování na burze není pro začínajícího obchodníka snadné. Důvodem je především psychika. Drtivá většina začátečníků prostě chce příliš mnoho, příliš rychle. Často říkám, že je to podobné, jako když se zcela netrénovaný člověk vrhne na běhání a jeho cílem je za pár týdnů nebo měsíců běžet maraton s časem třeba kolem dvě a půl hodiny. Takový čas vyžaduje vystřelit od startu rychlostí přibližně 3:30 minuty na kilometr, kdy běžný člověk padne vyčerpáním někde v první zatáčce. Reálně tak svůj maraton nikdy nezaběhne, přestože mnohem pomaleji, přiměřeně svým schopnostem, by to „jistě dal“ a mohl se postupně rozvíjet.

    V tradingu je to velmi podobné. Pokud chcete uspět, vnímám jako klíčové přiměřené startovní tempo. Zaměřit se na dlouhodobější cíle a vnímat extrémní sílu složeného úročení. To vám pomůže v dostatečně dlouhém časovém horizontu dosáhnout reálného bohatství s přiměřenou výkonností. A jakmile se člověk rozjede, dokáže být dva, tři roky v plusu, je pochopitelně možné se agresivněji posouvat s nově získanými zkušenostmi k dalším výkonnostním metám.

    Pokud ale začínáte, koncentrujte se na dosažitelný základ.

    Super inspirací může být na Finančníkovi vlákno Aktuálních výkonností strategií publikované v TechLabu, kde řada obchodníků z Finančníka sdílí své živé výsledky a je vidět, „že to jde“. Takto například někteří obchodníci reportovali dění na svém účtu v květnu:

    eq202105_1.jpg

    eq202105_2jpg.jpg

    eq202105_3.jpg

    Opravdu nejdůležitější je pak především s živým obchodováním začít a živě obchodovat den za dnem. To stojí z mého pohledu za 80 % budoucích úspěchů.

    A jak bych postupoval dnes krok za krokem?

    1. Základem je prostudovat knihu Od myšlenky k reálným obchodům obsahující reálný popis toho, co vás na burze čeká, čeho a jak můžete dosáhnout. Pokud, jako mnoho ostatních, upřednostňujete výkladovou formu výuky, pak základní know-how načerpáte v kurzu Základy profitabilního obchodování v 10 týdnech.

    2. Pokud vás myšlenka pracovat aktivně se svými penězi nadchne, pak se pokuste dostat do života strategie, které jsou popsány v knize nebo v základním kurzu (v každém jsou trochu odlišné). Pocházíte-li, jako většina obchodníků zde, z netechnického světa, tak to pro vás bude patrně první větší výzva, ale je třeba ji překonat. Nadstandardní příjmy prostě nepřicházejí jen tak. Na Finančníkovi se naštěstí můžete zapojit do skupiny technické podpory TechLab, kde vám pomůžeme se vším, na čem se budete zasekávat. Stačí tak skutečně jen vlastní motivace posouvat se dopředu.

    3. Start do smysluplného obchodování je z počátku o překonání mnoha nových principů, zejména z oblasti zvládnutí techniky. Většina začátečníků toto nechce slyšet a pouští se do směrů, které vypadají snadně – vesměs takových, kde jim někdo poskytne určité indikátory, které jen vizuálně sledují a podle nich „klikají“. Mějte ale na paměti, že drtivá většina takových obchodníků v trzích o své peníze přijde. Schopnost, kterou budete potřebovat získat, je alespoň základní znalost analýzy dat. Protože o analýze dat a hledání dlouhodobých pravděpodobností celé obchodování je. Čím dříve začnete na schopnosti analýzy dat pracovat, tím dříve se dostanete k cíli. Můžete použít Excel, na Finančníkovi nejvíce pracujeme s bezplatným skriptovacím jazykem Python. Ten pro účely datové analýzy není složitý (protože pracujeme jen se zlomkem možností Pythonu), ale je to samozřejmě něco, do čeho musí neprogramátor (kterých je nás zde většina) proniknout. Mimochodem v rámci TechLabu nyní běží několikatýdenní mentorovaný bezplatný minikurz základů zvládnutí Pythonu, který vás touto problematikou provede a maximálně doporučuji využít příležitost se do něj zapojit (registrací do TechLabu). Nyní jsme ve výuce přibližně v 1/3:

    Základy zvládnutí Pythonu - bezplatný minikurz v rámci TechLabu

    4. Po zvládnutých základech je na Finančníkovi připraven Workshop swingového obchodování, ve kterém můžete uspíšit svůj rozvoj tradera tím, že získáte konkrétní kódy několika strategií, se kterými sám obchoduji, a můžete se začít v trzích diverzifikovat (diverzifikace je z mého pohledu hlavní svatý grál tradingu). Postupovat cestou mnoha dalších traderů, kteří začali v malém obchodovat systematické strategie postavené na cizích kódech, aby postupně pilovali svoji psychiku, znalost technikálií, byli schopni strategie upravovat (a vytvářet další) a postupně se stávat samostatně systematicky profitujícími tradery.

    A nezapomeňte – pokud dnes začnete obchodovat například s malým kapitálem 10 000 dolarů, budete dosahovat „i jen“ 18% průměrného ročního zhodnocení, každý měsíc dodáte na účet 400 dolarů extra úspor, tak za 20 let i s podobnou „nízkou“ výkonností máte šanci mít, díky složenému úročení, majetek přes 1 milion dolarů (na internetu existuje spousta kalkulaček, které pro simulace můžete využít, třeba tato). Tedy jedna ze složek, na které velmi záleží při budování majetku, je čas. Každý rok se počítá. A čím více se člověk později snaží proces vytváření bohatství urychlit, tím více se mu snižují šance, že cíle dosáhne.

    Přitom reálný start do obchodování tak, abyste se dostali na podobné výsledky, jako jsou publikovány v TechLabu ostatními tradery, je při uvedené cestě počítán jen na měsíce. Tedy celý proces zvládnutí systematického obchodování je do velké míry o prioritách a časovém plánování. Nebát se na začátku pustit do náročnějších cest, které znamenají reálnou šanci na úspěch a časovou efektivitu v budoucnosti. Tak vidím dnes situaci já. Pokud o systematickém obchodování uvažujete a máte k procesu rozběhnutí vlastní cesty dotazy, tak se určitě můžete ptát i na mém e-mailu petr@financnik.cz.

    23.5.2021

    Petr Podhajský

    Fulltime obchodník věnující se tradingu více než 20 let. Specializace na systematické strategie obchodované na futures a akciích. Oblíbený styl obchodování: stavba automatizovaných portfolio systémů, které využívá i v alternativním fondu, který spravuje.

    • Líbí se 1

    Zaměřte se na to, co přináší reálné výsledky.

    Nakopněte své obchodování
    k systematickým profitům

    (program pro začínající obchodníky, kteří se chtějí dostat ke stabilnímu obchodování bez časové náročnosti)

    Začínáme 30. 1. 2024.

    Nově s vytvořením a popisem všech pravidel mechanické obchodní strategie, ve které mám sám aktuálně otevřený profit +224 121 Kč!

    >> Workshop profitabilního obchodování od A do Z
×
×
  • Vytvořit...