Pracovní skupina poskytovaná tradery pro tradery. Naleznete v ní odpovědi na své technické otázky týkající se programů Amibroker, Python, InteractiveBrokers TWS a TradeStation Global.
Dobrý den,
v průběhu zpracování domácího úkolu 6 jsem byl několikrát dotazován na soubor tag-vocabulary.md
Možná jsem něco přehlédl ale v přiložených zip souborech jsem ho nenašel. Mohl bych požádat o jeho obsah?
Děkuji
Viz předchozí příspěvek: https://www.financnik.cz/forum/topic/5251-momentum-rotacni-strategie/page/2/#findComment-324819
S kapitálem 20 000 SMO NDX otevírá jen dvě pozice.
1) ano
3) ano, MOO - včerejší cena je uvedena jen jako orientační
2) SMO NDX otevírá pro kapitál 20 000 dolarů pro další měsíc jen 2 pozice - WDC a STX. Je to proto, že top momentum akcie jsou nyní hrozně drahé a volatilní.
Takto vypadají pozice při kapitálu 100 000 dolarů:
SMO_NDX entry orders
buy 2 (4.21749%) [$3,522.86] SNDK market on open
buy 3 (3.84647%) [$3,106.50] MU market on open
buy 12 (6.86225%) [$6,554.40] WDC market on open
buy 4 (4.29349%) [$3,620.00] LITE market on open
buy 8 (7.46211%) [$7,370.08] STX market on open
Ta procenta odpovídají alokaci kapitálu strategie, takže je možné je přepočítat na libovolně vysoký účet.
Dobrý deň Petře,
Od tohoto mesiaca idem zaradiť SMO NDX do môjho portfólia. Len sa chem opýtať tri otázky či stratégiu chápem správne:
1/ Stratégia otvára a uzatvára pozície na MOO - Market On Open -> Jedenkrát za mesiac vždy druhý obchodný deň v mesiaci.
2/ Dnešné vstupné a výstupné signály - SMO NDX
Stratégia uzatvára INTC a MU a prikupuje WDC a STX
3/ Vstupná cena WDC a STX je včerajší Close. Prečo je uvádzaná ako vstupná cena pre dnešný deň ked stratégia nakupuje za MOO?
Chápem to správne, alebo som niečo poplietla?
Obě rotační strategie (NDX i TSX) pracují s cílením volatility. Tj. omezují velikost pozice tak, aby odpovídala 20% anualizované volatilitě. NDX trhy jsou aktuálně velmi volatilní - proto se pozice zmenšuje. Tj. velikost pozice nemá nic společného s tržním kontextem, ale s tím, aby udržela určitou cílenou volatilitu strategie.
Dobrý den Petře,
měl bych krátký dotaz k systému SMO NDX. V posledních rotacích pozoruji, že systém otevírá méně pozic, než bývalo dříve obvyklé. Sleduji SMO dlouhou dobu a mám pocit, že toto chování dříve nebylo tak časté.
Zajímalo by mě, zda v tom může hrát roli vyšší volatilita jednotlivých kandidátů, kdy přes risk sizing může dojít ke snížení velikosti pozice až na nulovou / neobchodovatelnou velikost, přestože celkový tržní kontext působí velmi pozitivně.
Dobrý den,
Při řešení domácího úkolu z lekce 6 jsem narazil na tento problém. V lekci 2 jsme nainstalovali Yahoo downloader a omezili rozsah dat od roku 2020. V domácím úkolu lekce 6 máme ve složce ResearchOS/src/data soubor periods.py, kde máme definováno pro IS data IS_START = "2005-01-01" a Claude hlásí, že nemá potřebná data k dispozici. Proto jsem si musel dostáhnout potřebná data a pak vše proběhlo v pořádku. Možná tato informace někomu pomůže, aby se neztratil v úkolu.
V.
Dobrý den,
důvodem je ztráta propojení mezi WSL a Windows, občas k tomu dojde a řešením je restart WSL během kterého se vazby obnoví.
K restartu můžete použít příkaz:
wsl --shutdown
B.
Dobrý den,
Nevím proč, ale Yahoo downloader nezapisuje do složky \\wsl.localhost\Ubuntu\home\claude-user\ResearchOS\data\daily
a hlásí chybu. Pokud cestu přepíši na disk D:...., tak vše proběhne bez problému. Zřejmě někde chybí oprávnění pro zápis do této složky. Nevíte prosím někdo, kde by mohl být problém?
V.
Aktualizovaná výkonnost strategií dashboardu k 31.5.2026:
Poslední květnový týden výsledky nezamíchal a květen byl za mě měsíc s velmi nadstandardními výsledky.
Hlavním tahounem bylo rotační momentum v NDX, kde jsou letos opravdu krásné výsledky. Profity jsem měl v květnu hezké i v intradenním breakoutu (viz minulý příspěvek).
Výkonnost long mean reversion strategie MRZ (obchoduji jako MRZ US + MRZ CA), kterou si v TradingRoom sdílíme v podobě výuky a otevřených kódů, vypadá od spuštění na mém živém IBKR účtu následovně:
Letos velmi hezké výsledky, i když v posledních dvou měsících jde výkonnost vesměs do strany (o to více ale vydělává momentum).
Dobrý den,
základní otázkou je, jak výrazné rozdíly ve výsledcích pozorujete. Obecně může být příčin více, ale nejpravděpodobnějším důvodem jsou použitá data. Ve výuce jsme nepracovali s volně dostupným datafeedem, a rozdíly mezi zdroji dat mohou mít na výsledky zásadní dopad.
Určitý vliv může mít také použitý LLM model nebo nastavená úroveň reasoning, nicméně bez bližších informací nelze příčinu rozdílů podrobněji posoudit.
B.
Dobrý večer,
úspešne som si precvičil všetky „skills“ z domácej úlohy. Založil som nový projekt, získal prompt, otestoval /clear aj /starting-prompt. Následne som spustil /backtest a dostal som výsledok v HTML.
Chcel by som sa spýtať: Je v tomto štádiu kurzu normálne, že moje výsledky v HTML sa nezhodujú s vašimi, aj keď používam rovnakú štruktúru systému a rovnaké skills podľa inštrukcií?
Ďakujem za vysvetlenie.
Dobrý den,
publikovali jsme šestou lekci minikurzu.
Cílem přiloženého úkolu je zpracování backtestu na trhu QQQ, k získání dat bude třeba upravit konfiguraci Yahoo downloaderu a zařadit uvedený ticker do seznamu titulů ke stažení. Nejjednodušším způsobem je přidání symbolu do sekce Indexes.
B.
Upozornění: Všechny informace poskytované na Financnik.cz jsou určeny výhradně ke studijním účelům témat týkajících se obchodování na burze a neslouží v žádném případě coby konkrétní investiční či obchodní doporučení. Provozovatel serveru ani jednotliví autoři nejsou registrovanými brokery či investičním poradcem ani makléřem. Jsou-li na stránkách zmiňovány konkrétní finanční produkty, komodity, akcie, forex či opce, vždy a pouze za účelem studia obchodování na burze. Vydavatel serveru není zodpovědný za konkrétní rozhodnutí jednotlivých uživatelů. Burzovní obchodování a investování s finančními instrumenty (a komoditami obzvláště) je vysoce rizikové. Rozhodnutí obchodovat komodity a akcie je odpovědností každého jednotlivce a jedině on sám nese za svá rozhodnutí plnou odpovědnost. Nikdy se nepouštějte do obchodů, jejichž podstatě plně nerozumíte. Pamatujte, že burza má svá pravidla, kterým je třeba porozumět, než začnu riskovat své vlastní peníze!