Jump to content
Co nového? Mé kurzy
Komunita:
Diskuze Sledované příspěvky Žebříčky

Diskuze k článku: Psychologie úspěchu 3: peníze především


Doporučené příspěvky

  • Odpovědí 87
  • Vytvořeno
  • Poslední

Nejaktivnější diskutující

Zajimavy clanek, ale ja v nem vydim urcite uskali. Pisete:
"Klidně si nahlas řekněte, že jste se rozhodli vydělat stovky milionů dolarů. A klidně to řekněte i ostatním. Ať ti si říkají co chtějí – je to váš cíl a není na něm nic špatného. Je to šlechetný cíl, protože budete muset bojovat sami se sebou a to dokáže málokdo."
v tom je prave zakopany pes. Podle meho by kladeni cilu melo byt realisticke. A prave pro nerealisticke cile spousta lidi selze, nebo opusti cinnost (sport, konicka, trading cokoliv.)

Jasne, ze kazdy, kdo se pousti do tradingu (ale nebo do boxu, golfu atd.) vidi v prvni rade Williamse, Woodieho (Tysona, Tigera Woodse atd.) ale kdyz pak zacne, zjisti, ze vsechno je daleko tezsi. A prave protoze je to tezsi, nez cekali, se jim ten prilis vysoko posazeny cil zda jeste dal, coz zpravidla vede k frustraci a k zanechani cinnosti.

Podle mne, prave stanoveni realistickeho cile a jeho postupne posouvani je cesta k uspechu.
Rict si, vydelam 100-200.000 Kc na trading. Kdyz se mi to povede, reknu si, chci je rozmnozit na 1.000.000 Kc za dva roky. Pak budu chtit z 1.000.000.-- za dalsi dva roky 10.000.000.-, pak ten 1.000.000 USD atd a ve finale, treba za 10-15 let mozna prijde cas i na tech 100.000.000 USD.
Kdyz si ale hned na zacatku reknu, chci 100mega, tak budou moje pokroky proti cili tak male, ze to asi vzdam.
Ve sportu je to stejne, kdyz si reknu, ze chci hrat masters s Tigerem Woodsem, tak je to spatny cil, protoze jsem jeste ani nezacal a nebudu se v ramci tehle mety posouvat dopredu. Kdyz si ale reknu, ze chci prvni rok uhrat handicap 36, ve druhem roce snizit o 6 ran, ve tretim zase o 6 ran, a takhle kazdy rok, tak za 6 let budu mit hdc 0 a uz muzu uvazovat o kariere profi golfisty.

Ja jsem tu zminoval anonymni alkoholikya to, ze je zminuje Elder. Pro alkoholika, ktery ma prestat pit je nepredstavitelne, ze ma zustat strizlivy rok, 10 let, cely zivot. Proto je motto AA zustat strizlivy pristich 24 hodin.
Podle me se to da na trading aplikovat podobne. Muj cil bude ne mit za 10 let 100M USD, ale v pristich 24 hodinach udelat neco pro trading, naucit se nejaky indikator, udelat backtest jednoho tydne, precist si neco o statistice, a az budu obchodvat, tak zavazek, ze pristich 24 hodin dodrzim svuj otestovany system. Pro me jsou tyhle krucky a pocit z toho, ze jsem splnil tyhle dilci cile daleko vetsi motivace nez tech 100.000.000,-- nekde 15-20 let vzdalena meta, ke ktere se subjektivne temihle krucky temer neposouvam.

A stejne to plati i pro okoli. Kdyz lidem kolem sebe, coby radovy zamestnanec s prumernym platem reknu, ze jsem se rozhodl vydelat 100.000.000 USD, tak se mi asi vsichni vysmeji. Kdyz jim ale reknu, chci si usetrit 100.000,-- tak me mozna i nekteri budou podporovat.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Perfektní článek, děkuji za takový seriál.
Mne osobně jako začínajícímu traderovi nejvíce pomáhájí právě seriály o psychologii. Když jsem v březnu 2007 začal obchodovat, myslel jsem si, že to nejtěžší bude mít precizní obchodní plán, perfektní vstupy, zkrátka technické věci v oblasti tradingu. Jak jsem opět dostal "facku" od života, když jsem zjistil, že opak je pravdou. Co se týče technické části tradingu, tu mám nyní dle mého názoru velice dobrou a bezesporu je tomu tak u mnoha poctivých (co se týče backtestování) začínajících traderů.

Na co jsem totálně narazil, mohu to snad s nadsázkou přirovnat jako náraz v autě při vysoké rychlosti, byla a stále je tak prosťounká věc.

JSEM TO JÁ SÁM :) .

Ještě jen k tématu. Před týdnem jsem mluvil s jedním člověkem o mé vizi, která je nyní usídlena v mé hlavě jako prioritní a to je prosté vydělání mnoha peněz. Tento člověk mne ani pořádně nezná, ale okamžitě mne nazval materialistou v negativním směru. Udělal si o mne názor, jen po tom, co jsem mu řekl tak prostou věc - že chci vydělávat moho peněz.

Přešel jsem to úsměvem, nejsem příliš konfliktní co se týče takových názorů a hlavně vím o tomto člověku pár věcí:
bydlí u maminky, nemá stálý příjem, co si vydělá tak většinou utratí za požitky jako alkohol apod., studuje filozofii (tímto nemyslím nic špatného), jeho priorita je co nejdéle oddálit nutnost vydělávat peníze.
A to nejlepší je, že když jsem ho tento víkend potkal, žádal mne o 50 Kč, protože to jaksi v hospodě "neodhadl". Tento člověk není alkoholik nebo podobně, ale jeho přístup k životu je pro mne velice zarážející. V podstatě se zde nenacházi žádný cíl a ani to možná podstatnější - cesta k cíli.

Ve společnosti to skutečně vyvolává zajímavé emoce, když prohlásíte, že chcete do roka vydělat minimálně milion (sám to mám vyzkoušené). Možná když prohlásíte, že chcete vykrást banku a uloupit jeden milion, setkáte se s větším pozizivním ohlasem :S . V každém případě, já jsem člověk s přemírou fantazie a mnoha vizí do budoucna, takže názory ostatních mne naštěstí od záměru vydělat mnoho peněz neodradí. A neměli by názory ostatních odradit od svého záměru a své vize nikoho.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Děkuji Tomášovi za skvělý článek. S každým dalším článkem tohoto seriálu jako by více odhaloval temné stránky mého podvědomí, které mi brání být úspěšným traderem. Čím dál více zjišťuji, že jsem velmi ovlivněn svým dětstvím a převzatými názory rodičů. Další věc, kerá byla rozebrána v diskuzi po předchozím článku: "Čím méně úspěšný člověk, tím více negací na Vás nahrne pokud se o tradingu zmíníte." Ještě jednou díky za super článek a všem traderům mnoho zdaru :D

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Skvělý článek, což je zde vlastně standard.Spojitost mezi sportem a tradeingem se mi jako skorovrcholovému sportovci velmi zamlouvá.
Jen podrobnost.Prezentace názorů a fylozofie myšlení jako má většina traderů a skorotraderů zde přijde "ostatním" zcela špatná a myslím že rozkřikování tohoto do světa by mělo za následek ztráru kamarádů a přátel.Ať z důvodů nedůvěry, konzervativního myšlení nebo závisti.Zde platí pravidlo mluviti stříbro, mlčeti zlato.

Úspěšný den všem.

Honza

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Tomáši, díky jako vždy za skvělý článek!

Zmíněné společenské náhledy na podobná témata jsou pro Evropu naprosto typické. Ostatně není divu, Evropa se dusí sama sebou, má hromadu problémů a jediné, co dělá, že se frustrovaně dívá na záda Američanům, Japoncům, Korejcům, Číňanům, Indům a dalším. Proto jediné, jak se tomu může bránit, je vytvořit přesvědčení, že vydělávání peněz je špatné, aby nemusela přiznat svoji chybu. Stejně jako v tradingu - 95% traderů nechce uzavřít ztrátový obchod, protože to bere jako přiznání své chyby. Radši bude hledat důvody, kterými sám sebe přesvědčí, že tu ztrátu brát nemá.

Tohle je Evropa včetně západní Evropy, no a co teprve my + naši východní sousedé... :)

Ohledně vytyčování cílů si myslím, že dělat dlouhodobé cíle určitě není špatné, pokud si daný člověk dostatečně v hlavě přebere, co je dlouhodobý cíl a co jsou krátkodobé cíle, po kterých se k tomu dlouhodobému propracovat. Například já mám jasno, jak úspěšný trader chci za 10, 20, 30 let být... ale také mám jasno, jaký trader chci být letos o prázdninách (break even month in, month out :) ).

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Seriál by se měl patrně přejmenovat na ''Motivace k úspěchu'' :) .
Zajímalo by mě, jak by vypadaly názory normálních lidí, kdyby k článku byla připojena možnost vložení anonymního komentáře. To by byla asi džungle.
Souhlasím s tím co psal regis. Lepší cesta je spíš dávat si cíle postupně a snažit se je překonávat, ale co si budeme povídat většina těch, co to myslí vážně má v sobě ten jeden vrcholový cíl, který je hnacím motorem při tom postupném překonávání, přeci jen bych se určitě neučil trading kvůli tomu abych se naučil sestavit obchodní systém a na tom bych skončil nebo abych si vydělal 1000 USD a to mě uspokojilo, to ne. Vždycky je tam jeden ten životní cíl, ke kterému se ale musím dostat přes všechny ty malé cíle a ochotu překonávat mnou dosažené malé cíle.

Též se dostanu k té jedné větě, kde bych rád na něco upozornil
[ital]"Klidně si nahlas řekněte, že jste se rozhodli vydělat stovky milionů dolarů. A klidně to řekněte i ostatním. Ať ti si říkají co chtějí – je to váš cíl a není na něm nic špatného. Je to šlechetný cíl, protože budete muset bojovat sami se sebou a to dokáže málokdo." [/ital]
Ať už je vaším hlavním cílem vydělat stovky milionů dolarů tradingem nebo se tím jen živit a žít opravdu nadstandardně nebo je vaším hlavním cílem cokoli jiného. Dobře si rozmyslete jaká jste povaha než tyto cíle začnete ventilovat.

Jestliže jste osobnost, která umí názory lidí kolem hodit za hlavu ať už jsou závistivé, výsměšné apod.. neměl by pro Vás být problém říct ve společnosti známých třeba ,,Já chci vydělávat miliony dolarů!'' i kdyby se vám smáli nebo nad vámi mávali rukou a posílali vás na vyšetření
Jestliže jste ale osobnost, která tyto názory není schopná jen tak přecházet. Vystavujete se velké hrozbě. Tlaku. Tím že se pochlubíte svými cíly nasadíte okolním lidem brouka do hlavy, budou si to pamatovat a vy se budete bát neúspěchu, protože pokud přijde neúspěch, první kdo přijde budou lidé, kteří znali dříve vaše cíle a budou mít rozzářené úsměvy a zahlcovat vás hláškami ,,tak co jak ti to vyšlo? hehe'' ,,sem ti řikal, že ses na to měl vykašlat'' a pokud se budete bát toho, že by se tohle mohlo jednou stát, tak budete pod takovým psychickým tlakem, že dosáhnutí vašeho cíle bude možná až nepřekonatelný problem. Pak existují také povahy, které nejsou moc aktivní a potřebují být pod tlakem nebo aby jim prostě teklo do bot, aby fakt začali tvrdě makat a překonávat sami sebe.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Ještě se vrátím k těm cílům. Jak jsem již někam psal, dělám thai-box. A ještě před 2 roky jsem si myslel, že na to prostě nemám a většina lidí kolem mě (kromě opravdových přátel) mi řikala, že na to nemám. Jenže já si stanovil takový malý cíl dostat se alespoň do částečné fyzické kondice, abych se tam mohl přihlásit. Splněno. Když jsem se přihlásil, bylo mým cílem zvládat tréninky. Jakš takš splněno někdy je to ale mazec :). Pak bylo cílem vydržet tam, dělám to 3/4 roku a nemyslím si, že bych chtěl přestat, takže splněno. No a nyní je mým dalším cílem přejít ze začátečníků k pokročilým a to vše je podporováno životním cílem co se thaiboxu týče, který pro mě znamená být v kvalitní fyzické kondici a zápasit ale hlavním hnacím motorem je ta kondice a zdraví.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Zdravím. Vynikající článek. Myslím si, že do puntíku vystihuje, jak se většina lidí staví k těm, kteří se rozhodli pracovat na tom, aby zbohatli. Jen bych si v tom článku ještě i rád přečetl nějaký návod na to, jak se právě na tyto lidi "vykašlat" - na lidi, kteří Vám nevěří, kteří Vás stahují zpět k sobě dolů a berou Vám energii a elán. Někdo je asertivní a umí to. Ale člověk je většinou tvor sociální - na názory ostatních dává často velký důraz. Myslím, že by to mohlo být zajímavé téma pro nějaký z budoucích dílů - jak se vyrovnat s psychologickou nepodporou a odrazováním. A ještě malé zastavení nad tím, že je bohtaství "neduchovní". Myslím si, že každý boj se sebou samým zákonitě musí přinést duchovní rozvoj. Začal jsem se trochu okrajově zajímat o zen buddhismus. Zajímavé. Myslím si, že zenový pohled je takový, že tvrdou prací na sobě samých měníme svoje podvědomí a svět kolem sebe pak začněme pozvolna vnímat jinak - modrá je prostě jen modrá, život je prostě jen život, peníze jsou jen peníze. Ani dobré ani špatné. Prostě jenom peníze. Žádné zbytečné lpění, žádná chamtivost. A dalším bodem zenu je, že pokud dosáhnu svého cíle, pak bych měl pomoci i ostatním, pokud o pomoc stojí. Myslím, že tvůrci finančníka se chvají v principu zenově :) Ještě jednou děkuji za skvělý článek. cooler21

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Vidim ze som sa na pokracovanie tohoto serialu tesil opravnene, znovu mozem len suhlasit s Tomasom.
Podla mna tema peniaze velmi suvisi s temou zavist. Ludia ani tak nevidia nic zle na tom mat peniaze, ale vadi im ked ich ma niekto iny. V minulom rezime vsetci zarabali zhruba rovnako a kto mal viac, bol podla nich bud strannik, alebo podvodnik. Po privatizaciach zbohatli znovu tyto isti ludia, tak sa nejak zacalo tradovat, ze ten kto ma vela penazi sa k nim musel dostat len podvodom. Marne budete vysvetlovat cloveku, ktory ma plat 8000 a pri svojej praci nepotrebuje ani jeden mozgovy zavit (sorry), ze sa aj velke peniaze daju zarobit poctivo. Bohuzial vela ludi aspom u nas je velmi pohodlnych, vsadzju na svoje „istoty“- pravidelny prijem, praca od-do, minimum zodpovednosti a hlavne po praci mat svoje pohodlie a klud. Malo ludi je ochotnych pracovat na sebe a zdokonalovat sa po praci, po veceroch a nebodaj za svoje, bez toho aby im to zamestnavatel preplatil.
Drzim palce vsetkym ktori za pomoci Petra a Tomasa makaju na sebe a chcu sa posunut dalej v tradingu i na ukor svojho volneho casu a svojich zalub (ja osobne beriem trading uz ako konicka), lebo viem ze i tu musi clovek na sebe driet aby nieco dosiahol a pravdupovediac, ked sa mi to raz podari, tak mi bude uplne jedno ako sa na mna bude pozerat ta zavistiva vecsina. Ja si myslim, ze si svoje plany a ciele radsej necham pre seba a nebudem „drazdit masy“,nikoho nezaujima co ste vsetko obetovali pre kazdu korunu (dolar), ale kazdeho trapi vase nove auto, dom , dovolenka. Este vela rokov potrva, ze si i u nas ludia budu vazit tych uspesnych a sami sa budu snazit byt uspesni a nie im len zavidiet. Nemam rad frazu ze peniaze kazia ludi, to by museli byt bezdomovci svati, akurat im davaju vecsiu volnost a nezavislost a to nastve asi najviac.

Ivan

Link to comment
Sdílet pomocí služby

Malcikk,

zajímavý názor s tou Evropou :-) Minulý týden jsem byl po 10ti letech v Paříži a byl jsem šokován, jak se město a vůbec země za posledních 10 let změnila. Pochopil jsem, že Francouzi jsou flákači a socialisté také proto, protože oni ve skutečnosti příliš netouší po lepším životním standardu - skutečně jsou většinou spokojeni s tím současným. Když se kouknu kolem sebe, tak vlastně vidím, že mnoho lidí je ve skutečnosti se svým aktuálním standardem spokojeno - sice tvrdí že ne, ale ve skutečnosti ano, nebo ho minimálně nechtějí měnit ze strachu ze změny. Myslím že je to v pořádku a respektuji to, ale rozhodně by podobní lidé neměli stát v cestě těm, kteří lepší standard chtějí, kteří chtějí vydělávat více a být bohatí. V konečném důsledku jde právě také o sport. V USA je to pravý opak, na můj vkus až moc extrém, ale v socialisticky smýšlejících zemích v Evropě je skutečně sport jménem "úspěch a bohatství" bohužel dost odsuzovaný, což je škoda a zbytečné.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

cooler21: Jak se vykašlat na lidi, kteří ti berou energii a elán? Jedonduše. Ve svém životě potkáš lidi, kteří tě budou stahovat dolu a budou ti brát energii a elán potřebný k dosažení tvého cíle, ale zároveň poznáš lidi, přátele, kteří tě naopak budou podporovat a dodávat sílu. Je třeba se upnout na tu druhou skupinu, která ti dodá sílu, protože oni jsou opravdoví prátelé a kamarádi. Zatímco lidé, kteří tě budou brzdit kamarádi rozhodně nejsou, možná se tak tváří, ale jsou to maximálně lidé co znáš, ale ne kamarádi. Kamarád kamarádovi nikdy nebude bránit v cestě k jeho cílům, ale naopak ho v rámci svých možností podpoří. Absolutně bych se nezabíval zápornými názory lidí, kteří nejsou mými kamarády. Samozřejmě jako kamarád bych svému kamarádovi rozhodně nedoporučoval vzít si úvěr 100 000.- a více u finančního domu s tím že s ním začne tradovat a postupně to splácet. To by totiž mohla být cesta do pekel, takže bych doporučil kamarádovi jiný způsob nabytí peněz, ale rozhodně bych mu nevymlouval účel, pro který ty peníze potřebuj.
Kamarád je součást tvého životního běhu, všichni ostatní jsou jen kolemjdoucí, které je třeba rozlišovat na dobré a špatné.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

cooler21:
Možno to nedokážem napísať úplne fundovane ale pokiaľ si problém s vykašľaním sa na príslušných ľudí zanalyzuješ trochu viac do hĺbky, tak zistíš, že základnou príčinou je strach.
Väčšsina materiálov, ktoré som v poslednej dobe prečítal na tému budovania oobnosti a psychológie poukazuje na to, že veľa problémov v ľudskom živote pramení z toho, že ľudia sú od malička vedení k tomu, aby robili nie to čo chcú sami ale to, čo od nich chcú iní. Nech už to myslia akokoľvek dobre, tak rodičia vedú svoje deti k takému, životu, ktorý bude uspokojovať viac rodičov než deti samotné. Dôsledkom toho je strach človeka z toho, že keď urobí niečo po svojom, tak sa stane neprijateľným pre svoje okolie, prípadne menejcenným, alebo že to je blázon :-)
Konkrétne problém odpútania sa od ľudí ktorí ťahajú človeka ku dnu popisovala aj Susan Jeffers v knihe Feel The Fear And Do It Anyway, ktorú už ná fóre niekto spomínal. Momentálne knihu nemám pri sebe, že by som si občerstvil info o tom, čo konrétne tam bolo k tejto problematike písané, takže konkrétnou radou nepomôžem, ale v konečnom dôsledku išlo o prekonanie strachu.

Link to comment
Sdílet pomocí služby

To Tommes:
Diky za skvely clanek. Nikdy me takove prirovnani nenapadlo. Uz nekolikrat jsem premyslel o smyslu vydelavani penez [vzdy si hledam nejaky vyssi smysl, ktery me nasledne motivuje].

Co se tyka nazoru okoli. Z osobni zkusenosti jsem poznal, ze i sportovci nemaji na ruzich ustlano. Dcera moji pritelkyne reprezentovala na mistrovstvi evropy a sveta. Muzu rici, ze mnoho lidi jednoduse neuneslo fakt, ze jejich dcera neni tam kde dcera pritelkyne. Cast rodiny s nami prestala komunikovat. Kdyz jsme pozdali o pomoc s ubytovanim, pomohl nam nakonec jen jeden clen rodiny, vsichni ostatni se k nam otocili zady. Uspech je tezko nesen a nemusi se jednat o penize.

Preji vsem mnoho uspechu!!

Libic

Link to comment
Sdílet pomocí služby


×
×
  • Vytvořit...